Skočiť na obsah

Nezamestnanosť vs. neskorší odchod do dôchodku


Sniper

Odporúčané príspevky

Dlho si všímam, že máme veľmi veľa nezamestnaných, ale pracovná sila na trhu práce chýba čoraz viac a preto sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti bude zrejme musieť predĺžiť odchod do dôchodku aby mal kto financovať sociálny a dôchodkový systém krajiny.

 

Neškrípe tu niečo? Prečo politici strašia, že nám hrozí zrútenie dôchodkového systému, že bude príliš veľa dôchodcov a príliš málo pracujúcich ľudí, lebo sa rodí málo detí, ktoré keď vyrastú nestačia zaplniť pracovný trh? Prečo by sa mal predlžovať odchod do dôchodku keď tu máme haldy nezamestnaných ľudí 40- 50- ročných? V čom treba hľadať príčiny toho, že napriek tomu, že máme veľa nezamestnaných, ale na pracovnom trhu chýba čoraz viac ľudí? Hospodárska kríza trochu pomenila štatistiky, ale to je iba dočasný efekt.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kazdy nezamesntany je potencionalny zamestnanec, a mas prinom sancu, ze sa zamestna a zacne na stat prispievat. Zamestnanost je nieco, co sa ti moze menit v radoch % v priebehu par rokov. V tej vysokej nezamestnanosti mas XY problemovych skupin, napr. nekvalifikovany pracovnici. Nemozes to tak celkom davat dokopy s dochodcami.

Dochodca na druhu stranu uz do statu prispievat zo svojho prijmu nebude, rovnako je dochodok (zasluzene) daleko vacsi nez davky, ktore poberaju dlhodobo nezamestnany. A demografia je nieco, co sa ti meni v trende desatroci. Planovat dochodkovy system na zaklade zamestnanosti je kravina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V tej vysokej nezamestnanosti mas XY problemovych skupin, napr. nekvalifikovany pracovnici.

 

No však toto ma zaujíma, aký je podiel nezamestnaných vzhľadom na vzdelanie, prax a skúsenosti. Darmo sa straší, že tu máme okolo 400 000 nezamestnaných, ale ak 300 000 z nich nemá ani strednú školu či učňovku, tak potom je to všetko jasné.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem, koľko sa počíta, alebo ako to vyzerá s rómami. ja žiaľ nepoznám ani jediného, ktorý by bol riadne dokončil základnú školskú dozchádzku prechádzajúc z ročníka do ročníka spolu s ostatnými spolužiakmi. každý rok sme mali spolužiakov z tohto etnika iných.

 

na druhej strane poznám jednu rodinu, kde decká dorobili v riadnom termíne základnú školu, všetky majú aj učňovky, a jedna dokonca vš ... bola to vš na vychovávateľstvo, z čias, keď sa tlačilo na to, aby toto etnikum malo vyššie vzdelanie. tú ženu poznám od detstva, a jej sestru, ktorá je tak hlúpa, že dokonca dokázala vykričať, ako jej sestra študovala. a tú študovanú vychovávateľku poznám rovnako. nechcem zhadzovať žiadne remeslo, preto jej intelekt nebudem porovnávať s nikým a ničím.

 

takže výsledok je taký, že určite je dosť veľké číslo bez minimum učňovského vzdelania, ale je to skreslené. neviem, či sú niekde podobné štatistiky, ale s vekom konkrétne toto veľmi nesúvisí. so vzdelaním viac, aj výkopové práce za krízy trochu stoja. vlastne tým chcem povedať, že nevzdelaný róm či neróm nie je len záležitosť jednej vekovej kategórie, ono to existuje neustále, možno to len menej vidíme

vek nad 40 - 50 rokov je iná kategória. vek nad 40 je rizikový faktor takmer bez ohľadu na vzdelanie, pri prvých príznakoch krízy päťdesiatnici boli medzi prvými prepustenými. neboli prví, ale boli medzi prvými, bez ohľadu na vzdelanie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

jeden pekný článok, ktorý sa netýka len nezamestnanosti, ale neskoršieho odchodu do dôchodkov určite

pre celý región, vlastne európu, ktorá starne, pre vyššie dôchodky, pre menej zamestnaných, pre viac zamestnaných, ktorí robia na jedného dôchodcu

všeobecne v európe sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku, ako čítam, momentálne sa nepáči Francúzom, že 60 by sa malo zvýšiť na 62

 

Namiesto penzie roky práce

 

Čo sa dnes zdá ako zlý sen, teda pracovať do sedemdesiatky, sa v budúcnosti môže stať skutočnosťou. Európska komisia totiž v stredajšej správe odporučila posunúť penzijný vek až na 70 rokov.

...

Vzhľadom na slovenské pomery však treba zvažovať, či je pre ľudí únosné pracovať tak dlho. Už dnešná hranica odchodu do dôchodku 62 rokov sa totiž považuje za vysokú, keďže muži sa u nás priemerne dožívajú len 71 rokov a ženy 78. To je zhruba o osem rokov menej ako vo vyspelých západoeurópskych krajinách.

sociologička, ktorá je dosť často v tv, má napriek demografii jednu dobrú pripomienku

teraz bude zopár krízových ročníkov lepších, rodili sa deti, mladé ženy riešili prepúšťanie z práce tehotenstvom, ale

 

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej je však vidina penzie od sedemdesiatky pre súčasnú staršiu generáciu priam desivá. "So zdravotnou starostlivosťou na nedostatočnej úrovni, nezrelaxovaní a často s viacerými pracovnými úväzkami na krku, je nemožné chcieť od nich takéto nadsluhovanie," mieni.

v krajinách, ktoré majú vek odchodu do dôchodku vysoký už dnes, je to celé aj tak trochu ináč :

Zvyšovanie odchodového veku by podľa nej malo byť výzvou pre mladšie ročníky, aby prehodnotili svoj životný štýl a pripravovali sa na penziu aj využívaním rôznych sporiacich produktov. Otázne však je, ako sa im to podarí pri ohlásených snahách uvoľniť Zákonník práce v prospech zamestnávateľov.

 

V tejto súvislosti sociologička pripomína, že ak aj v niektorých európskych štátoch, napríklad v Dánsku či Nórsku, majú už dnes dôchodkový vek 67 rokov, neznamená to, že dovtedy aj naozaj pracujú. "Mohli si už predtým nazhromaždiť dosť finančných prostriedkov a využívajú ďalšie benefity štátneho systému. Po dosiahnutí vekovej hranice im akurát pribudne ešte aj dôchodok," vysvetľuje.

a samozrejme sú nezanedbateľné aj penzie ... oplatí sa prečítať, je to pekne zložité.

 

celý článok, zdroj pravda

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je pekne ako nas masiruju(pripravuju) media o neskorsom veku do dochodku. Mne je celkom jasne, ze nebudem mat ziadny statny dochodok, aj sa na to pripravujem(neviem ci prakticky- mozno budem sklamany, ale aspon psychicky - ze si to uvedomujem). 70 rokov. ked si predstavujem svoju matku ma 62 rokov na dochodku je uz aspon 8 rokov(inak ma celkom slusny dochodok okolo 450 eur) a po tej novinke by sla az v roku 2018. len sa zasmejem.

Nerobila manualne fyzicky - bola kontrolorka kvality, ale cely zivot robila na smeny. Vcelku na svoj vek je v pohode, ale na 5 ranu by uz do roboty nevstala a na nocnu? Co by tam robila? Najsmiesnejsie je ze teraz tam zarabuju v cistom asi to co ma ona dochodok. 10 rokov ten isty plat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som si precital

regionálne rozdiely na Slovensku (napríklad priemerný vek dožitia muža v Rožňave je 60 rokov). Tam sa asi ani dôchodku nedožije.

Tu by sa pan Beblavy mal skor realizovat. Je normalne, ze musis cely zivot niekomu platit a ty sa toho statisticky ani nedozijes? Regionalne upravit bud vek odchodu do dochodku(regionalne sa vyrovna statistika nezamestnanosti), alebo regionalne sadzby(ale to zas nepredlzi zivot - teda sancu dozit sa aj dochodku).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

masírujú aj Sarkozyho reformy Francúzov, Francúzom sa to nepáči ani trochu

pritom sú ešte ďaleko pod hranicou ostatných dôchodcov ...

Francúzski zamestnanci vyšli po státisícoch do ulíc paríža, aby protestovali proti pripravovanej reforme a "absolútnej priorite" - zvýšenie dôchodkového veku zo súčasných 60 na 62 rokov.

myslím, že protesty tu nepomôžu, je to pozvyšované kdekade, a neviem, nás sa niekto pýtal ? :)tie dôvody sú všade rovnaké.

 

Francúzska vláda v júli schválila návrh zákona o penzijnej reforme.

Podľa návrhu zákona by sa dôchodkový vek zvýšil z terajších 60 na 62 rokov.

Vláda zdôvodňuje potrebu dôchodkovej reformy vysokým deficitom a starnúcou populáciou. Bez zásadných zmien dôchodkového systému by v roku 2050 dosiahol deficit podľa vlády viac ako 100 miliárd eur.

 

Po zavedení reformy by mal byť podľa predpokladov penzijný systém do roku 2018 vyrovnaný. Aj napriek reforme bude mať Francúzsko jednu z najnižších vekových hraníc odchodu do dôchodku spomedzi rozvinutých krajín. Nemci plánujú zvýšiť hranicu dôchodkového veku na 67 rokov a vo Veľkej Británii a Taliansku sa odchádza do dôchodku vo veku 65 rokov.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5538298/proti-sarkozyho-reforme-vyslo-do-ulic-pol-miliona-ludi.html#ixzz0ytEPOW20

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Treba vykryť výpadok tretej povojnovej generácie, generácia narodená v 50-tych rokoch bola veľmi silná, tak isto aj v 70-rokoch. Tá v 90-tych ako keby ani neprišla. A to je problém, ľudia narodení v tomto storočí budú do polovice tohto storočia znášať tieto problémy. A až potom sa uvidí či to malo nejak zmysel a Európa sa populačne udrží alebo začne nenávratne vymierať. Zatiaľ to vyzerá na druhú možnosť a zároveň to nevyzerá, že by sa to malo zmeniť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Dlho si všímam, že máme veľmi veľa nezamestnaných, ale pracovná sila na trhu práce chýba čoraz viac a preto sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti bude zrejme musieť predĺžiť odchod do dôchodku aby mal kto financovať sociálny a dôchodkový systém krajiny.

 

Neškrípe tu niečo?

 

hm.. no ako pracovník vo výrobe..

musím povedať, že ani slovenské mzdy preto aby človek pracoval, veľmi motivujúce nie sú

za tú istú prácu, ktorú urobí nemec dostávame, polovičku platu

 

a absolútne demotivujúce je zistenie, že s tých menších platov, navyše platíme cez euroval a ďalšie mechanizmy, "podporu" ľuďom a bankám v krajinách ktoré majú vyšší životný štandard ako my

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo

za tú istú prácu, ktorú urobí nemec dostávame, polovičku platu

za tú istú prácu určite nie, v Nemecku nemajú také normy ako máme u nás, ak vlastne majú nejaké ... čiže robíme viacej a za menej ... kaťas ... ale aj tak sa mám dobre :joint:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

škrípe aj iná vec.Zamestnať človeka je dnes pohroma. Ak si predstavím, že by som potreboval 2 ludí, ale viem že po pol roku ich budem musieť prepustiť, to ich račšej neprijímem...Pokial by vláda urobila opatrenia, aby sa to trochu zmenilo, snáď vzrastie i zamestnanosť.Len pre predstavu: akú má dnes možnosť zamestnávateľ prepustiť človeka, ktorý robí svoju robotu, ale ako si tak nemastno/neslane, a chcel by ho vymeniť za niekoho živšieho.

ŽIADNU.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no neviem.. ja to mám možnosť vidieť skôr s tej druhej strany.. a veľké firmy, si s tým moc ťažkú hlavu nerobia

to znamená, že asi musíš podnikať v menšom meradle

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zamestnať človeka je dnes pohroma. Ak si predstavím, že by som potreboval 2 ludí, ale viem že po pol roku ich budem musieť prepustiť, to ich račšej neprijímem...

Co ti brani prijat cloveka na dobu urcitu ? Je kopa schopnych ludi, ktori budu radsej pracovat pol roka, ako keby sa pol roka potlkali a hladali pracu.

Dost divne uvazovanie, co by podnikatel.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kým si človek zvykne na kolobeh papierov, chod firmy....atď, prejde pol roka, potom je to plnohodnotný zamestnanec.Dovtedy nad ním treba stáť a kontrolovať, čo ako urobil, čo je pre firmu dosť veľká záťaž ,takže prvý pol rok je príťažou.

Viem, že táto možnosť tu je, ale vtedy je výhodnejšie zobrať brigádnika.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

neviem, či až taká novinka, vtípky si ľudia rozprávajú o rovnom odchode z práce na cintorín už dávno ... vyšší dožitý vek a demografia tam hrá úlohu, to je jasné, ale sú práce, kde pracovať v sedemdesiatke je tak do kresleného vtipu, a od istého veku výdrž je menšia, a choroby, ktorým nezabráni nikto, aby prišli, prídu. mno.

pred pár dňami som hovorila s jednou susedou, je pár rokov po päťdesiatke, pred cca desiatimi rokmi stratila jednu prácu, našla si druhú, aj s niekoľkými nočnými za týždeň. nie je to pásová robota, ani ťažká fyzická, ale je to na nej vidieť. podstatné je, že hovorí, že to cíti. už do tých terajších 62 keď to dotiahne, bude rada. tejto vekovej kategórie sa "nádejné" zmeny už tak nedotknú zrejme, ale 65 o pár rokov je reálna :

Od 1. januára 2016 by sa vek odchodu do penzie mal upravovať na základe vývoja strednej dĺžky života vo veku 62 rokov spoločnej pre mužov a ženy. Predpokladá to návrh zákona z dielne ministerstva práce, o ktorom bude rokovať parlament.

„Toto opatrenie neznamená, že hneď v roku 2016 by mal skočiť dôchodkový vek na 65 alebo dokonca 70 rokov. To nehrozí ani náhodou. Podľa demografických predpokladov sa bude zvyšovať, ale veľmi pozvoľna a veľmi mierne,“ povedal minister práce Jozef Mihál (SaS).

Ministerstvo vypočítalo, že pri prvej príležitosti by sa vek nároku na starobný dôchodok predĺžil o 32 dní.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme...l#ixzz1ZAh1aWOw

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

65, dokonca možno až 70, to je veľa, veľmi veľa!

Mladí tridsiatnici si to ešte veľmi nevedia ani predstaviť, ale všetci, ktorých sa to "dnes-zajtra" môže týkať, začinajú pociťovať hrôzu. Je niečo iné "posedieť" si pár dní v parlamente, prípadne dokonca si rozdeliť "posedenie" v kresle europarlamentu a v kresle primátora, či župana, ale niečo úplne iné je tvrdo pracovať!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

secret,

je to veľa. je rozdiel medzi zamestnaním a prácou, a v tomto prípade nie je argument, že si treba nájsť inú, poslancovať nemôže každý, a kto bude robiť v tých slávnych zahraničných podnikoch pri páse, ktoré sme sem dotiahli slávnostne, aby sa zvýšila zamestnanosť v hladových dolinách ... teraz nehovorím o sociálnom pozadí, ani demografii, len o boľavých nohách a chrbticiach a tak ...

 

takže dôchodkový vek ... : )

 

a lopata, takto nejako - veľmi podobne - to vyjadrila moja suseda ... a to bolo len reálnych 62 ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bohužiaľ lepšie to už nebude. Prvá povojnová generácia odchádza do dôchodku a to bude tvrdý nápor na verejné financie. Za ďalších 25-35 rokov pôjde druhá generácia a tá bude mať problém, pretože tretia vlastne ani neprišla. Takže na dnešných tridsiatnikov nebude mať kto robiť. Zhruba za 40 rokov počet obyvateľov na Slovensku bude menší asi o 700 tisíc a pokles bude pokračovať. Aj keď sa Cigáni zúfalo snažia s tým niečo robiť nepomôžu ani oni. Fertilita slovenských žien je niekde na úrovni 1,35 a to je blízko hodnoty nezvratného procesu vymierania národa. To nie je sci-fi, to je fakt.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono by to tak katasroficke nemusi byt. Moze ale nemusi. Ale oprati takemu Rakusku mame rezervy.

http://blog.jetotak.sk/kriticka-ekonomia/2011/09/20/nie-vek-ale-praca/

 

Tam si pozrite tu analyzu.

My uz dnes mame pomer zamestnancov k dochodcom starobnym 2:1,pritom mame dalsich 500 000 invalidnych dochodcov. Treba len spravit poriadok.

 

 

http://www.statistik.at/web_en/statistics/social_statistics/personal_income/annual_personal_income/index.html

Rakuske statistiky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

lopata ale treba si povedat aj preco...x mladych ide na hocijaku vysoku skolu len aby si predlzili mladost, potom v 25ke skoncia skolu, nevie z nich byt ziaden uzitok pre ziadnu firmu a oni by chceli nastupny plat 1000 v cistom za sedenie a nicnerobenie v kancli...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

oni by chceli nastupny plat 1000 v cistom za sedenie a nicnerobenie v kancli...

 

súhlas a to nie len v kancli ... aj vo výrobe poznám takých, ktorý by chceli hneď veľa bez toho aby vedeli aspoň polovičku výroby..., ale je aj pravda že mnohí by aj robiť chceli a nie je kde, poznám takých čo majú už aj tu na západnom Slovensku stým problém nie to ešte na tom východnom / teraz vravím o tých čo by bolo ochotných robiť aj za minimálku a to vo výrobe kde ich zaškolia,takže môžu byť aj nekvalifikovaní /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov