Skočiť na obsah

Cromagnonci, neandertálci ... vývoj druhov a moderného človeka


game

Odporúčané príspevky

 

„Důkazy o onemocnění rakovinou jsou na lidských fosíliích velmi vzácné,“ říká David Frayer o nálezu z Krapiny. „Náš nález dokazuje, že i v naprosto čistém prostředí byli pravěcí lidé náchylní ke stejnému typu nádorového onemocnění, jaké dnes sužuje i nás.“

http://vtm.e15.cz/rakovina-byla-objevena-i-u-neandrtalcu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Žiaden tvor nežije v naprosto čistom prostredí. Dnes napríklad meriame radónový index podložia a robí sa to preto, aby sa ľudia mohli vyhnúť výstavbe obydlí na miestach, ktoré sú bohaté na horninu s obsahom radónu. Ten postupne preniká cez materiál, v ktorom je uzavretý a dnes už vieme, že vdychovanie vzduchu s vysokým obsahom radónu zvyšuje riziko rakoviny pľúc. 

 

Ak si teda prapredok vyhliadol peknú jaskyňu v žulovom masíve a na niekoľko rokov sa tam zabýval, rádioaktívny radón ho ohrozoval presne tak isto, ako dnes ohrozuje nás.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

ďalší čriepok do skladačky

http://tech.sme.sk/c/7455410/ludia-sa-s-neandertalcami-krizili-pred-50-tisic-rokmi.html?ref=trz

Ľudia sa s neandertálcami krížili pred 50-­tisíc rokmi

(odpísané zamknuté)

stačí ale zadať do google "Ust'-Ishim DNA", a vysype to na vás haldu článkov ktoré zamknuté nie sú

http://www.scientificamerican.com/article/45-000-year-old-mans-genome-sequenced/

http://www.theguardian.com/science/2014/oct/22/ancient-human-bone-sex-neanderthals-oldest-genome-dna

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

 

Tři extrémně malé kostry dosud neznámého humanoida byly objeveny na východě Irska. Senzační nález svědčí o tom, že středověké pohádky o skřítcích a elfech se zakládaly na pravdě.

 

Záhada ještěrčích humanoidů z Iráku: byli to mimozemšťané, nebo zvláštní lidská rasa?

extra, extra...

http://extrastory.cz/zahada-jestercich-humanoidu-z-iraku-byli-to-mimozemstane-nebo-zvlastni-lidska-rasa.html

http://extrastory.cz/deti-nasly-v-lese-kostry-trpasliku-jde-o-novy-druh-mrnaveho-hominida-ktery-se-podoba-cloveku.html

len kto sa ma prepletat temnymi zakutiami infernetu a patrat, kde je pravda (out there) a co je fake ???

http://badsatiretoday.com/remains-new-humanoid-species-discovered-ireland/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

človek vzpiamený  pre pol miliónom rokov možno skúšal, ako sa rýpe do lastúry ...

predstava to ani nie je výnimočná, akosi si to viem predstaviť.

 

V roku 2007 pracovala Josephine Joordensová na svojom indonézskom projekte. Skúmala, ako sa asi človek vzpriamený živil a akú úlohu v jeho stravovaní hrali morské či sladkovodné zdroje. Vtedy prišiel archeologičke z Leidenskej univerzity na pomoc mladý doktorand Stephen Munro. Jeho úlohou bolo rôzne lastúry nasnímať a fotografie vytriediť.

 

Vtedy si na jednej zo snímok všimol drobné štruktúry, voľným okom prakticky neviditeľné. Sedemročný výskum napokon ukázal, že to neboli nejaké náhodné škrabance, ale vedomá činnosť dávnych praľudí. Podľa štúdie v magazíne Nature dokonca najstaršia podobná činnosť našich dávnych príbuzných, ryhy majú totiž najmenej 430-tisíc rokov.

 
výskum má oponentov, ktorí tvrdia, že vrypy na lastúre majú buď mladších autorov, alebo ich spôsobila príroda pri zosuve ...
 
post-3-0-91989200-1418150272.jpg   post-3-0-41955500-1418150271.jpg
 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

valcik

 

Viem si predstaviť, v akom dyme naplňujúcom jaskyňu, museli vyrastať po desiatky tisíc rokov deti našich predkov. Ak sa napríklad praveká matka nechcela stať potravou predátorov, kojila svoje dieťa v tom odpornom dyme. Pri tejto predstave musia na poslancov parlamentu v EÚ, ktorých  hlavným poslaním je boj proti fajčeniu, prichádzať mdloby. Lekári by dnes takémuto dieťaťu predpovedali neutešenú budúcnosť kaliky so zníženým IQ.  Našťastie sa toho nedožili a skôr, ako by trpeli na následky takéhoto detstva, stali sa potravou nejakého veľkého predátora, nezaťaženého nezdravým životným prostredím. Jedno však nechápem, veľký predátori vyhynuli, (alebo ich majú na svedomí naši predkovia) a my nie. Ale vďaka adaptácii na toto nezdravé jaskynné prostredie, dnes dokážeme fungovať v prostredí s trojnásobkom CO2 a ja, ako fajčiar, ešte stále žijem. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

pred pár týždňami / odvtedy odkladám noviny aj scan / sa objavil v jednej prílohe Pravdy prevzatý článok z výskumov nálezov, ktoré sa našli na starom známom sibírskom nálezisku Usť-Ilim ...

je tam toho na podčiarknutia viac, ale podstata pre túto tému je tam viac menej vyžltená ... neandertálci moji milí ... :smile2:

 

post-3-0-20778300-1420120540.jpg

ilustračné foto: Neanderthal Museum, Mettmann

 

tu je aj článok z netového vydania : http://vat.pravda.sk/clovek/clanok/334156-vedci-rozlustili-genom-cloveka-ktory-zil-pred-45-tisic-rokmi/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

 

Ďalší dôkaz priniesla ruská odborníčka v anatómii Maria-Jeanne Kofmanová, ktorá sa výskumu almasov venovala tridsať rokov. Tá zistila, že v druhej polovici 19. storočia bola v Gruzínsku na hore Zaadan chytená samica almasov. Bola tmavej pleti s červenými vlasmi a dostala meno Zana. Vôbec nebola schopná hovoriť, no napriek tomu prežila celý svoj život v dedinke T´khina. S jedným dedinčanom počala až 5 detí, a ich príbuzní tu dodnes žijú. Zomrela v 80. rokoch 19. storočia.  V roku 2009 bola jej lebka a lebka jej syna Khwita (na fotke) podrobená analýze DNA na Newyorskej univerzite, ktorá u oboch potvrdila neandertálsky genóm. Zana aj Khwit tak boli nejakí kríženci neandertálcov, ktorým sa podarilo prežiť až do dnešnej doby.

http://magazin.atlas.sk/spektrum/fakty-x-almas-zijuci-kaukazsky-praclovek/822657.html

vsak kusok neandertalca mame v sebe vsetci...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viete o tom, že mnohí ľudia žijúci niekde v severnom Kamerune a západnom Čade, majú rovnaký genetický základ ako ľudia žijúci v západnej Európe? Pred vyše 18000 rokmi migrovali ľudia z Kaukazu, časť zamierila do Európy a časť do Afriky. Vplyv rozdielného životného prostredia sa podpísalo pod ich vizuálne zmeny. Tak teraz už viete.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viete o tom, že mnohí ľudia žijúci niekde v severnom Kamerune a západnom Čade, majú rovnaký genetický základ ako ľudia žijúci v západnej Európe? Pred vyše 18000 rokmi migrovali ľudia z Kaukazu, časť zamierila do Európy a časť do Afriky. Vplyv rozdielného životného prostredia sa podpísalo pod ich vizuálne zmeny. Tak teraz už viete.

nejaky zdroj, pls. ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Neandertálci vyrábali bižutériu z orlích pazúrov 80000 rokov pred príchodom Homo sapiens

anglický článok: http://www.independent.co.uk/news/science/neanderthals-made-jewellery-from-eagle-talons-in-europe-80000-years-before-homo-sapiens-arrived-10101493.html

 

niekoľko stručne preložených viet:

Podľa štúdie sa našlo osem pazúrov z najmenej troch rôznych orlov, z ktorých boli zhotovené náhrdelníky alebo náramky neandertálcov - jediných ľudí  v Európe pred 150,000 rokmi.
Objav ukazuje, že človek neandertálsky nebol  brutálny druh, ale niekto, kto bol schopný starostlivo plánovať a mal schopnosti rozoznať symboliku zdobenia tela ornamentami.
"Homo sapiens nemal také jedinečné prejavy symbolizmu. Mnoho dôkazov objavujúcich sa v posledných niekoľkých rokoch poskytuje nové informácie o prepracovanosti neandertálcov, napriek všetkým desaťročiam prehistorickej zaujatosti a diskriminácie voči nim, "povedal David Frayer, emeritný profesor antropológie na univerzite v Kansase.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

verili, istým spôsobom rovnako ako cromagnonci a naši predkovia a všetky animistické národy. sú v tom rozdiely, ale podstata zostáva.

dokonca aj my dnes máme vo zvyku dávať mŕtvemu občas na cestu niečo, čo bolo za života jeho, čo mal rád a čo bude len jeho navždy, nech už pre nás smrť znamená čokoľvek.

 

pre neandertálcov, čo boli mysliaci a cítiaci ľudia, to bola pravdepodobne tiež cesta a dávali mŕtvym na cestu jeho predmety rovnako, ako my dnes. a nielen predmety.

 

...  a výskumy to dokazujú už dosť dávno:

 

už pri výskumoch jaskyne Shanidar/Šanidar na území severného Iraku v Kurdistane prebiehal v 50. rokoch minulého storočia niekoľko rokov trvajúci výskum, ktorý odhalil v niekoľkých vrstvách dlhodobé obývanie neandertálcami - do časovej hĺbky 40 - 50 000 rokov.

 

nálezy dokazujú, že miesto bolo neandertálcami obývané prakticky nepretržite 30-40 tisíc rokov.

našli sa hroby, našli sa kostrové pozostatky, ktorým zlomeniny a rany boli za života ošetrené a liečené, a našli sa hroby, v ktorých boli v hojnej miere objavené semená kvetov a iných rastlín ...

 

bolo možné v sedemmetrovej hĺbke naukladaných sedimentov zrekonštruovať neandertálsky pohreb:

okrem darovaných predmetov svojich mŕtvych ukladali v jaskyni Shanidar na lôžko z vetiev, obložili a zasypali ich kvetmi ... rovnako ako dodnes my.

 

neandertálci boli na oveľa vyššej úrovni, než im prisudzovala klasická veda od prvého nájdenia kostí v 19. storočí, a čo miestami žiaľ pretrváva dodnes.

ešte my sme sa kedysi v škole učili, že to boli slaboduchejší bratranci cromagnoncov, mŕtva vetva ľudstva.

 

najnovšie výskumy posledných desaťročí ukazujú, že mŕtva nebola, boli to citlivé bytosti a v nás dnes tečie aj krv neandertálcov, dokázateľne  pár kvapiek celkom určite. /píšeme o tom aj kdesi tu vyššie.../

dúfam, že vo mne tečie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

a ešte pred nedávnom, to bola iba "za vlasy pritiahnutá teória"

http://zpravy.idnes.cz/moderni-lide-se-s-neandrtalci-parili-i-v-evrope-zjistili-vedci-pu6-/zahranicni.aspx?c=A150622_175332_zahranicni_san

Neandrtálci a Homo sapiens v Evropě se spolu pářili a měli společné potomky. Vyplývá to z analýzy DNA asi 40 000 let staré čelistní kosti, kterou vědci našli v Rumunsku. Neandrtálcem byl v případě člověka, jemuž zkoumaná kost patřila, zřejmě prapradědeček.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

verili že ho bude nosiť aj na "onom svete"?

 

Ano, a toto bol jeden z dôležitých momentov vývoja ľudstva, že ľudia získali také niečo ako "predstavivosť", čím sa odlíšili od ostatných živočíšnych druhov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...

Volá sa to Walking with Cavemen, sú to štyri 30 minútové filmy, ja mám len dva. V Tescu to za 2 eurá predávali, čo zvyknú do priehradky nahádzať kopu DVD filmov, tak tam som to našiel :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

viasat history dnes reprízoval zaujímavý dvojdielny nemecký dokument z r. 2015:  Neandertálska apokalypsa.

 

tu je o ňom popísané viac: sleduje existenciu, život a možný zánik neandertálcov zo zaujímavého hľadiska: Neandertálska apokalypsa

 

spracované sú najnovšie poznatky, a jeden z posledných je už stopercentne potvrdená skutočnosť, že v nás putujú gény a krv neandertálcov.

 

pretože boli iní, ináč uspôsobení na život, ich gény nám pravdepodobne dnes pomáhajú zrejme prekonávať iné ťažkosti života, než ktoré by zvládal len cromagnonec sám ... : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov