Skočiť na obsah

Kam investovať peniaze?


Sniper

Odporúčané príspevky

Ináč je to fajn, keď pozriem na pohyby a vďaka rastu akcií získam za deň viac ako zarobím. Ešte mám v zálohe sumu na investovanie, tú zainvestujem keď sa nejako táto jeseň vykryštalizuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Na sociálnych sieťach sa smejem na komentároch ficoidov, ako sa spoliehajú na ficov (štátny) dôchodok.

Spočítal som si zisk z investovania za posledných rok. Zhodnotenie 80% (slovom osemdesiat). Chcel som im k tomu niečo napísať, ale povedal som si, že ich nechám v ich mokrých snoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Do coho a cez co by som mal teraz investovat? Oplati sa do striebra? Asi hej, ale jedine vo velkom, ze? Take tie investicne mince su onicom. Ci? 

Chcel by som skusit, aspon pre zaciatok aj 50€.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kovy slúžia skôr na udržanie hodnoty majetku. Dá sa ale aj zarobiť, len musíš vystihnúť kedy po nich rastie dopyt (čo nie je ľahké), a nemusí to byť len zlato alebo striebro, populárne je napr. paládium. Tie investičné mince sú hlavne marketing.

Lepšie na investície je ETF (fondy obchodované na burze), ktoré väčšinou kopírujú samotné akcie. Vygúgli si etf finax alebo etf portu, to je najkratšia cesta ako začať, len si vytvoríš účet a nastavíš trvalý príkaz z banky. Ten odporúčam nastaviť krátko po výplate, nech ti prachy odídu každý mesiac čo najskôr a nestihol si ich prežrať

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O to sa nebojim, s prezieranim nemam problem. :zubiska:

Ok, dik, pozriem. 

Mozno kupim par striebornych tehliciek. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie som si istý, či striebro je ideálne na investíciu. Ako sa hovorí, nie všetko je zlato, čo sa blyští :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale je, musel by som ho vsak nakupit na kila. :zubiska: uvedomujem si, ze male tehlicky par gramove su onicom. Aj mince. Na tom by som nikdy nezbohatol, jedine, ze minca ma jedinecnu vadu a bola by tym vzacna. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako vravím, záleží, aký máš plán s peniazmi, v podstate sú dve možnosti, buď chceš zachovať ich hodnotu a ideálne zmazať stratu na inflácii, tam nečakaj nejaký extra výnos, ale ani nejaké super prepady v čase kríz. Či sú kovy na to vhodné, možno áno možno nie, musíš trafiť obdobie rastu, čo nie je ľahké a vývoj ceny 'tvojho' striebra to len dokazuje:

 

Screenshot_2024-04-07-10-09-46-682_com.nikitadev.stockspro.png

 

Platina jak by dal

Screenshot_2024-04-07-10-12-23-074_com.nikitadev.stockspro.png

 

Pričom platina je pre priemysel myslím že dôležitejšia ako striebro, ale to je jedno - nie som expert na kovy, pred asi 2-3 rokmi som na XTB nakúpil paládium za 10000€ a asi do dvoch týždňov mi z toho zostala tisícka. Našťastie to boli len demo eurá :zubiska:

Ja osobne by som do kovov dal asi len 10% finančného portfólia.

Hoci každý rok máme na trhoch turbulencie, posledný rok (apríl-apríl) bol celkom úspešný. Priemerný mesačný zisk som mal vyšší o 50% ako mám čistú mzdu. Mať to takto každý rok, do dôchodku odídem ako milionár, ale samorejme nie každý rok bude štedrý ako Tomášov kontajner plný Zetiek. Ten rok predtým akcie klesali a mal som čo robiť aby sa ma držal optimizmus, ale tak v pluse som sa udržal. Investovanie do akcií je od toho, že vieš že tie peniaze nebudeš potrebovať 15-20 rokov.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov