Skočiť na obsah

Kam investovať peniaze?


Sniper

Odporúčané príspevky

1000€ nasporis, ale ak chces to dat na celu rodinu 6000 je uz dost. To uz priemerna rodina co zije na Slovensku neda. Premna je z tohto pohladu tchor. Nastavili pravidla , ktore vedeli ze vacsina 80 percent neda. Ja moyno ano. Aj ked realne nie lebo som splacal uver styri sedem . 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

stále častejšie sa objavujú kdejaké prognózy kdejakých ekonómov po kdejakých médiách: podstata zvyčajne je, že ďalšia kríza príde rýchlo, a bude väčšia než predchádzajúca.

 

no dobre, ako je to s podielovými listami? nedávno som kdesi čítala, bolo to čosi tesne po prepuknutí krízy 2008, že neprišiel dotyčný o veľa, pretože sa vyhol podielom a akciám.

ako je to s podielovými listami v bankách? s bezpečnejšími, dlhopisové, málo rizikové, prípadne pol na pol rizikové. nechávať?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja by som nič nemenil, podľa mňa kríza, aká tu bola pred 8-9 rokmi, nepríde, aj keď čas na nejakú korekciu sa už blíži. Akcie v čase krízy vedia padnúť celkom dosť dole, ale vedia aj zase rýchlo narásť naspäť hore. Dlhopisy obyčajne poklesnú menej, ale ani ich rast nie je žiadne terno. Na grafe vidieť ako padli akcie veľkých firiem pred rokom 2000 (dot.com bublina) a potom po hypotekárnej kríze v USA, ale nakoniec sa otriasli a priniesli najvyššie zisky. Zlato ako bezpečný prístav v čase turbulencií na trhoch nezaznamenalo nejaký významný rast. Dôležité je akurát to, aby aj investície do akcií a podielových listov boli diverzifikované. Investovať do akcií jednej firmy alebo jedného segmentu, môže byť celkom hazard.

 

ako je to s podielovými listami v bankách? s bezpečnejšími, dlhopisové, málo rizikové, prípadne pol na pol rizikové. nechávať?

 

Toto keby každý vedel vyveštiť z krištáľovej gule, tak každý je milionár.

 

U podielových fondoch / listoch je bežné, že môžu klesať, ale v konečnom dôsledku si obyčajne uchovávajú rast. Banky by to mali ustáť, takže nemyslím, že sa z nich stanú bezcenné papiere. Pri pravidelnom investovaní do fondov je dobré, keď niekedy poklesnú, za rovnaký obnos financií sa nakupuje väčšie množstvo podielov, takže pri nasledujúcom raste môžu viac zarobiť. Ja som si svojho času porovnal dva fondy, prvý rástol len veľmi nepatrne, druhý rástol veľmi rýchlo, ale potom poklesol, Ten prvý mi zarobil viac ako ten druhý.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Istý čas som uvažoval nad kúpou bytu a jeho prenajímaním. Pozeral som ceny v našom meste, aké sú za prenajímanie bytov, nedá sa to napísať v nejakom vzorci, záleží na kvalite bytu a lokality, ale garsónky idú za nejakých 300€ mesačne, a potom čo izba navyše to plus nejaké kilečko (aby aj Tomáš tomu rozumel).

 

To je síce pekné, na takej garsónke sa dá zarobiť v hrubom okolo 3,5 tisíca ročne, ale horšie je to už s podnájomníkmi. Nedávno bola v TV reportáž, kde prenajali jednej slušne vyzerajúcej rodine byt a po dvoch mesiacoch ho majiteľ našiel opustený a celý vyrabovaný, akurát linoleum zostalo na zemi. To je o ničom takáto investícia.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

k tejto kúpe bytu ako investícii  sa začínajú objavovať s hrozbou novej krízy články, ktoré trochu varujú - zatiaľ len trochu - pred plánmi kúpiť byt na hypotéku, prenajímať ho a nech si sám splatí hypotéku - teda ľudia, ktorým sa prenajme.

napríklad tu:

https://www.papucovyinvestor.sk/je-nehnutelnost-na-prenajom-dobra-investicia/

 

keď sa dá, radšej kúpiť v hotovosti a začať nanovo sporiť. hoci to tiež nie je jednoduché,

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Predstavte si, že TERAZ máte peniaze, napr. 20 000, investovali by ste ich do akcií? Tie utešene rastú už viac ako rok, myslím, že už by mohla prísť nejaká korekcia a tú korekciu môže načať Delta koronavírus, ktorý sa rýchlo šíri v USA, Británii a Nemecku, teda v kľúčových krajinách, kde sa nachádzajú burzy svetového významu. Zatiaľ si však nemyslím, že by Delta významne zatriasla trhmi, skôr či neskôr vlna odzneje ako v Indii, ale jeseň môže byť dosť zaujímavá. Asi by bolo dobré počkať 3-4 mesiace, len niektoré akcie si stále držia (dlho) viac ako 20% rast a peniaze, ktoré mám TERAZ v dlhopisoch sú už z toho nervózne a ja s nimi, že si tam len tak pradú. Za rok som prišiel o niekoľko tisíc eur len na úrokoch, za to by mohli byť stovky kebabov, langošov a hektolitre koly.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mám veľmi jednoduché podielové fondy v jednej banke, je to nejaký mišung akcií, dlhopisov, mierne zahraničné podiely... a netuším, čo všetko ešte, dala som si pred pár rokmi, vlastne len zmenila dlhopisové fondy za tento fond, vtedy bol vysoko aktuálny... odvtedy som na ňom neprerobila... pomaly, skutočne pomaly, ale iste sa tam prikladá, mne to stačí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podielové fondy mám, ale môj skvelý finančný poradca to nejako blbo nastavil, nezarába to tak ako by som chcel, tak zruším asi aj tie. Viem kam investovať, len netuším, či je práve TERAZ vhodná doba. Ale keby sme to vedeli, tak sme milionári všetci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Milionári by sme možno boli, keby sme vhodne investovali milióny. Pri sume do 100 000 eur môžme byť radi, ak je zisk aspoň o niečo vyšší, ako inflácia. Nie každý je expert na investovanie.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je jedno akú máš sumu, záleží od úročenia, či zisk bude vyšší ako inflácia. Ak by si tých 100 000 minulý rok v apríli vložil do akcií, tak dnes by si bol zámožný človek. V dlhopisoch by si zarobil možno akurát len na tú infláciu. Alebo stačí peniaze prežrať a všetky tie akcie ti môžu byť ukradnuté aj s dlhopismi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som premýšľal do striebra, lenže ak na tom chcem zarobiť, musel by som veľké objemy nakúpiť. V malom sa neoplatí. V horizonte 5 rokov na tom možno aj stratím. 

Potom už jedine prejesť všetko. Investícia do seba je tá najlepšia investícia, nie? :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Drahé kovy myslím, že nie je dobrá investícia. Akurát možno len v časoch hlbokej ekonomickej depresie aká bola v roku 2009. Ale nakoniec sa ukázalo, že aj ten čo radšej investoval do akcií, nakoniec zarobil viac. Drahé kovy sú vhodnejšie skôr na udržanie hodnoty majetku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 3 týždňami...

Kúpte si škrečka..

Citát

https://fontech.startitup.sk/skrecok-obchodujuci-s-kryptomenami-poraza-ludi-aj-investicne-fondy-dovod-je-pritom-uplne-jednoduchy/

Škrečok obchoduje s kryptomenami, zarába viac ako profesionálni investori. Potvrdzuje známu ekonomickú teóriu

Malkiel v nej tvrdí, že aj opica so zaviazanými očami, ktorá hodom šípky vyberá konkrétne akcie na nákup a predaj, by v konečnom dôsledku dosiahla rovnaké výsledky ako „ľudskí“ investiční poradcovia a fondy.

Mr. Goxx môže začať a skončiť s obchodovaním pozície kedykoľvek chce, pričom jeho „kancelária“ pozostáva z bežiaceho kolieska, na ktorom pri aktivite náhodne vyberie jednu z 30 kryptomien, ktorú bude obchodovať. Následne po prechode cez jeden z dvoch tunelov, ktoré reprezentujú predaj alebo nákup danej kryptomeny, systém určité množstvo danej kryptomeny nakúpi, alebo ju úplne rozpredá.

Najväčším prekvapením však je výkon škrečkovho portfólia, ktorého hodnota sa do dnešného dňa po 113 nákupoch a 60 predajoch rôznych kryptomien celkovo zvýšila o takmer 20 %. Mr. Goxx drží v súčasnosti kryptomeny v hodnote okolo 400 eur, pričom aktuálne vlastní najviac tokenov TRX, za ktorým nasleduje XLM a cardano.

V polovici septembra však presiahol výnosnosť až 50 %, kedy sa hodnota jeho portfólia priblížila sume 500 eur z pôvodných 326 eur. Výkonnosť škrečkovho portfólia tak v rovnakom časovom období prekonáva mnohé investičné, ako aj kryptomenové fondy, vrátane indexu S&P 500.

V článku sa však nepíše ako to vlastne funguje.

Domnievam sa že takto akosi..

Keďže škrečok "obchoduje" na trhu, ktorý funguje ako cirkus v ktorého manéži vystupujú nafetovaný klauni ktorým šéfujú opice, a jeho "rozhodnutia" sú čisto náhodné a chaotické, asi budú jeho výsledky zodpovedať celkovým pohybom a stavu trhu. Ak trh ako celok rastie a prosperuje aj škrečok má úspech, ak sa trhu ako celku prestane dariť, prestane sa dariť aj škrečkovi. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Moja finančná poradkyňa mi odporúča podielové fondy. Pre mňa je to zatiaľ veľká záhada, absolútne som si o tom nič zatiaľ neštudovala. 

Po pravde teraz na materskej/rodičovskej ani neviem, či chcem z môjho príjmu dávať niečo bokom...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podielové fondy treba vedieť dobre rozvrhnúť, môj skvelý finančný poradca mi ich tak navrhol, že aj po 5 rokoch som bol v mínuse :zubiska: Akože ja by som to nechal ešte kvasiť, krátko predtým ako som to vybral sa to už začalo vyrovnávať z mínusu cca 300€, ale keďže mám iné možnosti investovať, ktoré sú podstatne výnosnejšie, tak som to zrušil a presmeroval tam. A zisti si poplatky aké si finančná poradkyňa naúčtuje, ja som sa to dozvedel až pred podpisom zmluvy, no ale čo už, nechcel som vyzerať ako socka, ktorá kvôli 180 eurám odmietne podpísať takú 'výhodnú' investíciu.

Ak sa ti dá niečo odkladať, že vieš odložiť tak, že ti to chýbať nebude, tak začni hneď. Investičný plán si daj aspoň na nejakých 15 rokov. Ak by si odkladala čo i len 30 mesačne (je to fakt bagateľ, to Tomáš prežere za jeden deň), pri 5% ročnom zhodnotení máš po 15 rokoch 8000 a z toho tretinu budú tvoriť úroky. Pri dlhodobom investovaní je dôležité tzv. zložené úročenie, vďaka tomu objem nasporenej sumy neustále narastá, takže na konci vyberieš oveľa viac, ako si tam vložila. Rovnako funguje aj II. pilier, preto sa odporúča vstupovať doň ak máš min. ešte 15 rokov do dôchodku. A preto tí, čo boli v ňom len krátko, dostali také nízke sumy, lebo tie investície tam nemali dostatočne dlho. Ešte jedna vec - nie je zlé priebežne sledovať svetové burzy, v prípade prepadov na trhu (5-10% a viac) je dobré vložiť mimoriadny vklad, ktorý môže byť výrazne vyšší ako pravidelné platby. Lacno nakúpiš akcie (tu treba dať pozor o aké podielové fondy ide, ak dlhopisové, im sa všeobecne lepšie darí, keď sa ekonomike nedarí, u akciových je to naopak) a keď sa trhy po šoku začnú vracať do normálu (čo obvykle býva rýchle), prinesie ti to výrazné zisky. Ja som takto úplne vymazal všetky straty, ktoré nastali po páde o 30% vo februári/marci 2020 ako reakcia na nastupujúcu pandémiu. A v prípade, ak by ti nič z tohto nevyhovovalo, spýtaj sa Tomáša, kam investovať, on má svoje podielové fondy v pupku a utešene mu to rastie :thumbsup:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v podstate iné ako fondy už priveľmi ani nie je.
klasické staré zabehnuté banky - napr. SLovenská sporiteľňa ale aj všetky ostatné - masívne začali klientom oznamovať, najprv skryto a nenápadne, ale stále otvorenejšie, že budú rušiť vkladné knižky... najprv zrušili poplatok za rušenie, pritom ten bol až nehorázne vysoký, s knižkou sa nedá už robiť nič iné, ani napísať pokračovanie knižky, len a len zrušiť a ponúkajú namiesto nej podielové fondy... a teraz nenápadne oznamujú, tak skryto, že kedykoľvek môžu zrušiť knižky ako také, aj existujúce, pozastaviť a prípadne prepísať na fondy...
v takej sporiterľni sa za posledných 10 -15 rokov hodne znížil počet vkladných knižiek, pretože úroky boli takmer nulové... ale stále je ešte vonku priveľa knižiek, a hodne bez majiteľa, resp. kde sa majitelia dlhé roky neprihlásili....
takže keď máte ešte nejaké knižky, na drobné sporenie alebo podobne - zrušiť sporenie a previesť na podúčet k osobnému účtu, kde to ponúkajú, alebo na podielové listy  - iná možnosť priveľmi nie je.
aha, a ponúkajú ešte poistenia kdejaké, tam nevkladajte, to sú zabité peniaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som dosť skeptický..

Keď ani banka, v ktorej by sa tomu mali venovať profesionáli nevie investovať peniaze klientov a zbastliť produkt ktorý by klientom ponúkol aspoň úrok vyšší ako inflácia..

Ako môže úspešne investovať laik, tak aby to nebola iba hra v "kasíne"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Banka investuje a zhodnocuje, ale samozrejme aj sebe musí ukrojiť zo zisku, aby sa jej to vyplatilo. Banky neponúkajú investičné príležitosti pre naše modré oči, ale aby zarobili.

 

pred 18 minútami, alamo napísal:

Ako môže úspešne investovať laik, tak aby to nebola iba hra v "kasíne"?

Ak si totálny laik, že nevieš rozdiel medzi dlhopisom a akciou, tak jedine cez nejakého finančného poradcu. Ale bacha, aby ťa nevyžmýkal aj o tie úroky, čo si ešte ani nezarobil. Ja ako laik investujem cez Finax, teraz v septembri mali akciu, pri vklade 5000€ doživotne odpúšťajú poplatky za vklad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, Sniper napísal:

Banka investuje a zhodnocuje, ale samozrejme aj sebe musí ukrojiť zo zisku, aby sa jej to vyplatilo. Banky neponúkajú investičné príležitosti pre naše modré oči, ale aby zarobili. ... Ak si totálny laik, že nevieš rozdiel medzi dlhopisom a akciou, tak jedine cez nejakého finančného poradcu.

Problem je, ze ani finacny poradcovia to nerobia pre nase modre oci, ale aby zarobili. Ich prioritou je, aby mali z toho profit oni, profit zakaznika je az druhorady...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No šak aňo. Vyššie som o tom písal, že moje investície do podielových fondov akurát stačili na pokrytie pre províziu pre makléra. Ale kto sa moc tomu nerozumie, sotva si bude vedieť sám poradiť. Aspoň na začiatku, neskôr keď nadobudne skúsenosti, tak už vie si to sám spravovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov