Skočiť na obsah

Kam investovať peniaze?


Sniper

Odporúčané príspevky

Uvažujem nad reorganizáciou mojich financií, keďže som dosť lenivý sa o tieto veci starať a väčšinou to nechám všetko ležať ladom, tak už dávno nastal čas aby som s tým niečo začal robiť. Počul som, že investície do podielových fondov by sa po kríze mohlo oplatiť. Ale nemám žiadne skúsenosti, kto vie dobre poradiť kam dobre investovať peniaze?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem či chceš zbohatnúť naraz, alebo stačí vyrovnaný rast, jediný podielový fond, ktorý prakticky nestratil nič zatiaľ ani počas krízy, len sa na chvíľu občas zastavil, a straty boli skutočne miniminálne, bol ten najjednoduchší eurový / predtým korunový / peňažný fond, ktorý investuje hlavne do našich podnikov a nášho trhu

spravidla tie, ktoré boli premakanejšie a akciové a riskantnejšie a kdejaké svetové, tratili, niektoré hodne. sľubovali rýchlejší rast, ale aj risk. toto je moja skúsenosť z jednej banky, jednoduchý peňažný fond mám už nejakých sedem rokov, a ešte netratil, pomaličky ale vytrvalo stúpa, mala som aj riskantnejší, kde boli prvé výnosy nadštandardné, ale prvé straty tiež, do toho prišla kríza a kto fond nezrušil, aj so stratou, mal straty výnimočne veľké.

momentálne nechcem žiadne riskantné podiely.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A aké sú tam úroky? Predbežne som pozeral terminované vklady u SLSP a tam s tými 0,15% na 1 mesiac si robia srandu, že? Však to vychádza, povedzme za 2000€ by mi po mesiaci pripočítali 25 centov a to ešte daň odrátajú, no to si musia fakt asi prdel robiť. To už keď sa v Tescu okolo pokladní prejdem hore-dole tak nájdem viac :lol:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

obávam sa, že termínované vklady sú také, najväčšie úroky má na TV Ja & Ty banka ... : )

 

termínované vklady sú len také odložisko peňazí na chvíľu, boli časy, keď sa tam rozdávali dvadsaťpercentné útroky, ale také už nebude ...

myslela som na podielové fondy ... konkrétne napr. v slsp tu http://www.amslsp.sk/

 

a konkrétne ten prvý, eurový peňažný fond, keď v ňom pôjdeš hlbšie, dajú sa tam nájsť mesačné reporty, napríklad za január 2010

je tam aj hodnotenie ako najmenej rizikový

 

sú tam všetky momentálne fungujúce fondy aj s podmienkami, s grafmi, investovaním aj s poplatkami, s výnosmi a prognózou

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no práve som našla článok s honosnoným názvom Do ktorej banky sa vyplatí uložiť peniaze? ...

 

zaoberajú sa tam "len" termínovanými vkladmi, ktoré sme tu odpísali ako odkladisko na chvíľu .... je jedno, v akej banke si klient otvorí termánovaý vklad, tie úroky sú priam výnimočné :

 

do ktorej banky uložiť na TV peniaze ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uvažujem nad reorganizáciou mojich financií, keďže som dosť lenivý sa o tieto veci starať a väčšinou to nechám všetko ležať ladom, tak už dávno nastal čas aby som s tým niečo začal robiť. Počul som, že investície do podielových fondov by sa po kríze mohlo oplatiť. Ale nemám žiadne skúsenosti, kto vie dobre poradiť kam dobre investovať peniaze?

 

žeby investovať do ženy? :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

Škoda, že som vtedy pred 6 rokmi neinvestoval niečo do podielových fondov, isté obdobie slušne rástli. Teraz je to už o dosť slabšie, často počúvam rečí maklérov, že sú aj fondy, ktoré rastú 6%, ale ja všade stretávam iba tie s rastom do 1%. To sa neoplatí. Nedávno som si pozeral stránku, teraz neviem či ČSOB alebo Tatrabanky, mali tam prehľad asi 30 fondov. Z nich iba 1(!) bol v pluse za posledný rok. Celkovo minulý rok nebol pre fondy a akcie bohvieaký, dva krát ich zhodila čínska ekonomika, škandál okolo VW tiež tomu moc nepomohol a istý podiel mala na tom utečenecká kríza, lebo starostlivosť o vyžírky a teroristov je dôležitejšia ako domáci rast ekonomiky a životnej úrovni pôvodných obyvateľov Európy. Tento rok sa tiež nezdá byť, že bude dobrý, na trhoch vládnu turbulencie, ropa sa prepadáva dole, ale zas na druhej strane je možno vhodný čas na nákup akcií. Čo sa týka investovania peňazí, tak neviem nie som si istý, podielové fondy sa zatiaľ moc neosvedčujú a klasické sporenia či terminované vklady dávajú veľmi nízke úroky. Začínam byť bezradný.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel, na margo podielovych fondov ci akcii. Treba sa na investiciu pozerat z dlhodobeho hladiska, nie ako su na tom posledny rok. Samozrejme, vynos nie je zaruceny nikdy. Ale to ty urcite vsetko ovladas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...

keďže nie sme rentiéri ani dediční milionári ani len novodobí milionári, momentálne je to s investovaním pre stredný plebs dosť bieda,
aj chechtať sa cez slzy môžeme, ale ktovie, či nám to pomôže :)

 

dnes to pre bežných ľudí vidím tak, že podielové fondy, sledovať, neísť do rizikových, nie každý na to má žalúdok a odvahu, a ako píše doll vyššie, pozerať na to dlhodobejšie ...

nič lepšie práve neviem. ani pre seba.

pred pár dňami sme o tom doma hovorili, skutočne nič široko ďaleko, ale aj tak, aj keď len po troške, aj keď ešte neísť do podielových fondov, aj tak nedržať na bežnom účte všetky peniaze ... je tam výnos nula nula nič, od toho je aj jedno percento kdekoľvek inde lepšie.

 

okrem toho sú tie peniaze na rane - v poslednom čase zasa nastala vlna náhodne generovaných čísel kariet a platby takýmito kartami ...

obídu dokonca aj bankovú kontrolnú sms. (stalo sa mi to)

treba tie peniaze dakam inam investovať, dať si prácu popozerať ponuky bánk, hoci nie sú ktovieaké, ale aj tak, nedržať peniaze na bežnom účte.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Jeden podielový fond, odkedy do neho investujem, vzrástol o 10,5%. To je dosť slušné, keď uvážime, že banky na úrokoch bežne dávajú asi desatinu z toho, čo mne fond. Ale uvidíme ako dlho mu to vydrží, druhý fond je v poklese -1%, ale aspoň sa viac podielov nakupuje.

 

Tie v SLSP sú málo výkonné, furt to balansuje okolo nuly.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

čo balansuje naisto okolo nuly, to balansuje už prakticky na nule:

 

V týchto dňoch znížili úroky na vkladoch ďalšie banky a pri niektorých viazanostiach ich okresali až na nulu.

 

Na otázku, prečo vklad s nulovým úročením vôbec majú v ponuke, zhodne odpovedajú, že ho ľudia napriek tomu vyhľadávajú. A je to pravda – objem peňazí na vkladoch sa za posledné roky výrazne nemení, hoci podmienky sú čoraz horšie.

 

Len túto stredu znížila úroky pri štyroch viazanostiach UniCredit Bank. Jedno-, troj- a šesťmesačný termínovaný vklad bude dávať za nulu. Banka okresala aj ročný vklad, úrok sa zníži z 0,25 na 0,10 percenta.

Banka sa k dôvodom úpravy nevyjadrila. „Stále existujú v banke konzervatívni klienti, ktorí preferujú terminované vklady ako variant chránenia svojich úspor v banke oproti tomu, aby ho držali doma vo vankúši,“ uviedla.

 

Od 16. januára znížila úroky aj ČSOB banka. Pri jednotlivých viazanostiach išla dole o 0,05 percentuálneho bodu.

 

Na šesťmesačnej viazanosti sa už nedá zarobiť 0,10, ale 0,05 percenta, na ročnej nie 0,15, ale 0,10 percenta. Dvojročný vklad sa po novom úročí 0,15 percentami a trojročný 0,20 percenta.

....
atd atd...

 

doradu všetky banky.
 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne vcera volala moja poradkina so stavebnej sporitelni, ze co robit s mojimi zmluvami. Ja si tu zenu relativne vazim. Na 80-90 % profesional , keby som dal seba 70 % v profesii co robim ja. Co mi chce ponuknut? Neviem. Aby som prestal sporit. ci to zrusil.  Ja si uz nemusim poziciavat. Ked som si poziciaval, relativne rychlo splatil. Pri poslednej buducej kupe nepotrebujem ani peniaze, len vymienam.

 

Teda ponuknut mi moze, len nejke mensie % pri sporeni. Ci vacsie poplatky co budem smutny - ak mi kvoli tomu volala. Ale mozno ked mi ponukne uver za zapornzch -5% preco nie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

slimak a ako si dopadol?


 

O moznosti, ze sa da na tom aj stratit, uz nepises :)


Jak, že nepíšem :)  však som písal ↓, že jeden fond mal rast aj 16% a potom klesol o 12 percentuálnych bodov. Keby si svoj rast 16% udržal celý rok, tak zisk by bol výrazne vyšší. A čo sa týka fondov, ono je veľmi dobre keď na začiatku klesajú.
 

jeden fond zhodnotil vklady o cca 6%, druhý o 4,2%. Celkový výnos by bol vyšší, ale ten druhý fond za posledné dva mesiace klesol (mal rast aj 16%).




Tiez mi vyhovuje, ked mi vratia 350 EUR, nepotrebujem par supiek niekam investovat. Investovanie si predstavujem v inych sumach.


Tých pár šupiek je dokopy 600€ + výnosy, čo je, skromne si myslím, viac ako tých tvojich 350 šupiek. + nepočítam tri stavebné sporenia, do dvoch každý rok dávam minimálne toľko, aby som mal nárok na plnú štátnu prémiu, nepočítam fondy SLSP, kam tiež dávam pár šupiek, nepočítam dobrovoľné príspevky do II. piliera, nepočítam korporátne dlhopisy, nepočítam životnú poistku a nepočítam jeden sporiaci účet, z ktorého môžem kedykoľvek vybrať peniaze. Tie všetky šupky dohromady robia ročne niekoľko tisíc eur. Tak dúfam, že už si to vieš predstaviť. A to ešte sporím/odkladám/investujem skromne, keďže nedávno som mal do bytu výdavok 1500€ a v priebehu roka bude výdavok ďalších 3500€. Tak sa vyhádžem, že s Tomášom si môžem ruku podať :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

práve riešime aj s bývalou kolegyňou...

v podstate nechceme priveľmi rozkladať do mnoho bánk, stačia dve, maximálne tri.

a nie sme ani také superinvestičné typy, samozrejme podielové listy, aj akciové nejaké, ale okrem toho čo ešte? majú ničo nové v slsp, na 2,5 %, to je zdá sa strop...

no nič, musíme premyslieť :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

2,5% úrok je v prípade (nie vždy a nie všade a treba to chápať tak, že tie úroky sú obyčajne DO a nie stabilne FURT, takže 2,5% je len v prípade veľmi priaznivého vývoja) všelijakých kombinovaných vkladov, kde sa časť úročí pevným úrokom a časť investuje do podielových fondov. Tie fondy však obyčajne nie sú nejako extra výkonné, ten v SLSP mám fakt len na odkladanie peňazí, lebo úrok je tam blízky nule. V bankách hromada ostatných produktov nemá ani 1% úrok. Pri investícii do podielových fondov je lepšie banky obísť a investovať priamo na burze. Samozrejme lepšie je to za účasti skúseného finančného makléra, ktorý má skutočný záujem o zhodnotenie peňazí klienta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak a ako si dopadol?

 

Nebom som tam. Ale vcera som vlozil na svoj ucet 500. Este dvakrat po 500 zoberiem uver(ak bude zena vediet ako chce prerobit kuchynu a kupelnu) a uz skoncim so sporenim v SS. Deti tam maju ucty tie im necham, dalej sporim - a ci aj peniaze este uvidim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predpokladám, že ti chcela ponúknuť úver za výhodnejší % úrok. Samozrejme vyžadovalo by to zmenu zmluvy. A v čom by spočívala tá zmena? Nižšom % na úroku. Koľko % máš na zmluvách úrok?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja 2% aj ked som mal tri,ale davno ked som nemal v podstatne malo nasetrene a myslel,ze viac budem brat uvery sme to znizili, u deti sa dalo asi len na 2%. Uvery som v podstate nevyuzil len kratkodobo a male sumy cca po 5000 co som splacal cca po roku. Ale niekedy by mne hypoteku mozno ani nedali, ci by mne aj uver mozno pred 10 rokmi vyhovoval viac zo stavebnej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No tých 2% zmlúv by sa tiež radi zbavili, štandardne dávajú 1% alebo 1,85%, ale tam je o dosť vyšší poplatok za zriadenie a nevýhodnejší úrok pre úver. Ja mám ešte jednu 3% zmluvu, ale tú mám len na úroky, blížim sa k polovici cieľovej sumy a PSS má v zmluve klauzulu, že po jej prekročení môže znížiť úrok na sporení (takže na 1%). Stavebné sporenie sa vyplatí akurát kvôli tej štátnej prémii a keby ten hranatý tchor skutočne pracoval pre ľudí, tak už by sme štátnu prémiu mali podstatne vyššiu. To smerácke hovado sa stále chvastá, ako sa slovenskej ekonomike úžasne darí, ale aby dal ľuďom peniaze priamo - prostredníctvom štátnej prémie, to ani za boha. Radšej bude tárať o debilných sociálnych balíčkoch, ktoré ľuďom prinesú len pár šupov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hranaty tchor vie velmi dobre co robi. Na ludoch setri ako moze. Z roka na rok znizil premiu z dvanast percent na pat a pol? Jeden rok stacilo nasporit 580 eur, druhy rok tisic tristo. Preco vedel ze uspori 40 milionov - ze ludia nebudu mat nato aby nasporili tisic tristo, ma statistiky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To, že treba nasporiť viac nevadí, dnes nasporíš skôr 1000€ ako pred 10 rokmi, ale tá prémia 63€ či koľko to je, má oveľa nižšiu hodnotu ako pred 10 rokmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov