Skočiť na obsah

Rozdelí sa Španielsko?


lopata555

Odporúčané príspevky

práve som to čítala minútu po minúte, je to jednostranné vyhlásenie, a prvé reakcie sú typické pre tých, ktorí ich vyslovili, ale podstatné je to aj o odchode z európskej zóny - to zatiaľ dokonale nezvláda ani Veľká Británia.

 

18:25 Nemecko uviedlo, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti porušilo zásady suverenity a územnej celistvosti Španielska.

"Nemecká vláda takéto vyhlásenie o nezávislosti neuznáva," informoval hovorca vlády Steffen Seibert a dodal, že Berlín podporil "jasnú pozíciu" španielskeho premiéra v snahe obnoviť pokoj a poriadok.

18:17 Situáciu v Katalánsku označil britský europoslanec Nigel Farage, ktorý bol popredným hlasom v kampani za brexit, ako "Junckerovu najhoršiu nočnú moru".

 

17:00 Keby Katalánsko trvalo na svojej nezávislosti, od začiatku by to malo veľmi náročné. Žiadna iná krajina sa nevyjadrila, že by ho uznala, naopak, z Bruselu opakujú, že odchod zo Španielska by znamenal odchod z Európskej únie aj z eurozóny.

 

 

https://svet.sme.sk/c/20682738/minuta-po-minute-katalansky-parlament-vyhlasil-nezavislost.html?ref=njct

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vyzera to na nasilie zo strany Madridu....aj ked ta represia bude podla zakona, tak neprinesie nic diobreho a hlavne nie pokoj .....a mam obavu, ze sa ku Katalancom prida aj Baskicko, ktore ma este vacsiu autonomiu, ako Katalanci. Volby neprinesu velke zmeny v mysliach ludi iba vyhrotia vasne....takze Spanielsko sa nerozdeli, ale skor rozpadne :...a to je ten lepsi koniec, pretoze lahko tam moze dojst k obcianskym nepokojom :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak hádam to zvládnu a ostane to pokope, pre EÚ by to bol riadny fail, keby sa jej začali členovia rozpadať. A navyše, tento proces môže spustiť ďalšiu vlnu štiepení v Európe. U nás by mohlo reálne hroziť, že začnú Maďari na juhu vyskakovať a dožadovať sa minimálne autonómie, na východe Cigáni vyhlásia Cigánsky štát (samozrejme sociálne dávky by im zo Slovenska stále chodili, však oni majú na to právo, a kto by tam vlastne v tom ich štáte pracoval? :D )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nebude to také jednoznačné a jednoduché už vôbec nie:

 

Puigdemont do vězení - v Barceloně sa zišlo na demonstraci víc než milion lidí za jednotu Španělska

 

Lidé nesou španělské i katalánské vlajky a volají Díky Španělsko, Katalánsko Tě miluje. V průvodu, který jde centrem města, vládne podle záběrů ze sociálních sítích slavnostní atmosféra. Manifestace se účastní i někteří místní politici ze stran, které odmítli v pátek v katalánském parlamentu hlasovat pro rezoluci o nezávislosti.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sme prilis daleko na to aby sme vedeli nieco podstatne povedat a chapat.   Ja teda len zhrniem fakty ako ich vidim.    katalansku sa dari,  autonomia im fungovala,  nacionalizmus ale nefunguje na racionalnych potrebach.   Prieskumy ukazuju ze katalanci su rozdeleni zhruba na polovicu v otazke samostatnosti a to ani neviem ci je jasne co vlastne chcu.    Ciste analogicky si spominam na nas slovensky nacionalizmus a tam tych co chceli samostatnost okamzite a za kazdu cenu bolo dost malo.  

ostatne staty vratane Slovenska su a budu zdrzanlive, predstava ze kazdy region bude ziadat samostnanost budi hrozu.   Mozu ratat maximalne s podporou takychto regionov ako je Skotsko,  severne taliansko, belgicko a pod.  A este aj ruska :)  ale to skor skrytu pomoc. 

Ale centralna vlada tiez nema predstavu co s tym,  ak budu pokracovat nasilnosti ( a ak tam pride vojsko tak budu,  tomu sa neda zabranit )  tak pocet priaznivcov samostatnosti porastie.   To je logika mucednicka, kazdy mrtvy pomoze samostatnosti. 

Najhorsi scenar je teda ten kde po dalsich volbach separatisti presvedcivo zvitazia a vyhlasia samostatnost,  po kratkych nasilnych zrazkach verejna mienka donuti centralnu vladu ustupit a Katalansko sa stane sice samostatnym ale bez uznania s nejasnym vyvojom a stane sa docasne ciernou dierou europy. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to viacmenej pol na pol, vlastne od začiatku tohtoročných snáh minimálne, ale tak to bolo už roku 2009, keď sa zakladala táto téma... a zrejme aj pred tým...

 

a je to ešte zaujímavejšie: nie vojsko, to si zatiaľ priveľmi neviem predstaviť, ale obvinenia na vysokej úrovni:
 

Španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu ze vzpoury, za kterou lze uložit až třicet let vězení. Důvodem jsou snahy o nezávislost Katalánska. Oznámil to dnes španělský generální prokurátor José Manuel Maza na tiskové konferenci.

Mezi obviněnými je bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, bývalý místopředseda jeho vlády Oriol Junqueras a další členové kabinetu, který Madrid v pátek kvůli prosazování nezávislosti odvolal.

 

z tohto čo bude, bude to ešte hodne zaujímavé

 

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/82858/spanelska-prokuratura-obvinila-katalanske-vedeni-ze-vzpoury.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to sa dalo čakať. a zrejme sa niekto ozýva aj na opačných stranách, v Sedmohradsku minimálne.

 

Katalánsky premiér a päť ďalších niekdajčích členov jeho bývalého kabinetu je predvolaných k vypočúvaniu k súdu, 

ovšem či sa dostavia z Bruselu, bude ešte zaujímavé.

Premiér sa nechal počuť, že do Brudelu neutiekol, len preniesol problém bližšie k centru Európy,

a dostaví sa na súd, keď mu zaručia spravodlivý proces zo strany Madridu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, odhliadnuc od faktu ze by to neslo, pretoze spanielsko ma funkcnu armadu, tak  mi chyba vyhananie katalancov, zabijanie katalancov, etnicke cistky atd.   


game,   no ciste prakticky.    Je to politicky proces,  nech sa na to pozeram akokolvek, tak iny ani byt nemoze.  Je to zrazka dvoch politickych nazorov,   katalanci podla ustavy nemaju pravo na samostatnost ale vyhlasili ju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no,  ceskoslovensko sa rozdelilo ustavnym zakonom.   Ale je pravda ze keby cesi nechceli tak by to bolo zaujimave.    Ale ja netvrdim ze ustava moze zachranit Spanielsko, len to ze madrid postupuje podla zakona a chrani celistvost Spanielska,  a z tohto pohladu ide o politicky proces.  Udialo sa to vela krat v historii, nic nove

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

len to ze madrid postupuje podla zakona a chrani celistvost Spanielska, a z tohto pohladu ide o politicky proces. Udialo sa to vela krat v historii, nic nove

Nie tak celkom, kedze existuje judikat Medzinarodneho sudneho dvora, ze vyhlasenie nezavislosti neporusuje ziadne medzinarodne prava. A tie su nadradene spanielskej ustave. On to je skor pravny problem ako politicky.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

http://www.topky.sk/cl/11/1698839/PRAVE-TERAZ-Hra-na-macku-a-mys-sa-skoncila--Katalansky-expremier-Puidgemont-v-rukach-policie

Bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta odviedli v nedeľu do väzby v nemeckom meste Neumünster po tom, ako ho na základe európskeho zatykača zadržali, keď vstupoval z Dánska na územie Nemecka. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP. Španielsko oznámilo, že na organizovaní zatknutia Puigdemonta spolupracovala španielska tajná služba a polícia s nemeckou políciou.

Nemec v sebe "snaživého fašistu" nikdy nezaprie..
  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,  v com je problem ?  Spanielsko vydalo medzinarodny zatykac a nemecka ho policia ho chytila.   Cokolvek ine by bolo divne,  to co je teraz na rade je nemecky sud.  A toto je skutocna kauza, v jeho pripade ide podla mna o jasny politicky cin,   a nemecky sud to nebude mat lahke.   Ale spojenia "snazivy fasista" su skutocne mimo.  Keby siel cez slovensko, tak aj nasa policia ak dostane informaciu kde je tak by ho musela zadrzat.  nechci aby policajti robili politiku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

Takže keď nám pošle na niekoho medzinárodný zatykač.. Taká Čína.. Za podvracanie komunistického režimu..

Alebo Irán.. Za hanobenie Islamu..

Tiež automaticky každého zatkneme, lebo zákon je zákon, aj keď je to sprostý zákon?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, cina nie je v EU.   Ale v EU su pravidla taketo.   A napriklad to znamena ze nad spanielskym sudom je este ESLP.    Rovnako ked my vydame medzinarodny zatykac tak v celej EU plati, nasledne sud posudzuje ci ho vyda na Slovensko alebo nie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teraz bude problem uz stale...ak ho vydaju bude problem....ak nevydaju bude problem. Taketo zatykace by nemali v EU platit medzinarodne, pretoze to by mala byt uloha iba statu, ktory ma s tym clovekom nejake problemy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov