Skočiť na obsah

Slovenské ľudové piesne


lopata555

Odporúčané príspevky

to sú dokonca až tri, keď nie až štyri rozličné veci, akože ľudové, a ľudové je tam akurát to spájajúce slovo:

 

☺kapely typu Senzus:

Senzus bol kompletne okopírovaný projekt.

na spôsob voľakedajšieho a súčasného viedenského šramlu, ktorý bol hodne populárny aj Maďarsku - dvaja traja hudobníci, hodne veľmi tancovej /ale skutočne tancovej, to išlo jedno za druhým/ muziky a hlavne hodne nálady - v maďarsku kapely vznikali už v 80. rokoch, zvuyčajne boli zamerané na svadobné veselie ... a to bola zmes šramlu, ľudových pesničiek, takzvaných ľudových pesničiek. niekedy pretextovaných - ale jedno mali spoločné: dlho boli na vysokej úrovni, boli to veľmi starostlivé výbery - a vážne zábava.

neskôr to prešlo do kytek, vyspevoval každý, a už to zďaleka nebolo ono

skutočný šraml som zažila ešte na vš v maďarsku na nejakej šraml-disce... bolo to neskutočný zážitok.

 

 

Senzus staval na tomto základe - robili to isté: zpopovali ľudové a rádobyľudové a kdejaké autorské kdečo, povyberali ako čerešničky z torty najznámejšie melódie, pretaktovali, zábava pre ľud hotová.

problém nastal, keď začali byť nechutní - a to začali. spod ich lídera, nech odpočíva v pokoji, utiekol kôň, začal si myslieť, že nechutným slovníkom nahradí nedostatok vhodných skladieb a v istých situáciách mu to "ľud" žral.

( ja som ho zažila naživo raz - mali sme voľné lístky v práci na natáčanie takej veci, že Vtipnejší vyhráva- vtedy to pred viac než 20 rokmi išlo na nejakej mini-tv, nahrávali to v Stupave - bola to klasicky hrozná nahrávacia nuda, a aby mali nasnímané obecenstvo, ktoré sa neviazane smeje, začali protagonisti rozprávať len tak do mikrofónu skutočne vtipy - medzi nimi aj Herrgott.

nikdy v živote som takú hnusnú podpodlahovú záplavu vulgarít nepočula, ako čo vtedy on nastavoval a chrlil zo seba do nekonečna jednu nechutnosť za druhou. bolo to trápne, a odvolali ho od mikrofónu po nekonečne dlhom čase, keď sa aj najotrlejší v obecenstve už rehnili len nasilu. )

 

 

potom je druhá skupina: takí týpci pôsobia v trojici, dvojici, majú synťák a mikrofón, nejakú rovnaké košele s krátkym rukávom či nejakú inú zúfalú rovnošatu príšernej farby, a idú ... hrajú v podstate to isté, ako hrával Senzus, živia sa svadbami a oslavami podivných výročí, keď podivní ľudia musia juchať, že už sú z nich dedkovia a tak.

zvyčajne sú hodne, hodne divní... máme ich plno v téme o príšernostiach v hudbe.

 

 

☺a potom je tu skupinka ľudí, ako je tá okolo kapelníka Veselého... je to dychovka, kde kapelník skladá vlastné skladby.

ja som dodnes, za štvrťstoročie, čo ich poznám, nepochopila, ako dokáže z toho čo robia, celá kapela vyžiť, a ešte stále existovať a mať kamarátov.

zostava kapely sú nejaké tradičné trubky a spol., je tam asi 6 - 7 chlapov, a ako dekor zvyčajne tri rádobyokrojované mladé speváčky namaľované ako veľkonočné vajíčka.

keď je niekde napísané, že hrá Dychová hudba ... Veselého, je po zábave.

 

pán kapelník skladá pjesničky v nejakom čudnom takte, všetko je pomalé, na jedno brdo, tancovať sa na to dá len vtedy, keď ľudia vynechajú nejaký krok z valčíka či pridajú nejaký k polke, spitým tančníkom je to jedno, potáca sa to všetko na krčmovom dvore jeden tak, druhý tak.
ďalší zúfalý neduh:

niektorá z tých krásavíc, keď dospievajú, začne rozprávať - porozpráva, ako sa fajn na hudby zabáva, aká to muselaa byť kedysi zábava a bla bla bla bla lietajp z nej pánim kapelníkom napísané banality... potom dá pán kapelník pokyn a zahrajú a zaspievajú ďalšiu kapelníkovu zúfalú nudu... potom pauza, rozprávanie, skladba ... pauza, rozprávanie, skladba ....

a takto dokola.

 

raz či dvakrát pred rokmi som ich počula z diaľky na dňoch zelá, a raz, ja nevedomec, pred mnohými rokmi na jednom krčmovom dvore, kde boli za hviezdy hodovej zábavy.

bolo to k uzúfaniu. osadenstvo sa spilo rýchlejšie než normálne, a na "parkete" sa potácali len tí, čo nemali miesto na sedenie.

ja to proste nechápem. má hodne veľa kamarátov a vie sa predať, ale počúvať sa nedá. a zabávať na jeho umelotiny vonkoncom nie.

 

 

☺a potom sú jednotlivci - mám jedného kamaráta, ktorý toto všetko robí sám, už je na dôchodku, dokonca aj invalidnom, aj si rád vypije, kedysi to bola harmonika, posledné roky synťák, už by to aj chcel nechať, ale nedajú mu pokoj - na svadby je neopakovateľný. ale nikde nekecá, že hrá ľudovú hudbu, a nedáva si tlačiť priblblé plagáty, aby sa propagoval.chodia za ním domov a ukecávajú.  robí pre ľudí zábavu, nič viac.

 

no nič ... je toho viac, len tak na tému ľudová pieseň a ľudová hudba to tlačilo a muselo von B)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Zem spieva bol podla mojho nazoru dobry pocin

malo to aj velku sledovanost, len to skoncilo (ako mnohe ine sutaze) s rozpacitym vysledkom

akurat teda nemam jasno, ci je to s posielanim SMS tak, ze pri zahlteni (?) siete naozaj neprejdu, alebo len neskoro prichadzaju odozvy o doruceni?

https://zatko.blog.sme.sk/c/452044/nejasnosti-okolo-sms-hlasovania-vo-finale-sutaze-zem-spieva.html (vid prispevok v diskusii)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov