Skočiť na obsah

aljak63

Odporúčané príspevky

Hoppa to so sklenou vitrínou už mám v pláne dlho :blush: a s čistením sú skutočne starosti...kozmetický štetec, vatové palička a tak :hmmm:

Joo, a Bugalskeho Renault je "sused" škodovečky :doh:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Zbierate Eura? Nemyslim papierove, to by islo velmi "do penazi", ale kovove "euraciky".

Najde sa vo vasej zbierke nieco, co si vazite ako unikatny kus?

 

Odkladam si drobne mince a jedno a dvojeurovky, ale okrem par pamatnych minci,

ktore su s velkou pravodepodobnostou bezne v obehu nemam nic zvlastneho.

Akurat tak dobre padne obcas si popozerat rozne vzorky co ktora krajina vydala. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zbierate Eura? Nemyslim papierove, to by islo velmi "do penazi"

 

No to by si sa divila :) Ja zbieram 5-eurovky, už ich mám vyše 200 :D Čiže celkom schopná kôpka.

 

 

Ale s bratom zbierame aj euro-mince - z tých platných máme skoro všetky (samozrejme okrem Vatikánu a Monaka - ktoré sú nehorázne drahé a neni prakticky šanca aby ich niekde vydali) ... Je to pekné mať tak pokope všetky v albume. Máme aj väčšinu tých pamätných, takže celkom pekná ucelená a obsiahla zbierka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

ako decko som zbierala servítky, obaly z čokolád, neskôr zas všetko, čo sa týkalo nášho hokeja (tak 70-te roky, mám to v takom kufríku a je mi to ľúto vyhodiť). Dokonca mám hokejku od P. Šťastného, vtedy vôbec nebol taký známy a ešte vôbec nebol ani v reprezentácii. keby som si bola vtedy vypýtala aj podpis, mohla to byť dnes dosti zaujímavá trofej.

 

D´Ady, možno by som ťa mohla nakontaktovať na Moravu, na skupinu ľudí, ktorí sa trampingu venujú od mladosti (dnes už sú to páni a dámy v strednom veku a v ich činnosti pokračujú zas ich potomkovia. Možno by ti vedeli poskytnúť nejaké veci, ktoré by ťa zaujímali. Ak máš záujem, daj vedieť, a ostatné poriešime cez ss.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

No to by si sa divila Obrázok Ja zbieram 5-eurovky, už ich mám vyše 200 Obrázok Čiže celkom schopná kôpka.

 

 

aljak, už odvtedy ako si toto napísal, čiže už naozaj pekne dlho mi v hlave vŕta, ako tie bankovky zoraďuješ, ako vieš ktorá odkiaľ je. Mala som teraz v rukách tri päťeurovky, ale mne sa stále zdajú všetky rovnaké, netuším, ktorá by odkiaľ mohla byť, v čom je rozdiel.

Mince sú rôzne, ale papierové peniaze?! :kvet:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bankovky sú rovnaké, nezoraďoval som ich podľa ničoho vlastne, len tak na kopu. Keď boli koruny tak som si odkladal 20ky papierové, lebo sa mi vždy páčila taká veľká kopa peňazí. Ale tie 5-eurovky som už zamenil, lebo už ich bolo moc, takže 200-päťeurovková zbierka sa zmenila na 1000 eúr.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aha, takže tu išlo o množstvo - koľko ich bude pekne "na hromádce" ...

... musíš ale uznať, že 200*5 € je na pohľad krajšia hromádka, ako je jediný "papierik". :kvet:

Len tak mimochodom ... existuje vôbec taký "papierik"? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne tak, išlo o to množstvo. Ale povedal som si že je zbytočné ich mať schované na "tajnom mieste" ... Lepšie keď sú v banke a na terminovanom vklade aspoň zarábajú ďalšie peniažky :kvet: No a 1000-eurovka neexistuje, takže 200 päťeurových papierikov sa dalo zameniť za 2 päťstoeurové papieriky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 5 mesiacmi...

Ťažko toto nazvať zberateľstvom a asi to sem ani veľmi nepatrí, ale prišla mi to ako najvhodnejšia téma ... predsa len, jedná sa pri nej o zábavu, relax a venovať sa tomuto musí byť úžasné hobby.

Množstvo hodín práce /zábavy?!/ a úžasná trpezlivosť a precíznosť ...

 

Patricku Actonovi z Iowy trvalo skoro tři roky, než postavil obří model pařížského chrámu Notre Dame. Spotřeboval 298 tisíc sirek a 2 000 párátek.

Patrick není žádný modelář začátečník. "Této zálibě se můj muž věnuje už pětadvacet let," shrnuje jeho manželka April osud žen manželů věčně zavřených v dílně. Model Notre Dame měří na délku 240 cm, vysoký je přes metr a půl. Stavba spolykala 55 litrů lepidla a svému tvůrci zabrala 2 000 hodin práce. Pat začal v srpnu 2010 a skončil letos v lednu.

Actonovi se totiž jeho koníček mírně vymkl z ruky, objemné objekty neměl kde skladovat. A tak v Gladbrooku, kde bydlí, založil soukromé muzeum Matchstick Marvels, kde od jara do podzimu za třídolarové vstupné ukazuje své práce. Jeho projekt byl dokonce v roce 2007 oceněn cenou za turisticky atraktivní místo. Pro malé městečko jako je Gladbrook to znamená vítaný příliv návštěvníků.

Modelář během své modelářské kariéry zatím postavil šedesát modelů a spotřeboval při tom tři a půl milionů sirek. Soustřeďuje se hlavně na architekturu a modely strojů.

Zdroj: http://hobby.idnes.c...hobby-dilna_bma

post-88-0-15461400-1334815550.jpg

 

post-88-0-14403400-1334815558.jpg

 

post-88-0-22658000-1334815565.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tieto zápalkové paláce sú iná kategória ... pripomenuli mi - aj vy ste kedysi v škole vyrábali špajdlové domčeky ? :)

 

vyzeralo to skôr ako lesné zruby zbúchané narýchlo pred dažďom, ale mala som spolužiaka, ktorý ich robil veľmi starostlivo a pekné, teda na desaťročné decko, bavilo ho to, vyrábal a zbieral ich ...

ja som mala jeden zrub, babka opatrovala moje školské výtvory takmer všetky, aj tento špajdový zázrak predlho stál na jednej skrinke na hačkovanej dečke ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Mna to napadlo len na zaklade..

Jeden múdry človek raz povedal, že kto v živote nič nezbieral, tak vlastne ani nie je človekom.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/7353801/filatelista-znamku-kisku-spravili-unahlene-posta-devalvuje-historiu.html#ixzz3BiRlDtSN

Nemam to docitane.  neviem ci je to pravda.

 

Ale zberali ste nieco? Ked som tuto temu zalozil tak ja asi ano. Ja som najprv a to som mal malo rokov - mozno som sa len naucil pisat. Som zacal zbierat etikety - nalepky od vin a alkoholu. V ramci ceskoslovenska. Mna ktomu ani nedoviedol brat - ale on to iste robil s pivom. Teda on ma starsiu zbierku - obe su u rodicov.  Teda ja mam velmi dobry prehlad co sa vyrabalo v minulosti a kde sa to robilo. A ako sme to robili povodne, ci ja? Bola flaska opisal som adresu podniku a napisal list ci by mi nemohli poslat ich etikety. A vzdy poslali skoro na 95%. Neskor som sa dostal k zoznamu zahranicnych pivovarov tak som zacal zbierat etikety zahranicnych pivovarov. Dosli listy z japonska - nenajdena adresa ci co - ale vratil sa zjaponska - ale dosli aj etikety, vrchnaky, zapalovace, podpivniky, z nemecka, rakuska(tito germani to disciplinovane vracali - mozno boli presnejsie adresy), spanielska,JAR,Canady,Australie, Svajciarska,Usa a pod. 

 

Znamky asi neboli tak drahe  - lebo som tyzdenne poslal aj 5-10 listov. A bol som rad ked sa nieco vratilo - aj nezastihnuty adresat. A samozrejme sa to archivovalo - brat to lepil takymi slabymi lepkami aby neposkodil etiketu na  A4 a ja som daval papier na nu etiketu a zalozil do priesvitneho obalu - asi to iste ako do coho sa davali vysvedcenia(aj ked - oni v niecom su ako v sanone a da sa v tom pekne listovat - ale uz ani neviem). euroobaly v tedy neboli a tam by sa to presuvalo- sipalo).Musim sa pozriet ako som to robil.

 

Teraz ma napadlo su to podobne obaly ako na vysvedcenia - len otvorene len zvrchu a som ich dieroval aby som ich mohol dat do sanona- proste nieco podobne ako robim dosial.

 

Ale bola to cinnost co dieta bavila. Ci bavi aj dnes - chalan zbiera magnetky z jogurtov - ci karticky od futbalistov. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zbierala som, od detstva zopár drobností, ale nikdy som nechápala také tie veľké zbierky kdečoho ... dievčatá zbierali papierové obrúsky a obaly z čokolád a všelijaké hlúposti, chlapci cigaretové škatuľky a zápalkové škatuľky a kdečo ... už si ani nespomínam, čo všetko, takéto zbierania som zvykla produkovať občas aj ja, ale nikdy nevydržalo dlho.

 

neskôr som mala zbierku malinkých, miniatúrnych predmetov z porcelánu - ale len pokiaľ mi stačila na to moja špeciálne vyrobená polička ... vydržalo to pár rokov, potom sa zbierka dostala do krabíc.
práve minulý mesiac som ju celú darovala susedke učiteľke - oni z podobných drobností a kdečoho podobného robievajú vianočné výpredaje pre deti, detičky pokúpia za pár centov, a majú radosť, že niekomu urobia radosť.
a ja mám radosť, že moja minizbierka skončí zmysluplne - ja by som ju už len držala v pivnici, alebo by raz skončila v kontajneri.

 

zbierali sme spolu s rodinou kamene, zbierka je dnes zabalená a odložená ...

žiadna zbierka viditeľne nevydrží dosť dlho, teší istý čas. a to nie je zberateľstvo ako také. nezbieram, začínam sa vecí zbavovať.

 

až na jednu:

 

zbierala som knihy - to áno, celý život. zbierka poľavila, keď priveľmi zdraželi knihy a začala som čítať e-knihy.
ale na druhej strane pokračujem v zbierke kníh - e-kníh, mám ich mimoriadne úctyhodnú zbierku ... čiže knihy zbieram skutočne celý život - to je asi jediná zbierka, ktorá ma skutočne drží.

 

 

---

po otcovi som zdedila zbierku známok - aj s pravými špeciálnymi albumami na známky, ktoré, ako viem, sú dnes drahšie pomaly ako všetky známky v takom albume ...

zbieral známky od detstva.
zbieral ich ešte keď som ja bola decko, pomáhala som mu s odlepovaním z obálok, s usporiadavaním, a strašne rada som pozerávala tie albumy ...

nie je tam ale žiadny modrý maurítius, ani oranžový ... raz nám to ocenil jeden zberateľ, nič mimoriadne cenné tam nie je, aj keď som mu tak úplne neverila, ale nechcel zbierku kupovať, tak asi hovoril pravdu :)
ale nemienime tie albumy predávať, veľa miesta to nezaberá, a je v nich zbierka jedného života ... ale po istom čase aj otec prestal v zbieraní, ale je v tom aj tak kopa rokov a detského snenia :)
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v detstve mi kupovali známky. že "budeš zbierať". nezbieram. mám asi jeden a pol albumu, ale okrem nostalgickej hodnoty, pre mňa inú nemajú. no od vysokej si tak sporadicky odkladám obaly od čokolády a stále ma to drží, hoci jej už nejedávam tak veľa ako predtým. kvalitná ide do peňazí a nekvalitná "do pankreasu".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemôžem povedať, že by som niekedy niečo úplne systematicky zbierala. Keď sme boli deti, s bratom sme si kupovali také malé obáločky so známkami ... série ryby/vtáky/kvety, alebo len taká „všehochuť a ani sme ich nedávali do albumu. Roky pribúdali, naša zbieročka známok zapadala prachom, ale keď už som ja mala deti, dala som tieto známky do albumu, kúpila som si dokonca veľké albumy a začala kupovať známky a aršíky známok tak ako vychádzali a aj keď už tie albumy vo veľkom nedopĺňam, keď kupujem známky na dopisy, vždy aspoň jednu vložím aj do albumu. Mám asi štyri veľké albumy, ale ani jeden syn záujem o filateliu nemá, a tak snáď neskôr poputujú k vnučke, alebo budú čakať na ďalšiu generáciu, ktorá bude na známky pozerať možno skôr s nostalgiou ako s niečím, z čoho by sa dal vytĺcť veľký balík peňazí, pretože zas až taký kapitál v týchto albumoch veru nie je.

 

Určitý čas som si kupovala cverny - špulky hodvábu, ale nie pre potrebu, a ani nie že by normálne farby, ale mala som celú škálu žltej, fialovej a zelenej ... farby, ktoré ja vôbec "nemusím", ale celé spektrum farebných špuliek týchto "divokých" farieb poukladané v krabičke môjmu oku lahodili. Ani neviem kde teraz tie cverničky môžu byť, však to boli farby, ktoré by som ja ani nemala kde použiť ... možno už len niekde zapadnuté teraz čakajú kedy ich objaví moja vnučka.

 

Nezbierala som ani obaly z čokolád, ani servítky, ale keď sme dostali nejaké čokolády zo zahraničia, obaly som dávala kolegyni, vášnivej zberateľke týchto papierikov. Občas som jej k papieriku pribalila aj kúsok čokolády, aby aj ochutnala čo to tí západní kapitalisti predávajú, aj keď ... pri jej objeme tá darovaná čokoláda mohla z mojej strany vyznieť skoro ako výsmech, nie "dar", či pozornosť. A rozdávala som aj servítky, ktoré som si zvykla kupovať na rôzne sviatky /Veľkonočné, Vianočné, prípadne nejaké farebné/. Týmto papierikom som nijako "neholdovala".

 

Možno by som mohla povedať, že zbieram magnetky ... ale ono to ani nie je zbierka, ktorú by som nejako „násilne a systematicky“ dopĺňala, že by som si objednávala jednotlivé kúsky cez internet, ale ak idem niekam do sveta, alebo ak sa sem zberá  prísť brat spoza mora, tak jediné čo si prajem doniesť je magnetka; tiež keď sme sa s deťmi boli pozrieť rôzne miesta v UK, pohľadnice sme si skoro vôbec nekupovali, všetci sme boli ovešaní fotoaparátmi, obrázky sme si doniesli na "kartičke", presunuli ich do počítača, a tak ich posúvali ďalej, ale kúpili sme si magnetky, ktoré máme na očiach a pripomínajú nám miesta kde sme boli.

 

Brat zbieral pohľadnice, mal ich naozaj veľmi veľa, a tak keď emigroval, posielala som balíčky s pohľadnicami za ním. Balíčky s nepopísanými pohľadnicami bolo možné poslať ako tlač a nestálo to nejako veľa, ale pohľadnice s textom, to bolo "iné kafé". Viac rokov sme mu posielali pohľadnice z celého Slovenska, dokonca sme ich kupovali dvojmo, jednu do zbierky, druhú na výmenu, ale časom aj jeho táto záľuba opustila a dnes celá jeho zbierka niekde v suteréne zapadá prachom.

 

Keď rástli moje deti, určite by boli chceli mať vo väčšej miere lego; bol to však nedostatkový, a hlavne podpultový tovar, a tak keď sa mi niečo podarilo zohnať, radosť nepoznala hranice. Mladší syn mal k legu ešte obľúbených panáčikov, ktoré predávali  pod názvom igráček ... uložené sú spolu s legom v krabici a uvidíme, čo o pár rokov na túto jeho obľúbenú hračku povie naša princeznička, či ich len šmahom ruky nezmetie zo stola, pretože nároky detí sú asi teraz "niekde inde".

__________________________________

Malá poznámočka:

jedna téma "zberateľstvo" tu už je ... bude táto o niečom inom?

https://www.freespace.sk/tema/4094-zberate%C4%BEstvo/

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zbieram vignety od rumu a cokolvek, co sa tyka trampingu a jeho historie

uvitam akekolvek kontakty na vymenu alebo ponuku

tiez si trochu preberiem vase konicky a snad budem moct nieco ponuknut, co mi tu po byte zabera miesto :blush:

//samozrejme cez SS

 Tak ja som to zbieral tiez - ja som to zbieral v rokoch cca 86-93 - podla mna ma(tu ma neberte vazne - ja neviem co sa kde vsetko vyrabalo - a vsetko isto nemam - ja som adresy vtedy ozaj opisoval z toho co otec ci iny vypil - neskor neviem ako som sa dostaval k adresam podnikov  - vacsinou v kraji bola nejaka vacsia zloska a pod sebou mali zavody, pri pive to bolo tak isto) z toho obdobia vsetky etikety co sa vyrabalo v CSSR - lieh a vino. Pre mladych to moze byt zaujimava informacia - vtedy bolo kvantum vyrobnych zavodov na vino,pivo ci lieh - pivo skoro v kazdom okrese.V niektorych mozno aj viac. 

Teda isto aj rum - a isto toho mam aj duplom - tak v pohode mozme menit.

 

------------

Ja som vcera hladal podobnu temu predtym ako som ju zakladal a nenasiel som. ALe co sa mi paci,ako som cital - prechod zberatelstva z generacie na generaciu - teda priklad - ze by to zaujalo aj mojho syna. Aspon na par rokov doplnil by zbierku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Teda isto aj rum - a isto toho mam aj duplom - tak v pohode mozme menit.

fajn, ak sa pozries na nejake duplikaty, budem rad... ja myslim, vela duplikatov nemam, pretoze som si nekupoval flasku, ked uz som taky druh mal v zbierke...

teraz mi obcas niekto prinesie zo zahranicia prazdnu flasku, ale je s tym velky problem, lebo v sucasnosti tie vignety lepia takym nejakym lepidlom, ze skor sa rozpadne material vignety ako pusti lepidlo :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

Trosku ozivim temu.
Po okupacii malajzie japonskom pocas druhej svetovej vojny, japonsko zaviedlo vlastnu menu, japonske okupacne dolare (zname aj ako banana money). Nemaju velku zberatelsku hodnotu, pre mna skor hodnotu sentimentalnu kedze som pred xxx rokmi cital knihu Kral krysa kde sa casto spominaju- dnes mi jedna bankovka prisla od zberatela z USA.6388ffeb84e1c9dec1ae11c47bcd0669.jpg

...

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

 

pred 4 minútami, chlapeczjuhu napísal:

Mala....vychlemtané? :-)

...
 

ale kdeže, poodliepali sa mi vinety; vydrúľala som len vajcový a kakaový likér a tuším griotku :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov