Skočiť na obsah

Aké auto kúpiť?


Sniper

Odporúčané príspevky

darkman, iste.   Ale to ze sa paradigma dopravy dnes radikalne meni je uz jasne,  autonome elektromobily su uz blizka, viditelna buducnost.  Letectvo ju zatial nemeni, mozno hyperloop alebo nieco podobne ju tiez zmeni.

A do terenu a pusti sa este dlho budu pouzivat  benzin a nafta :) ( a este aj do tankov  :)   )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemecko sa zbavuje dízlových áut. Nikto ich nechce, tak sa len hromadia na jednej kope, aj zánovné. Možno by nebolo zlé sa po nejakom pozrieť. Možno aj za 2000€ by sa dalo kúpiť čisto nové. Ten digestor Tomáš možno mal nakoniec pravdu ani nevedel ako :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Autonomne auta pre bezne spotrebitela su stale este daleka buducnost. Dnes najpredavanejsie auta (t.j. nizsia stredna trieda), stale nemaju zakladnych asistentov, ako adaptivny tempomat, ci asistent vybocenia z pruhu. To, ze par najdrachsich vozov ma nejakeho obmedzeneho autopilota je skutocne momentalne bezpredmetne. Rovnako je strasny rozdiel medzi asistentom, pri ktorom je stale zodpovedny vodic, a automatickym systemom, za ktory uz vodic nebude zodpovedny. Ja viem, ze dnes je to akoze velky boom, a ludia maju pocit ze o 10-15 rokov sa tu budu premavat autonomne auta, ale realne to nie je.

 

Hyperloop je kravina, hlavne v huste zastavanej europe, kde je problem najst rovnejsie koridory pre rychlovlaky (a to uz nehovorim o peniazoch).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

darkman,  myslim ze sa mylis v autonomnych autach, to pride skor.  A hyperloop ? Mozno mas pravdu, vychadzam len z uvahy ze lietadla sa daju nimi nahradit, ci je to realisticke neviem. ale spominam si na nejake uvahy ze by sa to dalo stavat nad dialnicami, A zase ked dokazeme stavat ropovody, tak hyperloop sa mi nezda vacsi. mozna sa to da zahrabat tesne pod zem. 

 

 

A k autam, autonomne auto vyzaduje automaticku prevodovku, snimace a sw.   kedze sw jevyvinuty ( pripadne sa vyvija pre vyssiu triedu ) , tak realne naklady vyrobcu su par tisic EUR,  Teda rozhodnutie je skor marketing ako skutocne naklady. A nasledne zacne vznikat sietovy efekt,  viac autonomych aut spolu komunikujucich bude prinasat dalsie prinosy. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Priemerny vek vozidiel momentalne rastie, v US je okolo 11 rokov. Takze tam mas lag minimalne 11 rokov medzi novinkou a mainstreamom. 

SW vobec nie je vyvinuty, stale je v podstate v plienkach a ma velke obmedzenia co sa tyka kvality znacenia a sirky ciest. Stale su problemy s obmedzeniami a komplikovanymi reorganizaciami dopravy pri stavebnych upravach. Rovnako je strasny rozdiel medzi vyvojom SW ako asistenta, t.j. ked je stale zodpovedny clovek a ked je zodpovedny system. To je uplne ina uroven vyvoja (to mas uplne inu software assurance). To podla mna este uplynie vela vody kym samotna legislativa povie, ze tie systemy su dostatocne vyspele a ze je te dostatocna zaruka ich kvality, ze vobec dovolia autonomne auta.

Rovnako, vyvoj tychto systemov je drahy a automobilky budu chciet peniaze vratit, tak isto ako pri ostatnych asistentoch.

 

Hyperloop nema sancu prepravit take mnozstvo ludi, ako letecka doprava, uz len kvoli obmedzenej priepustnosti rury. A je jedna vec zahrabat ropovod a kapsu plnej ludi. Stavbu cestneho tunela tiez nemozes porovnavat so stavbou ropovodu. Rovnako, ropovod moze byt daleko klukatejsi ako hyperloop.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ok, uvidime :)  predpovedat buducnost je tazke :).  Ale k hyperloopu,  nevidim problem v priepustnosti, ved to je v podstate kontinualna premavka. Cestny tunel je o dost vacsi ako rura pre jedneho cloveka v kapsuli a kedze naklady aj zlozitost rastu s plochou tak sa mi to nezda.  Ale na rozdiel od autonomnych aut je to zatial vzdialenejsia buducnost.  Ale vyhody proti rychlym tratiam sa mne zdaju jasne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman

Ale ved dopravu v mestach je predsa prioritnejsie ako chodit do puste ci mas pocit ze to je naopak? A baterie, kedysi sa hovorilo kdeze a 30 km a dost, viac to neda .. KEd je zaujem niekto pride s niecim vylepsenym to uz beriem ako samozrejmost, ved aky dlhy naskok maju auta vo vyvoji pred elektromobilom.

 

hyperlop je podla mna zaujimave riesenie a myslim ze Musk nie je az tak streleny ako vypada :) 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomáš nikde nespomínal, že z jednej výplaty, spomínal, že za 2000€ sa dá kúpiť čisto nové auto, tak neviem čo tu vy dve splietate o výplate a kopaní.

 

V tom pripade je nieco rozdielne v Tvojich a nasich myslienkovych pochodoch.

 

Niekedy sa netreba chytat kazdeho slovka, veci zacnu davat zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problém obnoviteľných zdrojov, ako napríklad solárnej alebo veternej energie je hlavne v tom, že tieto zdroje nie sú schopné zabezpečiť stabilnú dodávku energie. Batérie elektromobilov by svojou kapacitou mohli práve tento nedostatok riešiť. Investícia na Jadrovú elektráreň s kapacitou Mochoviec, je asi 3,5 mld eur. V tejto cene nie je zahrnutá cena paliva za predpokladaných 30 rokov prevádzky, uskladnenie odpadu, náklady na likvidáciu rádioaktívnej zóny primárneho okruhu  a potenciálna hrozba, ktorú predstavujú škody pri  havárii. Rovnaký špičkový výkon, ako má jadrová elektráreň Mochovce, sa dá dosiahnuť solárnou elektrárňou na ploche 4x4 km a to bez ďalších nákladov na palivo počas 30 rokov prevádzky. Pri súčasnej dnešnej cene panelov zhruba,30 €/Wp  predstavuje investícia na solárne panely 4x4 km sumu 0,9 mld. Samozrejme takáto solárna elektráreň by dodávala energiu iba zhruba 6 hodín denne, pri plnom slnečnom svite. To bez vyriešenia akumulácie energie nie je riešenie. Batérie elektromobilov by mohli slúžiť, ako úložisko tejto energie. Perspektívne úložisko energie predstavujú aj prietokové batérie. Ide o batérie s prvkami sodík-síra. Ich výhodou, okrem dostupnosti prvkov je aj to, že sú pomerne lacné a ich kapacita závisí iba od objemu elektrolytu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Autonomne auta pre bezne spotrebitela su stale este daleka buducnost. Dnes najpredavanejsie auta (t.j. nizsia stredna trieda), stale nemaju zakladnych asistentov, ako adaptivny tempomat, ci asistent vybocenia z pruhu. To, ze par najdrachsich vozov ma nejakeho obmedzeneho autopilota je skutocne momentalne bezpredmetne. Rovnako je strasny rozdiel medzi asistentom, pri ktorom je stale zodpovedny vodic, a automatickym systemom, za ktory uz vodic nebude zodpovedny.

Problem nie je technologia, ta už existuje. Spustiť to by bolo to najmenej aj v lacnych autach. Otazka 2-3 rokov. Problem je legislativa a fakt, že autonomne auto dava zmysel vtedy, keď je ich väčšina, idealne všetky, kde by medzi sebou komunikovali. Pretože take auto môže byť sebelepšie dokonale, keď v autach okolo je problem ľudsky faktor.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Všetky technologie potrebne k autonomii automobilov existuju a su funkčne. A implementovať interakciu, zosieťovať to, tiež nie je veľky problem. Veď take Tesly už vedia jazdiť same, aj sa medzi sebou vidia. Problem je prechod na novu technologiu. A sice to že to samozrejme nie je možne urobiť naraz. Najväčši problem je preto ľudsky faktor. Keď sa mudre auto stretne s debilom vodičom. O tom to cele je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V clanku hore mas, ze Tesla nerozpoznala koniec stojaceho kamionu, pretoze pre jej opticke sensory splyval s oblohou. Rovnako tam mas par dalsich situaciach, v ktorych maju autonomne auta problemy. Ta technologia nie je zdaleka pripravena. Popravde ja mam pocit, ze je skor v zaciatkoch. Tesla je prve auto, ktore zvladne, ako tak, v idealnych podmienkach, jazdit same. Pride ale dazd, hmla, ci sneh a aj Tesla zacne mat problemy.

 

Podobne clanok z IEEE, vysledky testovania autonomnych aut spolocnostami, co ich vyvijaju

https://spectrum.ieee.org/cars-that-think/transportation/self-driving/the-2578-problems-with-self-driving-cars

Tesla ma na 1000 mil 330 situacii, pri ktorych musel clovek prevzat kontrolu... To mi skutocne nepride, ako pripravene. Zatial je to skutocne pouzitelne ako asistent.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

darkman,  preto sa k optickym senzorom davaju dalsie napriklad radar.   Ale co je dost "mature" ?  100% spolahlivosti nebude ale dnes je hranica spolahlivosti okolo spolahlivosti cloveka ( autonomny system nema viac kolizii ako priemerny vodic) ,  Ale automobilky hovoria o roku 2020 ako o horizonte kde by sa mali zacat predavat dizajnovo autonomne auta,  nakladna doprava a taxi su prve ciele, 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Radar mu moc nepomoze, ked SW zle vyhodnocuje vstupy z lidar, to je o tej "maturnosti" sw o ktorej hovorim. Samozrjeme, ze senzory mame, teraz ide o to, aby SW vstupy z nich spravne vyhodnocoval, to je ta zlozitejsia cast. A to zatial nevie, pri zlom pocasi, pri chybajucom markingu, pri zlozitejsich dopravnych situaciach, ako spajanie pruhov na dialnici. Mature pre mna je, ze sa pocet nutnych intervencii cloveka bude blizit k 0. Ak mas sediet v autonomnom taxi, tak asi nechces sediet v takom, ktory kazde 3 mile vyzaduje interakciu cloveka, alebo nezvlada zlozitejsie situacie.

 

 

 

100% spolahlivosti nebude ale dnes je hranica spolahlivosti okolo spolahlivosti cloveka

Mas nejaky podlozitelny zdroj na svoje tvrdenie? Pretoze IEEE, kde je statistika samotnych organizacii, ktore tieto systemi vyvijaju, hovori o niecom inom.

 

Nakladna doprava - uz vidim, ako autonomny kamion zastavuje policajtom a ukazuje im, ze mu naklad sedi s papiermi :D Alebo ako vybavuje papierovacky na hraniciach.

Mna inac fascinuje, ze automatizujeme ten najkomplexnejsi sposob dopravy, aky vyuzivame, miesto toho, aby sme najprv automatizovali nieco jednoduchsie, povedzme vlakovu dopravu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Mám ju od  9.2016...

Mám len prednohrab, 4x4 nepotrebujem, navyše aj prednohrab má "elektronickú uzávierku diferáku " riešenú pribrzďovaním prešmykujúceho sa kolesa. Už som to aj použil, keď som parkoval na miernom kopčeku, vonku bol lad s vodou. Pridal som plyn, jedno koleso začalo hrabať a o chvilu ho cvaklo a ja som v pohode vyšiel kopčekom. Stálo ma to cca 16 000. Auto je ale ako z papiera, tenké plechy, tenké plasty...ale som s ním spokojný, treba ale počítať s ďalšími nákladmi, nemá rezervné koleso, zdvihák, zásterky...

Ja som ho odhlučňoval, vymieňal repráky, vypínal štart/stop systém, dával zásterky, lakťovú opierku...

Ale je to pohodové autíčko...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

Čaute, idem si sem po radu, neviem sa rozhodnúť. Plánujem kúpiť auto. Neviem však či nové či používané. Je to trochu zložitejšie, keďže sa v autách nevyznám. Nechcem nič veľké ale ani nič malé. Do budúcna uvažujem aj s tým, že by som v ňom prevážal kočík a dieťa.

 

- nové auto cca do 12 tis. EUR

- používané tak do 8-9 tis. EUR?

- financovanie - nechcem za neho vysoliť všetky svoje usporené prostriedky. Radšej spotrebák, leasing....

 

Pozeral som, čo by sa mi páčilo: Hyundai i20 (nová verzia), i30. Kia ceed, Dacia sandero, Toyota Yaris. Takýto typ vozidla.

 

Keďže sa do áut nevyznám, neviem pri používaných, čo je ešte OK a čo už nie. Koľko km najazdené? Je mi jasné, že keď je auto rok výroby 2017 a má najazdené 100tis. je to asi viac než dosť používané auto.

Do AAAauto veľmi nechcem ísť, čítal som dosť zlých skúseností...

 

Zatiaľ asi toľko, keď chcete ešte niečo vedieť, pýtajte sa, zodpoviem. Ďakujem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ahojte aj ja hezitujem pri kúpe auta len neviem že presne aké,chceli by sme už nové zatiaľ furt sme mali staršie autá rozmýšľame nad Ladou vesta sw cross je to dosť vysoké a aj veľké auto a má to ešte klasickú 1.6-ku benzínový motor žiadne turbo žiadny trojvalec. Len neviem že čo za kvalitu môžu byť tie Lady lebo nemá to nikto zo známych viem že vraj už patri pod Renault jak Dacia , ale Dacie sa mi nejak nepáčia. A podľa finančnej situácie vychádza buď Lada, Dacia a ešte ten Opel Crossland je také lacnejšie ale aj tie majú len 1.2-ky trojvalce takže zostáva len tá Lada. Keby ste mali nejaké info o nich tak by som poďakoval.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rataj s tym, ze ta Lada s 1.6 atmosferov bude tiest dost leniva, dnesne auta su kvoli bezpecnostnym klietkam tazke. Moj osobny nazor je, ze pokial nemas na poriadnejsie nove auto, tak je stale vyhodnejsie ist do jazdenky. Povedzme Mazda, Toyota, Opel... za rovnaku cenu dostanes o par tried vyssiu vybavu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Požiadali sme cenové ponuky aj na ladu vesta sw cross aj na Opel mokka a aj na ASX ladu už zvysili na 14 Opel tiež 14,9 a ASX tiež 14,9 samozrejme v základnej výbave moje priority sú klíma a el okná viac nepotrebujem rozmerovo vyhrala ASX a je to japonec klasicka 1,6-ka s retazovym rozvodom .

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov