Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

  • Pred 8 mesiacmi...

ten "nález fragmentu zo skla" je  chabá informácia,
dobre by bolo vedieť, odkiaľ je nález, kde sa našiel, v akej lokalite, v akej hĺbke, na povrchu, v lome, pohodený na skládke, medzi inými podobnými fragmentmi, ako rarita medzi haldou iných kameňov, kedy sa našiel, pri akej príležitosti ... :agree:

 

pri akejkoľvek výrobe skla je aj odpadové sklo, odpadové znečistené fragmenty rovnako, pri navážkach kamenia sme ako decká nachádzali aj podobné aj kdejaké poklady, na pohľad to môže byť jednoducho znečistený kremeň, baryt, či čokoľvek iné, alebo znečistený úlomok pri výrobe akéhosi skla

 

kremeň nie je len čistý horský krištáľ,  SiOalebo skupina kremeňov má znečistení a tvarov kryštálov a tvarov úlomkov  hodne ...

môže to byť kremenné sklo, ale aj akýkoľvek kremeň s nečistotami ... napríklad tento kúsok kremeňa s hexagonálnou symetriou a prímesou nečistôt je podobný http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0033_SCORM_MFFAT6101/content/23/4_1/beta_kvarc.jpg

alebo úlomok podobného kryštálu : http://lazar.web.elte.hu/asvany1/kvarc2.jpg ...
 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten prvý kameň je veľmi matný a ten druhý, ak by sa tie čiastočky neligotali, možno by sa k tomu z videa aj približoval.

 

Tamten kus z toho videa mne osobne pripadá naozaj ako nejaké prastaré sklo pomiešané s nejakými nečistotami a je na ňom vidieť stopy po nejakom opracovávaní (tie dve okresané hrany viditeľné už na začiatku videa, ktovie, čo to mohlo byť za predmet, keď to bolo celé). Teda, že by to bol predsa len kremeň?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to rozhodne možné ...
nevieš, odkiaľ ten úlomok pochádza, kde sa našiel a kedy ?

tie okresané strany môžu byť jednoducho ulomené strany, odštiepené jednoducho pri hodení znehodnoteného kusu skla na skládku, alebo rozlámaný kameň - akýsi kremeň s nečistotami.
možno aj bližšiu fotku by to chcelo ... :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Ahojte,

stalo sa Vám niekedy, že v určitej situácii začne liečivý kameň nosený na tele páliť ? Čo to znamená ? 

Nehovorím o príjemnom teple, ale o silnejšom rozhorúčení. Ide o ametyst. Čo myslíte, čo by to mohlo znamenať ? Vďaka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď bolo vonku 35°C, to ma aj náušnice pálili, nieto že ešte šuter v prívesku na krku...Inak ani nie. :flowers:  a v saune, tak to ani nehovorím.

minulý týždeň dávali na Discovery nejaký dokumentárny film o hľadačoch - zabudla som názov toho minerálu, v živote som o takom nepočula - ale bol zelenej farby a vzácne kúsky boli šmrncnuté do hneda...chlapík mal doma plnú šopu týchto kameňov, zbieral ich tak ako ich našiel, neopracúval ich, len ich vyleštil. Urobil výnimku len s jedným kúskom, ktorý chcel oprqcovať do žiadaného tvaru - malo to byť prekvapenie pre jeho syna, ktorý tiež mal rád tento minerál. Možno ste to dakto aj videli...?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Tá ametystová geóda je pekná, ale či je najväčšia... no ťažko povedať, v Rožnov pod Radhoštěm som videl podobnú, tá bola v podobnom tvare, naležato a veľkostne sa mi zdala podobná. Pýtal som sa na cenu, nevedeli ani odhadom, že sa to nedá vyčísliť. Za koľko to oni získali, to neviem :)

 

zabudla som názov toho minerálu, v živote som o takom nepočula - ale bol zelenej farby a vzácne kúsky boli šmrncnuté do hneda...

 

Do zelena môže byť hocičo, malachit, avanturín, aquamarín, fluorit, smaragd, tyrkys, riolit, olivín, vltavín (ten sa však vyskytuje prakticky len v Česku a blízko neho), ale podľa toho opisu sa zdá, že by to mohol byť smaragd v prírodnej forme, hoci pochybujem, že o smaragde si nikdy nepočula.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o všetkých vymenovaných mineráloch som, pravdaže, nielenže počula, ale som ich aj obdivovala; malachit a akvamarín dokonca aj mám vo svojej zbierke, ktorú som tu kdesi už spomínala. nespomeniem si, ako sa tá vzácnosť volala. No čo už...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
  • Pred 4 týždňami...

a jeden farebný - vraj najkrásnejší opál na svete menom Virgin Rainbow

 

našiel ho v roku 2003 baník John Dunstan v Južnej Austrálii, má hodnotu milión dolárov, vraj svieti v tme a  formoval sa milióny rokov z fosílií dinosaurov:

 

post-3-0-66752200-1440946987.jpg

autor: South Australia Museum

 

http://www.atlasobscura.com/articles/the-virgin-rainbow-the-worlds-finest-opal-is-about-to-go-on-display

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

nie, tento rok sa nekupovalo nič ... hoci ako vždy, všetky sú nádherné ...

 

a hoci tie na tom poslednom obrázku - tie temné, ktoré vyzerajú, akoby každý nosil v sebe malý vesmír,

sú skutočne úchvatné :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game no neverím, že si si nič nekúpila..však to sa nedalo proste:) som tam nechala majland- klasika :)

 

našla som tam úzasný aquamarín z Pakistanu a náhrdelník z iolitu len za 3 eurá- no fantastické ceny aj keď boli nižšej kvality ..

 

výborné ceny boli madagaskarského kopálu- jantáru z treťohôr - spolu s kúskami ihličia a muškami vo vnútri- nádherné kúsky po 5 eur.

 

každý začiatočník by si tam kúpiť aspoň pyritové kocky a zaujímavý bol aj bizmut, ale na mňa strašne divný zhmotnený prvok :)

 

každopádne náramky z mesačného kameňa,lapisy, gagátové náramky a aquamarínové prívesky sú predsa len najkrajšie v Tare :)))

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

JankaR,

vskutku - tie malé vesmíry ma dostali ...
ale tento rok sme sa držali späť, silou. teraz doma prejednávame, že sme mohli ... a mali ...
nevadí ... tie miniuniverzá dúfam ešte budú, potom, nabudúce, možno  ... tie ma fascinujú ... ale nejde z nich vybrať len jeden :)

 

aj labradority mali krásne, všetko bolo krásne. ako vždy, brala by som všetko, kompletne. no, a niekedy to ide, nekúpiť, niekedy nejde ...  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov