Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

s tými kolaudáciami sme pomôcť nevedeli... nemám tušenie, ako to dnes chodí.

 

ale zaujímavo to chodilo svojho času - v polovici 70. rokov zbúrali druhú stranu našej starej ulice a zlikvidovali hodne veľkú časť starej štvrte, aby tam postavili činžiaky....

my sme na svojej strane zostali takým malým ostrovom asi päť domov, nakoniec už len my jediní, ako poslední mohykáni, a pozerali, ako na druhej strane stavajú veľké nové sídlisko, kam sme sa potom presťahovali...

 

a presne takto to tam vyzeralo, okrem toho panely v blate, a nastrkávanie železných klinov do rohov panelov, aby paneláky držali pokope.... a keď sa žeriav náhodou netrafil, celé sa to zalialo nejako betónom a napodiv tie paneláky držia a stoja a slúžia už toľké roky:

 

post-3-0-68929000-1527098520.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Len tak som si pozrel ponuku bytov v nových panelákoch a fakt by ma zaujímalo, kto tie byty skupuje. Môže niekto normálny vyvaliť za 2 izbový byt 100 000 € a za 3 izbový 165 000 (m2 vychádza za 1960€)?

Len tak zo srandy som si dal do hypotekárnej kalkulačky, čo mi vyjde, keby som potreboval hypotéku na 165 000€. Potreboval by som na to čistý príjem cca 1700€ mesačne a byt splácal 30 rokov pri sume cca 520€ mesačne. A to za predpokladu, že by ma banka uznala za vysoko bonitného klienta, ktorému by dala úrok 0,9%. A pritom ak sú v ponuke byty v novostavbách, tak sa rozoberú za pár týždňov jak cigánske hračky. A tento trend sa vôbec nemení, ešte nedávno 4 izbové byty išli za 120 000€, teraz 3 izbové vidím za 165 000. A stále sa predávajú. Nechápem tomu, že by sme sa fakt mali tak dobre na tom Slovensku alebo byty skupujú špekulanti?

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 21 hodinami, Sniper napísal:

Len tak som si pozrel ponuku bytov v nových panelákoch a fakt by ma zaujímalo, kto tie byty skupuje. Môže niekto normálny vyvaliť za 2 izbový byt 100 000 € a za 3 izbový 165 000 (m2 vychádza za 1960€)? .....

Toto je vec, ktorá zaujíma aj mňa.

Sledujem u nás jednu prestavbu, kde budovu so spoločenskými priestormi prerábali na byty. Budova bola jednoposchodová, v súčasnosti sú nadstavené tri podlažia. Budova, a teda aj byty budú v peknom prostredí, bývanie by tam mohlo byť celkom fajne, ale ... keď sa pozerám na ponuku bytov na predaj, nestačím sa čudovať.

V ponuke sú 2-3 izbové byty

3-izbové byty ... 155-tis € – 192-tis. €

2-izbový 108 tis € ... 51 m2 ... 2115 €/m2

k bytu je možné prikúpiť si kryté, alebo nekryté parkovacie státie za cenu viac ako 10-tisíc €.

Byty sa predávajú ako holobyty! Predajca to hodnotí ako veľké plus, pretože každý vlastník si svoj bytík zariadi na svoj obraz, ale predajca akosi zabudol túto skutočnosť premietnuť do ceny!

Ak by niekto bol ochotný za byt vyhodiť takúto nehoráznu sumu, musí mať pekný balík peňazí, aby bol schopný zložiť depozit. Okrem splácania úveru ho však ešte pred nasťahovaním čakajú dokončovanie práce a samozrejme, jeho zariadenie.

Z niečoho nový vlastník musí aj žiť, tak aký plat by rodina musela mať, aby to všetko zvládla?!

Aj keď je ponuka bytov na internete už dlhšiu dobu, do dnešného dňa ani jeden z bytov predaný, a ani rezervovaný nie je.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

včera som v novinách čítala, že na Slovensku stále nie je dosť bytov...
secretka, tie ceny sú konkrétne stredné Slovensko?

okolo BA, v lokalitách, ktoré sú tesne mimo hraníc BA,  sú  ceny za dvojizbové od cca 108 do 160...
pôvodné tehlové paneláky sú niekedy desné krcálky, 40 ročné paneláky sú klasické cca 55m2...

v BA  cca 200 tisíc, v Petržalke som našla dvojizbový 48m2 170 000,- ... to je úplne choré.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 41 minútami, game napísal:


secretka, tie ceny sú konkrétne stredné Slovensko? ...

Napísala som ti ss, nebudem tu robiť reklamu predávajúcemu, aj keď, aj negatívna reklama je reklama.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokým to má kto kupovať, tak ceny neklesnú. Ja za 2-izbový som ochotný dať max 70k. Všimol som si, že u nás začali pribúdať EČV Ilava, takže z vidlákova sa k nám sťahujú, to zas bude.

Ale aj tak by ma zaujímalo, ako vlastne ľudia rozmýšľajú, keď kupujú takto predražené nehnuteľnosti. Kde bývali doteraz?? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak trochu ekonomiky a teorie.

Byt je investicia a tak sa da celkom jednoducho spocitat kedy sa este oplati kupit byt. (  Pre jednoduchost teraz nejdem do hypotek a ignorujem fond oprav a pod)

vynos z bytu je najom,  povedzme ze v BA je za trojizbovy byt cca 700  ( mimo uplneho centra),  potrebujeme este poznat urokovy vynos a povedzme ze 5 percent rocne je uz velmi slusny vynos.

Uplne elementarny vypocet potom povie ze cena bytu je 168 tis.  

Dvojizbak v petrzalke potom povie cenu 130 tis.     Ceny sa teda dnes pohybuju NAD svojou hodnotou, ale to je aj preto ze klesol najom vdaka lockdownu (vypadol airnb).   Je to teda uz naznak bubliny ale zatial nie extremny.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ovšem prenajímať byt nie je pre každého.. viem si predstaviť domáceho pána, ktorý prenajíma kopu bytov, ale prenajímať jeden je oštara. ten výnos tam zďaleka nepokryje náklady a roztrpčenie kdejakými nájomníkmi.

pred pár rokmi bol kdesi článok a mohutné komentáre pod ním na túto tému: kupovať takto predražené byty (a vtedy ešte takto predražené neboli) ako investíciu a dohadovať sa s neplatičmi a nájomníkmi nevydá za zisk.
dnes sú tie byty neskutočne predražené, aj keď cena bytu tak vychádza... raz ten trh padne. to bude padnutie na zadok.

už my sme kupovali pred asi dvomi či tromi rokmi drahý byt, ale bol zariadený, veľký dvojizbový neštandardný, 68 m2, dnes je podobný nezariadený drahší minimálne o 20 -30 000. práve som pozerala do predajov.

veľké nové sídlisko, ktoré sa stavia neďaleko Borov, na kraji BA, kde obrovské nákupné centrum stojí už roky, penta tam stavia nemocnicu a prvé byty sú už obývané - tie byty boli skúpené, keď boli ešte len v plánoch na papieri.

ach a áno - cesta do BA ... tam už nie je priveľmi kam ísť. keď odtiaľ bude pochodovať do BA nejakých 10 -20 000 či koľko obyvateľov, doterajšie zácpy sú anjelský chór.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jasne,  ja nehovorim ze to mas prenajimat ale taku hodnotu ma.   A to vychadza z urokovej miery a  ceny najmov,  ak budu klesat uroky z investicii tak ceny bytov este porastu.   Nedufaj ze to padne,  to su ekonomicke fundamenty a tie neoklames.  Bublina znamena ze kupujes byt s vyhladom ze jeho cena este porastie,  to moze padnut ale nie pod hranicu hodnoty.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov