Skočiť na obsah

Slovensko - ako nás vidia iní


game

Odporúčané príspevky

Otazka ceskych knih a filmov tu uz bola zodpovedana. S tym plne suhlasim, ze je to presne tak.

 

Ale este bysom doplnil, ze Slovensko nie je zaznavane (resp. vobec nerozlisitelne) len v ceskom tieni. Ale okrem toho hned vedla existuje este krajina podobnych rozmerov, ktorej nazov sa od Slovenska odlisuje jednym pismenom (v angl. az dvoma) a ktorej zastava ma uplne rovnake farby, identicky usporiadane, ibaze s trosku odlisnym znakom uprostred :lol:

 

Podla mna to je zabite na dlhe starocia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď CNN podľa svojho dobrého zvyku aj po týchto medzinárodných policajných a mýtnych akciách bude na mapách ukazovať namiesto Slovenska Slovinsko a šipkou smerovať k Jadranu, súhlasím so zámenou, aspoň dočasnou ... :lol: :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja to nevidím zase až tak čierne. Naopak, pripadá mi to úsmevne a získame neuveriteľný repšekt. Teraz sa nás každý bude báť, lebo dokážeme poslať bombu do hocijakej časti sveta bez toho aby o tom niekto vedel :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vcera mi kamaratka z VB s radostou oznamila, ze o nas hovorili u nich v telke. Este s vacsou radostou som sa jej spytala, ze o com konkretne. Bomba :lol: Radost hned opadla, ale aspon ona sa z toho stale tesila - konecne bolo Slovensko spomenute i u nich. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja to nevidím zase až tak čierne. Naopak, pripadá mi to úsmevne a získame neuveriteľný repšekt. Teraz sa nás každý bude báť, lebo dokážeme poslať bombu do hocijakej časti sveta bez toho aby o tom niekto vedel

dokonca ani my! :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

nadšenie z bomby vo svete opadlo, zopár ľudí si možno aj bude pamätať, kde to slovensko je, ale maximálne región ... po čase to zostane dúfajme zasa na slovinsku :lol:

 

 

ale zaujal ma jeden blog ...

nie tak dávno som kdesi čítala článok o vymenovávaní veľvyslancov, a jeden známy robil niekoľko rokov na veľvyslanectve v moskve, tak som nad tým chvíľu premýšľala, ako to celé vlastne funguje. nejaká propagácia slovenska by mala byť aj na týchto inštitúciách, okrem iného, a tento blog mi do toho dokonale zapasoval ...

 

na ilustráciu, ako nás tam vonku vidia, ani netreba zabudnutú bombu ... v dobe internetu stačí hľadať slovenské veľvyslanectvá ...

 

oplatí sa prečítať celé.

nemala som ilúzie, lebo mám skúsenosť, že s propagáciu slovenska je to pomaly dvadsať rokov po vzniku slovenska v detských topánkach, manažéri všetkých sort sa len hrajú na niečo, čo robiť nevedia.

dosadzovanie na posty po známostiach bez toho, aby mali o svojom odbore šajn, o reklame, dobrej propagácii a reklame ...

krajina, ktorá sa chce spropagovať, preloží svoje stránky aj do mandarínskej čínštiny a miestneho dialektu ostrova kiribati.

 

To sú tí naši odborníci. To je tá naša propagácia Slovenska v zahraničí. To je to lákanie turistov na krásy našej vlasti. To je tá naša úcta voči zahraničnému návštevníkovi. To je to vytvorenie si prvého dojmu nejedného zahraničného záujemcu z jeho stretnutia sa so Slovenskom. V jeho rodnom jazyku sa nedozvie od nášho veľvyslanectva nič.

 

Stránka veľvyslanectva SR v Moskve (slovensky/anglicky):

http://www.foreign.gov.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_CACD708CB9D56CF2C125763500336AEF_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&MENU=slovenske_zastupitelstva-vsetky_zastupitelstva&TG=BlankMaster&URL=/App/QMSOrgDirSk.nsf/%28vw_ByID%29/C1257031003758C6C125703100376D87

 

Stránka slovenského inštitútu v Moskve (slovensky/anglicky):

http://www.foreign.gov.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_CACD708CB9D56CF2C125763500336AEF_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&MENU=slovenske_zastupitelstva-vsetky_zastupitelstva&TG=BlankMaster&URL=/App/QMSOrgDirSk.nsf/%28vw_ByID%29/C1257031003758C6C125703100376D68

 

Stránka generálneho konzulátu SR v Sankt Peterburgu (slovensky/anglicky):

http://www.foreign.gov.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_CACD708CB9D56CF2C125763500336AEF_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&MENU=slovenske_zastupitelstva-vsetky_zastupitelstva&TG=BlankMaster&URL=/App/QMSOrgDirSk.nsf/%28vw_ByID%29/C1257031003758C6C125703100376D78

 

 

Pre zaujímavosť stránka veľvzslanectva SR v Paríži (slovensky/anglicky):

http://www.foreign.gov.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_CACD708CB9D56CF2C125763500336AEF_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&MENU=slovenske_zastupitelstva-vsetky_zastupitelstva&TG=BlankMaster&URL=/App/QMSOrgDirSk.nsf/%28vw_ByID%29/C1257031003758C6C125703100376D5F

 

Pre porovnanie stránka veľvyslanectva ČR v Moskve (česky/rusky):

http://www.mzv.cz/moscow

 

Pre zaujímavosť aj stránka veľvyslanectva RF v Bratislave (rusky/slovensky):

http://rusemb.sk/visa/

 

Podľa mňa je to neúcta voči krajine, v ktorej veľvyslanectvo zastupuje Slovenskú republiku, a voči jej občanom.

 

Podľa Vás nie? Ak to iní dokážu, prečo to nedokážeme my?

 

Čítajte viac: http://urda.blog.sme.sk/c/222986/Zda-sa-mi-cudne.html#ixzz0jJDBhkxT

 

mno ? aj takto nás vidia iní, nemusíme pašovať ani bomby :) rozkliknite si tie prvé linky na naše veľvyslanectvá - to nie sú linky, to sú monštrá :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

jeden pekný kritický vnútro-vonkajší pohľad o tom, ako nás vidia iní :

 

Čaro Slovenska je preč

 

Vy ste ako Čech prešli veľkú časť Slovenska. Poznáme my Slováci svoju vlastnú krajinu?

Zvyknem sa pýtať svojich bratislavských kolegov, či boli napríklad v Košiciach. Čo by sme tam robili? Odpovedajú mi. Nikto nebol v Medzilaborciach. Warholovo múzeum čoskoro môže zaniknúť, majú veľké existenčné problémy. Keď som sa však o ňom rozprával s bratislavským kolegom, reagoval, že keď si sadne vo Viedni do lietadla, je za dvanásť hodín v Pittsburghu. Prečo by potom šiel osem hodín autom do Medzilaboriec? To je úvaha, čo? Pittsburgh či New York je pre nás bližšie než východné Slovensko. Ale je to vlastenectvo?

 

Prečo ste nazvali knihu Jánošíci s těžkou hlavou? Postavička Jánošíka z vašej obálky sedí takmer v polohe sochy Mysliteľa od Augusta Rodina. Alebo to mal byť len splín po prepitej noci?

 

Lebo si myslím, že trudnomyseľnosť je vašou základnou národnou vlastnosťou. Mali by ste sa viac usmievať, nerobiť si z vecí ťažkú hlavu.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5331961/lubomir-smatana-caro-slovenska-je-prec.html#ixzz0lNOLTXHi

 

tá posledná otázka v rozhovore je tiež taká slovenská-typická.

klasická, naša, keď niekto drží hlavu v rukách, musí byť nutne po opici, a nepoložiť otázku o prípadnej opici je úplne neslovenské, tak sa poznáme, že od každého očakávame, že to bude prvé, čo si na Slovákoch všimne, a dá aj na obálku knihy, slovenský symbol, opitý Jánošík ... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

pútavý článok mladého Američana, ktorý vidí Slovensko vo viacerých ohľadoch lepšou, už prekonanou Amerikou. obyčaje, ktoré na Slovensku stále sú, a ktoré by nám podľa neho mohli Američania závidieť ... na spracovanie a preklad jeho článku získalo sme.sk súhlas autora, básnika a spisovateľa Allana Steva

 

aj takto nás vidia ... občas, zaujímavé čítanie, po úvode spracované a zozbierané do 13 bodov

 

Ľudia často považujú minulosť za starú aj zlú, ja sa však pokúšam nepovažovať všetko staré za zlé. Takisto si nemyslím, že čas vždy prináša len pokrok.

 

Nižšie uvádzam príklady, ktoré sú podľa mňa obdivuhodné a stoja za zmienku. Sú to aspekty kultúry na Slovensku, ktoré z praktických dôvodov kedysi uplatňovali aj Američania.

Aj keď ja som v 50. rokoch ešte nebol na svete, mnohí Američania, ktorí navštívili Slovensko, mi povedali, že je to ako Amerika z tých čias.

Znie to, ako by Slovensko „uviazlo“ v 50. rokoch? Považujete niektoré príklady za dobré? Alebo zlé?

Nemám v úmysle rozpútať nejakú bezduchú nostalgiu, ale skôr diskusiu, či niektoré veci z americkej minulosti a slovenskej prítomnosti nie sú dosť dobré na to, aby sme ich zopakovali.

...

body 1 - 13

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1s7g7xljo

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...
  • Pred 3 mesiacmi...

jeden dobrý článok, ktorý konečne pomenúva veci, ktoré sa týkajú celého tohto regiónu, a v poslednom čase hodne aj Slovenska

 

posledné búrky vyvolalo pomenovanie Franza Liszta ako slovenského hudobného skladateľa ...

naliať si čistého vína nikomu neuškodí ... ani pánovi Historikovi Antonovi Hrnkovi, ktorého poznám osobne, a jeho názory sa mi dokonale priečia.

 

ako je to s národnosťami na území bývalého Rakúsko - Uhorska, a ako sa malé národy vedia zosmiešniť - vrátane Slovenska. aj toto na nás vidia iní.

keď je toto spôsob, ako sa zviditeľmiť, tak je veľmi zlý.

 

oplatí sa prečítať a poučiť a hlavne sa zamyslieť nad nagymagyarstvom a hejslováctvom, a hlavne - začať sa zviditeľňovať konečne profesionálne, na úrovni, inteligentne a v č i s t e j bezodpadkovej krajine : Výroba národných hrdinov po slovensky

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game - aj aj samotny clanok, akiste neumyselne - skoncil zapleteny do problemu, ze "hrdinovia" mali nejaku narodnost, k nejakemu etniku patrili a pod. Ved sama uznaj:

 

 

 

„Tvrdiť, že Liszt bol slovenského pôvodu, je rovnaký nezmysel ako vyhlasovať, že Veľkú Moravu vytvorili ´starí Slováci´, myslí si Hvorecký. Podľa neho ide o nechutné falšovanie faktov a smiešne klamanie samých seba. „Nechápem komplexy malých národov, ktoré si neustále potrebujú dokazovať, že sú niečím viac ako v skutočnosti, namiesto toho, aby sa radovali z toho, čo ich poloha a podoba ponúkajú,“ dodáva.

Takto napisane a hlavne hned v uvode clanku to znie ako prezentovanie nosneho nazoru - ktory je opakom rozlicnych nacionalistov. Ale uz hned v dalsom odstavci:

 

 

Projekt sa vyhýba konfrontácii s Máraiovými názormi na Slovákov,

...

Pravdou totiž je, že Márai vnímal rodné Košice ako najkrajšie a najmaďarskejšie mesto. V reportáži pre Kassai Ujság z novembra 1938 vítal príchod Horthyho

 

Co sakra budes robit so slovankmi (obcanmi slovenska), ktori vytvorili nieco hodnotne a cenne v celouropskom kontexte - ale ako slovaci sa necitili, ci dokonca vitali okupacnu armadu agresivneho suseda, ktory tisic rokov kolonizovat slovensko?

 

Hvorecky sa vo svojom nadseni fatalne myli, pretoze zabuda na fakt, ze vsetky "osobnosti" boli skutocne osoby. A kam zadadit tento priklad konkretne? Hejslovactvo asi nie - a madari si Maraia prisvojuju pravom. Ale na druhej strane, pokial naozaj v Kosiciach zil a tvoril - preco nepisat, ze bol "kosicky spisovatel"? Ved bol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neprezentujem hvoreckého názor, článok mi pripomenul viacero vecí, o ktorých som písala už kdekade predtým, okrem iného aj v témach o jazykovede, aj v tejto, aj v témach o tom, ako si ceníme svojich úspešných ľudí, v témach o ekológii a slovensku ako jednom veľkom smetisku a ešte kdekade.

 

 

nejde o nič viac a o nič menej, že tým, že sa niekto narodil v Tešedíkove ( Perede ) roku 1789, ešte neznamená, že je slovenský vedec, či polyhistor.

a žiaľ, u historikov typu Antom Hrnko a spol to funguje takto.

 

je to medvedia služba, zviditeľňovať sa treba ináč, nie vzájomným kradnutím si historických osobností a vytváraním neexistujúcich patvarov prastarých rodových mien.

 

konečne sa naučiť dať svoju krajinu, seba, naučiť sa od tých, čo to vedia, čo sa vedia propagovať a vedia ponúkať to, čo je v krajine vzácne, keď chceme, aby sem svet chodil, musíme im čosi ponúknuť, oceniť dnešných ľudí, dnešných maliarov, spisovateľov, a vedcov ... a hovoriť a písať o nich, veď vlastný národ ich nepozná, nieže zahraničie ... ba, zahraničie ich často pozná a cení si ich viac ako my sami.

 

ako som naposledy čítala, Košice sú pre Nemcov atraktívne, ale "ďaleko" ... tak sa treba zariadiť tak, aby neboli ďaleko, aby sa tam oplatilo cestovať z Nemecka pre celý región, aby ponúkal všetko, čo takýto región ponúkať má a môže, nepredražené ubytovanie, kvalitnú stravu, prístup k športoviskám, kvalistné diaľnice, železnice, neznešvárenú prírodu, vyčistenú od tisícov ton odpadkov pri cestách a kdekoľvek ...

tak nás budú iní vidieť tak, ako by sme chceli.

 

ale to treba vedieť, nasmerovať peniaze, neukradnúť ich cestou na miesto, naučiť ľudí nevynášať smeti z dvora do lesa, naučiť, že musí byť čisto, prívetivo, útulne, navodiť atmosféru a dobrý pocit ... nie kradnúť si vzájomne národnosť dávnych osobností.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

tiez sa mi to pacilo, pozrel som si pred par dnami, lebo na to bolo mnozstvo (aj negativnych)
 ohlasov. Jedine, co by som vytkol, tak bolo pomiesanie regionov - Oravsky hrad, ale ani Vlkolinec do BB regionu urcite nepatria...

Este aj ten folklor bol ponaty s nahladom, co ma zaujalo, pretoze ma uz dost irituje, ze vsade sa prezentujeme folklorom. Co je sice pekne, ja mam folklor rad, ale potom nech sa nikto necuduje, ze si v Amerike myslia, ze tu chodime v krpcoch a sukennych nohaviciach...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

no jo...,  napadla mi naša automobilová veľmoc, ale aj tak je to divné ...

kde prišla k tomu, že si do žiadostí o zamestnanie? či životopisov? píšu ľudia že pracujú s robotmi, teda že " majú skúsenosti s prácou s robotmi, či už v škole, alebo v práci " ... a ešte že v škole ... to už nem chápem vôbec :neviem:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

TO belgicke video sa mi pacilo - dadyho poznamky su na mieste. Pacil sa mi ten pes a muzikant co ho umravnoval - ze to ti belgicania tam nechali.

 

Automatizacia a roboty. Neviem ako to funguje v inych firmach - co robia magnezitove tehly - u nas je len Slovmag Lubenik- robil som tam  pred 10-12 rokmi dva mesiace vo vyrobe. Mali tam nejaku linku ani neviem naco - podla mna od socializmu(kedy to kupili) - nerobila nikdy. Kamarata sa na nu spytam ci tam je a kedy fungovala. Bud ju nevedeli nastavit,ci kvoli prasnosti - ci? Nepotrebne.

Robilo sa tam vsetko rucne. otroci. Ja som nakladal tehly(tie co neboli v norme 0,8milimetra - nie tri milimetre) na pas aby sa zbrusili na na presnot. Merali to tiez  rucne kazdu jednu tehlu - vsetky rozmery(tri). Ci som z pasu tehly ukladal na palety.

Dobra skusenost - vtedy som mal cez 70 kil a pekny chrbat vravi zena. 12 - 20 ton spravi svoje. Dokazal by makat 2 mesiace kazdy. Dlhodobo pri krize - chorlavosti?  

 

Inak toto nebola najtazsia robota - toto bolo fajn - otroctvo a najtazsie bolo prave to meranie - z palety vyrobkov si premeral tehlu a ak bola dobra si ju dal na druhu paletu. Ak nie bola vacsia isla na brusenie , mensia ci odbita isla do zlomkov do novej vyroby.

 

A viete kto tuto pracu robil? Zeny. Tam chlap odisiel velmi rychlo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trochu mi to pripomina pracu v konzervarni - presiel som tam vsetkym moznym, ale najubijajucejsia robota bola odoberat naplnene zavaraninove pohare z pasu a ukladat ich do kosa na sterilizaciu; no a potom tiez prekladat tie iste pohare, ked vysli zo sterilizatora do paliet - robilo sa to este za horuca... a to boli tisice poharov za jednu pracovnu smenu
nalozit/vylozit dvakrat denne kamion bednickami paradajok bola malina... ked mal clovek len 20 rokov...

tiez mi to s tymi robotmi vychadza len tak, ze sa myslia roboty v automobilkach a podobnych tovarnach, ale ako sa k tomu dopracovali, to netusim...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

ako nás budú vidieť teraz?

v Bruseli, vraj zadržali slovenského občana..

mal pri sebe motorovú pílu..

http://zpravy.idnes.cz/bruselska-policie-zasahla-proti-slovakovi-s-motorovou-pilou-pt9-/zahranicni.aspx?c=A150202_195520_zpr_archiv_fer#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

"motorová valaška"..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov