Skočiť na obsah

Pozor na trojanov a vírusy


Sniper

Odporúčané príspevky

V poslednej dobe sa masívne rozmožili trojani a spyware, ktorí kradnú heslá z FTP účtov, najmä z Total Commandera. Ak máte nejaký FTP soft a málokedy ho využívate tak si z neho zmažte FTP prihlasovacie údaje aby sa vám raz nestalo že prídete na svoj web a antivír po vás vybrechne že máte na stránke vírus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Odpovedí 5
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    2

  • game

    1

  • Darkman

    1

  • Tomáš

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Díky za varovanie ale mne nevyblechne nič keďže mi na ten zastaralý systém nepasuje ani jeden z AV čo som skúšal. Ale o tomto som nevedel že aj také je. To ,,Ak máte nejaký FTP soft a málokedy ho využívate" To ako keby si hovoril o mne. Ja som taký svátečný FTP user.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

dnes som čítala článok o hodne zlom víre:

 

Začína to nevinne. Nevedomky povolíte škodlivému kódu, aby sa usídlil vo vašom počítači a on začne vyhľadávať na disku dokumenty, fotografie a rodinné videá - aby ich zašifroval.

Pomalým tempom má v priebehu niekoľkých dní všetko vo svojej moci, a vtedy sa útočný softvér ozve.

Podobne ako pri falošných výzvach polície o úhradu správneho poplatku, škodlivý ransomware zobrazí výstražné okno s výzvou, aby ste v priebehu sto dní zaplatili poplatok vo výške stoviek eur.

Kľúč má útočník

Čas sa začne nekompromisne odpočítavať a v momente jeho vypršania sa stanú vaše dokumenty naveky nedostupnými.

Volá sa CryptoLocker a odborníci na počítačovú bezpečnosť ho označujú ako najhorší vírus všetkých čias. Ide o prvý vírus v histórii, ktorý nenávratne šifruje dáta bez možnosti obnovy.

Kým prvé ransomwary iba blokovali počítač, aby sa stal naoko nepoužiteľný, terajší odopiera prístup k používateľským súborom. Bez ohľadu na to, či ide o rozpísaný román, alebo fotografie z večierka.

"Tajný kľúč pre dešifrovanie je žiaľ uložený na vzdialenom útočníkovom serveri," zdôrazňuje pre SME Zuzana Hošalová zo spoločnosti ESET.

"Ak užívateľ nepoužíval antivírusove riešenie schopné prevencie, zablokovania hrozby, je dešifrovanie bez zaplatenia takmer nemožné."

Asymetrická šifra

Škodlivý softvér využíva asymetrickú šifru s 2048-bitovým kľúčom, aby tak zamedzil prístup k dokumentom a platby za odomknutie prijíma napríklad v bitcoinoch, vďaka čomu sa útočníci stávajú prakticky nevystopovateľnými.

Používatelia síce zasielajú antivírusovým spoločnostiam tisíce dokumentov, pri ktorých prosia o sprístupnenie ich obsahu.

Dosiaľ sa však nepodarilo objaviť chybu v škodlivom kóde alebo zadné vrátka, ktoré by dokázali zvrátiť neželaný stav.

„V rámci všetkého, čo doposiaľ vieme, neexistuje žiadna cesta k obnove dát. Súbory možno dešifrovať iba s použitím privátneho kľúča,“ píše sa na blogu bezpečnostnej firmy firmy Sophos Labs.

Ukrytý v pošte

„Tento malvér je naozaj nepríjemný. Na rozdiel od početných falošných správ s podobnou témou je skutočnou a vážnou hrozbou,“ hovorí pre SME bezpečnostný expert Tomáš Zaťko zo spoločnosti Citadelo.

„Ak používateľ rozumne zálohuje, teda pravidelne a na separátny dátový nosič, nemusí sa príliš báť. Každý by sa mal zamyslieť nad tým, ako si cení svoje dáta a podľa toho vykonávať ich zálohu.“ 

Ak vírus po uplynutí času kľúč znehodnotí, dáta sa stanú naveky nedostupné.

Šifrovanie nie je prípade útočného ransomware novinkou, v minulosti sa už našli vírusy, ktoré šifrovali obsah pevného disku bez ohľadu na obsah.

Známy je napríklad vírus OneHalf z éry MS DOS-u, ktorý sa pri zašifrovaní polovice pevného disku ohlásil na obrazovke. Používal však šifrovanie, ktoré bolo možné pri odbornom zásahu spätne rozlúštiť.

Nový škodlivý kód sa šíri cez e-maily, ktoré navodzujú pocit, že ide o poštu od dôveryhodných inštitúcií. Obete sa o infiltrácii dozvedia neskoro – keď už vírus stihol zašifrovať súbory.

Informoval o tom internetový časopis DailyDot.com.

 

br.
 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z isteho pohladu...celkom chytre. Toto by mohlo byt daleko neprijemnejsie, keby to nebolo postavene len na ludskej hluposti (t.j. nutnosti ze pouzivatel sam spusti ten subor). Neexistuje sposob, aky takymto sposobom zasifrovane subory odsifrovat.

Ale, ak je niekto je ochotny zaplatit 300eur za odsifrovanie, tak je celkom namieste otazka, preco tak cenne data nema zalohovane. Jedneho dna mu lahne disk a pride o data aj bez viru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

občas človek normálne žasne s akou neuveriteľnou ľahkosťou bytia sa niektorí ľudia pohybujú po webe s tri roky vyexpirovanou trial verziou antivíru, a prídu až vtedy keď "sa s notebookom niečo deje", lebo však doteraz pohoda... :doh:

avast tam potom nájde zo šesť vírusov, malwarebytes odhalí ďalšie dve tony bordelu, a systémové súbory sú natoľko poškodené že neostáva nič iné len preinštalovať celý systém... a to sa ešte majiteľ strááášne čuduje že príde o všetky filmy a muziku, lebo však drbnúť to na plochu je predsa jednoduchšie ako mať to na Déčku a na ploche si spraviť odkaz :taktitreba:

no a keďže Asus sa do slovenčiny prekladá ako Aušus, aj samotná inštalácia win je celkom zaujímavá...

 

naozaj "príjemne" strávené nedeľné popoludnie a večer... ale aspoň som plne pochopil význam skratky BFU

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach


×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov