Skočiť na obsah

Česká fotbalová liga (sezóna 2009/2010)


tomassi

Odporúčané príspevky

  • Pred 3 mesiacmi...

Bohemians Praha boli pred pár rokmi pred krachom. Bol to tradičný pražský klub a sám pamätám ich jediný federálny titul v roku 1982 a víťazné ťaženie vtedajším pohárom UEFA, kde ich vyradil až v semifinále Anderlecht.

 

Presne neviem aká genéza oboch klubov, ale v časoch ich krízy vzniklo akési fanúšikovské hnutie na záchranu Bohemians. A výsledkom toho je rozpad klubu a vznik dvoch klubov. Ten Bohemians Praha Střížkov je tuším klub, ktorý vznikol ako výsledok fanúšikovského hnutia. Obidva kluby sa teraz súdia o nástupníctvo.

 

Vyzerá to, že v Prahe budú mať ešte onakvejšie derby ako Sparta-Slávia.... :lol: A to ešte jednu z nižších súťaží hrá ďalší Bohemians, ktorý založil bývalý majiteľ klubu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viem o tom, že tam čosi škrípalo, raz som to čítal v nejakom článku, ale odvtedy nič. V každom prípade je to zaujímavé, Bohemians má stále cveng, takže som zvedavý ako to dopadne. A kto hrá za Střížkov? Fanúšikovia? Odkiaľ nabrali hráčov?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V roce 2005 klubu hrozil kvůli finančním problémům zánik, přišel dokonce i o profesionální licenci, ale majitelem se stala nově vzniklá akciová společnost AFK Vršovice, na kterou ČMFS převedl všechna práva i závazky, tato transakce je podstatou několika soudních sporů ze strany Michala Vejsady, majitele původních FC Bohemians Praha. Zároveň došlo ke sporu o název Bohemians, protože si jej spolu s logem od společnosti TJ Bohemians Praha pronajal na sezóny 2005/2006 a 2006/2007 klub FC Střížkov Praha 9. „Klokani“ jsou známí věrností svých fanoušků, kteří, když byl klub finančně ohrožen, uspořádali sbírku a založili Družstvo fanoušků Bohemians. Celková částka vybraných peněz dosáhla 3 800 000 Kč, z toho 2 800 000 Kč byly věnovány klubu Bohemians 1905 v srpnu 2005, další částky pak v následujícím období.

 

Na konci března 2007 vstoupila do klubu jako majoritní vlastník společnost CTY Group, která zároveň vyřešila otázku vlastnictví stadionu Ďolíček odkupem 100 % podílu společnosti Bohemians Real – dosavadního vlastníka pozemku a stadionu. Akcionářská struktura Bohemians 1905 je od 28. března 2007: 51,19 % CTY Group, 34,05 % CU Bohemians (mládež), 10,24 % Družstvo fanoušků Bohemians, zbylá část je v držení několika fyzických osob.

 

25. května 2009, po 4 letech sporů, rozhodl Úřad průmyslového vlastnictví, že klub Bohemians 1905 má jako jediný v České republice právo užívat pro sportovní účely tradiční znak klokana a název „Bohemians“, načež klub vyzval střížkovský klub FK Bohemians Praha, aby jich přestal užívat

wiki

 

čiže v skratke

Bohemka mala ísť do krachu a tým pádom by klub zanikol

jej verní fanúšikovia, to nechceli dopustiť,

tak spravili zbierku a vytvorili klub FK Bohemians Praha (Střížkov)

no nejaký čas po tom sa podarilo znovuobnoviť pôvodný klub,

kt. vznikol už 1905

takže "pravá" Bohemka je tá 1905, kt. hrá v Dolíčku

aj keď nemá tých najvernejších fandov

tá fanúšikovská "Střížkov" by mala hrať na štadióne Evžena Rošického ("Malý Strahov")

a hrajú za ňu normálny hráči

proste fanúšikovia sú vlastníkmi klubu

tak to tuším funguje aj v Barcelone a vlastníctvo chceli odkúpiť aj fans Liverpool FC

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vcera bolo prazske derby, v cechach, ci prazania to povazuju za jedinecne, zapasy z ostravou ci brnom ci inymi mestami vraj derby nieje. Inak to prazske je 36. na svete. Clanok o derby - najvacsich bol asi tyzden, dva dozadu. 5. bolo barcelona - real, 3 glasgowske, a prve bol z argentiskej ligy independet - river plate? Uz si nepamat, skusim najst link.

 

Ale to co hrali vcera, trener sparty kritizoval, vraj nemalo uroven, aj fanusikovia, ale mne sa pacilo, nasadenie, sem tam aj technika jednotlivcov a bol aj gol. Mna zaujalo. Lepsie ak anglicka liga, to myslim vazne.

 

Tu je link na rebricek derby zapasov.

http://fotbal.sport.cz/fotbal/ostatni/156804-video-rivalita-prazskych-s-je-ve-svetovem-meritku-ve-ctvrte-desitce.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

Za zmienku stojí, že v Čechách bol za trénera týždňa vyhlásený slovenský tréner Karol Marko - tréner Příbramy. Vyliali z pohára Baník Ostrava a doma v lige porazili tejto sezóny priemernú Sláviu Praha.

 

Ad) 1.FK Příbram

Netuším kedy sa premenovali, ale donedávna to boli Marilla Příbram. Jeden známy robí v Disa Groupe, čo je firma niekde bblízko Příbramy a raz mi vravel, že v časoch Marilly šéfoval klubu nejaký mafián. Či to boli len reči, alebo pravda som neriešil. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

SPARTA 59/ 41:14

BANÍK 59/ 46:24

JABLONEC 58/ 40:24

 

17:30 Jablonec - Č. Budějovice - : -

 

17:30 Sparta Praha - Teplice - : -

 

17:30 Příbram - Ostrava - : -

 

no Jablonečtí môžu prvým dvom vytrieť kocúra

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pri rovnosti bodov rozhoduju vzajomne zapasy. Jablonec ma s oboma horšiu bilanciu, Sparta hrala s Ostravou 2x 1:1, ale ma lepšie skore. Ostrava by (za predpokladu, že vyhra aj Sparta) musela vyhrať minimalne o 7 golov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov