Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

Na Respekte citam clanok s trochu bulvarnym nadpisom: 

"Co bude po smrti a jak se s tím smířit." 

Okrem toho, ze je zaujimavy (vedeli ste, ze Národní ústav duševního zdraví ide vzorke onkologickych pacientov experimentalne podavat psilocybin?), roznych osobnosti z oboru sa tam pytaju na strach zo smrti. Evolucny biolog Jaroslav Flegr dava do pozornosti prieskum (8 tisic respondentov), v ktorom sa ludi pytali, coho sa najviac boja.

 

Na stupnici od 1 po 7, zoradim to vzostupne.

 

Strach z Boha - Muzi 1,44 / Zeny 1,48 

Strach z mysi a potkanov - Muzi 1,74 / Zeny 1,99

Strach z lietania - Muzi 2,28 / Zeny 2,81

Strach z toho, ze budem vyzerat ako hlupak - Muzi 3,06 / Zeny 2,81

Strach zo straty zamestnania - Muzi 3,16 / Zeny 3,54

Strach z vlastnej smrti - Muzi 3,36 / Zeny 3,68

Strach z vlastnej choroby - Muzi 3,36 / Zeny 3,89

Strach z choroby blizkych - Muzi 4,44 / Zeny 5,24

Strach zo smrti blizkych - Muzi 5,43 / Zeny 6,17

 

Z toho mi vychadza, ze sa bojime viac toho, co este zazijeme, ako faktu ze umrieme.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ludia su nakoniec predsa len racionalny... hlavne ked sa pytaju ludi - onkplogickych pacientov? :-)
Fobie su taka cudna neprijemna reakcia mozgu na divne podnety, skutocny strach je zda sa skutocne racionalny... sa mi zda
Strach z boha je ocakaavatelny, strach z mysi a potkanov uz racionalny, lezu kam nemaju, vylezu dobzachodov a roznasaju choroby... racio tam je, a fobia je uplne ine...

Vsetko ostatne v tom zozname je ludske a rozumne... smrt je v nasej kulture strasiak, ale potom uz zivot neboli.
Zjavne saa bojime dlhej agonie, bezmocnosti, bolesti, lezania, nemohucnosti, slabosti, zostat na ulici, zostat sam, komplikacii s chorobami, s tazkymi chorobami, bezvladnu starobu, nemohuceho pribuzneho... zlo, ktore robi z cloveka bezmocnu figurku a uzlik bolesti.
Zda sa mi to logicke. Kto sa boji staroby, boji sa nie samotnej staroby, ale bezmocnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To sa nepytali onkologickych pacientov, ale beznej vzorky ludi.

V diskusii pod tym clankom som este nasiel jeden zaujimavy komentar. Sice suvisi viac s inou temou, ale dam ho tu. 

 

 

Smrt je základ života. Bez smrti by nedávalo smysl cokoliv dělat. Proč bych chodil do práce, dýchal, nebo jedl jídlo, když bych nemohl umřít? Smrt je základní motivace žití. Zajímavá je taky nesmrtelnost. Jediný smysl dává v případě, když byste se narodil jako smrtelný, pochopil a přijal svojí smrtelnost a pak jste se stal nesmrtelným, to je jediný případ, kdy byste z nesmrtelnosti měli aspoň trochu radost. Narodit se nesmrtlený by bylo jako narodit se bez života.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak či tak platí, že ľudia sú nakoniec, keď ide do tuhého, celkom racionálni.

 

v tom citáte je zrejme pravdivá jedna, resp. dve veci... nesmrteľnosť by nás nemotivovala a druhú svojho času v niektorých svojich knihách popísal Asimov...

planéta, kde vyriešili boj so starnutím, vďaka drastickej regulácii pôrodnosti sa viac ušlo na živých, pri všeobecnom blahobyte dosiahli, že ľudia sa dožívali pár stoviek rokov... dvesto, tristo.

z času na čas zmenili svoje zameranie a záľuby, pretože ich unudili, a dvesto ročný človek bol unudený už aj z jedla... nedokázal si vychutnať chute, už skúsil všetko, ani jedlo mu nerobilo radosť. strach zo smrti vôbec žiadny, prišiel vek, keď už s radosťou končili, neskákali od radosti, že prišiel ich čas, ale už si neužívali život.

/Asimov: Nahé Slnko/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

casto sa pracuje s konceptom ako sa ludia zmieruju so smrtou cez jednotlive fazy spracovania.   Nechcem teraz rozoberat ci to plati na kazdeho ale vacsinou to konci prijatim faktov a usporiadania si zivota podla toho.

Ale zacina to emociami,  racionalne prijatie je az zaver.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je zrejme skôr do témy o smrti, tie koncepty tam niekde sú vymenované, nedávno som to tam videla.

keď zostaneme pri strachu - strach zo smrti je skutočne niečo, čo sprevádza život, ale ani to nie je celkom jednoznačné. ani kultúrne, ani eticky, ani nábožensky, a je to zaujímavé, niektoré kultúry prijímajú život a svoje strachy a smrť ako normálnu súčasť života, kolobeh, ktorý ide svojou prirodzenou cestou.

strach zo smrti - alebo nestrach zo smrti je najzaujímavejší z istého hľadiska u voľakedajších pennsylvánskych Nemcov, imigrantov, ktorí so svojimi zvykmi prišli už z istých oblastí starej vlasti: žiadny strach zo smrti, prakticky do povinnej výbavy domácnosti patrilo čoskoro po uzavretí manželstva zaopatriť si podľa možnosti parádnu truhlu, ktorú skladovali pod vysokými manželskými posteľami... smrť bola súčasťou života, je možné, že táto odlišnosť ich viery ich vyhnala inam, je to trochu netypické pre európu.

aj vysťahovalci z tejto vrstvy do austrálie si ponechali tento svoj zvyk hodne dlho.

európa sa napriek kresťanstvu smrti bojí... aj veriaci. nevadí, keď tu nejaký veriaci povie, že to nie je pravda... všeobecne je. poznám rodiny, až bigotne kresťanské a katolícke, kde skutočne bigotná matka v starobe začala byť vydesená zo smrti. nebola sama. naša kultúra sa musí učiť, ako zvládať strach zo smrti, a pracne sa to učí. trochu je to dobou... dnes neumierame spravidla doma v rodine, medzi blízkymi a bez strachu, umierame sami v cudzej posteli. preto sa prebúdzajú posledné roky profesie, ktoré sú psychickou podporou umierajúcich... umierajúci nie je sám, strach je menší.

 

to je ovšem len smrť... len. v podstate len strach z neznáma. napriek viere v kdejaké posmrtné životy. väčší, menší, žiadny. tí, ktorí veria, že vedia naisto, kam idú.

 

skutočný strach je niečo, čo zachraňuje život. to bude jeho pôvodná funkcia. aj zvieratá majú strach. len my o ňom rozumujeme

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov