Skočiť na obsah

Tomáš

Odporúčané príspevky

no, a teraz k problému čo popisuješ - chyba bude asi v novom set top boxe, podľa všetkého si jednoducho natrafil na vadný kus. ale kým ho pôjdeš reklamovať, tak skús ešte vymeniť SCART kábel. použitý kodek nemá žiadny vplyv /v zmysle popisovaných problémov/ na kvalitu obrazu na TV - na SCART výstupe musí byť audio/video signál zodpovedajúci norme, bez ohľadu na to, či STB prijíma vysielanie v MPEG2, MPEG4 alebo H.265...

Ďakujem pekne. Máme teda tri možnosti : 1. Vadný je settopbox vo svojej samotnej podstate (za každých okolností bude teda obraz na p...) 2. Vadný je SCART výstup na settopboxe (pri prepojení cez Scart bude obraz zlý, ale cez HDMI bude všetko OK) 3. Vadný je SCART kábel ktorého vada sa však na starom settopboxe neprejaví a pri novom už áno (mohol by som zistiť pri vyskúšaní iného scart kábla, akurát že momentálne som žiadny iný doma nenašiel, nevadí).   

 

V podstate on ten obraz neni nejaký že úplne nepozerateľný, pri niektorých programoch to vyzerá OK, ale najmä občas pri filmoch je to fakt do tmavočerveného odtieňu a pri scénach odohrávajúcich sa v tme (kde za normálnych okolností na druhom TV vidieť čo sa zhruba na obrazovke deje), tak tuto je to fakt tmavé že človek len obrysy vidí a musel by poriadne pridať jas aby tam čosi rozoznal. Čiže ktovie či by pri reklamácii vôbec na čosi prišli a nečudovali sa že na čo sa vlastne sťažujem. Ale ja v roku 2018 už očakávam teda špičkovú kvalitu obrazu (aj keď sám moc náročný nie som) a pokiaľ nie je a obraz pripomína skôr analóg alebo VHS, tak si myslím že niekde bude fakt chyba (obzvlášť keď diskutéri píšu na viacerých portáloch o tom že daný STB má kvalitný obraz) 

 

Ale zaujímavé je (a to by mohlo byť aj trochu vodítko kde môže byť chyba) to s tými video výstupmi CVBS a RGB. Ja som absolútne nevedel čo znamenajú tie skratky, tak som trochu pogooglil že aký je v tom rozdiel a pri RGB by mal byť údajne kvalitnejší a ostrejší obraz, no ja keď zadám RGB tak je práveže nepozerateľný (akoby bez farby, celé v nejakom modro-sivom zahmlenom odtieni), pri CVBS je potom už teda OK (až na to že neni príliš ostrý, a sú tam tie spomínané problémy ri niektorých programoch - tmavší obraz, akoby dočervena).

Keď som potom skúšobne zapojil HDMI kábel na LED televízor tak už či som navolil výstup CVBS alebo RGB - už rozdiel nebol a obraz OK. Nemohol som zistiť ostrosť, lebo cez DVB-T chytám tuším všetko v SD kvalite s výnimkou Jednotky a Dvojky, ale tam akurát išli nejaké staršie programy kde sa to HD rozlíšenie nedalo odpozorovať že či teda ten settopbox naozaj ponúka kvalitný obraz ako je písané, alebo som natrafil fakt na nejaký nepodarok. 

 

Rozhodol som sa že ale do tej miestnosti kde mám zavedenú tú klasickú anténu kúpim predsa len nejaký menší LED televízor (s 60 cm uhlopriečkou), a pri nej sa teda pri dlhšom sledovaní a napojení cez HDMI ukáže či je naozaj chyba v settopboxe. Najradšej by som natrafil na takú ktorá bude mať sama o sebe zabudovaný kvalitný citlivý tuner, aby mi ten prechodový MUX kde je ten signál naozaj na hrane dokázala sama zachytiť aj bez toho settopboxu (pokial sa ukáže že je to šmejd), no len bez vyskúšania ťažko zistiť ktorý model má aký tuner. Najradšej by som skúsil nejaký Philips, ale tam kde nejakí recenzenti sa zhodli že daný televízor ponúka fakt citlivý tuner, tak tam bola nevýhoda že sa jasne všetci zhodli na tom, že má absolútne blbý zvuk (jak keby z krabice), ďalšia zas má vraj špičkový obraz a dostatočný prijateľný zvuk, na druhej strane nemá nejakú 100Hz technológiu, čo znamená že rýchle akčné scény nie sú plynulé ale trhané. Nedá sa v tej kategórii 60 cm uhlopriečka nájsť dokonalý televízor. 

Keď som napr. kupoval do obývačky k satelitu 80 cm uhlopriečkový, tam sa mi pravdepodobne podarilo kúpiť takmer dokonalú TV v pomere cena/výkon (dúfam že to nezakríknem a nepokazí sa teraz) 

 

A ak sa môžem spýtať, z tej Lysej Hory ty chytáš všetky tie multiplexy? Koľko kilometrov vzdialený si od toho vysielača a cca akú kvalitu ti ukazuje ten signál na tom prechodovom muxe?   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

veľmi stručne /som unavený, a už dávno som mal spať/

Máme teda tri možnosti : 1. Vadný je settopbox vo svojej samotnej podstate (za každých okolností bude teda obraz na p...) 2. Vadný je SCART výstup na settopboxe (pri prepojení cez Scart bude obraz zlý, ale cez HDMI bude všetko OK) 3. Vadný je SCART kábel ktorého vada sa však na starom settopboxe neprejaví a pri novom už áno (mohol by som zistiť pri vyskúšaní iného scart kábla, akurát že momentálne som žiadny iný doma nenašiel, nevadí).   

 

prvé dve možnosti sú vlastne jedna, keďže v STB je len jeden plošný spoj - môže byť vadný šváb, ktorý posiela videosignál na SCART výstup. prípadne napájací zdroj, ktorého chyba ovplyvňuje analógový signál na video výstupe, ale na digitálny na HDMI nemá vplyv... tak ako tak, je to na reklamáciu /ak sa teda neukáže vadný SCART kábel/, lebo nemáš istotu či časom STB nekľakne úplne - v prípade chybného nap. zdroja je to takmer isté...

 

 

má absolútne blbý zvuk (jak keby z krabice), ďalšia zas má vraj špičkový obraz a dostatočný prijateľný zvuk, na druhej strane nemá nejakú 100Hz technológiu, čo znamená že rýchle akčné scény nie sú plynulé ale trhané.

kvalita zvuku bude pri "plochých" TV vždy mierne problematická, fyzika sa oklamať nedá, a eliptické repráčiky 3x5 cm budú mať vždy zvuk podobný telefónu...

zo 100Hz technológie by som pri DVBT tiež vedu nerobil, a pri T2 vysielaní už vôbec nie - z vysielača ide pri SD rozlíšení vždy signál 576i, čo v praxi znamená 50 polsnímok za sekundu /50Hz/, tých 100Hz sa tvorí až v samotnom prijímači tým, že na zobrazovací panel posiela tie isté dáta 2x po sebe /pri 600 Hz by obraz obnovoval 12x rýchlejšie, ale zase len z tých 50Hz, ktoré dostáva z vysielača/. okrem toho, signál v DVBT a najmä T2 je tak komprimovaný, že pri rýchlejších pohyboch v obraze /šport, akčné scény, ... / obraz vždy trochu "rozkockuje" ...

 

 

z tej Lysej Hory ty chytáš všetky tie multiplexy? Koľko kilometrov vzdialený si od toho vysielača a cca akú kvalitu ti ukazuje ten signál na tom prechodovom muxe?

áno, všetky tri čo odtiaľ vysielajú + dva z Valašských Klobouk, a pri troche snahy by išiel aj 1. MUX z Kojálu, 2. a 3. sú tu zarušené nejakými lokálnymi rušičkami - oficiálne lokálnymi multiplexami, ktoré sú veľmi dôležité, lebo síce ich nikto nepozerá, ale účinne rušia CZ vysielanie a tým robia službu Plustelke od Towercomu...

Lysú Horu mám vzdialenú niečo cez 100km, Valašské Klobouky asi 70...

kvalitu a silu signálu je zbytočné písať, to čo ukazuje STB či TV sú hausnumerá, každý udáva iné čísla ... ale z Lysej Hory aj Klobouk to ide stabilne a bez výpadkov či kockovania obrazu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pochybujem ze je vadny STB. Skor nejaka nekompatibilita pri prevode signalu.

Ak sa rozhodnes pre kupu noveho TV, ten uz bude mat dvbt2 tuner aj s hevc, ten setobox nebudes potrebovat.

 

100 Hz samozrejme opodstatnenie ma, a velke. Tvrdit opak je nezmysel. Aj pri tv vysielani. Prave to dvojnasobne zobrazovanie kazdeho snimku tam hra klucovu ulohu vo vnimani pohybu. Kazdopadne v malych uhloprieckach a ani u lacnych TV uz 100 Hz panel nenajdes. Maju to TV od 1000 € vyssie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pochybujem ze je vadny STB. Skor nejaka nekompatibilita pri prevode signalu.

Myslím že možno budeš mať pravdu. Dnes som sa skúsil s tými settopboxami trochu pohrať a vlastne aj ten starý STB (Opticum Lion 2) mal v podstate taký tmavší obraz trochu (predtým som si to nejak nevšimol), aj keď tam sa dá so Scart kablom pohýbať a ten jas sa tým občas trochu mení, kým u nového STB Evolveo Omega T2 ten Scart napevno zacvakne a moc sa tam s tým mixovať nedá. Skúsim zohnať nejaký ďalší kábel na to a možno sa potvrdí že vadný bol ten kábel. Čo je ale už teraz neodškriepiteľné že ten Opticum má jednoznačne ostrejší a krajší kvalitnejší obraz než ten Evolveo. A pokiaľ je teda pravda toto že 

 

 

kvalitu a silu signálu je zbytočné písať, to čo ukazuje STB či TV sú hausnumerá, každý udáva iné čísla

tak potom aj v prípade že ten nový STB vadný neni, aj tak je to vlastne šmejd. Príklad: ten verejnoprávny český 1.Mux - na starom settopboxe kvalita signálu ukazovala niekedy 15%, niekedy 20% občas to vytiahlo na 40% ale ten obraz bol stabilný. Nový settopbox ukazuje kvalitu 100% - hovorím si že "wow, tak to je sila aký má špičkový ten tuner" a teraz vlastne sa dozvedám že sú to hausnumerá. Je to pravda, prakticky rozdiel v obraze nebol, oboje išlo stabilne bez výpadkov, akurát z psychologického hľadiska som bol taký istejší že keď ukazuje 100% tak ten signál je bezproblémový a nemusím sa obávať kockovania, prípadne vypadnutia signálu pri horšom počasí. Takže jediná výhoda nového boxu - údajne kvalitný tuner týmto zistením asi zmizla, a ostali len nedostatky - aj v prípade že to nebude vadný výrobok tak jednoznačne má menej ostrý obraz, ovládač totálne na pi**, pri starom boxe som mohol ovládač namieriť aj do plafóna a program sa prepol, tuto musím presne na tú krabičku a ešte aj zblízka aby zareagoval, EPG absolútne o ničom, ukazuje iba jeden nasledujúci program a malými písmenkami čo ani vidieť nie sú, starý má krásny prehľadný zrozumiteľný tv program... atď. Proste to bol špičkový settopbox, len teda nemá ten H265 kodek. 

 

Čiže najradšej by som spravil presne takto : 

 

Ak sa rozhodnes pre kupu noveho TV, ten uz bude mat dvbt2 tuner aj s hevc, ten setobox nebudes potrebovat.

mať anténu napichnutú priamo v telke, s tým teda že sa kľudne zmierim s faktom že som úplne zbytočne vyhodil do luftu 35 eur za nový STB, akurát je tu ten problém, trafiť zas telku s dobrým tunerom ktorá sa vysporiada so signálom ktorý je na hrane. Pretože dnes som skúsil zobrať televízor z obývačky (konkrétne je to LG 32LH530V), a skúsil som tam pichnúť priamo tú anténu že čo to naladí, no a bolo zlyhanie pri naladení toho českého prechodového DVB-T2 Muxu. V tom istom čase starý STB Opticum naladil kvalitu signálu 70% (išiel stabilne, samozrejme len zvuk, lebo obraz nedokáže rozkódovať), nový STB Evolveo naladil kvalitu 30% (ok, vieme už že sú to tea hausnumerá, ale išlo to taktiež stabilne), no a potom strčím anténu do telky, a výsledok - sila aj kvalita signálu 0%, raz za cca 10 sekúnd sa sila signálu mihla na 90% (kvalita ani ťuk) a potom opäť padla na nulu. Nehovoriac o tom že napr. aj taká JOJka kockovala a vypadávala, čo pri settopboxoch nerobila. Neviem, možno by tá telka si po čase s tým poradila, že by potrebovala chvíľku na to sa s tými signálmi nejak vysporiadať a všetko by frčalo ok, ale aj tak si myslím že tunery v settopboxoch sú asi vo všeobecnosti na lepšej úrovni než tie čo sú zabudované priamo v televízoroch, či? Aj keď súhlasím že by to bolo najideálnejšie settopbox vôbec nepoužívať.

 

 

100 Hz samozrejme opodstatnenie ma, a velke. Tvrdit opak je nezmysel. Aj pri tv vysielani. Prave to dvojnasobne zobrazovanie kazdeho snimku tam hra klucovu ulohu vo vnimani pohybu. Kazdopadne v malych uhloprieckach a ani u lacnych TV uz 100 Hz panel nenajdes. Maju to TV od 1000 € vyssie.

Teraz som trošku prekvapený. tak napr. tento konkrétny televízor (60cm, uhlopriečka, lacný, hlboko pod sumou 1000eur), žeby teda nemal ten 100 Hz panel? V parametroch tam čítam že 100 Hz CMP, je to teda nejaký iný ukazovateľ alebo výrobca zavádza?  https://www.alza.sk/24-gogen-tvh-24n384-stweb-d4481689.htm#recenze  

 

 

áno, všetky tri čo odtiaľ vysielajú + dva z Valašských Klobouk, a pri troche snahy by išiel aj 1. MUX z Kojálu, 2. a 3. sú tu zarušené nejakými lokálnymi rušičkami - oficiálne lokálnymi multiplexami, ktoré sú veľmi dôležité, lebo síce ich nikto nepozerá, ale účinne rušia CZ vysielanie a tým robia službu Plustelke od Towercomu...

Lysú Horu mám vzdialenú niečo cez 100km, Valašské Klobouky asi 70...

Hm, a jak sa môžem opýtať, akú máš anténu?

Pretože ja mám Brno vzdialené asi 110 km (ok, som síce v takej kotline, čo je trochu nevýhoda) ale ten Brnenský vysielač ide údajne na výkon 100 kW, prechodový MUX je na 28.kanáli, signál je teda slabý, na hrane, občas vypadáva, ČT Mux 29.kanál ide v pohode (neviem teda kvôli čomu mi ide lepšie než ten prechodový, žeby kvôli tomu že má inak nastavený ten ochranný interval a kódový pomer? môže to byť tým?). 2.MUX (Nova, Prima, Barrandov) mi nejde, lebo vysiela na 40.kanáli a presne na tomto kanáli nejaký Avis tuna začal vysielať "ultra-špičkové" programy TV Považie,Noe,Šlágr a Raj. Čiže presne ako si popísal, funguje to ako rušička. Aj keď neruší ČT ale spomínané komerčné kanály. Tak neviem teraz či to dali zrovna na ten kanál schválne aby spravili naprotiveň. No a 3.MUX na 59.kanáli mi nejde vôbec, asi preto že je to už vysoká frekvencia a ten signál sem nedoletí. 

No ale to som sa chcel spýtať že na akú anténu tie programy chytáš, lebo vravíš že tá Lysá Hora je od teba vzdialená tiež niečo cez 100 km, ale pozerám že ten vysielač ide údajne len na 25 kW, takže to musí byť asi nejaká špičková anténa keď to všetko pekne chytáš.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nechce sa mi robiť citácie, lebo systém ma podchvíľou samovoľne odhlási, a potom aby som začínal odznova. tak skúsim nejak bod po bode odpovedať, hádam sa v tom vyznáš...

 

@ STB - vyskúšaj to čo som písal ako prvé - vymeniť SCART kábel, potom budeš mať istotu kde je problém. a možno sa s novým káblom ukáže, že nový STB zas nie je až taký šmejd.

 

@ % kvalita sila signálu - sú to síce hausnumerá, ktoré o skutočnej kvalite signálu nevypovedajú nič, ale svoj účel majú - nie je to absolútne meranie ale relatívne, je to využiteľné napríklad pri smerovaní antény, a podobných zásahoch do ant. systému /výmena ant. zosilovača napríklad/... skutočné parametre signálu sa dajú zistiť len špeciálnym meracím prístrojom, ktorého cena sa hýbe niekde okolo ročného platu priemerne zarábajúceho človeka, čiže do takého prístroja si dovolí investovať len človek ktorý sa živí montážou anténnych systémov...

 

@ anténa. mám takúto. už sa nevyrába, tak snáď to Axel nebude považovať za nepovolenú reklamu :D

na kvalite antény samozrejme záleží, sám sa na jar chystám na menšiu rekonštrukciu anténneho systému, ALE nezanedbateľnú úlohu hrá aj terénny profil medzi vysielačom a miestom príjmu - je problém ak ti do trasy zasahujú nejaké kopce. na stránke http://www.mapavysilacu.cz si nájdeš na mape svoje bydlisko, podľa kanála pohľadáš vysielač, a dá sa tam zobraziť terénny profil celej trasy signálu. ak máš v prehliadači nainštalovaný AdBlock, tak ho nezabudni pred načítaním stránky deaktivovať, lebo sa ti načíta akurát oznámenie o AdBlocku :D

 

@ ochranný interval a kódový pomer - tiež to nie je nezanedbateľný faktor, najmä ak je signál na hrane. pri diaľkovom príjme vstupujú do hry aj ďalšie činiteľe, napríklad ročné obdobie - v zime sú obecne lepšie podmienky na šírenie signálu, meteorologické, ale aj to, že je opadané lístie zo stromov v lesoch a znižuje sa tak útlm signálu na trase... ale napríklad aj smerovanie antény - ak je vysielač západným smerom, tak zvyčajne navečer a krátko po zotmení sa príjem zhoršuje, pretože anténa zachytáva aj šum zo slnka, ktoré je ako na potvoru práve tým smerom v tom čase :D zdá sa to byť banalita, ale pri diaľkovom príjme je to praxou overený fakt...

 

@ Lysá Hora - výkon vysielača je síce 25kW, ale anténny systém vysielača má potlačený smer vyžarovania na SK, čiže na našu stranu je reálne vyžiarený výkon cca 3kW. ale mám to severným smerom /viď predošlý bod/ a mám k tomu vysielaču takmer ideálny terénny profil /bod predtým/... použitá anténa práveže nemá na 28. kanáli nejaké oslnivé parametre, preto chystaná rekonštrukcia na jar...

 

@ K59 z Brna - 59. kanál je už na dosť vysokej frekvencii, a na vzdialenosť cez 100km už sa prejavuje aj zakrivenie zeme, a čím vyššia frekvencia, tým horšie sa signál "ohýba" okolo zeme. preto aj prvý MUX na k29 ide najlepšie. neviem kde bývaš, ale 59. kanál ti môže rušiť aj lokálny MUX z Jaslovských Bohuníc, čím sa dostávame k lokálnym rušičkám...

 

@ lokálne multiplexy, alias miestne rušičky - prakticky v celej západnej časti slovenska majú lokálne MUXy pridelené kanály na ktorých ide aj nejaký český multiplex: v BA je lokálny MUX na K29, aby zarušil 1. CZ MUX na rovnakom kanáli, ktorý je na juhozápade SK jediný dostupný z CZ, v TT sú dokonca pridelené až dve frekvencie pre lokálne MUXy, lebo do jedného by asi všetky tie stanice nevošli, konkrétne K33 a K49, na ktorých "zhodou okolností" vysielajú 1. a 2. CZ MUX zo Zlína a V. Klobouk. PN mali MUX na K42, čo sa krylo s neviem ktorým MUXom tuším v Uherskom Hradišti či kde - on tu teda nemal teda nejaký extra presah na naše územie, ale istota je istota... už spomínané Bohunice a K59 majú za úlohu rušiť 3. CZ MUX, a na 40. kanáli z TN je presne určený na rušenie 2. CZ MUXu z Kojálu...

 

 

neviem či som odpovedal na všetko, ale už aj tak som sa rozpísal viac ako je zdravé :D

  • Pridať bod 1
  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďakujem veľmi pekne za rady aj objasnenia. 

- kúpil som nový SCART kábel za 2 eurá, vymenil, obraz čistý a jasný. Mal si pravdu, dobre si mi poradil.  

- čakal som že asi napíšeš že máš nejakú z hentakých dlhých antén, ak sa nemýlim to sú antény stavané najmä na ten diaľkový príjem. Ak sa ešte môžem opýtať, máš v nej aj predzosilňovač, alebo je tá anténa iba pasívna? 

- tú stránku mapavysilacu poznám aj som si už cez ňu pozeral ten terénny profil z Brna, ukázalo mi to tuším že nejakých 80 km od vysielača ten signál nič neblokuje a až posledných 20 km k môjmu domu sú tam kopce ktoré tej krivke stoja v ceste, ale tak prax ukazuje že signál sem, síce horko ťažko, ale doletí. Možno je odrazený od tých kopcov. 

- bývam pri Trenčíne, tak neviem či ten MUX z Jaslovských Bohuníc tu blokuje ten kanál 59 alebo nie, ale faktom je že na 59.kanáli nechytám nič (asi by som ten MUX z Bohuníc zachytil keby to blokoval on). Pravdepodobne to bude tým že je to proste len vysoká frekvencia a tie majú teda kratší dosah. Viac ma štve že ten 40.kanál kde je 2.MUX by som kľudne pravdepodobne chytil ale v Drietome je nejaký vysielač s tými 4 programami (Považie, Noe, Šlágr, Raj) na tom istom kanáli, takže je to blokované. A jeden odborník na anténnu techniku mi cca pred rokom vravel že tomu vysielateľovi písal a poprosil ich aby to preladili na iný kanál a aj mu údajne sľúbili že jak skončí zima (tá predošlá) že to dajú na inú frekvenciu, ale doteraz nič. Pričom napr. tuto je článok že ten operátor požiadavkám divákov vyhovel : https://www.satelitnatv.sk/2017/10/avis-vyhovel-divakom-preladil-vysielac-velke-hradisko-na-novy-kanal/  

aha, aj keď tam je vlastne iná situácia. Ten český prechodový MUX s tým regionálnym sa asi rušili navzájom, takže diváci nechytili ani jeden ani druhý. Tuto ten drietomský vysielač (čo ruší 40.kanál z Brna) chytím v sile aj kvalite signálu 100% aj keby anténu strčím do hajzla. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už to riešim cez internet. Satra som odhlásil takže o káblovečku menej... Všetko ide na DVB-T2 a zase sa bude musieť meniť celá technika. Už to ani nebude také zaujímavé to free vysielanie. Vymýšlajú spoplatnené multiplexy, aj to ako markíza prešla na platené atď. Akosi ten terestriál nemá veľkú budúcnosť. Aj majú plány využiť televízjne vysielače na internet atď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teraz som trošku prekvapený. tak napr. tento konkrétny televízor (60cm, uhlopriečka, lacný, hlboko pod sumou 1000eur), žeby teda nemal ten 100 Hz panel? V parametroch tam čítam že 100 Hz CMP, je to teda nejaký iný ukazovateľ alebo výrobca zavádza?  https://www.alza.sk/24-gogen-tvh-24n384-stweb-d4481689.htm#recenze  

To je vymyslena hodnota indexu vyrobcom. To nie je hodnota frekvencie panela. Ma to 50 Hz panel + nejake blikatko podsvietenia, ktore ma na obraz skôr negativny vplyv. A on to vyrobca pekne zrata dokopy (50 Hz panel + 50 Hz blikanie podsvietenia), hoci tie hodnoty spolu nijako nesuvisia. Takto potom vznikaju tie 2400 Hz televizory atd. Proste zrataju hodnoty funkcie.

Aktualne najmenšia uhlopriečka kde najdeš 100 Hz panel je 49", a tie TV stoja cez 1000€. Ešte sa da naraziť na jeden vybehovy UHD Philips v 43", tam je to cez 600€. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Možno ešte pouvažujem nad izbovou anténou ale asi nie. Už chápem prečo niektorí píšu že namajú vôbec televízor. Veď odkedy mám internet a PC môžem pozerať čo len chcem a kedy chcem... Telku mám už len kvôli hernej konzole. Takže mne sa viac oplatí zohnať pc monitor s HDMI výstupom (alebo AV-čko na cinče) kvôli herným konzolám a nebudem potrebovať vôbec telku. Alebo telku čo má aj pc vstup...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
 

- čakal som že asi napíšeš že máš nejakú z hentakých dlhých antén, ak sa nemýlim to sú antény stavané najmä na ten diaľkový príjem. Ak sa ešte môžem opýtať, máš v nej aj predzosilňovač, alebo je tá anténa iba pasívna? 

nečakal si dúfam, že dám link na nejaký plastový výlisok s hrdým nápisom DVBT Anténa, s nejakým absurdným hausnumerom, ktoré má byť údajný zisk onej antény? typ antény, ktorý používam, je vhodný do prostredia so slabým signálom bez odrazov od terénu, do nejakého kopcovitého terénu je vhodnejšie sito - samozrejme od nejakého solídneho výrobcu, nie poľské so šmejdovým zosilovačom, z Baumaxu za 12€ v akcii :D

ano, v anténe je zosilovač cca 20dB, ale ten len pokrýva straty v rozvode - najprv 20m koaxu, potom trojcestný rozbočovač, a potom ďalšie úseky /po 4 - 5m/ k jednotlivým prijímačom.

 

- tú stránku mapavysilacu poznám aj som si už cez ňu pozeral ten terénny profil z Brna, ukázalo mi to tuším že nejakých 80 km od vysielača ten signál nič neblokuje a až posledných 20 km k môjmu domu sú tam kopce ktoré tej krivke stoja v ceste, ale tak prax ukazuje že signál sem, síce horko ťažko, ale doletí. Možno je odrazený od tých kopcov. 

- bývam pri Trenčíne, tak neviem či ten MUX z Jaslovských Bohuníc tu blokuje ten kanál 59 alebo nie, ale faktom je že na 59.kanáli nechytám nič (asi by som ten MUX z Bohuníc zachytil keby to blokoval on). Pravdepodobne to bude tým že je to proste len vysoká frekvencia a tie majú teda kratší dosah.

59. kanál je už príliš vysoká frekvencia, a jednoducho sa nedokáže dostatočne "ohnúť" ponad tie kopce. preto k tebe nedoletí ani signál z Bohunickej rušičky...

 

 Viac ma štve že ten 40.kanál kde je 2.MUX by som kľudne pravdepodobne chytil ale v Drietome je nejaký vysielač s tými 4 programami (Považie, Noe, Šlágr, Raj) na tom istom kanáli, takže je to blokované.

Drietomská rušička sa dá chytiť aj tu pri PN, aj keď je signál pomerne slabý, ale dostatočne silný na to, aby rušil K40 z Kojálu...

 

A jeden odborník na anténnu techniku mi cca pred rokom vravel že tomu vysielateľovi písal a poprosil ich aby to preladili na iný kanál a aj mu údajne sľúbili že jak skončí zima (tá predošlá) že to dajú na inú frekvenciu, ale doteraz nič.

môže písať aj do Vatikánu, ale nepomôže si nič ... vysielateľ nemôže len tak sám od seba zmeniť kanál, na ktorom šíri svoje programy, to by mu musel schváliť TU SR. a keďže sa /údajne nezávislý regulačný orgán/ TU SR chová ako keby bol divíziou súkromnej firmy Towercom, tak to neschváli nikdy... tiež som sa sprvu čudoval, prečo lokálnym MUXom prideľujú frekvencie najmä na kanáloch kde vysiela 1. CZ MUX, ale keď Towercom začal v plustelke vysielať programy ČT, tak mi to docvaklo - primárny cieľ je rušiť vysielanie ČT, sekundárny je rušiť všetko ostatné "pozerateľné", aby nahnali čo najviac divákov Towercomu...

situácia sa ešte viac skomplikuje po roku 2021, keď sa pásmo nad 49. kanálom uvoľní pre LTE siete, a voľných kanálov bude ešte menej - predpokladám že TU urobí maximum aby miestnymi vysielačmi zarušil príjem tých českých...

 

 

je zaujímavé, že ešte aj v súčasnosti sa občas objaví nejaký novinár, kritizujúci bývalý režim za rušenie zahraničného vysielania, a že súčasný režim sa správa úplne rovnako, mu pritom nevadí...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze aj našim českým staniciam z panelákovej antény odzvonilo a ostane len JOJ-ka, RTVS + nejake lokalne s TA3-ou. Tym len zabiju antennych divakov uplne a donutia prejst na kablovku ci satelit aj toho kto to nikdy nemal v umysle lebo dva roky dozadu mala aj spolocna antena lepsiu ponuku ako niektore minimalisticke baliky operatorov a este k tomu za poplatok... Aj suseda sa vzdy drzala toho ze ved mne staci spolocna antena ze naco budem komplikovat satelit ked staci dat koaxial do steny a druhy koniec do telky. Teraz uz nadava ze na tej antene je velke H a uvazuje nad magiom...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze aj našim českým staniciam z panelákovej antény odzvonilo a ostane len JOJ-ka, RTVS + nejake lokalne s TA3-ou. Tym len zabiju antennych divakov uplne a donutia prejst na kablovku ci satelit aj toho kto to nikdy nemal v umysle lebo dva roky dozadu mala aj spolocna antena lepsiu ponuku ako niektore minimalisticke baliky operatorov a este k tomu za poplatok... Aj suseda sa vzdy drzala toho ze ved mne staci spolocna antena ze naco budem komplikovat satelit ked staci dat koaxial do steny a druhy koniec do telky. Teraz uz nadava ze na tej antene je velke H a uvazuje nad magiom...

 

A v Galante sa dá zachytiť signál z vysielača Brno-Kojál? Kdesi som tuším zachytil že by to bolo možné. Pokiaľ by ste to tam chytali, a boli by voľné kanály 29 (ČT1,ČT2,ČT24,ČT Sport) a 28 tak české stanice by boli prakticky skoro všetky pokryté . Ja ich teraz chytám, lebo do toho prechodového MUXu (k 28) pridali teraz najnovšie ČT ART, Nova a Nova Cinema (okrem nich sú tam všetky stanice Primy a Barrandovy, jediné ktoré mi na anténe chýbajú sú Nova 2, Nova Action a Nova Gold ale aj to možno čoskoro pridajú), takže sú tam v podstate niektoré stanice čo sú na satelitoch a káblovkách blokované. https://www.digitalnitelevize.cz/vysilace/lokalita-164859-492211-brno.html  

A to ešte tento rok budú možno musieť satelitní a kábloví operátori vyradiť aj zvyšné kanály Primy https://www.zive.sk/clanok/126859/prima-chceme-aby-operatori-v-sr-vypli-aj-nase-zvysne-stanice/ 

 

Takže pokiaľ budú pokračovať tieto nátlakové akcie na geoblokácie, tak kopu ľudí (aspoň na západnom Slovensku) sa chce vracať k anténam (aspoň pokiaľ sa to tu teda nezamorí tými spomínanými rušičkami). 

 

Tomáš, ako je možné že suseda nadáva že na anténe sa nič nedá chytiť? To je suseda ešte zo starého bytu alebo teraz z toho bratovho bytu kde pobývaš? Však v tej Galante si predtým chytal bez problémov české stanice, či nie? Postavili vám tam rušičku? Alebo prečo sa tá suseda sťažovala? Na aký vysielač je otočená tá spoločná anténa? Resp. na ktorom poschodí bývaš a kam máš otočený balkón? Pokiaľ v tom byte neni spoločná anténa tak by si si mohol pri priaznivých podmienkach dať na balkón ak si dosť vysoko. (izbová anténa je totiž podľa mňa na nič).     

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže zhrniem. Činžak kde som u rodičov býval (tam je aj tá suseda) má už odjakživa spoločné antény na streche. Už v časoch analógu bolo bežné že sme chytali programi z rakúska, maďarska, česka a slovenska. Už v tých časoch sme mali cez 10 kanálov kým na strednom slovensku chytali len STV a Markízu (jojka ešte nebola). No a ide o to že kanály ČT jedného dňa zmizli ale Prima, Nova, Barrandov ostali vrátane ich subkanálov. Suseda to myslela tak že Markíza s anténou skončila tak hneď je o tri kanály menej. Potom zmysli kanály ČT takže zade o pár menej, rakušáci zmizli úplne, ostalo nejakých 8 maďarských, jojka so subkanálmi, RTVS, a tie zvyšné české. Tak preto vravela obrazne že tam nič nieje lebo vie po nemecky tak kukala rakúske stanice, aj české a hlavne dajto. Ona moc TA3 a také nemusí. Akože aj teraz naladíme cez 30 programov čo sú sledovateľné (nerátam kódované) ale samé regionálne, spravodajské, hudobné, náboženské, telešopongové, vešticovské... To ani nerátam za normálne TV kanály. Ja som prima cool hlavne kukal a nova cinema čo ešte furt idú len v činžaku kde som teraz zrušili spoločné antény napriek tomu že stožiar aj rozvod existuje a počas analógu fungoval. Som na druhom poschodí len a keďže je to jednoizbák tak aj orientácou mám len na jednu stranu. Na vysielač zobor konkrétne. Uvažoval som že sa namontuje vonkajšia anténa. Áno brno kojál odtial berú všetci na južnom slovensku český signál. Žilinčania už skôr z ostravy a tak.

 

Druhá výhoda je že maďarsko je väčší štát = väčší trh takže je tam rovnako dobré množstvo programov rôzneho zamerania a na južnom im 80% ľudí aj rozumie takže pre nás to je úplne nornálne ako keby sme pozerali jojku. Ich signál nikto rušiť nenude lebo všetci sú zameraní na čechov. Keď to porovnáme s českým presahom že západné slovensko má prístup k českému presahu tak aj od ukrajinských hraníc po Bratislavu je dlhý pás maďarsky rozumejúcich ľudí čo sa jedná aj o státisíce čo bežne pozerajú maďarské programy tak som zvedavý kedy Towercom rypne aj do toho...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A v Galante sa dá zachytiť signál z vysielača Brno-Kojál? Kdesi som tuším zachytil že by to bolo možné. Pokiaľ by ste to tam chytali, a boli by voľné kanály 29 (ČT1,ČT2,ČT24,ČT Sport) 

nie, K29 majú zarušený lokálnym MUXom z BA, lebo ako som písal, snaha TU SR bola rušiť vysielanie ČT kvôli tomu aby ČT mohol Towercom "predávať" v plustelke. a myslím že aj nejaký maďarský MUX vysiela na rovnakom kanáli... preto Tomášovi zmizli stanice ČT.

 

Takze aj našim českým staniciam z panelákovej antény odzvonilo a ostane len JOJ-ka, RTVS + nejake lokalne s TA3-ou. Tym len zabiju antennych divakov uplne a donutia prejst na kablovku ci satelit aj toho kto to nikdy nemal v umysle

nie každého. časť ľudí bude pozerať filmy na webe, a ďalšia časť /medzi nimi aj ja/ prestane pozerať TV vysielanie celkom... nemal by som problém zaplatiť si plustelku aj teraz, ale mám takú zásadu, že za sex a pozeranie TV som nikdy neplatil, a ani platiť nemienim :P

inak Towercom je teraz v mierne schizofrenickom postavení - potrebujú aby sa čo najviac divákov vrátilo k terestriálnemu príjmu, ale len samotná plustelka na to nie je dostatočný dôvod, najmä na západe a juhu slovenska nie. čiže ak nebude nejaký bonus v podobe FTA staníc z CZ a HU /prípadne PL na severe/ tak nejakých 30-40% potenciálnych zákazníkov sa im na ich plustelku jednoducho vyflákne...

 

od ukrajinských hraníc po Bratislavu je dlhý pás maďarsky rozumejúcich ľudí čo sa jedná aj o státisíce čo bežne pozerajú maďarské programy tak som zvedavý kedy Towercom rypne aj do toho...

strach im to nedovolí :D môžu zrušiť české stanice celému západnému slovensku, a prakticky nikto to nebude nejak hlbšie riešiť, ale nasrať pol milióna maďarov, tak to by bolo iné kafe :D trúfnem si tvrdiť, že takú odvahu nenaberú :zubiska:  ... a to ani nehovorím, že keby to urobili, tak SMK by z toho urobila politickú tému, a Bugárbélovci by sa pripojili určite tiež, len aby nahnali politické body...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ako je na tom východ s presahom z Ukrajiny. Lebo je to obrovská krajina takže určite majú viac tv kanálov na dvbt ako česko a maďarsko dokopy a len neviem aké percento to towercomu spraví keďže to pohraničie s Ukrajnou nieje dlhé. Takisto neviem ako je na tom sever či sú Poľské stanice populárne pre Oravákov, Tatrancov, Šarišanov atď. Ale pre TV/Rádio (DX) amatéra je slovensko zaujímavé lebo sme malá krajina susediaca s piatimi štátmi a možno na rohu juhovýchodu sa dá chytiť aj signál z Rumunska. Som niekde čítal že v Petržalke občas nabehnú Slovinské a Chorvátske programy.

 

Sice K29 nam rusia ale ina ceska frekvencia ide lebo nejake ceske stale mame. V dobrej kvalite aj napriek tomu ze nemame prave najblizssie cesku hranicu. Ale viem ze vsade kde su spolocne anteny na panelakoch tak ceske stanice boli standardom aj za analogu aj teraz. Okrem tej 29.

 

K tomu "za sex a tv platit nebudem" dodam to tak ze ani ja som nechcel a preto som uvazoval nad izbouvou antenou ale tam asi vela toho nechytim tak, bola uvaha dat antenu na okno ale nakoniec vlastne samotny internet vsetko vyriesil. Takze to nepovazujem za "platenie za tv" lebo internet je viacucelovy a na vsetko. Napriklad ani FM (radio) nepotrebujem lebo idem na stranku kde mam na vyber z 30 zanrov hudby. Takisto som sa nestretol s tym ze by som si nejaku tv relaciu nevedel pustit na pocitaci/mobile takze som uplne spokojny a viac ma dvbt/fm nezaujima nech to aj skonci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K tomu "za sex a tv platit nebudem" dodam to tak ze ani ja som nechcel a preto som uvazoval nad izbouvou antenou ale tam asi vela toho nechytim tak, bola uvaha dat antenu na okno ale nakoniec vlastne samotny internet vsetko vyriesil. Takze to nepovazujem za "platenie za tv" lebo internet je viacucelovy a na vsetko. Napriklad ani FM (radio) nepotrebujem lebo idem na stranku kde mam na vyber z 30 zanrov hudby. Takisto som sa nestretol s tym ze by som si nejaku tv relaciu nevedel pustit na pocitaci/mobile takze som uplne spokojny a viac ma dvbt/fm nezaujima nech to aj skonci.

 

No ja na izbovú anténu som chytil iba Jednotka, Dvojka, JOJ, Plus, Wau, Ta3, Barrandov Family a potom regionálne, pobožné a veštecké stanice. Ale aj to som musel otvoriť okno, lebo jakmile som zavrel tak chytila iba tie z tej lokálnej rušičky. Takže mať televízor iba ako zvukovú kulisu aby ti bežali reklamy počas toho ako budeš pozerať do počítača, by ti taká izbová anténka stačila.  

 

A ty nemáš vôbec na tom byte balkón? Resp. nemáš nijakú možnosť anténu za oknom otočiť na severozápad?

 

Ono sa dosť často spomína (aj v diskusiách čítam také názory) že „preboha, to ešte niekto v dnešnej dobe sleduje telku“? No áno, napr. ja som trošku staromódny človek a stará škola a baví ma sadnúť si semtam pred telku a len tak prepínať, prípadne si tam večer pozrieť nejaký film (a k tomu potrebujem isté množstvo pozerateľných TV staníc). Sledovať filmy na PC ma moc nebaví a ani nemám podmienky a pripojenie vhodné na bezhlavé sťahovanie.

 

Tá susedka za danej situácie mala teda pravdu, celkovo aj kopu ľudí vraví že v tej telke nič neni, lenže práve na tom záleží že aké má kto programy k dispozícii. Napr. poslednú sobotu bol ten tv program nabitý toľkými špičkovými filmami (ktoré sa navzájom križovali) že som si musel normálne vypísať papierik jak si svojho času robil ty, aby som si rozmyslel a vybral čo si vlastne večer pozriem.

 

post-4030-0-26736400-1518012779_thumb.jpg

 

 

nie, K29 majú zarušený lokálnym MUXom z BA, lebo ako som písal, snaha TU SR bola rušiť vysielanie ČT kvôli tomu aby ČT mohol Towercom "predávať" v plustelke. a myslím že aj nejaký maďarský MUX vysiela na rovnakom kanáli... preto Tomášovi zmizli stanice ČT.

No to som práve nevedel že v hentej lokalite aké sú tam rušičky. Ale zachytil som (už neviem kde a na akej stránke, ani som si tým neni istý, ale čosi sa mi marí), že čoskoro pôjde v Brne ČT do DVBT-2 MUXU na kanáli (tuším 26?) a chcú tam dať všetky svoje stanice aby boli pokope (ČT1,ČT2,ČT24,ČT Sport a aj ČT Art). Tak ktovie či BA rušičku taktiež preladia, ale tak bodaj by čo najdlhšie vysielali tie MUXy súbežne z viacerých frekvencií a tí zákeráci čo sa to snažia blokovať by sa mohli aj zblázniť a nemajú asi šancu zablokovať všetko. Jak aj tuto tá rušička čo blokuje kanál 40 z Brna, tak teraz všetky tie stanice čo sú na ňom sú zároveň aj na prechodovom DVBT2 Muxe na k28. Je to v podstate tragikomédia čo sa na Slovensku deje, jak sa snažia likvidovať zahraničnú konkurenciu namiesto toho aby sa snažili naše stanice skvalitniť svoj vlastný program. Čechom to môže byť jedno keďže Česi naše programy nemajú dôvod sledovať, ale tuto u nás stále budú vymýšľať ako donútiť slovenského diváka sledovať tieto naše stanice. A ten towercom čo tu má monopol na dvbt vysielanie sa všemožne snaží zablokovať Českú televíziu, aby donútili ľudí zaplatiť si Plustelku keďže tam majú ČT1 a ČT2 ale veď tá Plustelka ani nemá poriadne pokrytie.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ľudia. Po tom ako som ochutnal používanie PC a internetu namiesto TV si už neviem zvyknú na klasickú televíziu. Tie kopy reklám každú chvíľu + trailery na relácie pred aj po relácii... Určený čas vysielania atď. Teraz môžem pozerať čo chcem, kedy chcem... Už sa asi ku klasickej TV nevrátim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

:doh:

Tomáš, ty jelito minimalistické, medzi anténou na príjem analógového, DVBT či DVB-T2 vysielania nie je nijaký rozdiel - vždy bude ladená na určité pásmo alebo skupinu TV kanálov, a typ modulácie /analóg či digitál/ prijímaného signálu ju nezaujíma...

 

že nejaký výrobca z marketingových dôvodov označí svoj produkt nápisom DVBT alebo DVB-T2, to je iná pesnička, primárne určená jednoduchším zákazníkom, napríklad tebe :P ... CZ MUXy šíriace T2 vysielanie prijímam odkedy nabehli prechodové MUXy z Lysej Hory, a antény mám pôvodné - skonštruované ešte v dobe analógu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Ja nemam ziadnu takze neslo o to ze chcem vymenit nejaku existujucu len kvoli logu DVB-T2. Vsak na viacerych miestach som videl na vlastne oci ze ludia mali tu klasicku sietku na co 20 rokov prijimali analog, pri prechode na digital neurobili ani to co odporucal towercom ze aspon dat novy koaxial alebo otocit antenu na verikalny prijem a len dokupili medzi telku a antenu ten najlacnejsi setobox aky nasli a pekne vsetko naladili, bez problemov.

 

U mna je ten problem ze ziadna antena nieje. Ako uz sa o tom pisalo ze napriklad v novostavbach sa uz ani nerobi rozvod STA lebo sa to povazuje za zastarale a uz sa rovno taha optika, iptv, miestna kablovka atd. Ale v bytovke kde to existovalo a fungovalo desiatky rokov nechapem naco to museli rusit?!? Ked ludia chceli mat radsej sukromny prijem a dali si kadejakych operatorov tak nech si daju ale nech nenutia aj cloveka ktoremu staci to co v eteri je aby si musel platit operatora, ktory este nema ani ceske programy ktore su na volnej antene samozrejmostou. Vsade kde je spolocna antena ide to zadarmo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to tak. Toto uz nebude moj problem. To som skor narazal na to ze naco rusia nieco co raz fungovalo lebo to sa deje na celom slovensku nielen v tej konkretnej bytovke.

 

Proste aj inde citam ze proste obyvatelia si neodsuhlasili prevadzkovanie STA tak ju zrusili. Ale tak naco to je potrebne rusit vsak ak je to zadarmo tak moze existovat aj popri tom ze byty maju vlastny zdroj signalu.

 

Este aj u nas doma zhruba v dobe led zacinalo DVB-T sa riesilo na schodzi ci si ponechat STA a o chlp sa to zachranilo dokonca som pricinil aj ja lebo som prehovoril par obyvatelov nech to podpisu. A vyhrali sme len o chlp par podpisov bola nadpolovicna vacsina. Mlade rodiny mali tie magia, finery, satra, skylinky... Ale par dochodcov a aj nasi boli za STA ze proste im tie programy stacia a nevidia dovod kupovat satelit. A teraz nelutuje lebo mama pozera okrem madarskych hlavne ceske a namiesto toho ako niektori sa dusovali ze si nebudu satelit kvoli markize tak teraz naopak hovoria ze su radi ze maju tie ceske programy ktore im udajne operatori povypinali. Dokonca som cital niekde ze to vypnutie operatormi ozivilo spolocne anteny, ludia sa k tomu vracaju. Jedine ze zacnu to rusit tymi regionalkami co uz aj urobili a potom mozno zase klasicke anteny upadnu lebo slovensky free tv eter je velmi slaby.

 

V nasich koncinach su anteny preto take popularne lebo sa daju chytat programy zo styroch statov a z toho vacsina trom aj rozumie (CZ, SK, HU) a niektori aj nemecky vedia takze aj rakuske vedia zuzitkovat. Tak naco by isli platit operatorom ked maju vyse 30 pozeratelnych programov zadarmo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov