Skočiť na obsah

Tomáš

Odporúčané príspevky

Ono to všetko záleží aj od toho ča sa dá do každého multiplexu (ďalej len muxu). Potom aký silný je signál tam kde bývaš. Pre DVB-T stačí aj signál o nižšej úrovni ako pre analógový príjem. Podľa toho čo som čítal možno do jedného muxu narvať až 7 programov. Obvykle dávajú 4 niekedy 5. Pokiať ide vysielanie HDTV zabere to tie 2 obyčajné kanály. Potom by mohli byť v jednom muxe 2xHDTV a jeden obyčajný DVB-T. Ako som raz počul u nás v TN to niektorí chytajú v byte na izbovú anténu.

Pre činžáky je kanálový konvertor ktorý to pustí do príslušného kanála čo v tej starej sieti v pohode ide. Nejdú tam len tie vyššie kanály. Tie vysoké sa musia previesť do nižších frekvencií. Na teresteriálne vysielanie sú dva druhy týchto konvertorov, jedny pevne naladené a druhé drahšie sú preladiteľné.

Prvý typ :

mux vstup na 40 kanále prejde konvertorom a výstup je na 40 kanále - pevne naladené

mux vstup na 52 kanále prejde konvertorom a výstup je na 40 kanále - pevne naladené

Druhý typ:

mux vstup na celom rozsahu kanálov neviem presne koľko ale je to asi v rozsahu 20-69k a výstup je tiež voliteľný 20-56k podľa toho čo máte voľné. Tento typ je drahší okolo 400,-€. V súčastnej dobe ešte asi nie sú rozdelené nosné frekvecie pre jednotlivé vysielače a muxy, je možné, že sa to ešte bude meniť, preto je dobré možno ešte počkať so zavádzaním DVB-T. Problém je v inom na toto idú len TP ktoré majú DVB-T prijímač, tie ostatné analógové prijímače musia mať nejaké iné setupboxy pre každý TP jeden.

Čo ma prekvapilo bolo to, že jednotlivé kanály sú od seba vzdialené 8MHz. A v jednom ide niekoľko programov celý mux.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďakujem za pekný informačný príspevok. Nejaké informácie o DVB-T v panelákoch som našiel tu a tu. Ináč neviem ako to bude birokraticky vysporiadané so správcami bytoviek. Ak povedia že oni niesu povinný to prerobiť tak potom si ľudia začnú montovať kadejaké antény, anténky, paraboly na balkóny a okná. Potom sa stanú spoločné antény na streche a rozvody do bytov zbytočními a paneláky budú vyzerať ako meteorologické základne. Si predstavte že na každom jednom okne bude minimálne jedna anténa alebo parabola.

 

Ešte je tu taká možnosť (to som si ja teraz len tak vymyslel) že free cable tv. Že by sa spravil káblový rozvod ktorý by slúžil ako bežné vysielanie čo by nahrádzalo antény. Natiahlo by sa to za jednorázový poplatok a neboli by žiadne mesačné platby. Len tí starší by frflali že prečo majú platiť za programy ktoré sú zadarmo. Doteraz sme boli zvyknutí na to že ak sme sa nasťahovali do bytovky, už tam bola spoločná anténa a stačilo zapojiť koaxiál do konektora v stene a programy nám išli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

DVB-T chytiš v pohode aj na obyčajnu antenu, ktoru maš teraz. Potrebuješ len zariadenie, ktore dokaže takyto signal prijať (STB alebo TV s dvb-t tunerom). To iste plati aj pre spoločnu antenu v panelakoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Máš aj nemáš pravdu... Áno je na to dobrá aj terajšia anténa v rodinnom dome. Ale:

 

To iste plati aj pre spoločnu antenu v panelakoch.

Tu sa píše že tie rozbočovače niesu pre to vhodné. To treba prerobiť. Nech sa páči ľudia:

 

pre príjem DVB-T môže byť spoločná TV anténa (STA) nevhodná, poraďte sa preto s jej prevádzkovateľom (spravidla správcom domu) a použite individuálnu anténu

Zdroj: Infoportal Towercomu

 

A takisto som sem dal dve linky ktoré si pozrite (tí čo bývate v paneláku a nemáte satelit, káblovku a pod.)

 

Klikni sem a čítaj a tu tiež čítaj.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja ruším DIGI TV, chystám sa poslať žiadosť.

Brat mi bol dlžny peniaze, tak mi kúpil kartu CS link. Zatiaľ mi to stačí. Potom si predplatím iba Axn Sci-fi. Už som ho mala na Digi, a bolo to super, lenže ho zakódovali.

 

Ale najradšej by som mala anglické programy (bbc/itv/Flaunt). Škoda, že sa u nás nemôže mať Sky.

 

Mám aj DVB-T ale je to o ničom. Iba 4 programy a niekedy to kockuje a pritom signál naplno.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tu sa píše že tie rozbočovače niesu pre to vhodné. To treba prerobiť. Nech sa páči ľudia:

Šanca, že to nebude fungovať je minimalna. V drvivej väčšine pripadov je to ok.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak toto ma potešilo. Takže úplne stačí ak si kúpim telku s DVB-T teraz majú v Tescu také lacné a hneď je v tom zabudované aj DVD. Napojím v obývačke do zásuvky na spoločnú anténu a môžem fičať na digitále?

 

A ešte sa chcem spýtať aký je rozdiel medzi DVB a DVB-T lebo niektoré telky mali iba na prednom ráme logo DVB a niektoré DVBT a to téčko je modrým zvýraznené. Tak či je dobré aj bez toho téčka alebo to je na volačo iné zas?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ináč že plný digitál pôjde od leta. To bude lepšie. Budú súkromný a verejnoprávny MUX. Takže bude komplet STV 1, 2, 3 a Markíza s JOJkou + ich druhe kanaly JOJ Plus a TV Doma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

TV DVB - netvrdil by som, že na tom pôjde všetko. Treba si uvedomiť jednu maličkosť. U nás zatial ide vysielanie v kompresii MPEG2, ale niektoré zahraničné vysielače pôjdu aj na kompresii MPEG4. Pokiaľ nemá TP konvertor z MPEG4 nebude ju môcť dekódovať. MPEG2 dekóduje MPEG2 ale MPEG4 dekóduje MPEG4 aj MPEG2.

Ďalej naše vysielače vysielajú prevážne vo vertikálnej polarizácii ale v okolitých štátoch to ide v horizoltálnej. Toto čiastočme obmedzuje príjem viacerých programov na jednu širokopásmovú TV anténu z jedného smeru. Digitálny tuner by mal príjímať obe digitálne normy a bez problémov ich pustiť do TP kde budú dekódované príslušnými dekodérmi. Aj niektoré zoslilovače v STA by to mali v pohode zvládnuť. Problémy boli vysvetlené v odkazoch čo sa týka zásuviek a rozvodov v bytových domoch (s nižšími frekvenciami by nemal byť problém).

Tu je treba povedať, že o tom čo sa bude diať s rozvodmi STA rozhoduje nadpolovičná väčšina majteľov bytov a nebytových priestorov v dome na zhromaždení (schôdzi), správcovia sú pvinní robiť to na čom sa dohodnú majitelia v nadpolovičnej väčšine v tomto prípade. Ak ich nebudú chcieť renovovať tak si tí ostatní ani neškrtnú. Potom riešenie TV príjmu je na jednotlivých majiteľoch TV prijímačov. Na druhej strane majitelia môžu mať skreslené informácie o možnostiach aké sú a potom sa špatne rozhodnú. Ak im niekto povie, že príjem jedného kanálu ich vyjde v starých peniazoch na 12 000.- Sk je ťažko sa rozhodovať a meniť všetko povedzme 10 TV kanálov. Všetci tam vidia 120 000.- Sk čo nie je pravda.

Všetko je to o tom že niekto chce zarobiť na nevedomosti iných. Na druhej strane ak niekde prijímate len vysoké kanály napr.69 a 62 kanál multiplexu je ho treba prekonvertovať do nižších kanálov tu to vyjde drahšie, ale dajú sa tu v niektorých prípadoch využiť aj staré zosilovače. Tento konvertor je drahší do 400.-€ ale elegantne prevádza do všetkých kanálov (treba nastaviť ten na ktorý je už zosilovač). Potom sú tu moderné zosilovače do ktorých môžete pripojiť až 10 multiplexových kanálov (1:1 to je napr. 35 na 35 kanál len zosilujú) je to všetko nastavené digitálne jeden tento stojí okolo 315.-€, je tam len treba pripojiť príslušnú anténu tá je okolo lepšia do 15.-€. Možmo pripojiť až 3 antény do jedného zosilovača. Prvá je na 7 kanálov, druhá na 3 kanály a tretia na 1 kanál. Ak to všetko ide z jedného smeru tak stačí jedna širokopásmová anténa a máš tam aj 3 multiplexy. Bohužial ak je to smer aj zo zahraničia tak musia byť dve antény jedna na V polarizáciu pre naše programy druhá na H polarizáciu pre zahraničné programy. Ale sú prípady, že by ste mohli využiť aj to čo už máte a nemuseli do ničoho investovať pri málo programoch, povedzme jeden multiplexný kanál na staré veci (anténa, zosilovač) by sa to dalo naladiť. To sa takto na dialku nedá povedať, treba zistiť skadiaľ by pre vás bolo najvýhodnejšie prijímať digitálny signál a na ktorom kanále vysiela.

No a ešte je aj iné zariadenie ktoré dokáže z družice urobiť 4 multiplexové kanály v každom 4 programy to je celkom 16 programov, lenže toto je už drahšia realizácia okolo tých 100 000.- Sk. Nepoznám teraz presné ceny.

Ak máte štastie a bývate na priaznivom mieste dokážete prijímať aj niekoľko multiplexových kanálov na izbovú anténu vo svojom byte. Tu je jedno o akú polarizáciu ide.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

TV DVB - netvrdil by som, že na tom pôjde všetko. Treba si uvedomiť jednu maličkosť. U nás zatial ide vysielanie v kompresii MPEG2, ale niektoré zahraničné vysielače pôjdu aj na kompresii MPEG4. Pokiaľ nemá TP konvertor z MPEG4 nebude ju môcť dekódovať. MPEG2 dekóduje MPEG2 ale MPEG4 dekóduje MPEG4 aj MPEG2.

U sučasne predavanych zariadeni (TV, STB...) tento problem odpada, kedže až na par malo vynimiek maju už všetky zariadenia podporu Mpeg4. Navyše aj staršie tv, ktore maju len mpeg 2 maju CI slot, pričom existuje zasuvny modul, ktory konvertuje mpeg4 do mpeg2.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Možno v tom bude ešte niečo iné. Suseda v baráku si kúpila v akcii TV prijímač veľký plochý (okolo 120 cm uhlopriečka) a má tam na ňom nápis DVB. Skúšali sme naladiť ten mux čo máme v spoločnej anténe ale nedalo sa to. Ani sme si neťukli, prezreli sme spolu návod na použitie v slovenčine a nikde tam nebolo o ladení digitálnej TV ani slovo. Pri ladení bola časť kde sa ladí digitálne podsvietená do šeda tak ako keď je niečo neprístupné, pritom analógová bola vysvietená ako kolotoč. Tam sme naladili všetko analógové bez problémov. Na mojom TV sa to ladilo tak isto ako u susedy, ale mne sa digitál naladil pekne sám len som odťukal príslušné tlačítka. Ale budeme ešte skúšať. :smilieee:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ja vam tak poviem ze to neni nahoda ze je rozlisene na DVB-C (digitalna kablovka), DVB-S (digitalny satelit), DVB-T (digitalny terestrial) to je to co potrebujeme. Pytal som aj na inych forach ze co ak je oznacenie iba DVB? A nikde na to nevedia odpoved. Na jednom odpovedali: to znamena ze ma v sebe jeden z digitalnych tunerov... To je taka odpoved ako ked mi nejde internet z mobilu na pc lebo nemam nemam nastaveny inicializacny retazec vo vlastnostiach modemu a v obecnych radach je ze skontrolujte ci mate zapnuty mobil, ci mate kredit, ci mate zapnuty bluetooth... Teda rady jak pome na jahody. Ak bude na telke ze DVB znamena ze fungovat nebude. Skade mam vediet ci to ma DVB-S/C/T?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

DVB znamena, že tv ma podporu digitalneho tv vysielania. A teda, že ma niektory z digitalnych tunerov. DVB-T maju automaticky všetky tv.

 

Veď tu som ti to už pisal. DVB znamena, že tv je schopny prijmať digitalne vysielanie. Avšak už nehovori o tom, ktory typ dvb tunera to ma. To zistiš tak, že u konkretneho TV maš v popise uvedene ake tunery obsahuje. A ak to nenajdeš v konkretnom e-shope, či kamennej predajni, tak to najdeš na stranke vyrobcu, kde je u každeho konkretneho modelu popis. Pripadne stiahneš rovno manual, ku každemu modelu ho na stranke vyrobcu najdeš.

Ak potrebuješ dvb-t, tak môžeš kupiť akykoľvek TV (či už plazmu alebo LCD), lebo DVB-T tuner maju VŠETKY aktualne modely, ktore su na trhu. A to bez vynimky. A bez ohľadu na to či maju alebo nemaju aj ostatne tunery.

Neexistuje taky model, ktory by mal len dvb-c, alebo len dvb-s. VŽDY maju aj dvb-t. Buď v kombinacii DVB-T + DVB-C (najčastejšia kombinacia, tych je drviva väčšina), DVB-T + DVB-S (len vynimočne, ak vôbec) alebo všetky tri (to je ten zvyšok).

Takže zopakujem, ak potrebuješ iba dvb-t, tak ten hľadať nemusiš, lebo ho maju VŠETKY modely.

Zrozumiteľnejšie ti to už neviem napisať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Avšak už nehovori o tom, ktory typ dvb tunera to ma.

Presne na toto som narážal a keby si hneď dal tú odpoveď ako teraz už by mi bolo všetko jasné. Presne toho som sa obával že ak je len DVB tak bude mať napr. len DVB-S alebo len DVB-C a nebude mi fungovať. Ale DVB-T je základ že? A sú modely kde niesu lebo ja radšej nakupujem po starom že všetko v obchode žiadne e-shopy, triangle a podobné somariny. A pýtal som sa toho uja že či má DVB-T a povedal že nemá, ukázal nejaký druhý že ten a tamten ho majú.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne na toto som narážal a keby si hneď dal tú odpoveď ako teraz už by mi bolo všetko jasné. Presne toho som sa obával že ak je len DVB tak bude mať napr. len DVB-S alebo len DVB-C a nebude mi fungovať. Ale DVB-T je základ že? A sú modely kde niesu lebo ja radšej nakupujem po starom že všetko v obchode žiadne e-shopy, triangle a podobné somariny. A pýtal som sa toho uja že či má DVB-T a povedal že nemá, ukázal nejaký druhý že ten a tamten ho majú.

 

Tak to musel byť nejaky ultrastary model, alebo nejaky stary činsky brak za par korun. Tv bez dvb-t sa už dobrych par rokov nevyrabaju.

 

Ano dvb-t je zaklad. Bez toho sa žiaden tv nezaobide. A ako som pisal, dvb-c či dvb-s osamote neexistuju, iba v kombinacii s dvb-t. A ešte doplnim info, že v skutočnosti ak ma tv napr. T, C aj S, tak to nie su 3 tunery, ale jeden multifunkčny, ktory zvlada všetko. A každy takyto tv dokaže prijmať ešte aj analogovy signal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No podarilo sa mi zistiť nasledovné o susedinom TP. Je to asi starší model a má DVB. A tu je to zaujímavé. Pri naladení na krajinu Slovensko nenaladíš žiadne digitálne vysielanie, ale ak naladíš krajinu kde ide digitálne vysielanie dlhšie ako u nás tak digitálny program naladíš. Stretol som sa s tým už u viacerých prijímačov (že sa musela zmeniť krajina aby šlo digitálne vysielanie).

Údajne majú v sebe len to čo v danej dobe keď televízor vyrábali v tej ktorej krajine bolo zavedené a vysielané vrátane zvukovej normy (takéto prijímače som videl len 2, tak tomu nejako nemôžem uveriť, zdá sa mi, že táto informácia je blbosť, dostal som ju len tak per huba). Tieto veci sú pevne nastavené a nemôžeš ich meniť. Tebe ide na TV len to čo je zhodné s príslušnou krajinou a našou. Keď máš nastavená naše programy a dáš si trebars na Francúzsko zruší ti to všetky naše nastavenia aj naladenie príslušných TV kanálov a musíš to všetko naladiť znova. To robí pri každej zmene krajiny.

Našťastie môžeš nechať jazyk slovenský. Bol však problém s teletexom, niektoré písmená boli skomolené ale to nemusí byť tým nemal som čas to zisťovať.

 

Bohužiaľ táto informácia o tom ako naladiť digitálny signál sa nenachádza ani v návode.:spiteful:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niektore staršie tv, resp. staršie verzie FW nemaju (nemali) oficialnu podporu pre digi vysielanie v SR. Preto pri nastaveni na SR nemusia fungovať. Pri nastaveni na inu krajinu (napr. Finsko, Švedsko) funguju. Až na problemy, ako pišeš s diakritikou pri teletexte a EPG.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Starý zlatý analóg. Normálne som rád že ho ešte na západnom slovensku nevypli. Čím modernejšia technika o to viac problémov. Presne ako pri PC. Keď si zoberiem do ruky mobil a chodím na internet cez opera mini je to OK. Nikdy nič nezamrzne, netreba firewall ani nativír a ide. Analógová telka sa naladila a tu na nížine juhozápadného slovenska je všade zrkadlovo čistý obraz, pekný zvuk aj teletext píše diakritiku správne. Jakmile vymyslia niečo novšie užaj sú s tým problémy. Takže tu platí čím jednoduchšie o to funkčnejšie.

 

Ja sa toho bojím že sa už nebude dať kúpiť normálna elektronika. Tak ako stará klasika že stlačím gombík a začne to fungovať (hrať, premietať, zohrievať)... Už bude mať všetko software čo musí nabiehať, načítavať sa, samozrejme s tým prichádza mrznutie, výpadky, problémy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Starý zlatý analóg. Normálne som rád že ho ešte na západnom slovensku nevypli.

Veľmi sa neteš, tento mesiac (najneskôr v juni) ho vypnu aj tam.

Problemy s tym žiadne nie su. To platilo pre staršie modely tv. Nove už maju oficialnu podporu aj pre SR.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Až tak skoro to nehrozí lebo Kamzík a Zobor čo dávajú signál západu sú plánované až na všelijaké augusty a tak. Takže ak sa kúpi telka teraz už len zapojím naladím a normálne pôjde tak isto rýchlo a bezproblémov ako analógové že nebude kódovať diakritiku a tak?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Až tak skoro to nehrozí lebo Kamzík a Zobor čo dávajú signál západu sú plánované až na všelijaké augusty a tak. Takže ak sa kúpi telka teraz už len zapojím naladím a normálne pôjde tak isto rýchlo a bezproblémov ako analógové že nebude kódovať diakritiku a tak?

 

Ano, pôjde to bez problemov aj diakritika. Naladiš a ideš. Tak prepinanie bude pomalšie, kedže televizoru niečo trva kym digital prepočita, ale v podstate to pôjde bez problemu. A pribudne ti EPG.

 

Kamzik vypinaju 02.06.2011 a Zobor 18.05.2011.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov