Skočiť na obsah

Slávne mená, ich osudy, smrť, posledný odpočinok


nefmen

Odporúčané príspevky

  • Pred 3 týždňami...

  Marián Varga, bol geniálny slovenský  hudobný skladateľ, klavirista. Mala som to šťastie byť raz osobne aj na koncerte... Marián Varga & Collegium Musicum.  Nezbudnuteľný kultúrny zážitok. 

   Vďaka za jeho famózne umenie.   :klobuk: Marián Varga ostáva žiť v našich spomienkach.

 

 Nech odpočíva v pokoji.

  

post-2385-0-38727700-1504097234.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

post-3-0-41524500-1515161782.jpg

 

práve sa objavila správa - po náhlom kolapse na ulici previezli do nemocnice Mariána Labudu, kde dnes

 
Známy herec Marián Labuda  zomrel v jednej z bratislavských nemocníc.

Dnes vo veku 73 rokov v jednej z bratislavských nemocníc zomrel známy herec Marián Labuda. Pre Aktuality.sk to potvrdil zdrol blízky rodine.

 

na jeho pana Páveka nezabudneme celkom určite.

nech mu je zem ľahká.

 

https://www.aktuality.sk/clanok/552771/zomrel-herec-marian-labuda/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

post-3-0-48836600-1534258166.jpg

 

4. augusta zomrel ďalší slovenský herec zo svojej generácie - Stano Dančiak.

v niektorých svojich dabingoch a postavách bol originálny a skutočne známy, česť jeho pamiatke.

 

 

problém je inde:

jedna vec je, že pán Dančiak vraj celé roky neprehovoril s profesorom, ktorý mu operoval oči, mal vážny cukrovku, nedodržiaval životosprávu a nakoniec prišiel o zrak - tieto správy sa objavili pred pár dňami, dával svoje problémy za vinu lekárovi. ok.

 

ale zaujíma ma iné:

 

syn pána Dančiaka napísal na Facebook hodne sžieravý status o tom, že áno, SND pripravilo veľmi peknú rozlúčku otcovi, ale nebola tam ministerka kultúry a to sa ho zjavne hodne masívne dotklo.

vyčíta, že iní ministri kultúry na pohreboch napríklad Labudu boli...

https://www.aktuality.sk/clanok/614850/ministerka-kultury-neprisla-na-rozlucku-s-hercom-stanom-danciakom/?AT=wgt.article_clanok-najcitanejsie.c.x...B.

 

tak mi len tak napadlo: pán Dančiak bol herec, dobrý herec, robil svoju prácu dobre, uctili si ho patrične pri pohrebe... ale skutočne tam musela byť aj ministerka kultúry?

 

čo myslíte?  :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

mladšia generácia zrejme priveľmi poznať nebude, ale možno sa mýlim...

 

post-3-0-94977200-1548677312.jpg

https://www.theguardian.com/music/2018/oct/02/charles-aznavour-10-of-the-best

jeden z najznámejších francúzskych šansoniérov, herec, spevak, skladatel Charles Aznavour zomrel vo veku 94 rokov. ( 22. máj 1924 – 1. október 2018 )
a stále spieval.
pôvodom Armén, len tak tak sa stihol narodiť vo Francúzsku https://kultura.sme.sk/c/20927009/hovorili-ze-je-skaredy-nizky-a-ma-hrozny-hlas-umrel-charles-aznavour-hlas-francuzska.html

Jeho hudobná kariéra trvala 80 rokov

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mam podobny nazor.

To, ze to vycital syn pana Danciaka ministerke, je trochu... nakrivo.

 

Zomrel herec, znamy a dobry, ale takych je hodne. Minister kultury nie je povinny chodit na pohreby hercov. Bud si niekoho z velkych hercov osobne vazi a odide alebo nie a neodide.

Si myslim ja.

 

Ked odide francuzsky minister kultury na pohreb Aznavoura, to je ina vec,zivot a prinos do umenia tohto cloveka za nekonecne vela rokov je ohromujuci. Ovsem ked si ho uctia len jeho nespocetni kolegovia, tiez sa nic nestane. Stale to zostane Aznavour.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

uff, že Dančiak mal silnú cukrovku, bolo všeobecne známe. oslepol ako následok cukrovky. neviem, kedy ho nejaký profesor operoval, ale ked má niekto zdegenerovanú sietnicu následkom cukrovky, ked už došlo k nevratným zmenám v cievnom riečišti, vzniku kadejakých falošných ciev so stenou prepúšťajúcou krv, a dalším anomáliám, tak pokiaľ učebnice o diabetickej retinopatii neklamú, tak je to nezvratné a ked už oslepol, tak už, žiaľ,  vidieť nebude...zatiaľ teda neviem o žiadnej inej možnosti ako dodržiavať životosprávu a tejto komplikácii predchádzať ako sa len dá. 

naozaj ľutujem každého nešťastníka, ktorý je týmto postihnutý,  ale viniť z toho lekára...ee.

A ešte k tomu pohrebu...neviem, prečo by mali ministri kultúry chodiť na pohreby hercov, ak náhodou sa za života umelca nepoznali. Nie je to ich povinnosťou. A netuším, aký osobný vzťah mal či nemal Labuda či jeho rodina s ministerkou kultúry. Ale taká žiarlivosť - neviem, ako inak to nazvať - je mi proti srsti.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

nieco o cloveku, ktory „prebojúval“ cestu medzinárodnej soche nášho spisovateľa Martina Kukučína od chorvátskeho sochára Ivana Meštroviča z Južnej Ameriky na Slovensko.

inak vedec v oblasti lesníctva a entomológie;

Július Alexander Rudinský (1917-1980), prevažnú časť svojho ťivota prežl v USA, pochovaný je v Banskej Štiavnici

 

je to od strany 9

http://www.kultura-fb.sk/new/old/archive/pdf/kult1518.pdf

 

post-2373-0-76159100-1548685469.jpg

J.Rudinsky cca 18 rocny, fotografia z rodinneho albumu mojich starych rodicov

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

post-3-0-44425100-1551725192.jpg

v pondelok ráno na masívnu mŕtvicu zomrel 52 ročný Luke Perry - Dylan z Beverly Hills 90210. Z rakoviny sa vyhrabal, zdolala ho mrtvica...

 

post-3-0-97917800-1551725210.jpg

v pondelok ráno našli mŕtveho 49 ročného Keitha Flinta z Prodigy - už sa vie, že sa na ňom podpísali detstvo, drogy a depresie a spáchal samovraždu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Dňa 27. 1. 1983 (vo veku 68 rokov) opustil tento svet pán 

Louis de Funès,  človek, herec, talent Francúzskej kinematografie. 

 

 

toho chlapa žeriem :)  vždy mi filmy s ním zlepšia náladu.

 

zabudla som, že som svojho času chcela na pána Funèsa reagovať, pripomenul mi to dnes čítaný jeden článok kdesi o tom, ako tohto herca hodnotí dnes francúzska kinematografia, prápadní jej intelektuáli a diváci... ohlasov spústa, pretože mnohí z nás vyrastali na jeho komédiách, spomína sa tam medzi ostatnými film Dobrodružstvá rabína Jacoba, ktorý som tuším ako jediný nikdy nevidela, alebo si to nepamätám.

https://kultura.sme.sk/c/22079923/louis-de-funes-bol-len-podradny-herec-intelektuali-nechcu-aby-sa-mu-vzdaval-hold.html?ref=tit

 

milióny sa zabávali na jeho komédiách, nepochybne. mal skvelého scenáristu, človeka, čo mu písal roly na telo.

filmy boli okrem žandárov vždy trochu  iné a o inom, pán Funes prinášal ovšem vždy to isté: rovnaké gestá, grimasy, kriky, to, že sa musel pracne naučiť tanec rabína, ok, to je pekné, že sa ho naučil herec.

v tých časoch práve tento spôsob komédií letel, bol úspešný, ľudia sa potrebovali baviť a jeho malá žlčovitá postavička bavila.

mnohých baví aj dnes, v poriadku. : ) a nie preto, že som priveľký intelektuál, ten trochu crazy spôsob komédií a herectva mi nikdy nesedel, v žiadnej kinematografii, a nehovorím tým, že som si nepozrela svojho času jeho filmy.

samozrejme pozrela. vtedy sa to pozeralo takmer povinne : )

ale podľa mňa to nebol "veľký" herec. bol to herec, ktorý hral to, čo mu išlo a čo vedel. to je celé. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Funès bol jeden z najlepších (komediálnych) hercov v histórii kinematografie, ale u nás si získal veľkú popularitu najmä vďaka brilantnému dabingu Filipovského, ktorý už nikto nikdy neprekonal a silne pochybujem, že sa to niekomu ešte niekedy podarí. Dobrodružstvá rabína Jakoba nadaboval Jiří Krampol, ktorý sa snažil imitovať Filipovského, ale samozrejme nemal nato, keďže Filipovský nasadil latku príliš vysoko. Nedávno som videl film Krídielko alebo stehienko?, ktorý predabovali(!!), neviem z akého dôvodu, ale Funèsa nedaboval Filipovský, no a samozrejme nebolo to ono. Tak mi vadil ten iný hlas, že som to vypol. To bolo asi druhýkrát, čo som predčasne vypol film s Funèsom. Prvý krát to bolo pred rokmi, keď dávali film Lakomec a Funèsa nadaboval Leopold Haverl.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

súhlas - jednou z príčin toho obrovského úspechu u nás bol presne ten dabing Filipovského... oscara za dabing, a stopro ho berie Filipovský za Funesove žlčovité komediálne postavičky.

slovákom český dabing nikdy neprekážal, česi mali tak či tak český, a Filipovský bol jediná voľba. všetko ostatné je paškvil.

úspech v československu na 50 rokov zaručený.

keď sa nad tým vážne človek zamyslí - pán Funes mal veľmi obmedzený herecký repertoár... trochu sa vyvíjal, ale priveľmi nie, vrchol bol možno práve Rabín. ale nič viac.

kinematografia sa obohatila o spústu francúzskych komédií, ale priznajme si - aj v komédiách bol geniálny Belmondo lepší. talentovanejší, všestrannejší. 

 

odvážim sa povedať:

keby nebolo Filipovského, daboval by ho od začiatku hocikto iný, nikdy by neboli Funesove trochu na jedno brdo komédie také veleúspešné v Československu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

On mal za sebou už vyše 100 filmov, a celkom úspešných, keď sa stal známym vďaka žandárom a Fantomasovi. Tu mi pripomína trochu Petra Sellersa, ktorý sa stal slávnym vďaka Ružovému Panterovi, v ktorom mal hrať vedľajšiu úlohu popri Davidovi Nivenovi, ale zistilo sa, že on vlastnej ťahal celý film a Niven išiel na druhú koľaj. Podobne ako vo Fantomasovi mal hrať hlavnú postavu Marais, ale Funès ho odstavil, čo Marais nevedel prekusnúť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

post-3-0-83571100-1553611140.jpg

 

Vo veku 52 rokov zomrel český spevák Daniel Nekonečný. Podľa českého Blesku ho polícia našla bez známok života v jeho dome v Prahe.

Príčinu úmrtia zisťujú vyšetrovatelia.

 
primladý, a ešte nevieme, prečo.
hoci on už tridsať rokov vyzeral ako čerstvý päťdesiatnik, akosi sa mu to darilo...
hoci vždy v žltom  žiaril ako slniečko, mne stačil občas na fotkách,  spevák ktovieaký nebol, mal svoj štýl, jas, skôr zabávač...
asi málokto nepoznal jeho indiánske perá a klobúky.

nech je mu zem ľahká.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

zdal sa byť večný... nech mu je zem ľahká,.

 

mal 80 a štyri dcéry od troch žien a viac než 60 ročnú veleúspešnú kariéru... podľa všetkého začnú boje o jeho majetok, aspoň to naznačovali postoje matky tej druhej, celý život mu neodpustila, že si ju nezobral. jeho to už netrápi.
odpočívaj v pokoji, božský Kája.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov