Skočiť na obsah

Najkrajšie objavy - nálezy


nutrinka

Odporúčané príspevky

original to je...ale Alexandrov sarkofag to urcite nieje..nasli ho v Sidone v Libanone..a nevie sa presne komu asi patri..no uvazuje sa zeby to mohol byt nejaky vysoko postaveny statnik v Babylone

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm skoda ze taky vyznamny clovek ako bol Alexandrós, nema svoj sarkofag a vie sa vlastne kde je pochovany alebo bol pochovany alebo su jeho pozostatky najdene ???? To by ma este dost zaujimalo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak tak..velka skoda..tomu by sa celkom hodilo aj nejake mauzoleum :lol:

ja som este nikdy nepocul o ziadnom mieste, ktore by sa spajalo s hrobom Alexandra...takze asi je navzdy strateny :) kiez by som sa mylil

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

ešte jeden krásny nález ... možno tromfne aj Helenu Trójsku : )

objavené osamotene, bez ďalších nálezov, či hrobov, podľa ktorých by ju bolo možné presne datovať, r. 1897 v španielskom Elche - ženská busta vysoká 56 cm, v nie práve známom antickom slohu ... podľa mňa je nádherná, cudzia a nekonečne vznešená

 

Dáma z Elche

 

Obrázok

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ta kacicka je velmi pekna, ale videl som este krajsiu vecicku a tou je Kryštáľová lebka, nájdená v roku 1935 v Mayskych ruinách v Lubaantúne, Belize.

 

To je vazne nadherna vecicka aku som kedy videl.

 

Obrázok

 

ale vsak tu nasiel stryko Dr. Daniela Jacksona :lol: Aspon tak to hovoria v Stargate :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stačilo prečítať ešte jeden príspevok, hneď pod týmto.

aj keď to našiel strýko Dr. Jacksona, nenašiel tú správnu ... je to tam vyššie vysvetlené ... okrem iného sa líši prepracovanosťou a pohyblivou sánkou ...

 

toto je lebka z Lubaantunu :

 

Obrázok

 

 

nemám nič proti Stargate, ale aspoň snáď v ňom predstavili tú pravú lebku, nie jednu z asi dvadsiatky ďalších, čo sa pravdepodobne dodnes zachovali, z najrozličnejších materiálov od lápisu až po akvamarín, tá z phersuovho príspevku je jednou z mála z číreho krištáľu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 3 rokmi...

kultúra Inkov je rozsiahla a bohatá, a plná kdejakých záhad, ktoré milujú záhadológovia, od stavieb po črepiny.

skvelé sú ich nádoby na pitie ... tieto sa nachádzajú dnes v Lime, v Museo Archeologia Lima :

 

post-3-0-62936800-1340486964.jpg ..... post-3-0-58087600-1340486989.jpg

krásne, priam v nich človek vidí predlohy a ľudí, ktorí sa motajú po Peru dodnes :)

 

ale za najnádhernejší a úplne uchvacujúci nález z keramických nádob považujem tento :

 

post-3-0-60366900-1340486810.jpg

 

no nie je krásny ? :)

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nedávno som mal požičanú z knižnice Zamarovského knihu o Sumeroch. Poviem pár slov, čo ma tam zaujalo.

 

Príbeh o Noemovi, o potope sveta má svoju omnoho staršiu Sumerskú verziu. To, čo sa v biblii objavilo,

to je v podstate pozmenený príbeh Sumerov, ktorý si Židia pravdepodobne prerozprávali podľa svojich náboženských predstáv. V sumerskej verzii sa príbeh začína asi takto:

 

„Bohovia sa rozhnevali na ľudí, že im neprinášali obete a rozhodli sa vyhubiť ľudské plemeno potopou“.

Zaujímavé je, že išlo o bohov a nie jedného všemohúceho Boha. Ak je na týchto legendách zrnko pravdy, tak ľudské plemeno mohli mať snahu vyhubiť jedine nejakí mimozemšťania, ktorí boli znechutení výsledkom svojich genetických manipulácií.

 

V tejto verzii Sumeri tvrdia, že Urucký kráľ Gilgameš bol z dvoch tretín Boh a z jednej tretiny človek .

Aj toto naznačuje na akési genetické manipulácie v dávnych časoch.

 

Zaujal ma aj prvý pokus Sumerov zmeniť nespravodlivé spoločenské zriadenie v rokoch asi 2400 pred naším letopočtom.

 

V jednom z mnohých Sumerských mestských štátov v Lagaši, vypuklo v 24. storočí p.n.l. povstanie.

Zúčastnili sa na ňom „deti Lagaša – drobní roľníci, mestskí remeselníci, kňazi neurodzeného pôvodu,

predmestské obyvateľstvo a „najnižší“ vojaci. Vodca povstania „Urukagina“ bol ináč syn vysokého kráľovského hodnostára, ktorý upadol do nemilosti.

Urukagina nezabil zvrhnutého kráľa, ani jeho manželku, čo sa označuje ako čin výnimočnej ušľachtilosti.

(Mám dojem,že dnešní obyvatelia, čo v týchto končinách žijú, Iračania, sú v porovnaní so Sumermi neporovnateľne väčší fanatici.)

Urukagina splnil po víťazstve požiadavky teraz už slobodného obyvateľstva zaviedol reformy:

 

Vrátil majetok občinám a chrámom, zrušil svojvoľné dane kráľa.

Obnovil samosprávu občín, takže ľudí od severu až k moru nepredvolávali súdni úradníci.

„Veľký človek“ už nemohol „malému človeku“ vziať dom, ak ho malý človek nemienil predať.

„Veľký človek“ už nesmel vkročiť beztrestne do záhrady „malého človeka“ a trhať tam ovocie.

Keď si „malý človek“ urobil rybníček, nikto mu už nesmel vziať rybu.

Vdovy a siroty sa už nesmeli stať korisťou „veľkého človeka“.

 

Po určitej dobe, ako to je aj dnes úplne bežné, nepozdávali sa takéto reformy ostatným vládcom v mestských štátoch Sumeru. Na čelo vojsk s cieľom zvrhnúť nežiadúce zriadenie sa postavil kráľ Lugalzagezi z tradične nepriateľskej Ummy. Zrovnali Urukaginov štát Lagaš so zemou. História sa v týchto miestach asi aj dnes opakuje.

 

Veľmi sa mi páčia motívy na sumerských pečatných valčekoch. Aj obraz akejsi bytosti s krídlami, ktorá má podľa mňa v tvári veľmi inteligentný a mierumilovný výraz, aký ani dnes moc často nevidieť. Na ruke má čosi ako hodinky, v druhej ruke niečo v tvare kokosového orecha a zaoberá sa záhadnou činnosťou.

Ďalší obraz vysvetľuje trochu, že tie krídla na chrbte rôznych bytostí je niečo odoberateľné. Inakšie, tie obrázky pokladám za úžasne zaujímavé i keď moc neprezrádzajú , o čo tam ide.

Ale Sumeri nám aspoň prezrádzajú, že Anjeli mali odoberateľné krídla.

 

post-2678-0-78889800-1341094307_thumb.jpgpost-2678-0-43049400-1341094331_thumb.jpgpost-2678-0-49159400-1341094356_thumb.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

k sumerským pečatidlám patrí aj pečatný valček, ( ktorý využíva napríklad Zecharia Sitchin ako dôkaz planéty Nibiru, dvanástej planéty )

je to valčekové pečatidlo zo Sumeru so zobrazením viac planét, než malo byť v dobe, keď pečatidlo vzniklo, známe :

 

post-3-0-99385400-1357944203.jpg

 

podnecuje fantáziu, minimálne, a je krásne, ako všetky ostatné sumerské pečatidlá ... :)

 

 

Sitchin a iní bádatelia tvrdia, že je tu zobrazené Slnko obklopené 11 nebeskými telesami - Sumeri počítali Slnko a Mesiac k planétam - takže 10 planét.

je to príjemná konšpirácia, a patrí k mojim obľúbeným, už veľmi dlho, desaťročia ... ale minca - či pečatidlo - má aj druhú stranu :

podľa iných nálezov na sumerských valčekoch Sumeri nezobrazovali Slnko ako hviezdu s mnohými cípatými lúčmi, ale len so štyrmi, a planéty nezobrazovali ako body ...

bodkami či kruhovými plôškami, prípadne malými strapatými hviezdičkami označovali súhvezdia, najčastejšie siedmimi bodmi Plejády ... je pravdepodobné, že na tomto slávnom pečatidle je niečo iné, a nie 10 planét ...

čo je minimálne pre mňa sklamanie, pretože od detstva som sa vžila do toho, že sú to planéty a to bolo pre moju konšpirácie milujúcu dušičku milé a prijateľné a je to moje najobľúbenejšie pečatidlo, okrem toho, že na Sumerov mám aj tak slabosť ... : )

 

planéty na sumerskom pečatidle

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

tie mozaiky su naozaj pekne...

 

Nikde nenajdete tolik mozaik pohromadě jako ve městě Zeugma na jihu Turecka. Od roku 2011 tam otevřeli největší mozaikové muzeum na světě s 1 700 metry čtverečních mozaik. A vše nasvědčuje tomu, že další budou přibývat. Jen letos tam archeologové našli tři nové mozaiky, které ohromují svou barevností a krásou.

http://extrastory.cz/tri-prekrasne-rimske-mozaiky-nasli-archeologove-ve-starobylem-meste-zeugma-dalsi-mozna-lezi-pod-vodou.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Tutanchamon

 

post-3-0-61327500-1421935343.jpg

 

v histórii a historicky bezvýznamný faraón, vládol Egyptu v rokoch 1333 - 1323 pred n.l. / od svojich 9 do 19 rokov / ... významným a slávnym a synonymom závratného objavu a nádherných pokladov a nevylúpeného hrobu sa stal  roku 1922 - keď ho lord Carnarvon a archeológ Howard Carter našli v zachovanej hrobke,

s jedným z najkrajších nálezov Egypta, doslova nakopeným a nahádzaným pokladom zo zlata, drahých kameňov a ebenu, jeho telo v trojitom sarkofágu s drahými amuletmi, drahými kameňmi, zlatom a hlavne - preslávenou zlatou maskou.

 

Tutanchamon samotný sa stal predmetom výskumu - po prvých röntgenových snímkach nastúpili modernejšie metódy skúmania ... tak sa prišlo na poškodenie lebky, deformácie kostry, a závery vedcov:

podozrenie na vraždu mladého vládcu,  neskôr sa jeho zranenia a deformácie pripisovali pádu z vozu pri riadení záprahu ... najnovšie výskumy pomocou počítačov a tisícov skenov pomohli zrekonštruovať nielen postavu, ale genetické výskumy aj iné ďalšie záhady okolo mladučkého faraóna:

 

... mladý panovník trpel viacerými genetickými poruchami

 

Počítačové skenovanie mumifikovaného tela ukázalo, že Tutanchamón pred smrťou utrpel len jednu zlomeninu. Poškodenia na lebke a iných častiach tela vznikli, až keď 19-ročný faraón zomrel. Na základe toho odborníci veria, že panovník podľahol zdedeným ochoreniam a genetickým poruchám. Profesor Albert Zink, šéf talianskeho Inštitútu pre múmie, pre britský denník Independent uviedol, že aj on je presvedčený, že Tutanchamón nezomrel po nehode na záprahu.

 

„Bolo dôležité pozrieť sa na jeho schopnosti riadiť záprah a dospeli sme k záveru, že by to nedokázal. Jedným z hlavných dôvodov bolo, že mal skrútené pravé chodidlo a bez cudzej pomoci alebo pridržiavania nedokázal stáť,“ uviedol Zink. „Potrebujeme však ďalšie genetické analýzy, aby sme lepšie poznali jeho zdravotný stav.“ Podľa odborníkov je však veľmi pravdepodobné, že jeho zdravie bolo podlomené v dôsledku incestu jeho rodičov.

 

Presne určiť príčinu úmrtia však stále nie je možné. Platí totiž aj to, že pred smrťou ochorel na maláriu, ktorá zabíja ľudí aj v moderných časoch, nieto ešte v roku 1323 pred naším letopočtom, keď Tutanchamón zomrel.

 

Podľa predchádzajúcich teórií egyptský faraón podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri náraze alebo po páde zo záprahu. Pre deformáciu nohy ho však nemohol riadiť a problémy mu robila aj bežná chôdza, čo potvrdzuje objavenie 130 palíc v jeho hrobke. Nové zistenia majú byť prezentované v dokumente „Tutankhamun: The Truth Uncovered“ (Odhalená pravda)

....

Okrem pokriveného chodidla mal Tutanchamón aj predhryz a silnejšie, ženské boky. Zrejme trpel aj Köhlerovou chorobou, čo je bolestivá genetická porucha, ktorá postihuje pohybový systém človeka. Aj tá bola podľa všetkého dôsledkom jeho splodenia pokrvnými príbuznými. V starom Egypte panovníci verili, že príbuzenským plodením detí sa zabezpečí pokrvná panovnícka línia.

 

http://vat.pravda.sk/clovek/clanok/333879-tutanchamona-nicili-geneticke-poruchy/

 

ku krásnej maske patrilo telo, ktoré bolo pravdepodobne v dôsledku incestu / a zrejme nie jediného / trvalo deformované:

 

post-3-0-94606900-1421935341.jpg    post-3-0-46058400-1421935161.jpg

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

 

V roku 1835, počas jedného z mnohých ďalších obyčajných dní, sa pracovník na poli v anglickom Kente z ničoho nič prepadol pod zem. Vedel, že sa nachádza v priestore, ktorý pravdepodobne nie je dielom prírody, ale nevidel absolútne nič. Chýry o záhadnej jaskyni sa rozniesli po okolí a tak sa stalo, že miestny učiteľ poslal do záhadného podzemného priestoru svojho syna Joshuu so sviečkou v ruke.

http://adam.cas.sk/clanky/21091/rolnik-sa-prepadol-pod-zem-kde-objavil-neuveritelny-priestor.html

 

a mnozstvo odkazov na Margate Shell Grotto

https://www.google.sk/search?q=Margate+Shell+Grotto&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sk:official&client=firefox-a&channel=fflb&gws_rd=cr&ei=i9x3VYKJHMLlUYC-gcgK

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

r. 1922 bol najkrajším a najväčším objavom nález Tutanchamónovej hrobky

vlastne odvtedy je stále najväčší a patrí medzi najkrajšie.

 

značnú pozornosť práve vzbudila nová analýza radarových snímok z minulého roka - naznačujú. že Tutanchamónova hrobka má za múrmi minimálne dve /možno tri/ ďalšie miestnosti, v ktorých sa nachádzajú pravdepodobne kovové aj organické pozostatky.

 

Zistenia oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii egyptský minister starožitníctva Mamdúh al-Damatí.

Snímky pochádzajú z minuloročných meraní britského archeológa Nicholasa Reevesa a radarového špecialistu Hirokacu Watanabeho. Už vtedy minister al-Damatí tvrdil, že za stenami sa nachádza voľný priestor.

 

okamžite sa objavili špekulácie, že by tam mohla byť múmia Nefertiti ... k tomuto sa nikto kompetentný neodvažuje vysloviť, len tajne dúfajú, že možno : )

 

post-3-0-04383900-1458247058.jpg

http://tech.sme.sk/c/20118991/v-tutanchamonovej-hrobke-objavili-skryte-miestnosti.html?ref=trz
https://www.facebook.com/Ministry-of-Antiquities-336764893195328/?fref=photo

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

jedným z najkrajších a najunikátnejších nálezov a objavov poslednej doby sú nové skalné jaskynné rytiny, objavené v v jaskyni Altxaera v Španielsku na Iberijskom poolostrove, pri meste a známom letovisku Lekeitio

v tomto istom regióne sa nachádza aj známa jaskyňa Altamira, lokalita s najcennejšími pravekými jaskynnými maľbami v Španielsku, ktorú prezývajú Sixtínskou kaplnkou paleolitického umenia.

 

v jaskyni Altxaera pri Lakeitio sú obrazy ryté do skaly - ich vek sa odhaduje zatiaľ na 14 500 rokov, medzi zvieratami vyrytými do skalnej steny sú kone, bizón, kozy a doteraz vôbec prvýkrát najmenej dva levy.

 

ten bizón v pravo je úchvatný.

post-3-0-31314700-1476801348.jpg

post-3-0-06142800-1476801351.jpg

post-3-0-66743000-1476801353.jpg

post-3-0-10174900-1476801356.jpg

 

https://twitter.com/hashtag/Lekeitio?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw , http://www.pluska.sk/zaujimavosti/zaujimavosti/10/vzacny-objav-archeologov-je-poklad-ludstva.html , http://vat.pravda.sk/zem/clanok/408138-objavili-jaskynne-rytiny-stare-priblizne-14-500-rokov/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov