Skočiť na obsah

LCD vs. Plazma


Sniper

Odporúčané príspevky

V poslednej dobe čítam, že poprední výrobcovia upúšťajú od technológií plazmových monitorov a preorientúvajú sa na LCD. V čom je plazma nevýhodná, je drahšia? Má nekvalitnejšie zobraznie? Alebo...? Kedysi na začiatku som si myslel, že je to to isté.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 4
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    1

  • Nokia

    1

  • Ryan Giggs

    1

  • lopata555

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Najaktívnejšie dni

to je len marketingom pretlacana informacia...plazma ma vacsiu spotrebu len ked zobrazuje plnu bielu po celej obrazovke...inac v priemere ma rovnaku obcas az nizsiu spotrebu ako LCD...zalezi od filmu...

obraz ma jasnejsi, lepsie pozorovacie uhly....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Povodne to bolo tak, ze plazma mala daleko vernejsi obraz ako LCD. Problem bol v tom, ze obraz LCD vacsine ludi postacoval uz davnejsie, a v rozmeroch co sa preda vacsina TV/Monitorov boli naklady na vyrobu daleko nizsie pre technologiu LCD. Vdaka tomu islo viac $$$ do vyvoja LCD technologie, kde sa postupne zacali odstranovat neduhy LCD technologie (pozorovacie uhly, nizsia vernost farieb, cena vyroby pri vacsich rozmerov) az to doslo do takej doby, ze z Plasmy sa stava nevyhodna technologia. Urcite ma potencial na zlepsenie, ale nie je toho, kto by do nej investoval, kedze ludia kupuju LCD.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Plazma ma lepši obraz ako LCD (LED LCD však už plazmu dobiehaju), nehovoriac o plynulom zobrazovani rychlych pohybov (najmä šport). U LCD je preto obraz často pri rychlych pohyboch rozmazany, neostry vidieť tam "duchov" a pod (zvlašť pri "kvalite" vysielania u nas je to často o oči). To zaleži najmä od odozvy panelu (najčastejšie 8 ms), plazma ma odozvu prakticky nulovu, takže tam ten problem odpada. No ani plazma, ani LCD sa ešte stale nechytaju na klasicke CRT televizory (teda ak sa bavime o tv vysielani a dvd), pri HD zdroji (napr. Blue Ray filmoch) už crt nestačia.

 

Pokiaľ ide o vysoku spotrebu plazmy, je to (ako piše Nokia) mytus. LCD ma spotrebu prakticky stale rovnaku, bez ohľadu na to, čo zobrazuje, pretože LCD panel samotny nesvieti. Je zozadu osvetľovany trubicami (buď "neonky" alebo najnovšie LED trubice). To podsvietenie svieti stale rovnako bez ohľadu na to, či je obraz čisto čierny, alebo čisto biely. (preto sa vravi, že LCD nikdy nezobrazi čiernu, resp. že čierna je siva).

U plazmy je to ine. Tam svieti samotny panel (každy jeden pixel zvlašť) podľa farby, teda ak je na obraze čierna, tak tie pixele, ktore zobrazuju čiernu farbu nesvietia. Biele potom logicky svietia najintenzivnejšie (teda neporovnateľne viac elektriny sa spali napr. pri pozerani lyžovania, hokeja..., ako pri nejakom tmavom horore alebo hre). V udajoch o spotrebe pri plazme sa uvadza maximalny okamžity odber energie, ktory môže nastať jedine ak je cely obraz uplne biely. A to sa realne (pri sledovani tv, dvd, hrani hier) stane veľmi, veľmi vynimočne, ak vôbec niekedy. Preto pri bežnom použiti plazmy je realna spotreba ďaleko nižšia, ako je ta udavana od vyrobcu. U LCD je udavana tiež max. spotreba, no realna je tiež ina. Navyše ako u plazmy, tak aj LCD je množstvo rôznych nastaveni (rôzne eko mody) ktorymi sa ta spotreba oveľa zniži. Plus, napr. zniženim jasu (večer je ho potreba omnoho menej ako cez deň), kontrastu a pod. sa da ešte ďalej spotreba znižovať. Plus, mnoho modelov (aj LCD aj plazma) ma rôzne utility (senzory), ktore šetria energiu. Napr. upravuje sa jas v zavislosti na intenzite svetla, tv sa prepne do usporneho režimu, keď človek opusti miestnosť atd.

Takže sa neda jednoznačne povedať , ktora technologia viac žerie. Podľa mnohych testov, ktore su na webe, je to zhruba rovnake.

 

Pokiaľ ide o ukončenie vyroby niektorych firiem, bude to preto, že vyroba plaziem je o dosť drahšia ako vyroba LCD, nehovoriac o tom, že sa nerobia plazmy menšie ako 37" (draha vyroba). A trh s menšimi uhlopriečkami je dosť veľky, takže stracaju aj tam. Taktiež plazmu možno použivať len do určitej nadmorskej vyšky, takže aj tu je pre nich trh (sice maly) nedostupny.

 

Navyše, už su tu prve lastovičky OLED TV, ktore su v každom ohľade ďaleko pred CRT, plazmou či LCD. OLED panely maju neporovnateľne lepši obraz, spotrebu omnoho nižšiu a čo je najdôležitejšie, ich vyroba stoji doslova par korun. Jednoducho sa na tlačiarni vytlačia na foliu. Ešte je však potrebne vychytať par much.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov