Skočiť na obsah

Eutanázia


game

Odporúčané príspevky

do medicíny, do práva a legislatívy, do náboženstva, do psychológie ... zo všetkého trochu má v sebe tento problém

problém ... skrátenie utrpenia, odpojenie od prístrojov, ukončenie neutíchajúcuch a nikdy sa nezlepšiacich bolestí, ukončenie škaredej choroby, na ktorú nie je liek, len utrpenie a bolesť ...

človek v kóme na prístrojoch by bez nich už dávno zomrel ....

pritom je zopár prípadov, keď sa ľudia preberú z kómy po dlhšej dobe, a zakaždým je to malá senzácia

mať na tvári nekonečne bolestivý tumor, ktorý deformuje človeka stále viac a niet na to lieku - to som nedávno videla v tv dokument o podobných prípadoch ... a žene, ktorje život sa zmenšil na klbko bolesti a utrpenia a žiada o povolenie eutanázie ...

tých prípadov je dosť ... nie príliš veľa, ale dosť ...

 

wiki :

O prípustnosti alebo neprípustnosti eutanázie sa v dôsledku existencie možnosti jej ľahkého zneužitia živo diskutuje v etike, medicíne, právnej vede a náboženstve.

V niektorých krajinách je eutanázia povolená, vo väčšine je zakázaná.

jeden z posledných, správa z novín :

 

Pápež Benedikt XVI. dnes vyhlásil, že eutanázia je "falošným riešením" utrpenia. Pridal sa tak k debate o osude ženy ležiacej v kóme, ktorej otec si želá ukončenie jej umelého udržiavania pri živote.

 

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v nedeľnom požehnaní uviedol, že láska pomôže v boji proti bolesti, a že "pred Bohom sa nestratí žiadna slza, či už u tých, ktorí trpia, alebo tých, čo sú s nimi".

 

Pápež síce nespomenul priamo meno Eluany Englarovej, je však zjavné, že vo svojom vyjadrení narážal na jej prípad, ktorý už niekoľko mesiacov figuruje na titulných stránkach talianskej tlače.

 

Taliansky najvyšší súd rozhodol, že žiadosti otca Eluany Englarovej možno vyhovieť, a povolil jej odpojenie od prístrojov, ktoré ju udržiavajú pri živote. Minister zdravotníctva Maurizio Sacconi však nariadil všetkým nemocniciam, aby neprestali ošetrovať pacientov vo vegetatívnom stave.

 

Englarová je v kóme od automobilovej nehody v roku 1992, keď mala 20 rokov. Jej otec už desaťročie usiluje o to, aby ju odpojili od vyživovacej trubice.

zdroj : falošné riešenie utrpenia ?

 

 

na prvé čítanie nič mioriadne ... nejde o nejakého Dr.Kevorkiana

 

na druhé čítanie zarazí ten rok ... nehoda sa stala r. 1992, keď mala 20 ... teraz má 37 a jej bunky dostávajú výživu a ona o tom nevie ...

trochu sa mi v tom javí rozpor ... vyhlásenie, že "eutanázia je "falošným riešením" utrpenia", ... utrpenia koho ? dcéra 17 rokov vegetuje, bez hadičiek by bola sedemnásť rokov mŕtva .

utrpenie otca, ktorý už desaťročie prosí o ukončenie ? je to pre neho ľahké rozhodnutie ?

 

o koho utrpenie tu ide ? čo s eutanáziou ? čo v tomto prípade ? sú prípady, keď ju možno povoliť ? keď utrpenie už je také, že ho môžeme aj falošne riešiť ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

cirkev nemoze dopustit, aby ludia samostatne rozhodovali a svojich zivotoch. bolo by to v rozpore s krestanskou doktrinou, ktora hovori, ze clovek nema nic - nepatri mu ziadne imanie na tomto svete, ani jeho zivot, ktory zije, nie je jeho vlastnictvom. iba boh ma - vsetko patri bohu. boh zapozical cloveku zivot, a ten mu ho musi vratit, ked ho bude chciet nazad. siahnutie na svoj alebo ineho zivot - a to za akychkolvek okolnosti, pretoze bozsky zamer je pre smrtelnikov nepostrehnutelny -, to presahuje ludske pravomoci. stanovisko svatej stolice je pochopitelne alebo nepochopitelne podla toho, ci clovek vyznava a veri v tieto veci alebo ich neuznava a neveri tomu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

moje náboženské stanovisko väčšina z Vás pozná

v skratke - cena ľudského života je nevýčísliteľná a keďže sme si ho nedali,

nemáme právo si ho ani vziať

 

môže sa zdať pekné-milosrdné, že ľudia chcú druhým pomôcť od ich utrpenia

a teda ich ho zbaviť eutánáziou,

keď je viacmenej jasné, že človek sa už z toho nemá šancu dostať a len "bezdôvodne" trpí

mohol by som napísať -

toto utrpenie nie je bezdôvodné a človek sa v ňom môže obrátiť

prehodnotiť svoj život,

no boli by to zväčša náboženské dôvody, kt. by ste nemuseli akceptovať

 

tak skúsim niečo iné

je faktom,

že dôchodcovia, kt. žijú v Holadsku, Belgicku,

sa chodia dať operovať a liečiť do nemeckých nemocníc

dôvodom nie je väčší a lepší komfort ponúkaných služieb,

ale pretože sa vo svojej rodnej zemi obávajú usmrtenia,

keďže tam eutanázia povolená je

nie je podstané, či sa preukázali nejaké prípady vražesných objednávok,

ale fakt, že dôchodcovia sa tohto obávajú

 

 

pýtam sa teda

chceme pokračovať už zaužívanom spôsobe

- liečiť pokiaľ je to možné aj za cenu utrpenia

alebo opäť si vyberať tú ľahšiu cestičku,

(plne si uvedomujem hrôzu utrpenia aj keď som nemôžem a teda ani neviem predstaviť)

aj keď to bude znamenať vplyv,

kt. nebude pôsobiť len a len na spoločenstvo našich najbližších,

ale na spoločnosťs ako celok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lahko sa hovori o dalsom a dalsom lieceni, ked sa nas ta bolest netyka, ked vsetky strany lekarov, na ktore sa clovek obrati, tvrdia do iste, nemenne, ked clovek lezi v posteli, a nemoze pohnut ani prstom, lebo ho neciti, ked sa mu musi podavat morfium, aby necitil bolest, ked vie, ze dychaju za neho pristroje, krmia ho sestricky, miesto toalety dostane plienky alebo bazanta, a on den co den preziva v bolesti a mukach, ... a pri vedomi ze to nejde zmenit, aj v prosbach, aby to uz skoncilo....

 

nie som proti eutanazii, ale neviem, ako zarucit, aby nebola len vypocitavym krokom okolia choreho, ktori ho chcu mat uz z krku, alebo ako zarucit, ze chory je dostatocne psychicky v poriadku, a vie celu situaciu vhodne posudit, ...

 

je to tazka tema, ale neodsudzovala by som ludi, ktori nad tymto krokom rozmyslaju, lebo som nikdy zatial nastastie v ich situacii nebola, a neviem posudit, ci ja sama by som nad tym nerozmyslala, za ich okolnosti... :lol: :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nedávno ma zaujal prípad, ktorý sa stal v Británii, jednalo sa o 13 ročné dievča, ktorému vo veku 5 rokov diagnostikovali leukémiu. následná dlhoročná liečba silnými liekmi (chemoterapia) jej natoľko poškodila srdce, že vo veku 13 rokov sa lekári zhodli na tom, že je nevyhnutná jeho transplantácia, inak dieťa zomrie. viacerí odborníci sa však pri konzultáciách zhodli v názore, že Hannah Jonesová transplantáciu nemusí prežiť, vzhľadom na zlý stav jej imunitného systému a náročnosť zákroku.

 

preto sa Hannah samostatne rozhodla, že operáciu nepodstúpi, i keď tým sa odsúdila na postupné zlyhanie oslabeného srdca a nakoniec, o niekoľko mesiacov, i na smrť. uviedla, že už má dosť trápenia, bolestí a nemocníc, v ktorých prežila prakticky celé detstvo.

 

úrady reagovali tak, že obvinili jej rodičov a podali žiadosť na odobranie malej Hannah z ich starostlivosti. nasledovalo súdne konanie, v ktorom vypovedala i Hannah, nakoniec súd rozhodol v prospech rodičov i Hannah.

 

v Británii je eutanázia protizákonná, no tento prípad vyvolal množstvo reakcií. naozaj je správne, ak majú úrady právo a moc prikazovať ľuďom, kedy a ako sa majú liečiť? najmä v prípade, že liečba pravdepodobne skončí neúspechom a nezachráni život pacienta, ale len predĺži jeho utrpenie?

 

som za to, aby sa každý rozhodoval sám, ak to jeho psychický stav dovoľuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chceme pokračovať už zaužívanom spôsobe

- liečiť pokiaľ je to možné aj za cenu utrpenia

Pokial sa liecba zmeni len na potlacanie dosledkov choroby, bez hociakej moznosti odstranit priciny choroby (a teda aj chorobu samu), ide aj nadalej o liecbu?

 

Pokial cloveku brani v euntanazii nabozenske presvedcenie, tak si ju nevyberie. Ale nevidim dovod preco by mal nejaky pan Farar, ci hociaky iny veriaci vnucovat svoje presvedcenie mne. Ja som jednoznacne za slobodnu volbu a clovek ma podla mna pravo povedat dost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v skratke - cena ľudského života je nevýčísliteľná a keďže sme si ho nedali,

Môj neveriaci kamarát ma na to jednu dobrú vetu ............... nik sa ma nepýtal či sa chcem narodiť nech mi nik nevraví ako mám žiť a ako mám zomrieť

 

Tomassi čo mal napríklad za život ten herec čo hral supermana a potom spadol z koňa a mohol len hlavou pohybovať? Ja nebudem hovoriť aby o tom či chcem žiť v silných bolestiach alebo by som chcel umrieť ale o tom že je to každého vec ................... samozrejme dá sa aj toto zneužiť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lopata, tvoj neveriaci kamarat nie je jedina osoba toho isteho nazoru

 

som plne za eutanaziu. mozno raz dopadnem strasne zle a budem pripojena na pristroje, budem vo vegetativnom stave a nebudem zit, budem ziva mrtvola, prakticky, len umelo dychajuca babka. a bude to tak dlho a dlho a tak... a znami budu trpiet, lebo vidiet svoju bliznu osobu v takom stave nie je hracka. radsej by sa dala odpojit od pristrojov ako predlzovat trapenie... a to u kazdej osoby. vazne, tu niet o com, cirkev sa tam len zbytocne pere. nie som veriaca a fakt ma uz stve, sa ze sa cirkev kasle do vsetkeho. umele udrzovanie pri zivote je presne o tom, ze naznacuje samotny vyraz - umele. osoba je uz prakticky mrtva... zelinina... a to je, podla mna, ovela krutejsie ako hocico ine. telo umiera ale napriek tomu ho lekari udrzuju pri zivote...

 

hmmm... nie. toto... toto nie je pekna predstava. eutanaziu by mali povolit kludne aj s tym, ze kazda osoba pred nejakou zavaznou operaciou alebo vo vseobecnosti da svoj pisomny suhlas, ze ak sa dostane do vegetativneho stavu a nebude moznej dalsiej zachrany a pomoci, pristroje sa odpoja. ak suhlas neda, jej vec - do konca zivota byt pripojeny k pristrojom, polo-mrtvy, polo-zivy, nic nevnimajuci... hm. osobne by som na to dala suhlas. osobne by som dala odpojit od pristrojov aj svoju blizku osobu... ved to nie je zivot. to je naozaj iba utrpenie. ale... budis.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

po dlhej prestávke sa stala téma Eutanázie aktuálnou - minimálne u susedov.

 

v Česku platí zákon dva týždne - Česi môžu požiadať lekára, aby ich nechal zomrieť. zjavne nie pacienti, lekári z právnici s tým majú najväčší problém :

Česi si chcú dať spísať tzv. living will a sami rozhodnúť o tom, kedy ich majú ešte lekári zachraňovať a kedy už odpojiť od prístrojov.

 

„Záujem nás prekvapil,“ povedal pre MF Dnes právnik Jakub Uher, ktorý radí praktickým lekárom, ako má taký testament vyzerať.

 

Podľa nového zákona si nechá pacient svoje rozhodnutie overiť u notára a platiť bude päť rokov.

Výklad právneho odboru ministerstva však hovorí, že lekári môžu pacienta v súlade s jeho želaním iba nenapojiť na prístroje a nezachraňovať ho, odpojiť ho od prístrojov nesmú.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6345094/pacienti-v-cesku-rozhoduju-o-svojej-smrti.html#ixzz1saTbj7PE

 

čo je zvláštne. ako vyplýva ďalej z článku, nie je to celkom o uľahčení trpiacim. odpojenie od prístrojov mnohí lekári považujú za aktívnu účasť na smrti, mnohí v poslednom štádiu pacienta nie, a niekto by počkal, až sa pacient napriek "testamentu" vyjadrí sám.

keď jeho úraz či choroba nie sú ovšem nezlučiteľné so životom a preberie sa ... a keď sa nepreberie ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujimave je, ze su tu aj jedinci, co schvaluju eutanaziu...

 

Pletieš hrušky s jablkami. Eutanazia je niečo uplne. Netreba mať na to rovnaky pohľad ako na samovraždu. Z kresťanskeho pohľadu je to možno to iste, ale ten je uplne irelevantny.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pripájam sem z témy o Samovraždách otázku informatora k Eutanázii :

 

 

Pletieš hrušky s jablkami. Eutanazia je niečo uplne. Netreba mať na to rovnaky pohľad ako na samovraždu.

 

informator:

V com je to ine, NIekto sa rozhodne ukoncit zivot dobrovolne vtedy aj vtedy. Tak v com vidis rozdiel?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V čom je rozdiel? Eutanaziou svoj život nijako neovplyvňuješ, kedže ten skonči tak, či tak. Či o tyždeň alebo o mesiac neskôr. Buducnosť žiadnu nemaš. Taktiež rodina vie na čom je, kedže je na smrť "pripravena a zmierena". To podľa teba nie je rozdiel?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je veľký rozdiel.

 

alebo jeden z rozdielov. spomenula som si na prípad "Terri Schiavo" z roku 2005, bol to jeden z prípadov, ktorý poriadne rozbúril verejnú mienku, city, za a proti :

http://en.wikipedia....ri_Schiavo_case

mladá žena vyzerá na niektorých fotkách, akoby vnímala. nevnímala nič, 21 rokov po nehode bola prakticky mŕtva, udržiavané umelo telesné funkcie, ani o tom nevedela a nikdy nemala najmenšiu šancu sa dozvedieť, že jej telo "žije". boj medzi manželom a rodičmi za jej odpojenie od prístrojov. pokiaľ si pamätám, zvíťazil zdravý rozum. dokážem pochopiť, že rodičia ju chceli vidieť existovať. po 20 rokoch manžel žiadal ukončiť utrpenie všetkých. Terri, svoje, aj rodičov -hoci to sa na prvý pohľad nezdá ...

 

úplne prvý prípad, ktorý je tu opísaný, je rovnaký. s tým rozdielom, že o ukončenie žiadal otec takmer 20 rokov na hadičky napojenej dcéry po fatálnej autonehode.

musel bojovať s úradmi, aby to povolili

 

prípad 13 ročnej dievčiny, o ktorej píše valcik v príspevku č. 5, ktorá sa sama rozhodla po 13 rokoch nemocníc, bolestí a utrpenia, že viac ich už nechce, vyznieva tak trochu v tomto svetle ako fraška : úrady ju pár mesiacov pred smrťou chceli pre zanedbávanie odbrať rodičom - preto, lebo dievča už nedokázalo s utrpením žiť.

 

na druhej strane, aj podľa nového českého zákona, nastáva práve situácia, keď môže byť aj rodina zmierená. aj trpiaci. alebo človek, ktorý nevidí zmysel v mnohoročnom vegetovaní po tragickej nehode bez toho, aby o tom vôbec vedel ...

hoci občas sa ktosi sem tam preberie z kómy, ale v prípade napríklad Terri Schiavovej to pre poškodenie mozgu bolo prakticky vylúčené.

 

nie je to ľahké, celkom iste nie. ale toto sú iné prípady. niekto rozhodne.

áno, keď nemáš žiadnu budúcnosť, len bolesť a vegetovanie, dokážeš ešte rozhodnúť, rozhodneš. toto tiež nie je ľahká téma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj ja by som raz chcela mat tu moznost rozhodnut sa, ci chcem dalej trpiet alebo radsej umriet aspon trochu dostojne... v nejakom seriale som videla nieco, pod co sa pokojne podpisem - na takom dlhom a bolestivom umierani nie je najhorsie to, ze stracas zivot, ze trpis, ale to, ze stracas svoju dostojnost... bola som v nemocnici len par dni so zlomenou nohou a najviac na tej situaci ma netrapila ta zlomena noha, nejaka bolest ci nutnost byt tam, ale to, ze som nebola schopna ist sama ani na zachod...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tomassi,

ak má hlbší zmysel utrpenie ľudí, aký má zmysel utrpenie zvierat? Ako im to prospeje, potom ak aj ich utrpenie má hlbší zmysel, aj s nimi by sme sa mali tešiť vo večnom raji. Raz som sa na to pýtala jedného človeka, s ktorým som tiež viedla rozhovor na túto tému, ale jeho odpoveď ma neuspokojila, na moju otázku mi neodpovedal.

To by sa mi páčilo.

ja si veľmi vážim život, ale tiež viem pochopiť ľudí, ktorí neznesiteľne trpia a ktorí už túžia po jedinej veci: už mať pokoj.

Ak by eutanázia mala byť povolená, muselo by to ale byť sakramentsky dobre ošetrené proti zneužívaniu. Vždy sa nájde dosť darebákov...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

v roku 2001 ol v holandsku prijatý zákon o eutanázii - roku 2002 sa začal uplatňovať.

 

a dodnes je to celkom zložitý proces - nie je to len o tom, že dnes mám bolesti, zle sa vyspím, a uspia ma navždy:

 

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/83126/letos-podstoupi-eutanazii-v-nizozemsku-pres-7000-lidi-to-je-o-70-procent-vice-nez-pred-peti-lety.html

Podle zákona může něco podobného povolit pouze lékař, krok musí být „dobře uvážený a dobrovolný“. Souhlas musí vyslovit také jiný doktor, který pacienta neléčí. Uchazeč musí podle předpisů „zažívat nesnesitelné utrpení, které se nedá odstranit nebo zmírnit klasickými ani alternativními postupy“. Samotnému provedení předchází až 15 schůzek s lékaři.

 

napriek tomu rastie počet žiadateľov, tento rok viac než 7000.

„Pokud zde bylo nějaké tabu (o eutanazii), tak je pryč. Současné generace mají jasnou představu o tom, jak chtějí umřít. Očekávám, že v následujících letech bude o eutanazii ještě větší zájem než nyní,“ řekl pro britský deník The Guardian Steven Pleiter, ředitel nizozemské kliniky, kde se tato asistovaná sebevražda provádí.

 

zomrieť, kým ešte dokáže človek rozhodnúť o sebe, kým z neho nebude nesvojprávne čosi, kým nebude v bolestiach a s dekubitmi prežívať agóniu, čo je napríklad u nás bežná prax v odkladiskách smrteľne a ťažko chorých. prípadne ležať v kóme s mŕtvym mozgom
myslím, že kto zažil bolesť, skutočnú bolesť, premýšľa o tom, či ešte trpieť pár týždňov ako pes, alebo sa podľa možnosti rozlúčiť a ukončiť to dôstojne.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/85055/doktor-smrt-predstavuje-sacro-sebevrazedna-budka-vas-zabije-do-peti-minut.html

 

 

Nitschke také uvádí, že v případě, že si sebevraždu osoba rozmyslí, je stále možnost úniku. Lze jednoduše buď otevřít okno, nebo stisknout tlačítko, které celý proces zastaví. 

 

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stále je to eutanázia, doktor hovorí o asistovanej samovražde...
trochu mi to pripomína starých indiánov z filmov, ktorí sa odobrali umrieť na svoju skalu, keď prišiel ich čas.

doktor tam nebude ani v jednom prípade, len v tomto to pripraví doktor... alebo jeho firma. kapsula... potom ju vyvetrajú, naplnia znovu dusíkom a môže prísť ďalší adept?  : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

toto je zaujímavý prípad - aj keď je napriek vyjadreniu slovenského prítomného sudcu otázne, či to bola v tejto podobe priamo eutanázia, ... museli pristúpiť k nie humánnym spôsobom, keďže zákon na eutanáziu vo Francii neexistuje.

a to je ten problém: tam, kde eutanázia možná je, je spravidla premyslená a smrť kľudná a láskavá, tam, kde je problém, je problém: človeka vo vegetatívnom stave musia vyhladovať. humánnosť v prvom rade.

v každom prípade tiež prosím vysvetlenie, ako toto súvisí s ID... aj tak preložíme do témy Eutanázia.... kde tu je niečo z Istanbulského dohovoru, prosím?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  toto sa vola pasivna eutanazia.  Ale dopracovat sa ako to je naozaj, je z nasich medii takmer nemozne.  

Toto som vydedukoval :

A.  Podla manzelky, ktora ziadala aby ho odpojili.  Ohanala sa stanoviskom lekarskeho konzilia, ktore tvrdi ze je od roku 2011 urcite bez vedomia, nereaguje,  nie je ziadna nadej na zlepsenie.  Odpojili mu umelu vyzivu ale pre istotu mu podavali lieky na umely spanok.

B. Protestovali rodicia, nemaju lekarsky posudok ale tvrdia ze je pri vedomii,  na ich stranu sa postavil vatikan.

Sud rozhodol v prospech manzelky, odvolaci sud to zvratil ale vyssi sud mu nepriznal pravo rozhodovat.  

A stala sa z toho zastupna vojna medzi extremistami oboch stran,   tak sa k nej dostal informator.

 

Zaujimave je to v kontexte toho ze minuly papez vyhlasil ze nechce byt na pristrojoch,  de facto teda poziadal aby v pripade zdravotnych problemov doslo k pasivnej eutanazii.   Nie je teda ani jasne ako sa stavia RKC k pasivnej eutanazii, ale tu zajvne o chudaka v kome ani nejde.

Ale uprimne,  predstava ze je pri vedomi, nemoze vnimat ani komunikovat je blizke predstave absolutneho pekla.   Neviem ci je humanne ho nechat zomriet, ale milosrdne urcite.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tu vôbec nejde o chudáka v kóme, a takýchto prípadov, čo dokonca rozbúrili medzinárodné vody, pekných pár už bolo.

 

okamžite mi naapdlo, že
rovnaký bol prípad Terri Schiavo v USA - navlas: 15 rokov v kóme bez mozgovej činnosti na prístrojoch, manžel to chcel už ukončiť, rodičia trvali na tom, že občas cítia Terrine reakcie - chytil sa toho Vatikán a postavil sa na stranu rodiny.
nakoniec ju odpojili z prístrojov, Terri bola 15 dokov živá mŕtvola - od roku 1990 do 2005.

ja to chápem, aj kdekto to chápe, a pápež je múdry človek, vie, prečo nechce byť na prístrojoch... a čo ešte v prípade, keď toľké roky ani živý ani mŕtvy... že je to trápenie tela, to ten trápení necíti. pozostalí áno.

a stále som nepochopila, čo to hľadá v Istanbulskej zmluve. ide to do Eutanázie, nech je to eutanázia akákoľvek.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov