Skočiť na obsah

Volebný systém a mandát poslancov


lopata555

Odporúčané príspevky

ved fajn, ale preco cakas ze hlas to navrhne lepsie ?
Ale bavili sme sa o komunalnych volbach,   v celostatnych volis v celostatnom okrsku, a tak mas celu ponuku zo slovenska.  Ak si tam nevies vybrat tak uz nic lepsie nebude.  To by musela prist ina strana.
Ale mas predstavu ako by si chcel zmenit volebny system?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 80
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • slimak

    32

  • tyso

    9

  • Sniper

    7

  • sani

    6

Kroslaky, Taraby, Kolary,Tabaky su z bratislavi a 10krat tolko. Ak toto ma byt parlament ziaden nepotrebujeme.

Kludne si v Bratislave zvolte tarabu ci Kolara.  My si nemame moznost zvolit ak fasistu z Rimavskej Soboty? a tabaky a procky? Tebe to vyhovuje? Ako je Bratislava najskorupnejsia cast Slovenska, vy tam chcete a davate aj tych najdebilnejsch a ty si na to este hrdy?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak,  tak este raz.
parlament sa voli na celom slovensku,  taraba nie je za bratislavu ale za slovensko.   A teda ho mozu volit ako v bratislave tak v roznave. 
Jasne ze ho nechcem, ale to ze je v parlamente nie je chyba volebneho systemu ale volicov. Co teda chces presne zmenit ? 
navrhujes napriklad rozdelit Slovensko na viac volebnych obvodov ?  Aby napriklad zapadne slovensko volilo 50 poslancov ?
Ano, da sa to, ale velku zmenu to neprinesie, aj dnes maju volici moznost kruzkovat napriklad regionalnych poslancov ale nerobia to.  Jasne ze niektorym stranam by to poskodilo,  napriklad Fico by tak mohol byt len v jednom obvode a v ostatnych by museli jeho volici ten Smer najst.  Ale pochybujem ze by to nezvladli. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Ja chcem poslancov a 5 z Gemera, ci so stredneho Slovenska(adekvatne poctu ludom). Nech si aj Detve zvolia svojho. Aj v Lucenci a Krtisi a atd.

U nas vladne Matovic s Kollarom. Kde bol Kollar voleny, kriziak, Pcolinsky aby mal na to narok? Kde? Ze si zoberie fasistu Simka z Rimavskej Soboty? 

Samozrejme chcem viac volebnych obodov, aby sa zmensila moc - sprostych  majitelov s.r.o. 

https://video.sme.sk/c/23043142/andrejuvova-z-olano-registrovane-partnerstva-su-v-eu-len-30-rokov-nevieme-ci-to-je-najlepsie-pre-rodinu.html

Tato dostala 6000 hlasov na celom Slovensku. Keby si ju niekto vypocul, ma dve vysoke skoly, nikto normalny by ju nevolil ,takychto mas v parlamente 120. 

Inak Hanzelova sa pyta na konci ako si mame zvolit tolerantnejsich poslancov. Inak ta Olanacka,je ako z Bratislavi, take mydlo asi  odkial je? Najdi si na wiki. Svidnik a Bardejov. 

Kuffu si kludne volte v Bratislave aj Kollara.  Ale nech je jasne ze su to bratislavski poslanci. Ja chcem volit. U nas voli Matovic a Kollar. 4 preferencne kruzky. 

Ja si vyberiem stranu co bude proti kradeziam, a proti klerofasistom a nebude len bratislavska. madarska u mna nema asi vela sanci.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-praze-se-sesly-tisice-lidi-na-podporu-lgbt-40412821

Tebe sa na to dobre pozera? Mam si vyberat medzi Olano a Smer rodina a Hlas - radsej Hlas.

Aby napriklad zapadne slovensko volilo 50 poslancov ?

Zapadne Slovensko 50 poslancov? Tolko kolko mate obyvatelov si zvolte tolko poslancov. Co myslis zapadne Slovensko? Bratislavu? Ako s Malackami vuc? mate 700 000, mate narok na 1/8 plus 2,3 poslanci. Trnava detto minus 2,3 poslanci, trencin detto. a Nitra ma narok na 1/8.  Dnes len Bratislava(mesto) ma viac ako 50 poslancov. To si si nezolil  ty ci ja nikto, to zvolil Kollar a Matovic a dalsi 4 predsedovia strany, Sulik ,Fico. 

Teda ak myslis 4 kraje BA, TT,TN, NI(zapadne Slovensko) mate narok podla poctu obyvatelov 2,5 miliona vs 2,9 miliona na   64 poslancov. To dnes mate len z Bratislavi mesta. Inak nerozpravaj ze tomu nerozumies, tebe robi radost taraba a tabaka?Kroslak? Kludne si volte Klizana. 

 

Klerofasisti by mali na zaklade referenda 2015 maximalne 20% a dnes nam vladnu. Ako sa to udialo? 

Klerofasisti si to odseru v dalsich volbach. Dochodkovy system,  za 15 rokov maju tam ludia nasporene 11 miliard, a jeden debil spravi za rok dlh 8 miliard?  To uz kludne mohli zrusit II.piler.

Nieje Vam divne ze do politiky idu mladi a debilni ako ta so Svidnika(ci Seliga) , policajti, vojaci a tajnasi? Tenisti. 

Medzi tuto zberbu nikdy nepride niekto slusny.  Ale asi na zapadnom slovensku potrebuju zberbu.

---------------

Ja viem,  slovenski volic je nevzdelani, alkoholik ,cigan adt.  a zoberme na cloveka, volica na Gemeri, my nemame ziadneho zastupcu v parlamente. Jeden bol Simko za LSNS, inak byvaly policajt.  Teda mal byt v opozicii a si ho ochocil bratislavcan kollar uz je v Smer rodina. Naco su tie volby? Rovnako ako tenistu kroslaka, ci aj tabak. 

https://volby.sme.sk/parlamentne-volby/2020/vysledky

SaS , ci Progresivne Slovensko chcu ako vladnut? Je tam mapka po okresoch. Kde tie dve strany na vychodnom slovesku,kde by sa dostali do parlamentu su len mesta Kosice a Presov. Dalej na zapad, len Poprad. Dalej uz su ale maju to minimum 5%. Teda kde zije vacsina obyvatelstva 2,9 miliona nie zapad sa vyskytnu v okresoch: BR,PP,PO,KE,DK,RK,BB,Zv,BS,ZH,Turcianske teplice, isto aj Martin, ci Zilina. Nieje to malo? 

Sme rodina vo vsetkych okresoch je.

Ze Slovesnko je klerofasisticke, ci komunisticke vidite podla volebnehoo systemu. Nikomu to nevadi. Nikomu nevadi ze Gemer nema zastupcu v parlamente. Ani Komarno ci Bardejov a to som vymenoval v minulosti. Milion volicov na Slovensku nema svojho zastupcu. teda nad tym milionom si to zobrali do svojich ruk predsedovia stran ako ...ved ich poznate. A potom pcolinske mozu byt vsade. Aj v base aj ich 363 vyberie.Teraz aj podpredseda parlamentu.

No a dnes mate roypocet na pomoc ludom. V minulosti bol rozpocet pre dazdovky.

Posledna spomienka, v okrese Revuca bola ucast na volbach 51% . Ano su tu alkoholici , nevzdelani a cigani. Inak ti ludia to pochopili naco sa na tej sarade maju zucastnovat. 

Reagujem na tysa,on je inteligenty teda si toto musi uvedomovat. Aj ked nerozoznava Roznavu a Revucu.

Preco to napisal predchadzajuci prispevok ako napisal, lebo mu to vyhovuje. Vie ze to nieje spravodlive,al jemu to vyhovuje. Teda je len obycajny slovak,mamvas rad.

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Novinku predložil do parlamentu ako pozmeňovací návrh k reforme druhého pilier z dielne ministerstva práce Peter Kremský, predseda hospodárskeho výboru za OĽaNO.

Kremského návrh síce hovorí, že zachová jednorazový výber úspor z druhého piliera, no zároveň je to za cenu ústupku. A to takého, že sa úspory zdania. „Vybrať sa bude dať iba polovica sumy (aj na viackrát) a že sa vybraná suma bude zaraďovať do základu dane z príjmu,“ vysvetlil zmenu sám Kremský.

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/645120-planuje-sa-zdanenie-dochodkovych-uspor-matovicov-poslanec-pretlaca-zasadnu-novinku/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

 

To niesu obycajni ludia to su neobycajni ludia. Taku tupost,to sa neda ani vymysliet. Inak sa pripravte dane pojdu hore aspon 5 miliard potrebuju zohnat, a nezaplatia to len fajciari a alkoholici.

Ja pojdem do dochodku asi 2050 a snad ma uz to nebudu zaujimat obycajni ludia. Zoberie niekomu peniaze na dochodok aby cast znich dal za deti .Myslim tym detsky pridavok pre dochodcov. Vymysleli to kriziak a Palko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to dnes plodne. Sme rodina volici za to su a Pcolinsky nie,ani kriziak.

https://dennikn.sk/3079308/za-registrovane-partnerstva-je-viac-ludi-nez-proti-nim-prieskum-ipsosu/?ref=tit1

 

Partnerstva.png

Politici by mali prestať s útokmi na LGBTI+ ľudí.  Toto vysvetluje preco bolo 8% ludi na referendu 2015 v Revucej. Kludne ich vacsina v Revucej bola neveriaca. Fasisti. U nas veriaci su normalni, ani farar co by prisiel z Namestova ci Spisa by si nemohol dovolit hlupe reci, by nebol. Zrusili by ho hned v kostole, katolici. Nieco by mu povedal evanielicky farar, ci aj dalsi v meste.

image.thumb.png.4667837f5a2bc615883213df8c130bca.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

~ 60% voličov KDH proti, to je OK, ~ 70% fašistov tiež proti, to je tiež OK, ale že medzi boľševikmi je proti len ~ 53%.... čakal som o dosť viac na základe tých hejtov čo ejakulujú pod každým statusom na túto tému. Tieňových boľševikov je proti dokonca len ~ 37%, to už viac je proti OĽaNO (ale tu sa to nedá profilovať).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak som pochopil co si scital asi prvy graf, co je na tom cudne? Mal v parlamente SaS zakon, boli zan 50 poslancov, Hlas a SaS aj nejaky z Olano a nezaradeni. Co je cudne ako hlasuju v Smere rodina - to znamena oni hlasu ju inak ako ich volic chce.

https://video.sme.sk/c/23046189/analytik-uhp-marek-smejdov-sme-tiez-obmedzili-verim-ze-sa-posunieme-aj-vo-vykoristovani-romov.html?ref=tit

Nechce sa mi hladat temu kde by som zaradil toto. Tu sa moderatorka cuduje,niecomu co je 15 rokov. Ja som o tom vedel nechapal som preco. Nechapal som preco to tie dve poistovne robia. Lebo od statu za nich dostanu 33 - 35 euro mesacne. Tak isto ako VsZP za doochoodcov. Je jasne ze ten dochodca je 10-100krat nakladnejsi. Zivnostnik minimalne plaati 80 a priemerny zamestnanec 140. Cely problem vysvetlil v casa 3:40.  resp. v 5.20 to vysvetluje.

Proste cigan nas stoji menej na zdravotnej starostlivosti ako dochodca. Toto sa deje v osadach. 

Jeden moj klient zamestnava ciganov, oni chcu len na dohodu,beru davky, ci maju dlhy,oni sa nechu zamestnat normaalne,ale robia 10 rokov u neho nik z nich nezmenil zdrav. poistovnu.(v pondelok som dvoch odhlasil, asi isli robit do zeleziarni Podbrezova, isto na to bude mat vplyv aj danvy bonus) Lebo mal viac penazi pre neho 3-6 euro nehra nic a nieje odkazany na vajdu. Teda v Revucej sa to asi nedeje. Deje sa to vo velkych osadach ,kde je 1000 -5000 ciganov. zrejme na Spisi. Mali sme aj sprostredkovatela on rocne za toto prepisovanie mal prijem cez milion korun, teda toto sa deje odzaciatku zakona. Ten prijem mal kazdy dalsi rok. Teda neviem ci robil aj pre Union,ci Doveru, ci bol v nejakej inej organizacii mal tie svoje osady ,ja neviem co robil ale dostaval za toto peniaze.

Moderatorka tam povedala 7:55 vykoristovanie najzranitelnejsich skupin. Ich to nic nestoji zarobili si 3-6 euro - ten sprostredkovatel dostal 10euro a poistovna na tom ziskala 100euro? Sprosty zakon.

 

9:12 na nich zarabame, moderatorka. Ako mozes na niekom zarobit nieco, co vzivote nevyprodukuje ani 0?

12:34 ci ako vyriesit tieto komunity, ja som iste za, 8 miliardovy schodok, Kollar nech kupy byty ci nastavia v Bratislave a tam budu mat aj pracu.

Inak dopad, koho sa to tyka? kto to zaplati,kto je okradnuty(pre moderatorku)? mas menej penazi na zdravotnu starostlivost. teda poistencov Doveri a Unionu.Teda platiaci poistenec,aj neplatiaci Doveri a Unionu. resp. aj VsZP. Sprosteho zakonu.

Moderatorka na to kapne. Ze preco nieje hanba zneuzit tych najslabsich, oni najslabsi su,ale ze to znuezivaju aj politici. ked potrebuju ich lacny hlas. 5-10 euro. Cas 14,:05

18:05 analytik po 15 rokoch prisiel na toto? Ze v Brtislave je to promile a nejakych obciach cez 20%.

-------------

Je to tak ze ti zamestnanci  ,tiez potrebuju zit a pojdu za lepsim. U nas bol chalan, co sme mu vedeli dat 400 euro v cistom za 4 hodiny(on robil mzdoveho uctovnika aj pre nejaku skolu, ze mal prijem aj odtial). Nevedeli sme mu dat 8 hodin. Tak fungoval asi 2 roky mal male dieta, si nasiel 3krat lepsie platenu pracu odisiel . Odisiel to robit do BB, 100 km.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neobycajny, genialny. Kremský vraví, že návrhom na zdanenie iba zachraňoval, aby jednorazový výber úspor v II. pilieri ostal v zákone.

To skor verim Dankovi , ze za Volodinom chodil kvoli tomu aby Slovensko malo lacnejsiu ropu. Zilinka tam tiez kvoli niecomu lozila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten prispevok je o neobycajnom cloveku, ktory sa vola Kremsky. Co chce nieco zdanit aby to zachranil. a nerozpravaj, ze tato tema ta nezaujima,ci sa ta netika. Ja by som do II.piliera dal ine volne prostriedky, mozno ,ale su tu neobycajni ludia. Aj ked mna budu zdanovat 2050,ci ked skor zomrem. Tento debil a jeho nasledovnici maju vplyv na moje rozhodnutie.

To co robi Matovic a jeho podrztasky, ma devastujuci nasledok na vsetko co sa stane v buducnosti. Nik uz nikomu nebude moct vycitat,ze obchadzaju  legislativny proces schvalovania zakonou(hocijakych). Nik uz nikomu nebude moct vycitat ak zrusia II.piler.  Budes len suchat nohami.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Šúchame nohami už teraz a to za 30 ročné, miliardové rozkrádanie tejto banánovej republiky. Čínske zákony na všetkých zlodejov.  Rovnako zanedbávané reformy zdravotníctve a školstve.  Načo finančne pomáhať Slovenským  firmám - občanomm, keď štát pomáha, tak sú k tomu samé  protesty a obštrukcie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ci som ta pochopil. Vies co znamena 8miliardovy deficit? Vies to? Asi nie, to znamena ze si v piki. Videl si 8 miliard poctom obyvatelov. Asi kto to vie zaplatit. ja aj hej,ale iste toto platit nebudem. Prednejsie pre mna a rodinu aby Ukrajinci vyhrali nad russmi. Kym sa to nestane, mam Slovensko v pik.i

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

https://www.youtube.com/watch?v=eUXn3gDCcsA

Dobry moderator, ja som zrusil Dennik N kvoli Todovej ,ze nic sa neopytala Hirmana. Som to spravil.

Tento reporter Mikusovic bude ovela lepsi. Mikusovic, od toho debila dostal dost vela informacii.

-----------

V case 11:30 a hlavne 13: 50 nam pan poslanec povedal ,ze v regionoch sme debili, ci sme tam len taki ostali, preto to uz nieje dobre aby sme si volili mi debili niekoho od seba.  Teda Sulik a Matovic vyberie za nas. Lebo najlepsi kandidati podla Sulika su v Bratislave, a podla Matovica na jeho kandidatke. 

Budem hlasovat za stranu co zmeni volebny system a kludne aj Hlas. Uz nikdy nechcem aby bol tak primitivny a sprtosty a nevzdelany parlament ako bol tohto volebneho obdobia. Za matovica sa este postavil Risko Nemec, tlemiaci sa debilne, si tam naposledy.

Kludne aj Hlas nech ma aj sam ustavnu vacsinu .

Nieje normalne, ze mas Sulika s 20 poslancami, z 95% z Bratislavi  a ja som nemal nikdy dojem ,ze by klamal, az posledneho roka. Podla mna je vydierany, on ako osoba. A tych 19 oveciek spravi hocijaku sprostost. Je to ich vec, ale nechcem aby ma zastupovali v parlamente.

OLANO, maju mat ziazd, vyriesit vnutrostranicke problemy, samozrejme ich nevyriesia, lebo ziaden ziad nebude, kym si to neurci Matovic. 

 

Ja nepotrebujem aby zasadania vlady niekedy boli v Revucej. Ako to robil Smer. Ale aby takto pohrdali mimo bratislavkemu obyvatelstvom? Sulik pohrda aj svojmu poslaneckemu klubu, ci  jeho clenom. Ma ich v p.. , Ani nevie kde je Revuca. OK moze byt taka strana Valo strana, ale ta funguje len na regionalnej urovni.  

Dnes bol sud z nejakym co bol podplacany, on nechcel brat uplatky, nechcel sa stretat na Slovensku - riesil to v Rakusku. 

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14084/380615#8

Vy si ozaj myslite, ze nic lepsie ako v tomto parlamente sa neda vygenerovat? Ak si to myslite budem hlasovat, za Hlas. Aj tak nemam za koho. Toho chlapa co debatuje s Havranom, som mozno niekedy videl, ja sa s ludmi velmi nestretavam, ale asi zena, ci deti by ho poznali.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes sa vrece roztrhlo s clankami o volebnom systeme. Len su v nich vtipne veci ci nezmysly.

Citát

 

V neprospech Matovičovho argumentu hovorí aj vyjadrenie dlhoročného politického zástupcu maďarskej menšiny Bélu Bugára. Ten by ako člen mimoparlamentnej strany tiež privítal zmenu volebného systému, ale nie v podobe ôsmich obvodov, ako to navrhoval Matovič alebo ZMOS.

„Tento spôsob nepovažujem za vhodný, pretože by znevýhodňoval menšinové politické strany. Maďari by takto mohli prísť o tisícky hlasov napríklad od Rusínov z východného Slovenska. Preferujem kombinovaný systém, v ktorom by polovicu poslancov Národnej rady volili ľudia v jednom celoslovenskom obvode a druhú polovicu po jednom zástupcovi z každého okresu,“ povedal Bugár pre Pravdu.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/654856-matovic-si-zabetonoval-meciarovo-dedicstvo-ako-funguje-madarska-parodia-na-demokraticke-volby-ktorou-strasil/strana-2/

 

ZMOS nevie, ci su tam preklepy, kolko v ktorom kraji je obyvatelov? V stlpci 2010 je 182 poslancov(mozno aj s nahradnikmi co sa stali poslancami) v dalsich uz ma 150.

https://dennikn.sk/3207229/75-mandatov-pre-olano-v-roku-2020-117-pre-smer-v-2012-co-by-sposobil-zmiesany-system-proti-ktoremu-broji-matovic-mapy/?ref=tit1

Preco by v Novych Zamkoch mala vyhrat Smer so 6050 hlasmi? Aj ked v popisku je napisane, vlastne prepocty. V Bratislave ozaj vyhrala PS spolu s presne tolko volicov tam mali. Nove Zamky maju viac obyvatelov ako BratislavaV a so 6050 hlasmi sa ani Petrzalke nevyhrava. Je tam plno chyb. Lucenec, RS, Revuca , aj dalsie je na prvy pohlad vidno.

Overit si to mozte 

https://volby.statistics.sk/nrsr/nrsr2020/sk/data02.html

Bugarov navrh je hlupost, lebo najvacsi okres ma 173 000 obyvatelov a najmensi 10 000. 

Meciarov 1 obvodovy pomerny system, nieje to co Meciar chcel. Oni zmenili, ze zo 4 obvodov sa stal jeden. Toto napisal nejaky Juraj Medzihorsky.

Citát

 

Až mi je trochu divné, že toto treba pripomínať: Mečiar a HZDS najmenej 10 rokov uprednostňovali zmiešaný alebo väčšinový volebný systém. To im ale neprešlo u koaličných partnerov. SNS a ZRS sa právom báli väčšinových prvkov, a podporili iba zmenu k vyššej pomernosti. To sú všetko verejné informácie, ktoré sa pred 25 rokmi široko diskutovali. Ale chápem, že skutočnosť citové a politické potreby nenaplní tak, ako bájky.

"24. 6. 1997: V rozhovore pre TASR premiér V. Mečiar povedal, že za optimálny volebný systém považuje systém väčšinový, "pretože stabilizuje parlament a vládu". Konštatoval, že "všetci ostatní" sú však proti nemu, lebo vedia, že "kto má väčšiu podporu, vyhráva".

4. 7. 1997: Na rokovaní za okrúhlym stolom predseda HZDS V. Mečiar informoval šéfov parlamentných strán o pripravovaných zmenách volebného systému. Upustil od väčšinového a predostrel návrh na systém zmiešaný, v ktorom by bolo 60 poslancov volených v jednomandátových obvodoch a 90 poslancov pomerným systémom. Ak by tento model neprešiel, navrhol zachovať súčasný systém s tým, že celé Slovensko bude jedným volebným obvodom. V. Mečiar upozornil šéfov opozičných strán, že ide o zákony, ktoré vládna koalícia môže prijať aj sama."

 

https://volby.statistics.sk/nrsr/nrsr1994/slov/volby13.htm

Toto je pocet kandidatov za jednotlive strany 1994. 

Najjednoduchsie by bolo urobit 8 kandidatok, pre 8 obvodov. A do narodnej rady by postupilo z prislusneho kraja 16-23 poslancov(treba prepocitat tu zmosacku tabulku) . Nieco co ,ako to maju v Cechach. Ludia si zakruzkuju, alebo nezakruzkuju preferovanych kandidatov a pojdu do parlamentu podla kruzkov, z kraja,ci obvodu(nemusia tam ani mat bydlisko) aj nahradnici. Alebo, obvod samostatne scitat a vybrat zvolenych za obvod a nahradnikov. A ani ziadne korum nemusi byt.

ZMOS.png

DennikN.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz asi programy maju napisane, ked ich trapi toto.

Citát

S návrhom prišiel vo štvrtok v priebehu rozpravy poslanec Sme rodina Miloš Svrček, odborník strany na legislatívne otázky. V jeho návrhu sa píše, že predseda parlamentu môže vyhlásiť voľby už 242 dní pred ich konaním. Pôvodné uznesenie, na ktorom sa bývalí partneri dohodli, hovorí o tom, že šéf parlamentu tak môže spraviť najskôr 130 dní pred konaním volieb. To znamená, že v prípade schválenia septembrového termínu by Kollár ako šéf parlamentu mohol vyhlásiť voľby najskôr 23. mája.

https://www.aktuality.sk/clanok/gH5S4dl/navrh-sme-rodiny-k-predcasnym-volbam-moze-zmarit-plany-hnutiu-olano/

Nehovoriac, ze vsetky problemy su vyrieene. Vsetci uz dostali pomoc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tito ludia vymysleli nieco ine,mozno lepsie ako som tu napisal ja, ale nam ide o to iste.

Citát

V texte sa konštatuje, že výhodou súčasného systému je jeho férovosť a jednoduchosť a nevýhodou jeho nevyváženosť a slabý vplyv prednostných hlasov.

https://dennikn.sk/3211382/silna-uzemna-samosprava-je-poistkou-demokracie-a-uspechu-slovenska/?ref=mwat

Su dve veci co sa mi nepacia na sucastnom systeme. 4 prednostne hlasy na 150 osobovej kandidatke je malo, ale viac to aj tak nema vyznam, lebo viac ako 4-10 osob koho by si chcel zakruzkovat ztej  tvojej preferovanej strany aj tak nenajdes. 

Teda volic 4 kruzkami, nevie posunut lepsich ludi dopredu,niekedy sa stane ze niekto sa prekruzkuje, ale vacsinou v tom parlamente su ti co si navolil predseda. Teda Obcan si nevybera poslancov, poslancov si vybera predseda strany.

A druhy problem. Priklad v BB kraji je mensia ucast na volbach(su tu mensiny ako cigani ci madari, ti nejdu ked vedia ,ze nemaju sancu rozhodnut, ci nemaju koho, nieje madar). Ale ti ludia tu ziju. A podla mna ak by bol zvoleny primator Jelsavi, by vedel lepsie o tejto oblasti a zastupovat aj tych co nevolia ako niekto z Bratislavi. 

Inak ,ze tu je mensia ucast uz si to vsetci predsedovia stran vsimli, na kandidatku tu nedaju ludi z kraja. Teda co som navrhoval ja ,ze je tu pocet obyvatelov na 17 poslancov, tak aj budu 17 poslanci zvoleni za VUC.

Citát

Cieľom pomerne jednoduchej úpravy je zachovať výhody a napraviť nevýhody. V návrhu sa odporúča zachovať celoštátny obvod na určenie mandátov politickým stranám, zavedenie jednoduchého výpočtového kroku rozdeľujúceho mandáty strán do regiónov, čím sa zakotví garancia ich adekvátneho zastúpenia v NR SR. Tým, že politické strany nevytvoria jednu 150-člennú kandidátku, ale jednu listinu do každého obvodu, sa posilní účinok prednostného hlasovania. Zmena nevyžaduje od voličov žiadne náklady na učenie sa novému systému. Skrátka, návrh zachováva silne férový pomerný volebný systém, zaisťuje silnejšiu pozíciu regiónov v parlamente, posilňuje postavenie voličov a vďaka silnejšiemu prednostnému hlasovaniu (a menšiemu počtu mandátov za každú stranu v jednotlivých regiónoch) obmedzuje možnosť, aby sa do parlamentu dostávali „neviditeľní“ kandidáti, skrytí medzi ostatnými nominantmi na straníckej listine.

Vlastne chcu to co ja. Lebo dalo by sa, ze mas jednu listinu pre vsetky strany a tam si vyzobes, 2 Olano ,3 Smer, 5 xxx, ci sa to da spravit aj na mensie obvody ako VUC - obvod. 

 

Mne nevadi ,ze nemame viac Simkov(primator RS, opat zvoleny za primatora,  v parlamente za LSNS). Ja tychto nechcem v parlamente.

Mne vadi celkovo ,ze v parlamente je 100 poslancov na urovni Simka.  Inak preco bol Simko zvoleny, a preco LSNS tu volia? 

-----------------

V podstate o co mi ide. O skvalitnenie parlamentu. Keby ten parlament a tie strany boli normalne, to moze ostat tak ako to je aj keby 150 poslancov malo bydlisko v Bratislave. 

Ale sami vidite ,ze to tak nieje. Preco? Lebo mame len 8 predsedov stran, ktori urcuju kto bude poslanec? 

Tu si volic nema z coho vybrat. Nie  len zo stran, ale volime poslancov. Akym sposobom chcete odstranit tych 100 debilov z parlamentu, a chcete aby do politiky sli sikovnejsi ludia? Pojde do SaS sikovnejsi clovek ako Sulik? Pr. Korcok? A naco? Ved nam ponukaju len debilov, normalny clovek nepojde na ziadnu kandidatku.  No a problem, je ze mozes mat hocijake bydlisko ak si nevhodny na poslanca, bydlisko ti to nezlepsi. 30-40 debilov a nevhodnych su z Bratislavi v dnesnom parlamente. 

Preto aky je rozdiel medzi poslancom SaS a Hlasu, ci Smeru? Kvalitou? Ked maju za predsedu Sulika, pochybujem ,ze Fico,ci Pellegrini je debilnejsi ako Sulik. 

----------

KDH v okrese Revuca dostala 2,13%(325 hlasov) , a to som to volil, inak by to bolo horsie. SaS mala asi o 150 hlasov viac.

Kolesar tam dostal 172 hlasov, Hlina 84 A Majersky 47. To je za okres Revuca. Ako clovek  Kolesar ho za poslanca VUC zvolilo 3200 ludi , 550 z Jelsavi kde je primator, 1000 z Revucej a 1800 z ostatnych obci. 

Ten isty clovek. Aj tak dostane viac ako 100 od predsedu, 3,8 nasobne od noveho predsedu. Len kandidoval za KDH. Ked nekandidoval,za politicku stranu mal 3200 kruzkov. Vtom istom okrese.

Tak pomahali mu ,ci kandidoval za SaS, KDH, PS,SPOLU, OKS. Iste mu tie stranny pomohli, 10% mozno.

Keby dali Kolesara KDH do prvej 20tky( a 10 podobnych). Mohli byt v parlamente NRSR? Asi nie. Celkovo ich v republike ziska 453. Teda on nieje potrebn pre KDH, tu bez neho by mali 1% a jeho nepoznaju inde. Ci maju sancu si lepsie vybrat. Len vybrat si nemame sancu mi co tu zijeme.

Este dam poslednu tabulku to je za BB kraj z pomedzi KDH kov - tam je na tom tiez slabo. 

V BB kraji mal Kolesar 229  prednostnych hlasov a Hlina 2351 Caucik 1903, Celkovo v BB kraji KDH ziskalo 3,03%. 

 

 

KDH.thumb.png.c4c151a8400a4523914671531c0863cb.png

 

 

Kolesar.png

Kolesar.png

Kolesar 2.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja len ze ma dobry nadpis,tento clanok. 

Viem presne aky odtok toto pisal. Neviem odkial je ,ale viem co je zac.

Citát

 

Na druhej strane celoštátny obvod významne decimuje preferenčné hlasovanie. Ak si odmyslíme určité špecifiká (OĽaNO, nominanti OKS na listine Mosta-Híd), drvivá väčšina kandidátov, ktorá okupuje pozície od tretej desiatky nižšie, je v zásade bez šance a musí sa spoliehať na dobrý výsledok svojej strany. Na to sa viaže nulová garancia, že finálne zloženie slovenského parlamentu bude aspoň čiastočne regionálne vyvážené. Pre viacerých je to podružná záležitosť, ale ako ukazuje aj zahraničný výskum, voliči z periférnych oblastí sa na to pozerajú inak.

https://dennikn.sk/3217286/o-volebnom-systeme-azda-uz-naposledy/?ref=list

 

Ta pifca to vie velmi dobre. Ak politolog nechape ,ze zastupenie poslancov ma byt rovnomerne, aby bolo spravodlive a funkcne. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak,  chapem  ze chces mat svojho poslanca.  Ale skus to rozviest.    Chces napriklad zaviest zupy ako volebne uzemia ?
Kazda zmena ma svoje dosledky,  napriklad jeden obvod znamena ze parlament najlepsie kopiruje  celoslovenske nalady.  Ale ano, menej regionalne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vobec jeden volebny obvod nekopiruje nalady celoslovenske. To si ako na to prisiel(ved som tu dal priklady Gemera, ci Komarna, ci aj Bardejova )? Madari co volia(ani nevolia a naco) tie dve, tri svoje roztriestene strany uz nikdy nebudu mat zastupenie.  300-400 tisic obcanov.  Dalsich 700 tisic  obcanov  nema zastupenie v parlamente. Presovsky a Kosicky kraj najpocetnejsie obyvane uzemia, najvacsie plochy by mali volit si 46 poslancov, maju ich tolko? Ci maju 23. Ty asi povies maju 150. No iste.

Ved iste cestu som tu posil. Obvod BB kraj podla poctu obyvatelov ma mat 17 poslancov, 17 si ich tu zvolime aj nahradnikov. 

Ja svojho poslanca aj tak nebudem mat. Ale bude ho mat BB kraj ako sa rozhodneme tak bude. Tvoj poslanec, je ten co si kruzkoval?

https://hnonline.sk/tv/kategorie/aktualne-videa/96064982-bugar-v-hntelevizii-matovic-chcel-vytrhnutou-demisiou-sulika-podviest

29 minuta. On chce asi pre vacsinovy system vytvorit 75 priblizne rovnakych obvodov.  Priemer na obvod poctu obyvatelov by bol 73,33 tisic - keby odchylka bola 10% nech tie obvody su od 66 tisic po 80 tisic obyvatelov. Mozno aj toto by sa dalo, nech na 75% je vacsinovy system, len tento system ma chybu , samozrejme , ze vacsina, normalne to mas dvojkolovo aby vacsina bola - pri predsedov VUC to zmenili na jednokolove, ze vyhrava z najviac hlasm, teda staci aj 30%. 

75 priblizne rovnakych obvodov , neviem ako by sa to delilo. Teda Gemer aj Oravu rozdelit napoly. Na Orave je to asi jedno, na Gemeri to uz tak jedno nieje. 

Preto si myslim, ze rozumnejsie , urobit obvod BB kraj a zvolit si 17 poslancov. PO  by mal volit 23 poslancov. A nerozdelovat to . nejaky 3,4 poslanci za madarske strany by sa tam dostali, minule volby  2,3 Olajnaci ,8 Smeraci ,2 LSNS.  To najlepsie skopiruje co je na Slovensku. 

Tie cisla su blud,ale nejak takto by to bolo. Resp ak by bola osobnost by zaujala. Mozno aj nie, lebo ako by sa do medii dostala osobnost z BB kraju?

Naco mi mame vobec volby? Inak Bugar vlastne, co chce 75 obvodov na okresy a to sa ma prepocitat? A Ako?

-----------

Mne v podstate islo o dve veci, aby som mal sancu rozhodnut. Teda zobrat moznost max rozhodovat 8 predsedom stran(im znizit rozhodovanie, koho tam daju je len nanich, na nas bude koho posunieme do NRSR). A aby boli zastupene regiony, resp. aby si ludia v regionoch vyberu. Ak si vyberu Procka, OK asi sam tam maju dobre.

Pri tomto systeme co je vzdy bude v parlamente menej poslancov, co vidia dalej ako za seba, teda Bratislavu(toto nieje nic proti Bratislavcanom, len myslia na seba tych 8 predsedov stran) a najhorsie na tom budu kraje Nitra, BB, KE aj PO .

Samozrejme chcem mat svojho poslanca, aj ked ja ho volit nebudem,ale viem ,ze bol zvoleny tu. Mam sa hnevat na Siposa? Gyimesiho, ci Dostala, ci Kuffu? My sme si ich nezvolili ,my sa nanich hnevat nemozme. oni nevedia kde je Gemer. Ale na tych 17 by sme sa mohli, ak sklamu uz nebudu zvoleni. 

Oni na kupalisko na Zelenu Vodu(to je pri RS),ci Teply Vrch nepridu, pritom aj ja som tam bol 3,4 krat a deti aj 10 krat. Tu nemaju volicov. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pan Grendel, idem pozriet kolko volicov mal v oblasti RS a RA. Mal 1432 z 148 miesta Matovic bol 150.

Celorepublikovo mal vela cez 100 000. Ale co je on? 

Citát

 

Myslíte, že ste mohli urobiť vy niečo pre to, aby vláda vydržala štyri roky? Aby to takto predčasne neskončilo? 

Vláda mohla vydržať štyri roky, keby nebol podaný návrh na odvolanie vlády Eduarda Hegera. To som nemal ako ovplyvniť. Keď sme však už rokovali o tom návrhu, tak som vystúpil v rozprave k tomuto bodu a prosil som kolegov z SaS, aby stiahli svoje podpisy, aby to nerobili. Pretože si myslím, že ich s Pellegrinim ani s Hlasom nespája vôbec nič.

https://dennikn.sk/3221678/podpredseda-parlamentu-grendel-dotlacit-matovica-k-odchodu-poslanci-na-to-nemali-vplyv/?ref=inm

 

 

Gabor Grendel mal 131 866 prednostnych hlasov a zaco? On je predseda NOvy, nic nikdy nepovie, lebo mu to moze ublizit. Ci situacii. Nema co a ako ovplyvnit, je normalne ze toto niekto niekedy bude volit?

Teda kruzkov ziskal v BA 24 117, v BB 12 112, v TN 14 723 , PO 15 675. Cloveka co nevie nic povedat a nic ovplyvnit.  Mame volebny system a Matovic naberie 3 strany takychto znamych debilov. Je to normalne? 

 

Inak asi sa v Bratislave aj dost kruzkuje, najdite kraj ,kde menovanych niekde prekruzzkovali isto to bu, ale asi stvrtina.

Teda Matovic v BA kraji dostal 79 347 kruzkov(velmi dobry vynalez), Grendel 24 117, len so srandy Heger (hviezda) 12 244, Safranko mala 12 303, Pellegriny 38 276, Fico 23960 , Kiska 22536, Remisova 19 945, Sulik 30 219 , Nicholsonova 19 185, Kolar 19088, Kotleba 13 350. 

Kolesar (za KDH ) co unas dostal najviac hlasov za KDH(za dve okresy RA a RS) v BA kraji. Kolesar dostal 26. Najviac za KDH dostal Caucik 5 897. Asi je to super system. 

Pozrel som sa na politikov  s preferencnymi kruzkami v KE kraji, Kiska 14517, Remisova 11 333, Kolar 22013 , krajniak 7 378, Sulik 11 120, Nichols 6 696,  Matovic 65 054 , Budaj 15 824, Truban 7 691 , Beblavy 6 011, Majersky 5 049 , Hlina 3 967 , Kolesar 65 , Pelegriny 49 993 , Rasi 30 776, Fico 28 721.

  Csaba  Furik ma 4 891, ale do NRSR sa dostane Gyimesi s 1 363? Co si pomadarcil meno pred par rokmi? Ste  normalni Slovaci?

Gyimesi aj v KE za Olano bol az 30ti. Mozte si to skontrolovat 

https://volby.statistics.sk/nrsr/nrsr2020/sk/data04.html

Toto je normalny system?

 

 

 

OLANO RS.png

Magyar Ke.png

OLano KE.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cepcek Martin v Nitre kraji odkial je, si ho zakruzkovalo 894 ludi, teda na kandidatke OLANO obsadil 27 miesto. V BBkraji odkial som ja, Cepcek ziskal 176 kruzkov a je na 74.mieste OLANO kandidatky.

Citát

 

Téma zatvorenia obchodov cez sviatky a nedele je dlhodobou agendou sociálnej demokracie, čo v rozprave vyhlásil podpredseda parlamentu za Smer Juraj Blanár. Tentoraz ju do parlamentu predložila skupina poslancov na čele s nezaradeným poslancom Martinom Čepčekov, ktorého z hnutia OĽaNO vylúčili pre pretrvávajúce nerešpektovanie pravidiel koaličnej zmluvy a hlasovanie za opozičné návrhy.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/655979-budu-nakupy-v-nedelu-minulostou-argumentom-je-viera-aj-matky-podporuje-ho-smer-aj-olano/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

 

 

Premna za mna nech obchody zatvoria(za posledne tri roky som bol v obchodoch-Billa, Lidl,Tesco apod. asi 4krat a pochybujem, ze v nedelu), ja som proti aby to urcoval zakon. A nejaky Cepcek, ktoreho naoko vyhodili z Olano.

Preco to nemali vo volebnom programe?

Podobnych zakonov co poschvaluju bude plno, lebo mame genialny volebny system.

Len si vsimajte kto s kym to odhlasuje.

Citát

Medzi navrhovateľmi je aj Richard Vašečka, Katarína Hatráková, Milan Kuriak či Anna Záborská a ďalší, ktorí reprezentujú konzervatívne krídlo v OĽaNO. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský hovorí, že v Sme rodina budú mať pri hlasovaní voľnú ruku, návrh podporí Smer a podľa ich vyjadrení aj konzervatívna časť OĽaNO, aj keď predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš uviedol, že ešte nevedia, ako zahlasujú. Podporu avizovali niektorí nezaradení poslanci vrátane poslancov za Republiku a ĽS NS.

 

NITRA Cepcek.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Blanar dostal v BB kraji 3687 kruzkov. Ved nech ho daju na kanditatku do ZA a nech sa dostane do parlamentu. Trebars nech sa zapise, ze chce hajit zaujmy ludi v BB ,tiez si ho isto zvolime. Tak isto ako jeho spoludiskutujucu Remisovu.

V Bratislavskom kraji ziskal 3819 kruzkov. Teda na tomto priklade vidiet,ze genitalny volebny system so 4 kruzkami funguje. Bratislavcania vedia spravne kruzkovat.

V BA dostal smer 12,04 percenta(51 428 hlasov pre Smer) a v BB 20,41 percenta(64 881 hlasov pre smer). Aj tak v Bratislave dostal viacej kruzkov.

BB SMER.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

"Meky podpísal prvých 50 kariet a potom mi povedal: počúvaj, rozdaj to fanúšikom. Išiel som do backstage a tam som našiel ďalších 300 kariet. Keď sa skončil koncert, prišiel som za ním a dal som mu balík peňazí. On sa ma opýtal, čo to je. Hovorím mu, vieš čo, podpísal som ich za teba, predal som každú po päť korún a to je tvoj polovičný zárobok z toho," opisoval Kollár ďalšiu z historiek s umelcom.

"Sú aj ďalšie príbehy, ale tie radšej nedám," zakončoval predseda parlamentu svoj príhovor.



Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23131057/boris-kollar-miroslav-zbirka-autogramy-obraz-kradez.html

 

Zaujimavy clanok, zaujimava aj diskusia.

Citát

 

Štartér
Šmelinár
Šukač botoxových kačíc
Študent skalickej Sorbony,
Šikovný taxikár modeliek,
Škandalózny autor SMS transkám

Šanca, že sa to v septembri zmení?
Štatisticky nepravdepodobné.
Šlapky majú v politike bidlo vždy isté.
 

a odpoved

Škoda reči...

 

No a strana dostala od 3,43% BA1 po 11,87% Ziar nad Hronom. Priemer bol 8,24%. 

Uz chapete preco Kollar je za jeden volebny obvod? Tam kde ho poznaju by nebol zvoleny.

 

Kollar.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov