Skočiť na obsah

Sloboda


timwood

Odporúčané príspevky

Pojem sloboda má mnoho významov...momentálne myslím na všetkých tých, čo boli a sú pre svoje názory, politické zmýšľanie, náboženstvo, atc... diskriminovaní, uväznení a napriek tomu neboli zlomení, nevzdali sa svojho presvedčenia a i keď boli a sú „ohýňaní a na kolenách“ stále vlastnia „rovnou páteř“...tak toto sú pre mňa „osobnosti“ a „celebrity“...neslobodní navonok a slobodní v myslení a presvedčení...

No a ďalej sú tu dnešní ľudia – slobodní po 89, žijúci v demokracii...ale slobodne volia otroctvo. Z rôznych možností uprednostňujú tú horšiu, či už sa to týka konzumizmu, kultúry a kultúrnosti, výberu sledovania médií, slobodného myslenia – však načo? Radšej zopakovať to, čo povie nejaký mudrlant a je to...myslenie bolí a načo plávať proti prúdu...opäť víťazí mať a nie byť...a pritom sa dá to i tamto... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Sloboda je krásna a úžasná vec, ak ju človek pochopí v správnom zmysle. Dnes si ju často vysvetľujeme po svojom a väčšinou to končí v demoralizovanej spoločnosti, v násilí, závislostiach... Sloboda nie je o tom, že si môžem robiť čo chcem. To je hlúposť. Sloboda znamená mať možnosť si vybrať - to a či ono. A nie vybrať si medzi lacnými a drahými topánkami - toto je zase demokracia. Sloboda znamená vedieť robiť správne životné kroky. Vybrať si to najlepšie. Treba však poznať a skúmať, čo je pre človeka naozaj dobré. Vybrať si povolanie učiteľa napriek tomu, že dobre viem, že moja rečová schopnosť je dosť nevyvinutá a som veľmi netrpezlivý, je väčšinou hlúposť. A vybrať si to znamenalo využiť možnosti demokracie. Sloboda znamená, že mám slobodnú vôľu a je len na mne, ako ju využijem. Musím si ale dávať pozor, aby som ju nezneužil a aby sa neobrátila proti mne. Sloboda je jedna obrovská výsada, ktorú človek dostal. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Sloboda je podľa mňa pocit. Môžu ťa uväzniť, možeš byť otrokom alebo nikdy ťa nemôžu pripraviť o tvôj pocit slobody (ilúziu vlastnej slobody). A takisto ta nijako nemôžu obmedziť v rozmýšlaní. V mysli si stále slobodný/á. Sloboda a boj za ňu je protest. Proti povinnostiam, zodpovednosti a pocitu menejcenosti. Aj keď jediným človekom, ktorý ťa môže pripraviť o tvoju hodnotu ako človek si ty.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov