Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza


Jozef50205

Odporúčané príspevky

V Grécku to vrie, a nielen to. Horia autá, luxusné obchody, škody vraj okolo 1 miliardy Eur, dnes je generálny štrajk, vláda chce vyhlásiť mimoriadny stav. Asi takto to môže v priebehu krátkeho času vyzerať vo viacerých štátoch EU. Kríza, ktorej vinníkov nájsť sa nedá, ale vieme ako to vlastne bolo a je, a kde a kto krízu vyvolal, ktorou trpia tí najzraniteľnejší, tí bohatší iba okrajovo a mnohí na tom aj bohatnú, a to i na Slovensku a mohol by som menovať. Zatiaľ čo i u nás firmy prepúšťajú, znižujú platy, štátni úradníci berú koncoročné odmeny, prémie a my malí podnikatelia zakladáme bankám byty, domy, aby sme dostali úvery čakajúc, že rok 2009 bude ekonomicky istejší, stabilnejší, s lepšou platobnou disciplínou, odbytom i speňažovaním, tak aby som nemusel na budúci rok vyhlásiť bankrot, neprepúšťať, ale to je asi až mnoho zbožných želaní. Ak sa nepokoje, ktoré sú určite aj ekonomickej povahy prenesú mimo Grécka, tak to bude veľmi zlé.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

V jednom clanku som si precital, ze schodok greckeho rozpoctu je 50 mild.eur. Vedel som o ich problemoch ale to cislo sa mi zdalo trosku uletene(zrejme omyl). tak som trosku googlil, ako to moze v tej carovnej krajine vyzerat. A porovnaval s nasou krajinou. Nas statny rozpocet mal v r.2009 prijmy 10 mild. vydavky 13 mild. schodok 3 mild.

Grekov je dvakrat viac, HDP maju 4x vacsi ako my, po zohladneni poctu obyvatelov dvojnasobny.

 

Ten dlh(narast dlhu) za rok 2009 je u nas asi 600 euro na obyvatela u nich 5 000 euro. Ako to zvladaju ako tam mozu zit?

Hladal som vysku miezd, tu nemam presny udaj(rozne cisla som videl). Ale nech maju dvojnasobok to co mi teda 1200 v cistom a mali by mat vyrovnany rozpocet (zatiahnut si vlanajsi dlh) tak by im zostalo kolko? 12*1200 - (2*5000)=4400.

 

http://www.lidovky.cz/recka-nemoc-by-se-dala-vylecit-rychle-dvn-/ln_noviny.asp?c=A100123_000052_ln_noviny_sko&klic=235102&mes=100123_0

 

Zvlastna to krajina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

včera som o grécku čítala zaujímavú vec :

S rekordnými cenami poistenia gréckeho dlhu sa stupňujú špekulácie o možnom bankrote tejto krajiny. Nové a stále horšie odhady deficitu verejných financií počas roka 2009 vyčerpali trpezlivosť mnohých veriteľov. Zatiaľ posledný odhad vo výške 12,7 percenta HDP v kombinácii s dlhom 112 percent HDP je už silné ouzo.

 

Grécko si dlho žilo nad pomery. Využívalo fakt, že si ho na základe sfalšovaných štatistík omylom adoptovala Európska menová únia. Absencia hrozby trestajúceho kurzu drachmy vybudila miestnych politikov k nákupnej horúčke s rodinnou kreditkou. Verejné výdavky neodrážali reálne možnosti stále menej konkurencieschopnej ekonomiky. Voliči si zvykli na vysoké platy štátnych zamestnancov, dôchodky dosahujú takmer úroveň priemernej mzdy.

 

Kríza však pochovala rozprávku o jednoliatej eurozóne a investori začali riziko jednotlivých krajín posudzovať individuálnejšie. Zrazu objavili, že Grécko nie je Nemecko a že nie je úplne jasné, kto zaplatí dlhy nezodpovedných členov rodiny. Nepomohol ani Pakt stability a rastu s maastrichtskými kritériami, ktoré dnes už neplní ani Európska únia.

 

Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/5218452/grecke-zrkadlo.html#ixzz0eKLjnsRn

 

všetky krajiny sa boria s dierami a deficitmi, ale

O veľkú pozornosť sa Gréci zaslúžili skôr tým, že sú prvým z pacientov eurozóny, na ktorom sa otestuje ochota a štedrosť ostatných členov rodiny. Prípadný grécky bankrot by odhalil, ako mienia otcovia eura riešiť v dobrých časoch neviditeľný, no o to bolestivejší rozkol medzi jednotnou monetárnou a samostatnými fiškálnymi politikami.

práve, sú to rozdielne samostatné krajiny, vlasný temperament, politika, zvyky.

pokiaľ som čítala, naše banky tvrdia, že grécke dlhopisy nevlastnia

České banky požičali Grécku 25 miliárd českých korún, čo je zhruba 958 miliónov eur. V takom objeme podľa portálu idnes.cz nakúpili dlhopisy gréckej vlády.

 

Banky na Slovensku tvrdia, že dlhopisy gréckej vlády či tamojších firiem nevlastnia. Rovnakú informáciu nám včera poskytla aj Národná banka Slovenska. Jediný kontakt našich bánk s gréckymi dlhopismi by tak mal byť len cez niektorých klientov, ktorým ich spravujú. Podľa centrálnej banky však ide len o nevýznamný objem.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5212728/nase-banky-grecke-dlhopisy-nekupili.html#ixzz0eKMri3Tv

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No v grecku sa to zacina riesit. :lol:

Mnohí obyvatelia Grécka nie sú superšetriacim plánom nadšení. „No skvelé! Otázka je, kto tento zázračný program premení na skutočnosť,“ pýta sa podľa nemeckého Handelsblattu grécky daňový poradca Nikos Wroussis. Jeho skepsa má opodstatnenie. Len niekoľko hodín po oznámení drastických opatrení sa ozvali tí, ktorí by ich mali kontrolovať. Daňoví úradníci začali pre avizované zníženie ich platov od stredy dvojdňový štrajk. Nezostanú jediní, štraktovať sa chystajú i ďalší štátni zamestnanci.

Grécki colníci začali vo štvrtok 48-hodinový štrajk a spôsobili tak uzavretie hraničných priechodov po celej krajine. Úrady preto ľudí, ktorí plánujú do Grécka pricestovať autami, vyzvali, aby svoju cestu odložili najmenej o dva dni.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5224627/grecki-colnici-na-48-hodin-zablokuju-hranice.html#ixzz0eZCQ4DK4

 

Ta prva cast je z trendu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Elfant to je jasne a preto o tom pisem.

http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/en/press_office/DeltiaTypou/Documents/2010_01_15_SGP.pdf

 

Zaujimava stranka. vyhodou zavedenia eura,ze to uz nemusim prepocitavat. Vydavky statu grecka boli 52% HDP v roku 2009.

Oni maju SR desatkrat vacsi ako my. Na urokoch dlhu zaplatia 13 mild(to je vyska nasich vydavkou minuleho roku), my platime 1 mild.Na obyvatela sr 200 euro/gre 1300 euro.

 

http://profit.etrend.sk/archiv-profitu/rok-2009/cislo-22/zvysujuci-dlh-sa-nas-kruto-dotyka.html

Nieco o nasom dlhu. v clanku sa pise ze by dlh mal byt v roku 2011 43 HDP. Co je blbost, uz som na forum daval link, kde bol nas dlh ku koncu minuleho roku okolo 40%(zrejme v tom clanku uz bola zapocitane aj PPP, v minulom roku 2 realizovane), tohto roku uz bude aj treti PPP. Nabieha to rychlo.

 

Novsi link

http://blog.etrend.sk/inekomenty/2010/01/27/ppp-zvysuju-verejny-dlh-nad-50-hdp/

Na uroky ma vplyv aj urok. Na stranke agentury pre dlh a likviditu. ta sa stara o nas dlh zabezpecuje splacanie starych dlhov a predajom st.dlhopisov som videl pekny graf, priemernych urokov za meciara od 10 cez 14 az cez 20% potom to klesalo ku 4-5%.

 

najblizsie sa pozriem aj na madarov, ti su nam tiez blizki.

Maďari žijú o 25 percent horšie, ako keby od roku 2002 išli veci v poriadku. Maďarské hospodárstvo je vo veľmi zlom stave. Vyhlásil to exguvernér Maďarskej národnej banky (MNB) Zsigmond Járai.

 

 

 

O zlom stave hospodárstva podľa neho svedčí aj skutočnosť, že kým v Českej republike pracuje 50 percent obyvateľstva, v Maďarsku má legálne evidované zamestnanie iba 36 percent. Štát míňa na svoje fungovanie až 50 percent z HDP.

 

 

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5223749/exguverner-madarskej-narodnej-banky-madari-ziju-o-25-percent-horsie.html#ixzz0eaFeG8rc

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Hm, socialny stat, nebojte sa tiez to spozname.

Eurozóna se shodla, že Řecko musí přijmout další nepopulární opatření. Mimo jiné musí zvýšit DPH, ale má přijít i s dalšími výdajovými škrty.

 

Kto sa rozhodol, nie grecky fico, ale eurozona.

 

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/192235-eurozona-ordinuje-recku-dalsi-nepopularni-opatreni.html

 

Ked to nieje eurozona tak MMF(vid madarsko), proste veritel.Posledny veritel.

Naco je nam ######ldina , ked aj tak nam bude rozhodovat niekto iny?

 

este bude veselo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Eurozona poskytuje Grecku pomoc, aby ho zachranilo pred krachom, a to nie malu. Myslim, ze je celkom normalne, ze si bude diktovat take poziadavky, aby ta pomoc neskoncila v niektorom zo "socialnych programov", ale aby skutocne pomohla grecku prezit.

Ak by tu pomoc nepotrebovalo, tak ziaden diktat nieje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to poučenie pre ostatné rozhadzovačné krajiny, tu sa rozhadzuje ináč, nie na dôchodkoch, ale je to varovanie, svojím spôsobom

 

Kým investori čakajú, ako dopadne dnešná schôdzka ministrov, bežní ľudia v Nemecku majú v probléme jasno. Viac ako polovica z nich by podľa prieskumu, ktorý v nedeľu zverejnili noviny Bild, Grékov z eurozóny vypoklonkovala. Nemci sú aj proti tomu, aby ostatné štáty únie zachraňovali Grécko.

 

Odchod z eurozóny však nie je jednoduchý. Bruselské dokumenty s tým nerátajú. „Po ratifikácii Lisabonskej zmluvy existuje možnosť opustiť Európsku úniu, ale v prípade členstva v eurozóne, táto možnosť neexistuje," povedal expert Českej sporiteľne pre európske záležitosti Petr Zahradník.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5243266/nemci-nechcu-grekov-v-eurozone.html#ixzz0fhv8ZPd3

vyrábať dlhy je ľahko, splácať to budú všetci

 

Grécka kríza naplno prepukla vlani, keď pre vysoký dlh a deficit rozpočtu prišla krajina o výhodný rating. Opäť sa ukázalo, že ich štatistiky sú viac ako pochybné. Pôvodný odhad deficitu rozpočtu na minulý rok sa napokon strojnásobil takmer na 13 percent HDP. Pravidlá únie povoľujú tri percentá. Kríza neskôr začala naštrbovať dôveru finančných trhov k eurozóne. Euro preto od začiatku roka stratilo vyše päť percent.

 

Únia pomoc Grékom podmieňuje znížením deficitu minimálne o štyri percentá HDP. Vláda plánuje preto zmraziť platy, zvýšiť dane a siahnuť aj na mimoriadne štedré penzie. Minulý týždeň proti tomu demonštrovali tisíce ľudí, ktorých do ulíc doviedli odbory. Štrajk však ani zďaleka nebol taký mohutný, ako sa čakalo. Ľudia si podľa BBC totiž začínajú uvedomovať, že inej cesty, ako sa uskromniť, niet.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5243266/nemci-nechcu-grekov-v-eurozone.html#ixzz0fhw8CPqS

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

okrem iného Brusel žaluje grécko za nelegílne daňové úľavy, grécky podpredseda vlády Theodoros Pangalos krátko pred začiatkom hodnotenia gréckeho úsporného plánu osočil EÚ

Slabé vedenie v rámci Európskej únie (EÚ) zhoršilo finančnú krízu Grécka, keďže EÚ nie je schopná upokojiť finančné trhy obávajúce sa nesolventnosti krajiny.

 

zdroj: Pangalos: Slabé vedenie Únie škodí Grécku

hýrenie, vysoké dôchodky, nízke dane, život v bezstarostnom raji za ten rok zhorkol, ale na vine je celá eú, ktorá ich má aj tak povinnosť vytiahnuť z kaše ...

 

včera pingpongovú loptičku odpinkol grécky vicepremiér takto :

Ďalšie zhoršenie ekonomickej situácie v Grécku je dôsledkom absencie silných lídrov na čele Európskej únie, myslí si podpredseda gréckej vlády Theodoros Pangalos. Ako povedal v pondelok v rozhovore pre tamojšiu televíziu, únia zlyhala v prístupe k riešeniu nepriaznivej situácie, keď nedokázala zaujať postoj, ktorý by vzbudil dôveru.

 

Podľa neho dnešná Európa nemá žiadne politické vedenie. Ako zároveň dodal, neverí, že by sa to isté dialo, ak by na čele únie teraz boli Delors, Mitterand či Kohl, uviedol podpredseda gréckej vlády narážajúc na bývalého predsedu Európskej komisie Jacqa Delorsa, bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda či predchodcu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Helmuta Kohla.

 

....

 

Grécko znepokojilo EÚ po tom, ako krajina oznámila, že jej rozpočtový deficit za rok 2009 dosiahol takmer trinásť percent hrubého domáceho produktu. Schodok prekročil viac ako štvornásobne trojpercentný strop Európskej únie a trojnásobne prekonal pôvodné odhady.

 

Celkový dlh Atén predstavuje asi 300 miliárd eur. Lídri EÚ sa preto minulý štvrtok dohodli na pláne finančnej pomoci Grécku s cieľom zabrániť prehĺbeniu krízy v 16-člennej eurozóne, neoznámili však žiadnu konkrétnu finančnú pomoc. Podľa aktuálnych informácií dostanú Atény finančnú pomoc dosahujúcu až 25 miliárd eur.

 

zdroj: Grécky vicepremiér: Zlyhala EÚ, za Kohla by sa toto nestalo

 

 

a dnes je grécko tam , kde pred rokom začalo, to ešte nebolo celkom jasné pre občanov, kde je pes zakopaný, ale štrajkujú vehementne južansky rovnako :

Po týždňovej pauze Atény znovu zaplnili masy. Štrajk proti vládnym škrtom ochromil dopravu, školy aj nemocnice. Na protestoch sa zúčastnili najmä štátni zamestnanci, ktorým vláda siaha pre krízu na platy.

 

Vládne opatrenia totiž počítajú so zmrazením základných platov vo verejnej správe, zrušením viacerých finančných bonusov štátnym zamestnancom, predĺžením veku odchodu do penzie.

 

Siahnuť sa má aj na dôchodky, ktoré sú aj na pomery únie veľmi štedré. Vláda chce takisto zvýšiť daň z tabaku, benzínu, alkoholu, majetkové dane a dane z príjmu. Tým chce znížiť deficit verejných financií z 13 na menej ako 9 percent HDP.

 

„Ľudia vyšlú z ulíc jasný a silný odkaz vláde, ale aj Európskej únii, finančným trhom a partnerom v Európe, že ich potreby sú viac ako nároky finančných trhov," citovala agentúra Bloomberg Yiannisa Panagopoulosa, šéfa odborového zväzu GSEE, ktorý združuje viacero súkromných firiem. „My sme krízu nezapríčinili," vyhlásil predák.

 

Vláda cez svojho premiéra tvrdí, že niet kam ustúpiť. Premiér George Papandreu pre Reuters povedal, že so štrajkujúcimi má pochopenie, ale na doterajší blahobyt „krajina jednoducho nemá peniaze". Výzvu odborárskeho predáka nemienia akceptovať ani finančné trhy.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5257219/greci-strajkuju-trhy-ich-ignoruju.html#ixzz0gV0kBRSF

 

začalo to pred rokom aj niečo ... prvá krajina je na kolenách.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

gréci medzitým stihli obviniť z dôsledkov rozšafného hospodárenia nielen európsku úniu, ale aj hitlerovské nemecko

 

"Ide iba o odvádzanie pozornosti od skutočných problémov," uviedol analytik David Marek pre iDnes.cz. "Grécko si len nechce pripustiť, že sa ocitlo na pokraji priepasti, a to len vlastnou vinou," dodáva.

 

Podľa Jana Jedličku z České spořitelny majú problémy v krajine "negatívny vplyv na duševné zdravie najvyšších gréckych predstaviteľov".

 

Výskumy verejnej mienky ukazujú, že až 70 percent Nemcov chce, aby Grécko opustilo Eurozónu. "Grécko nemalo nikdy vstúpiť do eurozóny, pretože sa na to nikdy nekvalifikovalo a teraz prostredníctvom eura vydiera ostatné členské krajiny," povedal Hans-Werner Sinn, šéf nemeckého ekonomického inštitútu IFO.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5258221/greci-sa-stale-vyhovaraju-uz-aj-na-hitlera.html#ixzz0ga5xtZlf

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja nechapem co vlastne chcu Grecky politici/odborari/obcania, aby sa im zvysok europy skladal na prezamestnatnost, nadpriemerne platy v statnej sprave a na celu tu ekonomicku bublinu, ktoru okolo seba vytvorili?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

asi tak ... ja si myslím, že to chcú. a myslí si to evidentne ešte kdekto, Focus to nakreslil nahlas

 

a rétorika a sila výrazových prostriedkov naberá na obrátkach

podľa ankiet 70 % nemcov chce grékov vidieť ďaleko od únie, Focus zapojí obálku, ktorá pobúri už aj tak pobúrených, a nemecký veľvyslanec na koberčeku pred gréckymi otcami prešafárenej vlasti musí rozprávať, že nemci sú predsa len pevne na strane chudákov grékov ... gréci vedia, že to nie je pravda, a fraška pokračuje ... ale začína byť nechutná ... a koniec v nedohľadne :lol:

tak kto bude nakoniec platiť ?

 

Najvplyvnejšia grécka spotrebiteľská organizácia vyzvala dnes na bojkot nemeckých výrobkov a obchodov na protest proti obálke časopisu, ktorá rozzúrila Grékov. Obálka totiž zobrazuje Venušu Milétsku, ako robí rukou obscénne gesto.

 

Nemecký magazín Focus vo svojom poslednom vydaní zobrazil slávnu klasickú bezrukú sochu, ktorá sa v súčasnosti nachádza v parížskom múzeu Louvre, ako ukazuje vztýčený prostredník pod nadpisom "Podvodníci v eurorodine" s cieľom naznačiť, že Grécko úmyselne zavádzalo členské štáty EÚ, aby sa dostalo do eurozóny.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5260837/greci-chcu-bojkotovat-nemecke-vyrobky.html#ixzz0gfwupxva

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na utorok ohlásili grécki taxikári dvojdňový štrajk proti ďalšiemu skresaniu verejných výdavkov. Plánujú tiež blokovať dopravu v hlavnom meste.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5265956/greci-sa-asi-budu-musiet-vzdat-strnastych-platov.html#ixzz0h1VgJlD1

 

Nechapem co im beru detske pridavky, ci ozaj tam taxikari su ucitelia(ako bolo pisane v prechadzajucom clanku), ktori nemaju koho ucit a nepaci sa im , ze beru im 14 plat. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Problém Grécka je niekde úplne inde. Grécka ekonomika vždy bola slabá a nikdy nebola konkurencie schopná. Inak povedané, Grécko bolo tak hospodársky zaostalé a neperspektívne, že vstup do EMÚ by za normálnych okolností nebol možný. Grécko žije len z turizmu, to je jediná devíza tejto krajiny. Nízka výroba, takmer žiadny vývoj. Grécko žilo na dlh a tento dlh bol krytý pôžičkami z amerických bánk. Vďaka týmto "maskovacím manévrom" grécka ekonomika vyzerala byť v dobrej kondícii, ale bola to len veľká bublina. A prečo USA pomáhali Grécku kryť dlh? Odpoveď je jednoduchá, ktorá mena najviac ohrozuje dolár? Teraz tá bublina praskla a na povrch vyšlo všetko čo pod ňou za celé tie roky bolo.

Ďalšia vec. Keď vypukla hospodárska kríza v Maďarsku čo spravili Maďari? Začali šetriť a robiť ozdravné opatrenia. Aj vďaka tomu za 1€ zaplatia 260 forintov a nie cez 300 ako to bolo prednedávnom. A čo robia Gréci namiesto ozdravných opatrení? Demonštrujú že si musia uťahovať opasky, hádžu kamene na policajtov a nadávajú za Nemecko že im nechce pomôcť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

ako vyzerá taký bankrot krajiny ?

 

Bankrot Grécka sa vraj už nedá odvrátiť

Grécko stále vysoko úročí svoje cenné papiere. Trhy podľa nemeckého denníka neveria v záchranu krajiny.

 

HAMBURG. Angele Merkelovej a Nicolasovi Sarkozymu bluf nevyšiel: finančné trhy neveria záchrannému plánu pre Grécko. Náklady Grécka zostanú na nebezpečne vysokej úrovni a bankrot sa už nedá odvrátiť. Rovnako ako v prípade americkej veľkobanky Lehman Brothers je to len začiatok konca, napísal nemecký denník Die Welt.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5313400/bankrot-grecka-sa-vraj-uz-neda-odvratit.html#ixzz0kY4bWkPA

 

a euro znovu padalo ...

Situácia okolo Grécka sa vyhrocuje. Ich dlh sa vymyká spod kontroly

 

Grécko by malo konečne požiadať o pomoc, dlhová kríza naberá na intenzite. Tvrdí to ratingová agentúra Fitch.

 

ATÉNY. Náklady Grécka na obsluhu štátneho dlhu dosiahli nový rekord, už tretí deň za sebou. Dlhová kríza krajiny tak opäť nabrala na intenzite, čo znamená, že záchranný program eurozóny zatiaľ veľkú podporu krajine nepriniesol.

 

Nastal preto čas, aby Grécko požiadalo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Povedal to Chris Pryce, predstaviteľ medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch zodpovedný za Grécko.

Euro znovu padalo

....

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5319365/situacia-okolo-grecka-sa-vyhrocuje-ich-dlh-sa-vymyka-spod-kontroly.html#ixzz0kY5OYSEN

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a aby sme na to nepozerali príliš čierne, budeme pomáhať.

rozkradnutí, zadlžení, nie je na nové školské pomôcky a v nemocnici si operovaní ľudia namiesto šamlíka kladú nohy na vratké kýble, keď teda sú tam aspoň kýble, ale budeme úplne európski, veď máme aj záväzky, nielen plané reči ... gréci sa mali fajn, dôchodky o ktorých sa u nás môže snívať, nadštandard, tak im to zaplatíme ... no : )

stačí, keď Grécko požiada o pomoc

eventuálne, ako sa píše v článku, by pôžička mohla byť pre nás zisková ... hoci ako tu píšu, experti kdejakí si nesľubujú od injekcie zmenu stavu :lol:

 

Na pomoci pre záchranu verejných financií Grécka by sa Slovensko malo podieľať pôžičkou približne vo výške 306 miliónov eur. Táto suma je v súlade s konceptom, podľa ktorého krajiny eurozóny hradia prípadnú prvú 30-miliardovú pôžičku Grécku v prvej fáze programu podľa svojich podielov na celkovom kapitále Európskej centrálnej banky.

...

Aktiváciu finančnej pomoci vo forme bilaterálnych pôžičiek môže odštartovať len Grécko, ak o ňu požiada, žiadosť zhodnotí Európska komisia spoločne s Európskou centrálnou bankou a konečné slovo budú mať vo veci ministri financií eurozóny.

...

Dnes sa stretli experti z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky, Grécka a Medzinárodného menového fondu, aby riešili ďalšie detaily mechanizmu a jeho implementácie. Hovorca komisára Rehna však odmietol, že by sa po ňom očakával nejaký výsledok meniaci aktuálny stav.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5325003/grekom-by-sme-mali-dat-vyse-300-milionov-eur.html#ixzz0kuNXbb4L

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

len beztak je tá bublinka divná - nedávno som pri ktoromsi článku videla zoznam krajín, ktoré v 20. storočí zbankrotovali. niektoré krajiny v každom desaťročí.

nič mimoriadne sa nestalo, svet sa točil ďalej

a gréci keď budú ešte dlho vymýšľať a demonštrovať, hanba sa tým prehĺbi ... už tento rok by tam mohli pri šetrení a nie protestovaní znovu chodiť na celú sezónu nemci, ktorých dourážali, a pokračovalo by všetko ďalej... s menšími dôchodkami a platmi a ziskami, s nezamestnanosťou, ale prežili by a postavili na nohy z vlastnej sily ... tých čo tam dnes hádžu kamene do policajtov, by to možno prebudilo ...

alebo nie... gréci majú čas, spia, neponáhľajú sa, ani im tak rýchlo nedocvakne

pôžičku bude treba vrátiť ... to nepôjde z vysokých dôchodkov

 

nie celkom chápen z toho článku tú prognózu

" Dnes sa stretli experti z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky, Grécka a Medzinárodného menového fondu, aby riešili ďalšie detaily mechanizmu a jeho implementácie. Hovorca komisára Rehna však odmietol, že by sa po ňom očakával nejaký výsledok meniaci aktuálny stav. "

 

načo tam vraziť toľké miliardy, keď očakávateľne to zmizne v krajine ako lanský turisti, a nezmení to aktuálny stav ?!?!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov