Skočiť na obsah

Asteroidy. Padnú, nepadnú?


Linkman

Odporúčané príspevky

Dosť ma zaujala správa čo som sa dočítal pred pár dňami.

 

Spresnené výpočty vtedy ukázali, že nie je vylúčená zrážka tohto telesa so Zemou dňa 13. apríla 2029 a teleso sa dostalo na zoznam nebezpečných planétok (PHA). Riziko zrážky bolo vtedy ohodnotené stupňom 4 na desaťstupňovej Turínskej stupnici, pričom pravdepodobnosť zrážky bola vypočítaná na 1,6 %, čiže 60:1.

 

Významným rizikovým faktorom je zmienený blízky prelet planétky okolo Zeme v roku 2029. Ak by teleso preletelo v rámci rozptylovej elipsy (myslená elipsa v rovine kolmej na dráhu okolo vypočítaného bodu najväčšieho priblíženia k Zemi, ktorej rozmery sú dané nepresnou znalosťou dráhy) jej určitou časťou s rozmerom asi 600 m, potom by v 13. apríla 2036 mohlo dôjsť ku kolízii so Zemou, pričom oblasť dopadu by sa nachádzala niekde v páse tiahnucom sa od Európy cez Blízky Východ po Indiu a Bangladéš

Zdroj wikipedia

 

http://sk.wikipedia....i/99942_Apophis

 

 

 

Zaujma na váš názor či padne či nie a tak okolo toho.

 

A simulácia toho čo by sa stalo keby padol:

http://www.youtube.com/watch?v=InPNk44v7uw

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

túto simuláciu som už videla v inej súvislosti, pred nedávnom bola na nete hodne populárna, nie s Apophisom, ale tak, ako píše axel ...

 

aj apophis by narobil škody, nepochybne, a raz k tomu príde, a vyžehlí nás to ako chudákov dinov, ale nemyslím, že to bude apophis

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

NASA initially estimated the energy that Apophis would have released if it struck Earth as the equivalent of 1,480 megatons of TNT. A later, more refined NASA estimate was 880 megatons.[14] The impacts which created the Barringer Crater or caused the Tunguska event are estimated to be in the 3-10 megaton range[15] The 1883 eruption of Krakatoa was the equivalent of roughly 200 megatons.

 

Path of risk where 99942 Apophis may impact Earth in 2036.

 

The exact effects of any impact would vary based on the asteroid's composition, and the location and angle of impact. Any impact would be extremely detrimental to an area of thousands of square kilometres, but would be unlikely to have long-lasting global effects, such as the initiation of an impact winter.

Ta simulacia asi tak presna nebude :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Apophis podľa mňa by spôsobil len lokálnu katastrofu, teda že by bol schopný zrovnať so zemou celé Maďarsko... teda nič proti Maďarsku, ale zhruba také veľké územie by mohol zničiť. Záleží od hmotnosti a rýchlosti zrážky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak samozrejme záleží od veľa vecí ................... ale tak buď nech padne a poriadne alebo nech sa ani neunúva. / akoby to záležalo od neho :lol: / Ale určite tu raz dačo padne tak ako tak .................... a ani NASA stým nič nespraví

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

NASA s tým asi tentokrát nič nespraví, ale Rusi sa možno pokúsia vychýliť tento astroid z jeho dráhy:

Perminov (šéf ruskej kozmickej agentúry Roskosmos) však chce mať istotu, že nešťastiu sa pokúsia predísť. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Golos Ruska povedal, že mu nedávno istý známy vedec vysvetlil, ako sa dráha asteroidu, ktorý je oveľa vačší ako kométa pri Tunguskej udalosti, približuje k Zemi.

 

Najpravdepodobnejším spôsobom boja s asi tristometrovým asteroidom bude špeciálny prístroj, ktorý však nesmie asteroid zničiť a ani nesmie využiť na zmenu jeho dráhy jadrový výbuch.

http://veda.sme.sk/c/5172508/rusi-sa-chystaju-zastavit-asteroid.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Apophis zrovna nie,

 

ale v stredu 13. 1. 2010 preletí v tesnej blízkosti Zeme asi desať metrový asteroid - pritom sa špekuľuje, či to nie je len vesmírny odpad, prípadne niektorý z posledných stupňov nosnej rakety Saturn 5 ...

 

V stredu, asi o 13:14 nášho času, len tesne minie Zem asi desaťmetrový asteroid. Okolo našej planéty preletí vo vzdialenosti približne 125-tisíc kilometrov, čo je zhruba trikrát bližšie, ako je od Zeme vzdialený Mesiac.

 

Odborníci však hovoria, že i v prípade, ak by sa dráha telesa krížila s dráhou našej planéty, k dopadu nedôjde. Planétka s označením 2010 AL30 by pravdepodobne zhorela v atmosfére. „Rozpadla by sa a vyparila v atmosfére, na zemský povrch by dopadli nanajvýš drobné úlomky, " povedal pre iDnes odborník na astronautiku Antonín Vítek.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5189371/zem-tesne-minie-asteroid.html#ixzz0cRWVajiV

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Možeme byt radi že o ňom vieme

schopnosť predvídať kozmické nebezpečenstvo je zatiaľ relatívne malá. Tim Spahr, riaditeľ cambridgeského Centra menších planét, tvrdí, že v súčasnosti poznáme len málo dráh asteroidov menších ako 100 metrov.

 

Zničujúce následky by však mal už aj dopad telesa s priemerom tridsať metrov. Známy Tunguský meteorit mal priemer asi 60 metrov.

 

Výbuch nad ostrovom Sulawesi možno vnímať aj ako varovanie. Mapovanie dráh asi 20-metrových asteroidov by však podľa odborníkov stálo miliardy dolárov. Museli by sme vybudovať nové a ešte väčšie ďalekohľady.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5092797/nad-indoneziou-vybuchol-asteroid-nik-pred-nim-nevaroval.html#ixzz0cbW6yW3M

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

obletujú nás statočne, Apophis je len budúci projektil, ktorý podľa NASA trafí Zem na 1,6 % ...

 

preletel ďalší, ináč sme zvyknutí, nemusia nás nútiť zvykať si, len na inakšie vzdialenosti ... 12 000 kilometrov to je tu kúsok, ako do susedov :D

Asteroid zase minul Zem. Zvykajme si

 

Pravdepodobne asteroid spôsobil vyhubenie dinosaurov. Od vtedy sa nám apokalyptické zrážky vyhýbajú.

 

Asteroid s priemerom päť až dvadsať metrov sa rýchlosťou stotisíc kilometrov za hodinu rútil priamo na Zem. Stále zrýchľoval. A v poslednej chvíli ten kus kameňa zmenil smer, preletel ponad Antarktídu a vrátil sa do vesmíru.

 

Zhruba toto sa odohralo v pondelok večer nášho času. Na Zemi to paniku nespôsobilo, vzdialenosť, do ktorej sa asteroid dostal, je totiž bezprostrednou len z pohľadu nekonečného vesmíru. Okolo Zeme preletel vo vzdialenosti približne dvanásťtisíc kilometrov.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5957108/asteroid-zase-minul-zem-zvykajme-si.html#ixzz1QbYNEHvu

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Apophis :)

 

a je to tu - pred piatimi rokmi sme tu Apophis spomínali prvýkrát, katastrofické scenáre sa vtedy rojili, potom ich s prehľadom prebil koniec sveta, ale tentokrát je tu Apophis reálne a úplne vážne ... všetkého sa raz dočkáme : dnes okolo Zeme preletí asteroid Apophis

 

katastrofické scenáre sa dnes nenaplnia, možno potom roku 2029, potom roku 2036 ... kedy by mal letieť raz bližšie, raz ďalej vzhľadom k Zemi než dnes :

... v stredu okolo našej planéty preletí slávny asteroid 99942 Apophis. Takmer tristometrové teleso patrí medzi potenciálne nebezpečné kozmické objekty, ktoré astronómovia sledujú a prerátavajú ich dráhu.

 

Apophis preletí okolo Zeme vo veľkej vzdialenosti. Vedci hovoria o takmer pätnástich miliónoch kilometrov. K našej planéte by sa však mal dostať bližšie v roku 2029. Aj keď pôvodné výpočty hovorili o značnom riziku zrážky, neskoršie prepočty ukázali, že to riziko bude minimálne.

 

Asteroid v roku 2029 preletí okolo Zeme vo vzdialenosti desiatok tisíc kilometrov. Bude však k našej planéte bližšie, než niektoré satelity. Zrážka však nehrozí.

Modely tiež ukazujú, že riziko zrážky je takmer nulové aj v roku 2036. Asteroid by mohol byť dokonca ďalej, ako je dnes.

 

Americký národný úrad pre letectvo a vesmír ( NASA) však vyrátal, že v prípade dopadu by bol náraz asteroidu najmenej desaťkrát silnejší, ako dosiaľ najsilnejšia vodíková bomba. Pohodlne by dokázal vyhladiť mesto aj s jeho okolím.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2HUgFR39p

 

čakajme dosť dlho, dočkáme sa, Apophis je tu ... :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Asteroid 2004 BL86

 

prvýkrát ho objavili r. 2004, výpočty dráhy ukázali, že sa k Zemi najviac priblíži 26.januára 2015

- vtedy bude možné asteroid pozorovať pomocou teleskopov a silných ďalekohľadov.

 

... (našu) planétu minie v bezpečnej vzdialenosti približne 1,2 milióna kilometrov, čo je zhruba trikrát väčšia vzdialenosť, než aká delí Zem a Mesiac, hovoria astronómovia o „blízkom prelete“.

Iné rovnako veľké teleso sa Zemi viac priblíži až v roku 2027, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

 

http://vat.pravda.sk/vesmir/clanok/342819-okolo-zeme-coskoro-preleti-velky-asteroid/

 

stav 19.1.2015:

post-3-0-28472300-1421692411.jpg

http://indiatoday.intoday.in/story/asteroid-2004-bl86-nasa-don-yeomans-linear-survey/1/414009.html

http://www.space.com/28269-asteroid-earth-flyby-2004-bl86.html?utm_medium=twitter&utm_source=twitter

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 rokmi...

Asteroid, ktorý vyhubil dinosaury mal priemer asi 10 km, čo je cca 1280x menej ako priemer Zeme. To je to isté ako keby do gule s priemerom 1,8 metra (bežná výška mužov na Slovensku) narazil kamienok o veľkosti 1,5 milimetra. Sila.

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov