Skočiť na obsah

Tretie kolo klubu


Bijou

Odporúčané príspevky

tak som to pred chvíľou dočítala.

veľmi pútavo napísaná kiha, tiež som sa musela nútiť odtrhnúť sa od nej

páčilo sa mi, že nebola ponímaná ako poučovanie a výstrahy a celkovo "múdre reči"

proste ma pekne vtiahol do deja a ukázal ako to naozaj bolo/je, bez príkras alebo naopak bez "zastrašovania"

ale celkovo som mala pri tej knihe strašný pocit takej bezmocnosti :)

 

a páčil sa mi ako bol vykreslený ten Michalov vzťah s Evou... aj tie chvíľky keď dal pichnúť najprv jej, a až potom si pichol on sám

 

bol to verný obraz jednej obyčajnej rodiny, bežné problémy pubertálneho decka, a k čomu to viedlo...

na mnohých miestach som sa musela pousmiať..bolo to také tragikomické, aj ku koncu napríklad..hlavne táto pasáž:

"Myslí si, že jsem takhle zhubnul v kriminále, napadlo Michala. Byl by se rozesmál. Svatá boží prostoto. - Po tolika letech kariéry feťácké matky."

 

tiež som čakala takýto nejaký koniec...a Dáša s tým dieťaťom.. to bola fakt sila :)

 

v každom prípade, veľmi dobrá kniha, mám chuť dať to prečítať niektorým mojim spolužiakom :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 38
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • phersu

    6

  • valcik

    6

  • Nokia

    4

  • Bijou

    4

Top prispievatelia v tejto téme

tiež som Memento už prečítal, no musel som počkať, až sa dojem z knihy vo mne trocha "usadí".

 

knihu som zhltol za jeden večer, čítal som takmer bez prestávky. je to veľmi smutný príbeh, bez príkras. napísaný je pútavo a mám dojem, že aj pravdivo. počas čítania som si stále uvedomoval, že mená postáv možno sú vymyslené, no udalosti, ktoré sú v knihe opísané, sa veľmi podobným spôsobom opakujú medzi mladými ľuďmi i dnes, v tejto chvíli.

 

..

 

ak sa človek dostane na šikmú plochu, len ťažko sa dá zastaviť pád. nezáleží na tom, či chcel len skúsiť niečo nové, či bol len zvedavý čo uvidí a zažije, alebo či sa tam dostal len náhodou či z iného dôvodu. v okamihu, keď stratí cieľ a perspektívu, keď si uvedomuje že mu ostáva len málo času, vtedy už je neskoro na pomoc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

no tu to nejak zomrelo, to som asi nič moc knihy vybrala, čo... a ani sama som ešte nečítala Memento... :lol:

 

jo, a nechcelo by sa ďaľšiemu v poradí (valcikovi) dať na výber niečo dobré? aby sme ten klub trochu rozhýbali a komenty k tomuto (resp. predchádzajúcim kolám) môžme prihodiť dodatočne... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To nebol zlý výber kníh, podľa mňa boli knihy veľmi dobré.

 

Lenže ako si sme sa na to väčšina vydlabali síce ja som Memento čítal, ale nepridal som koment k tomu. A škoda jedného dvoch členov, ktorí boli mimoriadne aktívny v knihách.

 

Veď valčík vyberie niečo suprové a rozbehneme to na novo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no hlavne že mňa pucoval, nech prispejem :lol:

 

ja si myslím, ale nechcem nikoho do ničoho nútiť /teda ja som sa zatiaľ tiež nepretrha/, že by to mohlo byť aj o reakcii na názory druhých a nielen téma, kde každý napíše jeden názor a ide sa ďalej... ale tak diskusia sa asi musí sama rozvinúť a nie nasilu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jaj, priznám sa, že som na náš klub pozabudol, prepáčte.. vrhnem sa na to, popátram a vyberiem ďalšie knihy. mne je ľúto, že nám odtiaľto odišla Catka Filozofka, ale s mačkami už to tak býva, vždy idú tam, kam chcú. :-)

 

..bijou, tvoj výber bol dobrý, prečítal som si Memento aj My děti ze stanice ZOO.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Memento som dočital pred par dňami, bohužiaľ (čiastočne aj kvôli lenivosti) zohnal som len e-book, takže to bolo take kostrbate čitanie väčšinou v autobuse na mobile. Ťažko tu rozputavať nejaku diskusiu, keď suhlasim s tym, čo tu už odznelo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja nejako v poslednej dobe nemam cas..ale akoby ani chut citat nove knihy..

ovela radsej sa vraciam k uz precitanym a citam si ich nanovo..

aj Kerouaca, co som zacala citat, ked som bola chora doma, mam stale nedocitaneho..

 

snad len prechodne obdobie :lol:

 

ale precitanie mementa mam v hlave ulozene...ja myslim, ze v poho mozme ist aj dalej s dalsimi kolami.. a kto to precita neskor tak to sem prilozi

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Kniha sama o sebe prudko čítavá, niektoré scény strhujúce, ale:

Trochu mi tam chýbal väčší priestor venovaný začiatkom, tomu dobrému, čo Michal s fetom zažil, je to tam spomenuté vlastne len veľmi útržkovito, takto mi to pripadá ťažko uveriteľné, vzdialené, prečo je také ľahké dostať sa do toho. Chýba mi viac skutočného blízkeho známeho sveta, z ktorého sa všetko úplne nevinne zrazu zvrtne na inú cudziu cestu. Keby to píšem ja, vložila by som tam určite viac opisu dôvodov, alebo skôr pocitov, emócií spojených so začiatkom fetovania... v podstate vo mne z tej knihy zarezonovalo len to zlé, hnus, odpad, špina, šlo to teda trochu mimo mňa, chýbalo mi tam proste také klasické poukázanie: ?aha, to sa môže stať každému, aj takým na pohľad normálnym bezproblémovým ľuďom ako ja a ty...? možno to bol zámer autora, že toto v podstate už tisíckrát omleté drogové klišé použité snáď v každom diele o drogách chcel nahradiť niečím iným, neviem... u mňa tým dosiahol, že som sa s postavami nestotožnila, lebo som ich videla len ako hlúpych ľahko ovplyvniteľných feťákov, čo bolo spôsobené práve tým, že mi ich autor neukázal (alebo nie dostatočne) ako normálnych inteligentných mladých ľudí predtým ako sa stali tým, čím sa stali...

Neviem...mal niekto tiež taký dojem z toho, či som len nemala na to správnu náladu, aby ma to dostatočne vtiahlo a uverila som tomu?

 

nikdy si nepripustil, že si za to všetko môže sám

hej, tiež mi tam chýbala sebareflexia... i keď to bol možno zámer, tak ako aj zámerne nespomenuté dobré časy, keď už je niekto tak ďaleko ako on počas doby, keď leží v nemocnici s hnisavým zápalom žíl, už asi ani nevie rozmýšľať o sebe a začiatkoch, ale všetko sa to sústreďuje len na spleť spomienok, ktoré ho doviedli tam, kde je...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

..tiež mi tam chýbala sebareflexia... i keď to bol možno zámer, tak ako aj zámerne nespomenuté dobré časy

myslím, že to tam chýbalo zámerne. ja som mal pocit, že aj preto začína kniha "opačne", teda v okamihu, keď Michal už melie z posledného.

 

počas celého deja sa objavovali krátke odstavce, v ktorých Michal letmo spomínal na svoj predošlý život, na časy bez drogového kolotoča. tieto odstavce sa objavovali stále zriedkavejšie a dej sa čoraz väčšmi točil len okolo toho najhoršieho, najšpinavšieho a najzúfalejšieho.

 

tak je to i v skutočnosti, myslím že to bol zámer. narkoman má možno pár pekných zážitkov zo začiatku, keď ešte vlastne nie je narkomanom, ale len "experimentátorom". tieto zaujímavé zážitky však časom úplne vymiznú, ako sa človek stáva "feťákom na plný úväzok". pervitín, okolo ktorého sa točilo jadro príbehu, spôsobuje ireverzibilné zmeny v mozgovom tkanive a ľudia, ktorí mu podľahnú na dlhší čas, stratia svoju pôvodnú osobnosť. okrem iného prídu o svoje spomienky, kvôli nezvratným poškodeniam mozgu. ak vydržia dostatočne dlhý čas, postupne prichádzajú o všetky vyššie funkcie, ktoré náš mozog má. postupne z človeka zostane naozaj len brblajúca troska, ktorá sa riadi základnými potrebami - myslí len na príjmanie potravy a na vylučovanie. stratí dokonca i pud sebazáchovy, rovnako i sexuálne pudy.

 

to bolo spomenuté i v závere knihy, kde sa písalo o skutočnom konci hlavného hrdinu príbehu. ten zomrel v nejakom sanatóriu, kde strávil posledné dni svojho života, odkázaný na trvalú pomoc zdravotníckeho personálu. vtedy už kvôli poškodeniu mozgu nedokázal ani komunikovať pomocou slov...

 

(to je môj dojem, netvrdím že som to pochopil správne)

 

---

..teraz mám voľný čas, skúsim teda pohľadať pár vhodných kníh pre štvrté kolo. dúfam, že to stihnem ešte tento rok, prepáčte ak môžte. :-)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teda, nie som členom klubu, tak neviem, či môžem prispieť aj ja, ale veď hádam potom ma niekto "zotrie"...

 

Memento je, myslím, kniha, ktorá sa číta na dvakrát, raz pre obsah, raz pre "poprežúvanie".

Môj "prvý raz" bol podobného rázu, ako mala Bijou. Toto mi tam chýba, hento mi tam chýba. Príklad sebareflexie... vyliečil ma z toho jeden feťák predávajúci nota bene, ktorý mi predviedol práve ten nedostatok vetou "Ale ja som závislý, ty mi musíš pomáhať!"

 

No a "zámerne nespomenuté dobré časy"... Pri druhom čítaní mi došlo, že dobré časy - subjektívne vnímané Michalom - asi neboli. Dobré časy nastali, keď mal pocit, že konečne niekam patrí. Že tí ľudia uznávajú jeho schopnosti, že už nikoho nesklame, možno najviac sám seba.

 

"Tomu dobrému, čo Michal s fetom zažil..." absencie, vyhadzov, nervy v rodine, strašidelné halucinácie, ... zháňanie fetu, zháňanie fetu, zháňanie fetu...

"Na pohľad bezproblémový mladý človek..." to bude asi ten problém, že na pohľad. Michal predsa nebol nikdy bezproblémový, alebo minimálne nevnímal vlastnú rodinu ako bezproblémovú, a visel na tom dievčati, čo sa s ním rozišlo, práve preto, lebo necítil láskavé rodinné zázemie...

 

To letmé spomínanie na predošlý život... bolo vlastne letmé spomínanie na to, čo sa mu v tom živote nepáčilo. A áno, šlo tam o hlúpych, ľahko ovplyvniteľných feťákov, pretože boli hlúpy, ak si mysleli, že fet vyrieši problémy, a ľahko ovplyvniteľní... nebolo príliš ťažké ich na fet nahovoriť. Obávam sa, že kombinácia múdry zásadový feťák ... nie je práve realistická.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

ciste psycho..kniha ma rychlo uputala a ja som zrazu nemohla prestat citat. doslova ze som sa stale viac a viac citila ponorena do spiny, ked michal nevedel prestat, opat a opat zacinal a jeho jedinym zmyslom ziviota sa stala dalsia davka...

najprv tam este aj bola Eva a ich chorobna narkomanska laska, ale ku koncu, ked lezal s nohou a len na nu vyhukoval, ochotny spravit vsetko, len aby dostal svoje...

znechutena, ponorenim do nahlbsieho dna, som aj tak musela citat dalej...

a tie navstevy jeho mamy, ktorej mi bolo tak luto...uplna ukazka toho, ako, ako taketo nieco postihuje najblizsiu rodinu

je kopec rodicov, ktori sa tak, ako jeho otec, snazia predstierat, ze syn neexistuje

 

cakala som , ze v zavere bude michalova smrt

 

to s dasou a jej dietatom...najhorsie na tom cekom bolo, ze to nebol len taky obycajny pribeh, ale bezny zivot, ktory sa stale deje.. a v tom bola ta hroza toho celeho

 

neviem, podla mna bolo dobre, ze autor nerozoberal to pekne, co michal z tej drogy spociatku mal...pointou bolo poukazat hlavne na tu spinu a biedu

a predsa len, bolo tam spomenute to, co ho tam lakalo : chcel uniknut stereotypu zivota, problemov spoluziakov, s Olinou.. a ako sumeru spomenula, partia..mal pocit, ze vie viac, ze ma niekoho, kto ho podrzi...

a ked zistil pak, uz nevedel prestat

 

ale ako pise hore sumeru...myslim, ze sa k tej knihe budem musiet este raz vratit. citat pomalsie, menej sa ponorit do deja a hltat ho, pre lepsie pochopenie

asi by aj bolo fan mat ju doma na policke

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

myslim, ze sa k tej knihe budem musiet este raz vratit. citat pomalsie, menej sa ponorit do deja a hltat ho, pre lepsie pochopenie

asi by aj bolo fan mat ju doma na policke

 

Memento som prvýkrát zhltla strašne rýchlo, teraz s odstupom času si uvedomujem, že som vnímala hlavne atmosféru; druhé prečítanie mi dalo viac, všimla som si veľa detailov, ktoré mi prvýkrát unikli, lepšie som precítila dej, chápala súvislosti..myslím, že jedno prečítanie nestačí... mne teda určite nie :lol:

Je to jedna z mála kníh, ktoré asi môžem čítať xkrát, a nezunuje sa mi, nebude ma nudiť...

 

..ešteže ho mám na poličke :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

nasla som k tomu celkom zaujimavy rozhovor:

 

Moderátor (Václav Moravec):

Připomínám, že hostem u mikrofonu Radia Impuls je novinář, scénárista a spisovatel, Radek John. Z mnoha dotazů posluchačů Impulsu na Radka Johna vybíráme i tento:

 

Dotaz posluchače:

Dobrý den, posluchačka z Prahy. Kdysi pan John napsal knížku Memento, to tenkrát bylo hrozně v revoluční době. Mě by zajímalo jen tak, za jak dlouho jeho hrdinové umřeli nebo jestli ještě se léčí. To bylo velice zajímavé v té době. Pozdravujte ho a přeji mu hodně úspěchů v práci. Tak jo. Děkuji, na shledanou.

 

Host (Radek John):

Všichni hrdinové knihy Memento jsou mrtví, všichni zemřeli, jak jim narkomanské zákony kázaly, to znamená na předávkování nebo na špinavé příměsi nebo sebevraždou, s výjimkou hlavního hrdiny, který v knížce končil na psychiatrii s poškozením mozku. Ve skutečnosti se z toho dostal a umřel teprve v roce 89 bizarní smrtí, utíkal z Prahy, když se zatýkali výrobci perníku, maminka mu sehnala místo na horský boudě ve Špindlu, on vystoupil z autobusu, stoupal na tu horskou boudu, udeřil do něj blesk a zabil ho.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Vy jste byl celou dobu s ním v kontaktu?

 

Host (Radek John):

On, to tajenství knihy Memento je, že to byl můj spolužák z gymnázia, takže já jsem tak jako s ním zažil mnoho a tohle už vím jenom zprostředkovaně, a to je mystická smrt, on zatáhl do toho 400 kluků a holek, že jo a teď ho zabil blesk. Posel boží, se říkávalo, takže všichni mrtví. To, co mě na tom baví, dodneška v léčebnách jsou kluci, který říkají já jsem hlavní hrdina Mementa a není to pravda, ale je to jenom proto, že ty příběhy jsou u všech stejný, že ta droga ten příběh postaví každému stejný, takže je mnoho lidí, kteří se cítí být hrdiny Mementa, ale všichni hrdinové jsou mrtví.

neviem zial poskytnut presny zdroj, mam to z jedneho fora : http://knihomol.krik3t.org/forum.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov