Jump to content

Slovensko je prekrásne...

Jozef50205

Recommended Posts

18 hours ago, slimak said:

Slovenko je prekrasne. Ale napicu su tu ludia.

S prvou časťou príspevku sa stotožňujem. Slovensko je krásna krajina, naša rodná domovina.

S druhou časťou príspevku, nie. Vulgarizmus, do slušnej diskusie nepatrí, ani zovšeobecňovať , že ľudia na Slovensku sú "zlí ",  to podľa mňa tiež nie je správne. 

Ach jaj.. :smile:

• Like 1

Ak niekto vyrastá v rodine, kde je bežné násilie, ponižovanie, oportunizmus, klamstvo, zneužívanie... obyčajne z neho vyrastie osobnosť, ktorá si takéto správanie osvojí a bude ho považovať za normu.

Podobne je to aj s národom a jeho dejinami. Národnostný útlak Slovákov za Rakúsko - Uhorska viedol k potlačeniu slovenskej inteligencie a celkovo úrovni vzdelania. 

Slovenský štát bol vazalom Nemeckej ríše a kolaboroval s Hitlerom. Transport židov, do vyhladzovacích táborov a arizácia ich majetku v réžii Hlinkovej slovenskej ľudovej strany "paradoxne" nebola v rozpore s kresťanským cítením Slovákov. Za každého deportovaného žida zaplatilo Slovensko Tretej ríši 500 ríšskych mariek.

Obce Ostrý Grúň a Kľak nevyvraždili jednotky SS. Nemcom sa stačilo len prizerať, ako Slováci, (tvoriaci jednotky Edelweiss spolu s príslušníkmi Pohotovostných oddielov Hlinkových gárd), vraždia vlastných. Veliteľom slovenského oddielu Edelweiss bol Ladislav Nižňanský. 

Po zmene režimu v roku 1948 z fašistickej totality na totalitnú moc komunistov, mnoho gardistov "obrátilo kabát" a stali za z nich "partizáni" a príslušníci ŠTB. Typickým príkladom je Karol Pazúr. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karol_Pazúr 

Ak má niekto silný žalúdok, nech si prečíta 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_na_Švédských_šancích.

Nástupom boľševickej totality, ktorá trvala 40 rokov, pokračovala demoralizácia národa. Snaha o uvoľnenie totalitného režimu, nazvanej Pražská jar, skončila v roku 1968 okupáciou a Husákovou normalizáciou. Znova sa Slovákom potvrdilo, že kolaborácia a "prezliekanie kabátov" sa oplatí. Tak isto aj po roku 1989.

Slováci prežili mnoho historických traum, ktoré poznačili osudy ľudí, ich rodiny, komunity. Je to dedičstvo, ktoré si v sebe nesieme dodnes, podobne, ako si ho nesie dieťa z rozvrátenej rodiny.    

@TonoNo a k tomu by ma ešte zaujímalo, prečo dnes, keď sme sa konečne dostali na tú správnu vlnu kapitalizmu a slobody, sa televízne stanice nesnažia vychovávať národ k vyšším ideálom a vznešenejšej morálke, ale podlizujú sa najhrubším a najspodnejším pudom národa. 

A čo by vlastne mohlo či malo Slovákov vychovávať k mravnosti? 

pred 34 minútami, irb pridal:

A čo by vlastne mohlo či malo Slovákov vychovávať k mravnosti?

som skeptik, to je uloha pre rodicov a ti to nerobia.  Ale vysledok bude nefunkcna a chudobna krajina,  az ked padneme na dno, tak sa to moze menit.

pred 49 minútami, tyso pridal:

to je uloha pre rodicov

Rodičia sú tiež Slováci :)

Mimochodom, vôbec sa mi nepáčia náreky, že akí sme my Slováci skazení a nie na úrovni. Sme proste takí, akí sme. Bodka.

Aj dôsledky sú proste len také, aké sú. 

Jedným z dôsledkov je napríklad aj snaha istého počtu obyvateľov, zmeniť aktuálny stav na iný. 

Ale nech je tak či onak, stále sme akí sme.

Za prve ludia aj spolocnosti sa menia, vzdy to tak bolo.  Ale  tu hovorim o spolocenskom kapitale,  ak sa straca dovera medzi ludmi, ochota spolupracovat, ochota dodrziavat socialne dohody, tak to ma dosledky ako je nespokojnost, frustracia, chudoba.  Z takej spolocnosti utekaju ludia zit inde to prave ti co taki nie su.

pred 4 hodinami, irb pridal:

@TonoNo a k tomu by ma ešte zaujímalo, prečo dnes, keď sme sa konečne dostali na tú správnu vlnu kapitalizmu a slobody...

Mnohí ľavicovo orientovaní filozofi a ekonómovia tvrdia, že morálka a kapitalizmus sú antagonistické pojmy. 80-ročný nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, Američan Robert Shiller, povedal, že kapitalizmus kazí morálku. Podľa mňa sa tu ale miešajú pojmy. Kapitalizmus je ekonomický systém, založený na súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov a nie univerzálny nástroj pre sociálnu rovnosť a spravodlivosť. Z histórie sme sa poučili, že ani marxistická ideológia beztriednej spoločnosti, nenastolila rovnosť a neoslobodila človeka od  útlaku. Skôr naopak, obmedzila aj jeho osobnú slobodu.

Demokracia zaručuje slobodnú voľbu občanov, ktorí si za seba delegujú zástupcov do štátnej a výkonnej moci. Ak si zvolia nemorálnych zástupcov, potom nemôžu očakávať spravodlivosť. Nadávať na kapitalizmus im nepomôže. Štát môže regulovať aj kapitalizmus, aby nefungoval len v prospech kapitalistov, korporácií a oligarchov. Štát plní mnoho úloh, sociálnych, vzdelávacích, bezpečnostných... Záleží len na nás, akých politikov si zvolíme. 

pred 11 minútami, Tono pridal:

Ak si zvolia nemorálnych zástupcov,

A akých iných by si mohli zvoliť nemorálni voliči? :)

pred 38 minútami, tyso pridal:

ak sa straca dovera medzi ludmi

A odkiaľ by sa mala tá dôvera nabrať medzi ľuďmi? 

pred 47 minútami, irb pridal:

A akých iných by si mohli zvoliť nemorálni voliči? :)

Ja netvrdím, že na Slovensku je väčšina voličov nemorálna. Ale v predchádzajúcom kontexte toho, čo som napísal  

"Ak niekto vyrastá v rodine, kde je bežné násilie, ponižovanie, oportunizmus, klamstvo, zneužívanie... obyčajne z neho vyrastie osobnosť, ktorá si takéto správanie osvojí a bude ho považovať za normu."

morálka Slovákov je determinovaná historickými udalosťami. Vedci sme obeťou tragédií národa, s ktorými sme sa doposiaľ nevypriadali. Nie sme jediným národom, ktorý sa musel vysporiadať so svojou minulosťou. Nemci sa museli vysporiadať s fašizmom, ale dokázali to. Mnohí Slováci sa stále inscenujú do role obetí mocností, túžia po svojstojnosti, suverenite a pritom 50 % z nich podporuje Putinov totalitný režim.     

pred 1 hodinou, tyso pridal:

v inych krajinach to ide

A vieme naisto, že či v iných krajinách sa dôvera medzi ľuďmi tiež pomaly nestráca?

Slovensko a Bulharsko je na tom  ovela horsie ako zvysok europy.    Takze to niekde ide,   aj  ked  v mnohych krajinach sa to tiez zhorsuje,

ludia su rozni aj v rodine,  to nie je problem.   A v kazdej spolocnosti sa najdu aj zlocinci aj svetci,   to tiez nie je problem. 
Problem je nieco ine,   ak v spolocnosti je kultura spoluprace a dovery, tak sa spolocnost rozvija a to aj ked je iste percento "prizivnikov",  ale ak ich pocet prekroci istu kriticku hraniciu tak sa zmeni cela spolocnost a to v malych skupinach vedie ku katastrofe ( vyhynutiu kmena).  Takto to hovoria antropologovia.   A Slovensko je na zlej ceste,  vyhynutie nam asi nehrozi ale zle casy ano. 

Nuž, povedal by som, že momentálne sa máme ako prasce v žite. 

pred 23 minútami, tyso pridal:

ľudia su rozni aj v rodine,  to nie je problem.   A v kazdej spolocnosti sa najdu aj zlocinci aj svetci,   to tiez nie je problem. 

Avšak čo ak rôznosť ľudí závisí aj od zemepisnej šírky a dĺžky? Čo ak ľudia zo "západu" sú prirodzene iní, než ľudia z "východu"? Čo ak je to priamo telesný rozdiel, ktorý by ovplyvňoval psychiku a vôbec sklony a tendencie ľudí? 

A čo ak sa z toho dá dostať jedine tým, že sa človek svojim vlastným intelektom oslobodí od tejto telesnej predurčenosti? 

pred 30 minútami, Hellé pridal:

, kam ste sa to dostali

Začalo to Slimákom, Tono to posunul na ešte vyššiu úroveň a ja s Tysom sme to dorazili. :doh:

Dostali sa do politických debát. :smile: Politika sem podľa mňa nepatrí. 

Téma : Slovensko je prekrásne ...turistika  výlet  zájazd oblasť pohorie

Minule sme navštívili tiež Liptovskú Maru (priehrada)  https://sk.wikipedia.org/wiki/Liptovská_Mara_(priehrada) 

Je tam veľmi pekne, krásna príroda, super relax, tiež veľmi príjemne strávený čas s rodinou, priateľmi.

LM.jpg

LM (2).jpg

3 hours ago, Hellé said:

Dalsia zaburina:zubiska: uz je vsetko v poriadku

Dik, @iskra:yes_yes:

Choď na očné. :smile:  V tejto téme sú fotografie z krásnej prírody zo Slovenska.

• Upvote 1