Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

Dnes dazd.

Som v minulosti rozmyslal nad nadrzou vedla domu co by mala ta najvacsia 10m3. Ale to nema zmysel. Dnes co naprsi ved este niesme ani v polke a piatok - by zo strechy domu bola plna. Co by som s tou vodou robil? Hlavne co by som robil s tou dalsou?

Nema zmysel ,aj ked je sucho a to polievas tie rastliny aj tak nebudu rast. Rastliny niesu sproste. Vedia kedy maju dat energiu do kazdeho procesu, ci rastu(kazdej casti rastliny korena, stonky, listov), kvitnutia a pod.

Tak dnes prsi, som kupil v pondelok nove cerpadlo co ma vyssi vykon,ale aj viac urobi(narast vykonu 400 vs 700W a za hodinu 7 500litrov a 16 500litrov, teda kym si pofajcim by malo vytiahnut dajme tomu 600l,to predchadzajuce to nezvladlo,som nan zabudol a sa len prehrievalo). Minuly piatok mi zdochlo to stare. Zhorel motor,ale robilo 4 roky. Bolo to najlacnejsie aj dnes je ja by som ho aj odporucal, len aby tahalo tak 20m3 za rok u mna kludne tahalo aj do 100 m3. A to nieje malo. 

Piatok bude prsat asi, tak orbu musim posunut na stredu a stvrtok.  Treba to aj pripravit, vybrat mrkvu zeler, vlastne aj tie kaleraby a karfioly z kruhu. Tam dam podu so sklenika, do sklenika hnoj..  

Ten kompost. V minulosti by som ani neuvazoval orat dalsi tyzden. Lebo ta voda by tam stala. Este poznamku ku kompostu. Vtom kruhu je asi 10 velky rastlin karfiolu, len ale plod nebude na ziadnom. To rastie len v hline. Rastllina aj kalerab narastie,ale nebude plod. Nebude plod,lebo im nieco chyba.Tie rastliny su velke, hned napravo od hnoja, vidite len karvioly, kaleraby su velke,ale vmeritku obrazu male neviditelne.

Kupil som aj novu hadicu, tu zelenu. Ona je napojena na ciernu ta vodu posiela za zahradu.

 

dazd.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak podarilo sa mi to zahrabat. Po vcerajsku som tomu ani neveril. Nemal ludi ale dnes zena s dcerou prisla po dvanastej tak sa to podarilo.

Po tretej uz v podstate zapadne slnko a vela nevidis.

A dnesna vyprava, vcera sme zacinali po pol tretej. Nevyzeralo na to ze to zvladneme. Aj mokra zem bola dost, rano spadli 4 mm, ale tam nakraji je vzdy najvhsia zem.

Inak tie cerpadla isto nemaju taky vykon ako sa pise. Myslim , ze vedia vytiahnut 16500 litra za hodinu. Maximalne 1/4 co udava vyrobca. Mam nadrz, kde nic ak neprsi nemoze dotekat ma cca 3 m3 ,co by malo vytiahnut 10-15 minut, nestopoval som,ale trvalo mu to cca hodinu. Ved ja si to nabuduce odstopujem.

hnoj po.jpg

hnoj pred.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa karfiol paci. Ako rastlina aj ju mam rad.  Plod nenarastie z kazdeho, ale rastlina narastie. Aby narastla co najviac jej dat co najviac ,zivin, toto je plocha kde pestujem cesnak, tohto roku mi vysiel, tam hnojit nebudem.  Ale hnoj som navozil aj mimo plochy kde sa orie. Mozno o dva roky sa tie plochy vymenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes posledna praca na zahrade. Zasadili sme cesnak. Zena sa vypytala zo skoly,prisla 12:30 asi oducila vsetko,ale aby tam nemusela sediet do 15.00. Zajtra uz bude mrznut. Dnes bolo teplo, neviem kolko u nas stanica uz tyzden nedava ziadne info.

Ba vraj bolo 7,2 ked svietilo slnko bolo teplejsie aspon pocitovo. Karfiolov bolo 3,5 mensich.

cesnak.jpg

Revuca SHMU.png

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

 

Asi najlepsie video ake som videl ako si urobit hriadky bez rylovania,teda z kompostu. Je sikovny, ma to premyslene. nepotrebujes rozumiet, prekladac. Verim tomu ,ze za dva, tri dni to urobil, ci aj skor,lebo vie pracovat. Ale co ma zaujalo ake rastliny a ako tam sadil. neviem ci prva bola mrkva, potom zemiaky a nakoniec cibula a cesnak(po tri do hniezda?). 

Skoda, ze som nevidel ako to vyzeralo o tri mesiace, ci uroda. Nikdy som este nevidel sadit zemiaky a cibulu,cesnak do kompostu. Mrkvu aj ano, vraj sa to neda. Vacsinou som videl len salatiky, ci nejake biliny.  Ani kalerable, ak tak uz do starsich, nie hned do noveho,aj ked ten jeho sa zdal byt OK.

Ja ten kompost na zaciatku marca prenesem na kraj tej vysadbovej plochy, asi 10 m  nizsie ako bola kopa hnoja. Necham to tam este mesiac zriet, si poroznasam kde budem potrebovat, priklad 10 furikov do sklenika, ci aky furik kam ale vacsinu necham tam. Tam som uz nemal hnoj asi na priestore 2,5  x 10 metrov. 

Mne ten moj kompost nejak nepomohol k lepsej urode,zatial. Preto ho necham na nejakej ploche. Alebo len sem tam na skusku vyskusam. Ak to nepojde ani na buduci rok, tak ho budem musiet robit radsej aj dva roky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Vcera a dnes som si vydenzifikoval sklenik. V podstate som postupoval podla tohto navodu.

https://www.odsuseda.sk/rady-a-tipy/dezinfekcia-sklenika-a-pody/

Ta poda tam bola neziva, ziadne dazdovky, a uroda minuly rok ani nebola, strasne sa na to pozeralo, ani ocovi ani mne sa to nechcelo ani nijak zachranovat. Teraz ta poda smrdela za plesnou, rastol tam vsade mach.

O mesiac tam nasypem este cca 6 furikov kompostu. Ja som odtial vybral 12 furikov zeme, navozil asi 8 furikov hnoja a to som s castou pody zahadzal. 

No a ten kompost musim este upravit. Zatial predpoved na dalsi vikend je priazniva, v sobotu a nedelu ma byt 10 a viac, jasno a cely cas bez zrazok. Tak sa povenujem kompostu. Preveziem ho do zahrady nakrmim ho maskrtami a este pockam 1,5 - 2 mesiace. 

Maskrty mozu byt liadok, ci co mi teraz ostalo dusikate vapno,ale si aj sam nieco namiesam z drozdia, jogurtou a podobne. Snad potom uz ten kompost bude vyzerat ako tie z obrazkov ,ci videi.

sklenik1.jpg

kompost2.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na zajtra sa tesim ak to vyjde, ze ta kopa sa prerobi za dva mesiace, budem mat 5-6 m3 slusneho kompostu. A mam sancu. Kilo drozdia zohnaneho z pekarne, po niekolkych rokoch som kupil aj nieco aj ine ak pivo a cigarety, pol kila jogurtu, namiesam tam aj mlieko. Som zvedavy. To mlieko, jogurt aj drozdie je investicia, do dvoch euro.

Tie grafy teplot som tam dal,ze minuly tyzden by som to nemohol spravit. -6 aj max 2 stupne su nevyhovujuce.

Risk nieje ziaden, aj tak som to planoval tam dat,ale ak to vyjde budem mat mesiac k dobru,hlavne ten kompost.

Teplota buduci tyzden.png

Teplota tento tyzden.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak toto sa nam podarilo so synom previest. A zajtra dorobim ten zvysok. Kompost bol dost vlhky,teda tazky, nebol dobry. Maskrtu som vylial dnes, zajtra mi este zostane dusikate vapno.

kompost3.jpg

zvysok.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som skusil ci to je vo vnutri teple. Nasiel nejake drievka dlhe 60 cm, podpora nejakeho kvetu, trosku tensie ako ceruzka. Je to studene aspon kde som to vpichol (na 5tich miestach). Takze pokus nevysiel. Ten kompost bol studeny,ale nalial som tam 100 litrov 40stupnovej vody nechlorovanej.

Dnes bolo 16,3. Ja som to robil pri 6stupnoch. Ten kompost by nebol teplejsi ani o stupen dnes.

Nic skusim drozdie o mesiac. Ale ani dusikate vapno nezafungovalo. 

 

V decembri som videl toto video. On to ma suche , ja hlinu, mokru a studenu.

https://www.youtube.com/watch?v=4ms2hyfU1CU&t=574s

Naposledy som pozbieral listie, mal vtedy aj kuchynsky odpad, urobil v komposte rylom jamu nahadzal listie, odpad zo zeleniny zalial ale vtedy asi 5 litrami horucou vodou a fungovalo to. Aj po tyzdni tam to nezamrzalo. Preco to teraz nevyslo, mokre a studene. Mozno su lokalne miesta kde to zafungovalo.

Ak je február mierny, rok bude biedny. Meni sa to, ja somrad, ked este boli deti mensie ,ze aspon dva tri krat sa mohli posankovat. Dva tri roky dozadu som vo februari aj oral.

Ja nechapem, dam tam10tky furikov nasekanej travi, plno furikov listia, na jesen 10 furikov len zeleneho kompostu - horcice, pelusky a co tam bolo na pol zahrady nasadene. dve furiky len nadrveneho cez drvic konarikov kukurice, topimbaburi, zlty dazd, kriky, aj kavu,len co ja vypijem, odpad zo zeleni z kuchyne, aj hobliny a piliny. Na jar vyberiem 50 furikov hliny.

 

Teplota buduci tyzden.png

teplota februar.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Dnes som dal zo sklenika prec igelit po 3 tyzdnoch, lebo som aj cez nen videl ze sa tam zeleni.

Tak prvu urodu som dnes nastriekal modrou skalicou.

mach.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Uz som to postriekal aj druhy krat, je toho menej ale stale je. Na travniku to funguje mach je uz odumrety(prerasta to uz trava), resp, modra skalica funguje  dobre na beton. Teda ani tam uz nieje . v tom skleniku mam problem. Teraz ako prsalo, tam spodna voda mi stala na tych okrajoch(zem beton) . Teda tam budem musiet dat 12 furikov kompostu. 

Dnes som kompost prehadzal  este raz vyskusal drozdie ,mal som ho 2,5 kila. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem, ale cital som ze by mal urychlit rozklad toho nerozpadnuteho materialu. 

Teda namnozia sa kvasinky, potom bakterie(ved oni robia ten rozklad) a neskor mensi hmyz a vacsi, nakoniec dazdovky, krtonozka a krtko a macka.

Tie kvasinky potrebuju cukor. Tak som tam dal rolky papiera, ci natrhane krabice(nemam pokazeny kompot, v obchode som spekuloval ci zoberiem 3eurovi med). Neviem kolko cukru moze byt v takej kope. Ci cukor ma aj slama, ci seno, ci nerozpanute konariky, drevo.

Ako mal som kilo,ci kilo a pol aj na zaciatku februara. Rozdrobil v 15 litrovom vedre. Len vtedy bola vacsia zima. Teplota vody ma byt max 40 stupnov, pri 55 to zabijas. Vcera ovela ine tie podmienky neboli. bolo 10 stupnov, ale ta hmota kopy uz bola dajme tomu o 5 stupnov teplejsia, mala 7 stupnov mozno 9. Uz som to daval do letnej vody, 15-25 stupnov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ta moja hlina-ilovita poda sa nezmeni,aj keby som daval kazdy rok 5m3 kompostu a 6 m3 hnoja. Je to stale hlina.

Som sa rozhodol, ze do 5 rokov, kym bude u mna syn, to musim zmenit. Na jesen donesem este hnoj a pooriem,ale uz nie dva metre od chodnika.  Teda do 5tich rokov tam chcem mat 15 cm kompostu. A potom budem uz len do sypat, na celu plochu co vidite cez 2cm.

Uz ma to nebavi s hlinou.  

Posiate mam korenovu zeleninu, tam kde su tie latky, aby sa zbytocne rychlo nevysusovala poda. Vzadu zemiaky, zatial 210 sadenic, este bude 60 tam kde je kompost dole. Na urovni zemiakov v sene je cibula. Zajtra prehadzem ten kompost,posledny krat ,na kopu a okrem par furikov co pojde do sklenika, ten tam ostane len sa roztiahne, kde budu paradajky. Dalsi rok kompost dosypem na celu dlzku asi 30m * 2 m ,teda asi 10 cm by mohlo byt,uz sa ale budem snazit aby bol ako na obrazkoch ci videach. Dalsie 4 roky to budem posuvat o 2 metre.

hlina -il.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Od posledneho zaberu sme tam okrem zelerov nic nevysadili, prehadzali vcera ten kompost.

Kosit stiham aj ja sam. Chlapec bude prehadzovat kompost. Kazdy tyzden. Uz aj dnes som predrtil aj najmensi konarik. O chvilku zacne prsat, som dal prec tie dosky. A do toho sena som dal 5 furikov kompostu, pod neho dve lepenky(pyr to asi ajtak prerazi). Teda viem ze zemiakom tam nechyba vlhkost, zasadil som ich do vlhkej pody. Bolo sucho 10 dni,ale som vedel,ze to nemusim polievat.  Sena mam este 2/3, ci 3/4. Cast dam este ku rastlinam zemiakom v sene, ale ostato dam zemiakom co rastu z hliny.

 

novy kompost.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V tom sene je zasadenych 30 zemiakov po 15 v dvoch radoch, v 5 furikoch kompostu. A zacina prsat, teda hrasok uz teraz rastie teda v piatok ked prestane snad uvidim aj korenovu zeleninu. Zemiaky asi tiez uz budu nad senom ci hlinov aspon par.

V skleniku mam redkovky, boli salaty, zozrali ich slimaky. Dal som im jed. A nasadil priesady. Kaleraby, karfioly, cinsku kapustu. 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Doma, časť   našej záhrady. Dnes sme sadili  aj cibuľku na malom políčku,  na priesady sme si nachystali pôdu, pokosili  trávnik, vyčistili suché lístie,  popleli.  

1z.jpg

2z.jpg

4za.jpg

5z.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sused minulu jesen umrel. Jeho deti dom chcu predat. Dcera ma dom a byvaroky s manzelovom aj dome, a mladsi syn co je starsi ako ja ten dom nechce. 

Ten dom je je ako nas a rovnaka zahrada. Pre 4 clennu rodinu co ma deti 4,5 rocne, idealny. Resp mat take deti, inak to nedava velmi zmysel. Ja som tam s detmi prisiel ked mali 9,10. To bolo est OK,ale obetoval som zan len svoj byt a deti v korone mali aspon priestor. 

Ja som ale aj domaci,aj mam nejaky vztah k pode. Samotny dom nieje dobry ani pre 4 , je strasne velky. Pre dvoch ak odidu deti este vacsi. 

Ja k tomu mam vztah, a som aj ponukol bratovi, ze aby som mal normalneho suseda ak sa chce vratit, zemu na tretinu poziciam. On ,ze nie ak sa vrati na Slovensko, nie do Revucej. Ved iste ,na druhy den som si povedal, zracionaliźoval jeho odpoved. Ze to by bola dobra hlupost. Kupovat nehnutelnost v Revucej.

Priklad aj ked mam vztah ktomu domu a zahrade. Je mi tu dobre, krasne prostredie.  A neplanujem odist. Zatial nemozem, musi predat najprv sused. :-)  Ci susedia. Tu tych domov sa bude predavat na desiatky - ci desiatky budu prevysovat dopyt. 

Priklad ja som byt kupil za 11 tisic, 15 tisic som dal celkovej velkej rekonstrukcii, vsetko bolo nove, ja som si ten byt cenil na 30 000(predal by som ho za 40 000 hocikomu), vymenil s bratom za tretinu domu. Ale ze byty sa predavali cez 60 000. Nikdy by som nedal 60 000 za revucky byt(ani za ten moj byt). Ale ze domy, priklad ten moj ma hodnotu pre mna 3nasobok bytu.  V 2018 som si poistil na hodnotu 120 000? Dovtedy ani nebol poisteny, moji rodicia nechceli platit poistku.   Ci ma ten dom hodnotu 160 000? Neviem. Ale keby som chcel predat asi by som bol rad aj za taku cenu. Zenin synovec kupil za 113 000 kocku,teraz este nebyvaju asi budu rok prerabat. Ceny isto idu a pojdu dole,kvoli demografii. Moja zahrada je velka. Aspon mam co robit(ci scigaretou nemusim obiehat len okolo domu). Ale kocku za 113 000 by som asi nechcel  s 6-7 armi. Aj ked na pestovanie aj to staci, ja mozno okrem domu a travi a chodnikov,garaze, kde nieco rastie 300-400 m2. Teda 200-300 metrov dom garaz chodniky a 800 metrov travi.

---------

A tak ho predavaju, a dnes kosili travu. A ja som skoncil pracu, a rozmyslal co by som spravil lepsie ,pri predaji zahrady a domu,ale aby lepsie vyzerala zahrada. Resp, co spravim ja keby som predaval ja svoj dom.  Ze tam kde pestovali by som dal horcicu.  Zhodou okolnosti mu kosacka zdochla ci dosiel benzin ked bol vedla mna. Ze Lalino skus tam hodit horcicu. Idealne by bolo pred mesiacom, lebo uz to zarasta burinou. Ze nie nechce nic pestovat. Ale ze to nebudes musiet kosit a nebudes mat tam burinu. 

Aj som bol prekvapeny ,ze mu prave tam zdochla kosacka, tenda som mu to povedal,ako dobry napad, tam kde je este poda. Tam sme to skoncili, isiel si asi pre benzin, ale ze nemoze to hadzat na burinu,ale na podu, to som u uz nepovadal,len domyslal co som mu mal povedat aby, ci jak by som to ja spravil.

Ze to nemozes hadzat na travu ,travnik, ako tu,alebo kde je burina ako v mojom skelete(kde bude fazula a uhorky).

Som sa spamatal, preco ja hlupak som to tam do toho skeletu nenahadzal minuly rok a nemusel mat ziadnu burinu? Ma to nenapadlo. Pritom som to roky robil na inom mieste,po zemiakoch, cibuly, ktora lezala len tak, aby tam nerastla burina.

Ja tom mam ovela viac zarastenejsie a pritom som vedel,ze tam budem pestovat.  Ma to napadlo az dnes. Stacilo 15 minut roboty a mal by som pokoj. Tu burinu neviem aky sposobom to vyriesim, na jesen uz viem,ale ako teraz. Mozno to cele odnesiem na kompost. necakal som,ze to tak zarastie, nikdy to tak nezarastlo, resp. to otec len vrch osekal. Ta burina je len na chodnikoch. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov