Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

Kukurica zasadena do rolky od toaletneho papiera. Odlozis si rolku, za tri mesiace som ich mal asi 300, pouzil 200. Das tam zem semienko kukurice, ja som to dal to kupenej zmesy, polejes(kazdy den) a o dvadsat dni to presadis. Koren kukurice uz teraz rolku prerasta, teda zasadis to aj s rolkou. Na kukuricu som pouzil 100 asi tolko bolo semien v sacku, zatial vyrastlo cez 80. Nie vsetko vyjde,ale niekedy sa nieco podari. Na kukuricu je to idealne, mozno by sa dala takto predpestovat mrkva, petrzlen, uz vo februari do sklenika. Na rok skusim dve semienka do rolky. To co nevyslo, zeler a vedla podnim je karfiol. Karfiol aj vysiel, len ta chyba je zrejme, ze to nemozes polievat velkou krhlov, skor nejakym rozprasovacom. preto nemam rad tieto zelery a karfioly, pracne a urobis to zle a taky bude aj vysledok. Ine priesady som uz do roliek nedaval, vysadil hned von, pod netkanu textilu. Kaleraby dve druhy aj biele aj modre vyrastli, mozno semtam aj nejaka kapusta ci inych, co narastie to presadim, co nie si kupim. Ale kalerabou bude viac ako tych kukuric.

 

preco si predpestovat kukuricu. keby som chcel 80 kukuric, musel by som aj tohtorocnych idealnych podmienok kupit 2 sacky, 50% by nevyslo(aj kvoli hline - tej pody co mam). A musel by som polievat nie 80 roliek co spravis za dve sekundy, ale velku plochu. keby neprsalo,bolo sucho by som tam musel jazdit s kupou stale. A hlavne si to vies urychlit aj o mesiac, v  skleniku ti to narastie, keby bola zima kukurica nebude mat 10 stupnov, nevyklici. Teda kazde semeno potrebuje svoje podmienky.

kukurica.jpg

kukurica 2.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mam este jednu smiesnu prihodu. Otec pred mesiacom nasiel redkovky. vysial ich do sklenika, celkom dobre sa im darilo a boli chutne. A potom,ze je tam dalsi sacok a ze to vyseje niekde von, len uz nebolo kde. Lebo ja som nemal poorane. Tak si nasiel priestor tam kde na fotke je to seno to zena si vymyslela sadit zemiaky do sena. Ale to bolo skor ,co robis, minuly rok si tu sial travu. A teraz tam to cistil,ze tam vyseje redkovky. Tak potom sme nasli miesto pre redkovky, v priestore kde minuly rok bol a tohto roku bude bazen. Ta zahrada je naklonena, mal som dvaroky trosku nizsie bazen na tej naklonenej ploche a nebolo to dobre, minuly rok som tam naviezol 5-6 furikov aby to bolo aspon trosku vyrovnane, bolo to vcelku dobre. Hladina rovna, navrchu bola trava co klesla si sa to znizilo a spodu tych 5-6 furikov. To je priestor, co sa neoral mozno 20 rokov, je tam ta povodna hlina, to je nieco ine ako hlina kde pestujem. Tam aj oracie zariadenie zlyha(zapadne pluh a 150 kilovy navyjak ide k nemu), ci aj cakan pri vybere zemiakov potrebujes.  Teda to co tam narastlo ma celkom prekvapilo.

Pre skusku som tam nasial na jesen repku. Potom aj skosil kosackou(to na jesen), ani tej repke sa tam nepacilo, ale asi 8 rastlin prezilo aj uz to sa skusalo na kvet(to teraz).

redkovky.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Vcera som prisiel na zaujimavu vec. Plel tu cast vedla paradajok, tam bola doteraz len cisto burina(na obrazku este cast je), ze tam presadim priesady. Blizsie pod burinou bola zem sucha ale uplne aj do hlbky 20 cm. A dalej od buriny smerom ku kukurici bola sucha 1 cm ,5 cm vlhky a spodnych 15 cm bolo uplne vlhkych ,ze by som ztej hliny dokazal aj vodu vyzdimat. To sa vobec nepolievalo (nebolo co)a trosku viac prsalo v prvej dekade maja od vtedy je sucho, uz mi dosla voda - vypolievalo sa asi 4000 l  to je 200litrov na den.

Cim to je? Otec povedal, ze tam vzdy bola lepsia poda. Ci som tam dal viac kompostu. Jedno aj druhe mozno je ciastocne pravda. je tam lepsia poda, ale len kvoli tomu ,ze je taka vlhka. Hlina kym je vlhka je vcelku dobra poda. Ked je sucha je... hruda skaly.

Oram to dvakrat rocne , raz dole, raz taham hore. Kompost som mozno nedal najrovnomernejsie,resp. syn ho navozil viac tam, kde rastu zemiaky, bolo to blizsie od kopy, ale  branami sa to tahalo smerom odkial fotim. A najviac samozrejme hrubeho materialu(priklad nedostatocne pretvorene borovicove ihlicie, ci aj sisky,seno a pod) skoncilo na konci. 

Teda som prisiel nato, ze to moze byt len tym, ze tam je len vychodeny chodnik, kym tu blizsie som ja hned ako zacnem, robim chodniky ,ze vyhadzem lopatou zem na hriadky. Aj ked ja zoberem len 5 cm, tak vo vysledku ak sa to udupe je aj 10 cm vyskovy rozdiel. 

A kde viac rastie buriny?, tam kde je to suchsie. Vid ta hriadka ,kde mal rast salat pre ukrajincov. Salat  sa slabo prijal(mozno 1/3, bol uz velky a slabe korienky ), polievany bol a zrejme mu nepomohol ani ten vylopatovany chodnik. Inak vidno aj na tom salate ktory uz ide do kvetu, kde nema vlahu.

Teda mozem mat pravdu? Ma vyznam robit nejake hrobliky? Ci pre paradajky, uhorky, ku kukurici, hrasku, k fazuly, nebudu mat tie rastliny menej vlahy? Priklad aj k zemiakom, nema prsat dalsich 10 dni, otcovi som, este predtym nechaj zemiaky tak. Chcel ich okopat,a vypliet,äneskor ohrnat) ale podla mna to nieje potrebne, tam viem ukazovak kludne pischnut do zeme,ze prchke to je.

 

chodnik.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Nasa fenka sa harala a susedov psik tu je u mna vkuse. V kuse pocujem suseda na svojom dvore. Mne ten psik neprekaza,ani mi neprekaza ze si sused po neho pride. Ked su deti doma im poviem chytho a odovzdaj. Lebo toto sa stane aj unas, hrali benbinton a lopticka skoncila u suseda. A dcera si sla pre lopticku na jeho pozemok. My  sme sa pohadali kvoli kolajam co narobil a dalsiemu susedovi aby do tych kolaji naviezol bordel. Ja som nechcel ani kolaje,ak nechto uprace,ani ten bordel. Ja toho starca vedla mam v . Keby zdochynal by som mu asi pomohol. Lebo co sa udialo za mojou zahradou,bolo len jeho stareckou poziciou. Za svojou zahradou nech si robi co chce, ma tam stale uz rozozratu(na cudzom pozemku) plachtu a piesok, e na to.Aj to sa mi nepaci,ale to moj pozemok nieje. Pre picovinu,lebo sa starec nevie spravat,ale to je len v tom to jednom pripade, co som popisal.Inak snim problem nemam ani nikdy nebol. Si tam naviezol piesok, lebo chcel si kurnik zlepsit, ved OK. Ta ve3s ci co to bolo auto. Mi tam za pozemkom narobila kolaje, vtedy asi naposledy prsalo.  A namiesto toho aby to upratal, lebo to ma v . Dalsiemu susedovi aby tam naniesol stavebny odpad. Ale tie klaje mal aj za sebou, aj ten co to naviezol mal kolaje za sebou, vyal to rovno pred moju branu. Ja tam chcem luku,lebo ju aj potrebujem.

Mne by nevadilo, keby raz za den mu ten psik usiel, co si nezapcha dieri? Aby som sa bal vychadzat na svoju zahradu. On ma ma za ko..kota, tak isto ja jeho. Este vacsieho aj je. Ze nema ani hanbu mi chodit na pozemok? Neurobi ziadnu skodu, ale ze si tu trufne aj prist. Raz za den by som mu aj dovolil. On tu chodit neche a iste je mu to aj odporne,si ide pre psika. Ale 4 krt zaden je uz na mna dost,este aby siel aj do domu. Ved nechsi prisposoby plot aby tem mali psik tu neutekal. Toto co uteka,je len 2 tyzdnova zalezitost. neviem kade uteka, aj moj pes utekal zo zahrady,len rom vsetky mozne diery zaplatal aby neutekal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neprsalo v  podstate 50 dni a teraz je aj horuco. Par fotiek zo zahrady. prva je cesnak, tento vyzera pekne, ale si tolko sa zasadilo. Ale tu sme aj my mohli spravit chybu,teda da sa to spravit lepsie. Orech, minuly rok vymrzol, tohto roku bude asi najvacsia uroda. Tie dalsie uz budu len horsie.

cesnak.jpg

orech.jpg

cibula.jpg

Zemiaky.jpg

Este mam dve fotky.

Paradajky1.jpg

zahrada.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V noci spadli 4 mm. A rozdiel je tu. Som to fotil mozno o dva tri metre dalej. Vsetky rastliny poskocili aj paradajky aj kurica o 10 cme, tie mensie samozrejme menej. Sused ma vedla kukuricu, aj ked som snim kvoli blbosti pohadany - ma netesi ci on z tej kukurici nic mat nebude, Mozno ani ja kvoli suchu. Sused tu kukuricu nevie sadit. Ja ju sadim , ze ju miluje syn, ale aj  ostany traja, a minuly rok som rozdal 40 kukuric, teda co sa urodilo na 20 rastlinach. Aj  tento rok budeme mat dostatok kukuric. Na rozdavanie nie.

zahrada 2.jpg

zahrada.jpg

sused kukurica.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Paradajky. Nejaka narastla sama od seba medzi zemiakmi. Nikdy som ju ani nezalial, nasiel som ju teraz ako som sa vratil z talianska. Tie dve dalsie polievam, len plody su male.

Paradajka.jpg

Paradajka 1.jpg

Paradajka 2.jpg

Druha fotka su normalne paradajky, ta tretie tie male. Oni su male plody vsetky.

Paradajka 3.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Asi po 20 auguste zacalo prsat. Teda hluboviny zacali rast. Kaleraby su velmi velke. Urobil som par fotiek nie kalerabov.

Prvy je rad brokolic, dokial sa synovi chcelo, ci mal hmotu - kompost tam rastu.

Druhy obrazok, aj paradajky a papriky este mam. Paradajky aj normalne tam pred dvoma tyzdnami boli, chytil rapel otec a dal ich prec.

 

Brokolica.jpg

Paprika.jpg

Tu fotka karfiola.  Nasadil som ich zo starych semien, mozno 20-40 ,vzisli asi 8 rastlinok, presadili sa asi 3  a zostal jeden.

karfiol.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tohto roku som orechove listie nedal do kompostu. Vykopal jamu ,ci dve tam som ho dal. Ono jeho dost,ale  sa mi nechce prehadzovat a miesit 4 metre kubicke. Tohto roku som ho vylucil. Lebo ten moj kompost nebol nejak dokonali.

 

Ten kompost je od pletiva 1,9 metra . Som si myslel ze to bude stacit. Dobre, pridam 1 meter na sirku.

A snad sa podari dat fotku na kaleraby, oni su ozrutne, aj ten karfiol,ale ten je len jeden.

Vlastne co som chcel dopovedat, ten kompost je velmi dolezity. To vidite na somarskom mostiku na brokolici. Narastla tam kde bol, a kde bolo ho ovela menej nenarastla.

orechove listie.jpg

kompost.jpg

Kaleraby 

Kaleraby

kaleraby.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes sme vybrali letne kaleraby. V lete nenarastli, neprsalo. Tie jesenne su este vonku. Oni nie su zdrevnatene ,lebo sme nejake uz zjedli . Lebo rastli posledne dva mesiace. Zas neviem ako tie fialove. To uz ozaj v juli malo byt zjedene, len to bola stale ako priesada, to nerastlo. Predtym ako sme isli do Talianska, na konci jula, ze to otec bude presadzat, sadenice,nejake boli, 2mesiace predtym neprsalo, a potom dalsi mesiac, by sisi povedal na akeho certa to mas presadzat, tam aj ked to denne polievas to rast nebude, ani nerastlo.

kaleraby 1.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zahradu mám v hroznom stave, ešte nikdy sa mi to nestalo, aby som to nezazimoval. Burina po kolená. Tento víkend som bol na návšteve mimo BA,2 týždne mrholilo, bolo mokro, pred tým 2 týždne som si odpálil chrbat, zohnuť sa nedalo, a pred tým som bol chorý.. Ešte to skusim, ale asi ani nebudem rýlovať. Hambim sa ...:angryfire:

  • Díky! 1
  • Sorry! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Tak v utorok som do sklenika vysial tri riadky asi 60- 90 semien redkovky, okrem dnesnej noci nemalo byt minus, teda klicit by to mohlo. My sme dnes mali veterno, u nas je narazovy vietor,ale slnecno, teda sklenik sa prehrial. Dnes Revuca mala najvyssiu trietiu teplotu 7,5 stupna Ratkova 7,6  A Roznava 9 stupnov. To v Rimavskej namerali len 7,2.

Dal som do kompostu,pokopal len vrch v skleniku na tej casti a vysypal len furik, z casti kde uz nedavam nove zvysky. Prestaty vyzeral byt,ale nechapem preco v tom komposte mam stale tak strasne hliny. Dam tam   10 furikov listia, 10 furikov travy a mam tam hlinu. 

Zajtra vysadim dalsie tri riadky. Asi o dva tyzdne budem orat. Ja som oral aj okolo 20 februara, minuly rok ani neviem, nechcem to robit ak nezacnem vysadzat rastliny ci sadit zemiaky. Aby sa co najdlhsie udrzala vlaha. Po orbe co najskor vysadim zemiaky. V maji uz to moze byt suche. Ak uz poriem v skleniku si predpestujem kukuricu, aby kym bude vlaha rastla. Vonku pojde kukurica v polovici aprila aspon polovica. V maji uz kludne moze byt sucho. A samozrejme hned vysadzat vonku petrzlen, ci aj mrkvu. v suchu to nevzklici.

A oproti minulym rokom, chalanovi nakazem aby kompost 90% vyviezol tam kde sa bude pestovat zelenina. 

Bol maly a blizsie to mal na plochu kde sa pestuju zemiaky, ale tohto roku uz nie, zosilnie. Ved uz je silnejsi a vacsi.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Je zima.

https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram10&nwp_mesto=31495#btn

Vo stvrtok budem orat a stvrtinu ,ci tretinu zemiakov tam supnem(co maju kliky). Redkovky, vzklicili aj pekne, len potom nerastli. Posledne tri dni ich viac polievam a uz vyzeraju ako redkovky z coho by aj nieco mohlo byt. Sucha hruda hliny nebola naviazana na ten moj "kompost". V tom skleniku bola aj vyzorovo najnezijucejsia poda na celej zahrade. 

Cely sklenik je uz obsiaty rastlinkami. Salaty, ci kapusty vysli. V sobotu zacnem vysadzat aj kukuricu. Dal som aj tri riadky kalerabov, ci karfiolov. Ci aj dalsich naposledy 5 riadkov redkoviek, ale uz nie do kompostu mojho, dal somto do zmiesaniny substratu a zeminy. Do toho budem davat aj kukuricu.

Mna samotne pestovanie, vysadzanie rastlin a staranie sa on nikdy nebavili. Snazil som sa robil co najlepsi kompost. Nieje ani co najlepsi ani to nieje kompost. Ale je to hmota co zlepsi urodnost hliny, resp. isto co robi meni fyzikalne podu aj urodnot. 

Ta poda mozno uz nepotrebuje orbu, v buducnosti budem len branit, to ma asi 10 cm ostne a to staci na premiesanie a zkyprenie pody. 

Orba uz ani nema vyznam. poamaly sa povyberali kamene co ostali na povrchu, hnoj tam nemam aky zaorat a kompost je skoda zaoravat, aj ked este nikdy som normalny kompost neurobil, a sa snazil(5 rokov).

Ale uz sa z tej pody bude dav vybrat burina, po otraseni bez pody. Teda uz hlina na kompostovisku nebude, teda to bude kvalitnejsie.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som pooral, zasadil 4 riadky (cca 40%) zemiakov a zacalo snezit. Trochu som pobranil, ale uz to nemalo zmysel. Kompost budem davat uz na  hriadky. Ci k rastlinam. Sadit kukuricu ako priesady do sklenika budem podla predpovedi az v nedelu. 

sadenie do snehu.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes(den po) to vypada tak(lezi tam este kabel nalavo). Je to hlina. Aj ta dnesna fotka je ovela suchsia ako to je realne(jeto ovela blatistevsie). 

Ale som rad ze som to pooral, kym to bolo suche a zasadil tie 4 riadky, viac som zemiakov nemal. 

Ten kompost v minulosti chalan hadzal(furikom) tam do dialky. Teraz pojde uz len na hriadky a myslim bude ho dost. A oral som asi naposledy. Nema to vyznam. po celej ploche budem davat 2-3 cm kompostu(rastlinam ako cibula, mrkva, ci petrezlen sa im vyhnem) a uz to budem len branamy prechadzat. 

Tohto roku nie nestihol som to co je na kope, pojde len na hradky.

Ta teplota ma velky vyznam ako rychlo klici. Viem Sadil sam redkovku na 4 krat. Nikdy vtedy nebolo v noci minus. Prva vzisla po 8 dnoch, dalsia 6 dalsia a sadil ju syn asi 5 a a tu najposlednejsiu so soboty minuleho tyzdna. Este nevidno, potrebuju teplo a svetlo.

Preco orat nebudem nikdy. Doteraz oranie malo vyznam. 15-20 cm z nezivej pody som spravil zivu (vlastne ti permafostri to vnimaju inak). Vyzberal sklo a kamene. Pri orbe som to miesil. Ci snazil  sa. 

Video tej prazacky. Ked jej to ide, to musi fungovat vsade. Inak ci  viem na to naviest deti ci aj zenu.  Zena na to bola navedena v rodine, ja to mam rad tiez. Inak to nas spojuje ako manzelov. A deti? 

 

 

den po orbe.jpg

teplota pri v revucej.png

redkovka.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Dnes som vysadil kukuricu so sklenika. Poda je vlhka a bude prsat najblizsich 10 dni asi 2-3krat. Rastlinnky maju od pol centimetra po 7 cm, nejake aj ztakej vzdialenosti aj na fotke vidno, korienky nejake rastliny mali aj 10 cm pod rolky. 

Na tej fotke je vidno od zadu novy kompost kde som tiez vidil kukuricu, ci nejaka vzide neviem. Potom blizsie su zemiaky, oral som 06.04.2023 a vtedy som zasadil aj 4 riadky zemiakov, 8 vzislo mali tak do troch centimetrov, predvcerom pomrzli, vraj teplota bola -2 asi 2,3 hodiny, dnes tie rastlinky su hnede, mrtve,asi bolo pri zemi nizsia teplota. Kukurica v skleniku to vpohode prezila.

Potom mam dvehradky mrkvy a dve hradky petrylenu kombinovanych z cibulov. Sadene okolo 11.04.2022 zatial nic nevidno okrem cibule. A dnes presadenu kukuricu. Na pravo neviem ci to je na fotke, v polkruhu, kde mame letny bazen, rastie cesnak, a na pravo som visial pastrnak c petrzlenom a cibulov. Zajtra sa dosadi este par kukuric a potom uz priesady zo sklenika. 

zahrada.jpg

V skleniku su na lavo redkovky 6,7 riadkov sa zjedlo, prvy co bol najblizsie pri betone mali velkost plody do 1cm a to museli byt tie najvacsie(nikdy som nejedol mensiu redkovku), potom uz 2 cm a neskor aj 3 cm. na pravo su priesady ,tie najvacsie pojdu zajtra von. Nie vsetky, lebo neviem co to su zac, neosznacil som to, resp, otec,ten to sadil. Teda dam tam po 20 rastlin z kazdeho,lebo tie najvacsie su kapusty alebo podobne odrody a zas nepotrebujem 80 kapust, Kaleraby velmi nevysli, ale karfioly celkom slusne, iste ich presadim aspon 20, minuly rok som mal len jeden(to viem kde je,lebo som to sadil ja). Aj ked krasny. Pre mna je to najkrajsia rastlina. Uz len poznamka, kukuricu sadim do ruliciek co ostanu z toaletneho papiera, a cele to vlozim do jamky a zahrniem. Este ostalo poslednych 12 v tom kvetinaci nad ciernou kupkou,tie zajtra presadi zena. 

sklenik.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A kvoli bodu Vam ukazem ako sa sadia zemiaky v sene.

Dnes sme to skusali druhy krat minuly rok nevyslo. Najprv som pir a pupavu ostrihal aby to nevytrcalo. potom dal krabicu,ano minuly rok sme chalanovi kupili bycikel a je to asi najvacsia krabica najvhodnejsia.  Potom seno. tri furiky pod a 5furikov nad. Rozmer to ma asi 1,3 metra krat 7,5 metra. 2 hriadky. Ci dve rady zemiakov.

verim tomu ze to vyjde na 70 percent(70% ze aspon polovica rastlin vyjde). Zemiaky boli kupenske naklicene. teda mali by byt kvalitne, velke boli a klicek podla mna akurat. teda ak to nevyjde nieje to kvoli to co som sadil(minuly rok mohlo). Ja sa toho nedotknem cely rok. Minuly rok som nakukal preco nerastu(vidlami hladal). Je tam aj tazky pristup,teda musi to byt bezpecne.

Aspon vyskusam ci ozaj burina cez to neprerastie. Ja myslim ze nie ,teda budem pokracovat krabica a zatazim ich drevom, starymi tykami, palicami, travou.

Dnes cez to zistovadlo v  mobile na zaklade, podobnej fotky. Som chcel vediet co to je. Vcetky tie hluboviny dalo to iste. Redkovku poznalo,ale spravil som fotku aj na cervenu bulvu ci ako sa to vola,ale na mladu rastlinu.

To co mam vskleniku su kapusty a kely. Trosku kalerabov prezili mozno 10, karfiolov je aj 60, mne staci 20.

 

 

zemiaky v sene.jpg

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov