Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

Slimaky tiez v lesu sami do tych zavaraninovych viecok.

Po 5tich dnoch vychadzaju druhe sestri. Asi zmenim pestovny postup. Co som sa z tymi co su v zemi natrapil. A tie co sa do zemi len zakopu tam z toho vyrastie mozno polovica a pol mesiaca.

kukurica v komposte.jpg

kukurica v zemi.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes ma napadlo,ked vidim tie rozdiely v raste kukurice. Na jednej sa naplahocis aj tak z nej nic nemusi byt(aj ta co je vidno moze uschnut, neprijat sa) a na druhej pichnes drievkom a o 5 dni je von.  Rocne viem spravit 5-6 m3  nedokonaleho    kompostu. Kde podla mna Aj zemiaky by rastli lepsie alo v tej hline. Teda zacnem to davat len na jedno miesto po 20m2. Tam kde pestujem  je  asi 200 m2,  za desat rokov. Na 20 m2 mozem  mat ovela viac zemiakov ako dnes na 50m2. Mozno dvojnasobok.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Narok isto 4 riadky zemiakov dam do kompostu, nieco to v com rastu tekvice. 20 m2 to staci na 4 hriadky na 10 m a isto tam  bude viac zemiakov ako tohto roku. Ak ich povyberam to tam ten zvysok niekde na kopu. Narok dalsi  to iste. Len vedla uz    napicham  kukuricu. Som si isty zemiaky este skusim tohto roku nejakych 10 ze ako   to bude rast bude. Cibula cesnak mrkva stale asi pokde do pody,redkovky salat. 

Vyhoda tej hradky kombinacie sena,ci slamy na spodu, a kompostu. Navrchu s pilinami. To bude malo udrzbove. A vacsia uroda. 

Orat pod tym budem,ale ked si to dam inam na kopu. Zaoravat do tej hliny uz nebudem.  Nenormalny rozdiel pri kukurici(dnes je ich uz 5 von z 10 za tyzden) prizemiakoch. Nemusis to okopavat zahrnat. A podla na vysledok bude 3 krat lepsi      pri zemiakoch. Vyberanie zemiakov, rozhadses kopu z nejakym vacsim devom. Ja som to minuly rok musel prerylovat, a vysledok bieda.

Vyhoda takej kopy, nebude ani burina,ale preco rastu tie kukurice,lebo to je teple a vlhke. Nevyhoda hliny, studena, bud vlhka, ci sucha, kym je vlhka sa snou da pracovat, ked je sucha peklo. Tohto roku dosial ani burina tam nerastla. Teploty vzduchu. na hlinu maju vplyv a na kompost. nie.  Skusim to na tri roky spravit prvych 6 sirkovych metrov na 10 metrov dlzky. Na zemiaky a kukuricu to bude isto stacit mozno zistim ci sa to este nejakej ratline paci. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z hliny vyrastla  kukurica 2-3 z 35(teda 70 lebo do jamky boli sadene 2). teda za tyzden. Chvalabohu prsi aj teraz. Bol som u svokri na oslave dnes, tam     ma 5cme redkovky(plody). Za kopcom, ci podkopcom. Slnecny svit      ci teplo(teplo dnes bolo)  ziadne(je to pri potoku a ten ti tu klimu ochladi o 2-3 stupne). Vacsie  zemiaky. V podstate slabsie len papriky, paradajky,ci cibulu - co sa stara o to otec. Priklad aj hrasok nasadil skor otec a my mame lusk,oni len im to kvitne. Len raz take rastliny. Nepoviem ovela lepsia poda - ina.

Par jahod na ochutnanie mame aj my aj svokra. O tie sa tiez stara otec. na zavaranie nie - to sme z nasej urody nikdy nerobili,nebolo ich tolko.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som premyslal,preco to nechce rast. Ani burina. Ze som zmenil chemicke zlozenie pody. Ci to ze na koniec zahrady davam zelene hnojenie - ale aj to v podstate nechce rast. Ak Horcici sa tam dari. 

Vcom zo zmenil chemicke zlozenie pody - kompostom co  nieje dokonaly humus, za rok neviem to spravit. A davam tam dost pilin,hoblin a posledne som kupil aj ten drvic,co sa asi tento rok pokazi, a cez neho presli dve stromceky. Proste v pode mam ovela viac uhlika ako dusika. Pode chyba dusik. Resp. rastlinam a to vsetkym aj burine. Nechyba cibuly, cesnaku, hrasku, fazuli a salatu.

Zajtra urobim pokus. Lebo otec ma 100 litrov a dlho aj dva mesiace odstateho kuracnika. Dam to medzi redkovku. Len medzi dve riadky. Aj tak su na figu aj ked pekne vyrastli,ako vysli z pody. A podobne medzi dve hradky mrkvy a podobne to vyskusam na vsetky rastlliny, na kuse - 4 paradajkach , 4 paprikach. 4 kaleraboch,  kludne aj 4 cibuliach. Ci do riadky. Proste spravim pokus - uhorky nechcu rast.  Oni vysli ale nerastu. Teda im nieco chyba. Podla mna ten dusik.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mám rada aj čakanku... :smile: rôzne poľné, lúčne  kvety...  či kvety, rastúce v záhradách... izbové kvety.. sú nádherné..  páči sa mi,  keď  kvet rastie aj cez malú škárku v betóne.. tak krehký kvietok, a toľko sily v ňom.. úžas .. :smile:

 

Lúčne kvety.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jj... v betóne je čakanka, na lúke nevädza... a stračia nôžka v burine.... na kraji lesov modré zvončeky...tieto modré, mám pre ne slabosť  - milujem ich všetky :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som zasadil  zemiaky do sena travi, velmi nezreleho kompostu. 2tyzdnoveho ani nic od toho neocakavam. Kopa je,len nic neocakavam(lebo aj ri sestri vedlana na 1-3mesacnom komposte vedla nejake uspechy nemaju, su ich aj polievam ,su aj    tekvica ak kukurica aj fazula) . Cela zahrada tak na 1-. Ale starame sa onu 5. najviac otec. Ale polievaju aj deti(resp.polievaju deti). Voda nieje,teda 200 -300 litrov denne ide z vodovodu. Ale popri vytopeni a bazenu je to brnkacka. 

Hrasok som si dal vcera,aj kalerab sme zjedli, jeden pohar dzemu marmelady z jahody spravila zena. Uz budu do tyzdna prveskonzumovane aj papriky a paradajky. Redkovky ,salat to je normalne, ved uz je tretia vlna a mal som polovicu uspesnu. Teda prvu mi v skleniku zozrali slimaky. Otec ma 84 rokov a robi na zahrade asi 4hodiny denne. Niekedy nepride aj cely tyzden, boli ho koleno ci podobne. Ale ta zahrada vyzera najlepsie ako kedy bola.  Pooral asom ja so svagrom, posadil zemiaky ja so zenou. Ale okopal ich a ohrnul otec. Mrkvu posadila zena, a polievaju ju deti,ale oplel a pokopal  ju otec.  Teda ta zahrada by vyzerala uplne inacbez neho. Ale on tam chce chodit a robit, bavi ho to. Tak mu tu pracu aj prenechas.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna dnes napadlo ze tohoto roku som nevidel vcelu. Osi sme vyplasili a odstranili chemickymi prostriedkami uz minuly rok. Vsade len travnik,ani umna niesu nejak vo velkom pocte medonostne kvety.  Teda asi urada,kde potrebujeme vcely nebude.  Paradajky,ja nejake mam aj cervene,ale male. Plno kvietkov,relativne malo plodov. Na stromoch deto. Aj ked mna stromy nezaujima. Ale je velky kontrast kolko bolo pred dvoma rokmi jablk a dnes. Nemyslim,ze za to  moze len zima,ako chlad v maji.  Mozno aj stromi nekvitli tak velmi, ale ja som nevidel vcelu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V pondelok som nasadil kukuricu, polovicu otec kde este  nic nebolo a polovicu ja, tam kde nevyrastla do hliny, ci iluci co toje. 

Potom este co nieco ostalo aj do kompostu medzi zemiaky aj medzi tekvice co nevyrastla. Tak o desat dni spravim porovnanie(fotky) ako sa kukurici a kde dari a ktorej.  Ale co ma prekvapilo - tu v hline som polieval,nevyrastla asi 6 zrniecok som vykopal a nasiel ako som ich zasadil,asi len jednu zivu v pode (nevyrastenu) som znicil. Hlina bola zalievana a mokra. Co ma prekvapilo,lebo som zasadil aj par do kompostu, spravil papekom dieru a posadil to - zatlacil prstom - kompost bol suchy- preto to nerastlo. Tak som to polial 30 litrami vody - kukurica na druhy den o 20% vacsia. Som zvedavy akoto bude vyzerat o tyzden. Dnes je vcelku pekna ta co som ju presadzal do hliny. Ale za 7 dni ju prerastie ta v komposte.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O ribezle sa nestaram,ani ma nezaujimaju. Len vcera som si ich vsimol. Bola tu sestra so svagrom a svagor si ich vsimol. Zena sa stara o kriky a ratliny okolo domu ich ani nepolieva. Medzi tvojimi a mojimi je rozdiel 5 dni. Vcera vyzerali tak vyblednutejsie.

ribe.jpg

  • Páči sa mi to 2
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vysla kukurica co bola zasadena v pondelok,teda za 4 dni. V hline. Sadil ju otec asi tiez  dva do jamky.Jemu to vyslo na 95% a mne asi na 90%.Rozdiel bol ,ze on to polieval castesjsie - ale aj musel. Tampredtym som bral  hlinu aby som vyrovnal travnik - plochu pod bazen. Kde somsadil ja to polievane bolo - aj vlhka poda,lentam kukurica nenarastla. Jedna bola asi ziva pri sadeni 10 semienok bolo takychakosomichtam vlozil,nasiel ich.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov