Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

Ja mám kvetinovú zmes proti slimakom, že vraj ich odpudzujú ... Za pokus nič nedám len stále som nevysiela keďže sa odporúča šiat pri 15-20 stupňoch, kto by povedal že na konci apríla bude 10 :blink:

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@slimak, neskúšali ste proti slimákom ako odpudzovadlo nasypať usadeninu z kávy? ona ešte aj výživu dodá pôde, rastlinke.

Aj kvety so silnou vôňou pomáhajú: napr. aksamietnice, šalvie, levanduľa, materina dúška..

................................

Hortenzie. Hneď mám krajší deň.. :smile: Budem vysádzať.

Hortenzie.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Skusat proti slimakom. minuly rok som priestor kde rastli tekvice posypal pilinami - to pomaha -tam neboli. To v skleniku sa mi nechcelo riesit. Mna viac sralo ze to rastlo strasne pomaly ako to co zozrali slimaky. Keby to rastlo normalne, slimaky by nemali sancu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U nas na malinach teraz zacali rast listky. Jahody taktiez posledne tri dni zacali trosku rast. Zaujimave je ze na mieste kde som rozhadzal kompost a pobranil ho narastlo 12 zelerov(ono to nebolo daleko mozno  5metrov,kde rastli minuly rok,ale to bola nahoda kde sa vykydal ten furik s kvetom). 11 bolo na kope,relativni silne korene,jeden trosku vedla(pol metra). Minuly rok mi dve kvitli. Aj som na ne kaslal, potom sa cele vyhodili do kompostu. Plod tam nebol ziaden. Zrejme cely ten kvet so semenami sa tam musel z kompostu dostat a vyrastli tie rastlinky.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa dnes konečne podarilo presadiť špargľu. Začal som už v sobotu, ale spustil sa taký lejak, že hotovo. Ešte dnes bolo mokro, ale na tom mieste sa dalo robiť. Na starom mieste bola asi 10 rokov a nič, tak som zvedavý. Na ďalších dvoch miestach, kde máme, sa jej darí, hoci by už tiež potrebovala presadiť. Už sú menšie úrody.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som nikdy nepestoval sparglu ani neviem co to je. To neznamena ze by som sa to nechcel naucit. To je asi viac rocna rastlina, zasadis na nejake miesto a rastie. Ako pazitka. Ma rada spargla ilovitu podu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.google.sk/search?q=špargľa&hl=sk&authuser=0&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=938&ei=mY-RYO7YF8yMlwTXsIKIBA&oq=špargľa&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgQIABAYMgQIABAYOgUIABCxA1CXDljmIGCRJWgAcAB4AIABxwGIAZYIkgEDMC43mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ved=0ahUKEwiuiZmr0bDwAhVMxoUKHVeYAEEQ4dUDCAY&uact=5

špargľa. má rada ľahkú hlinitopiesočnatú pôdu. mala by byť na jednom mieste 8-12 rokov. čo máme na ďalších dvoch miestach, tak na jednom asi aj bude tých 12 a na druhom asi dva roky. tá začala trochu rodiť až teraz. skôr ti nezačne. treba čakať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som bol zvedavy na tvoju fotku - tie som uz videl(viem si vygooglit sparglu). Lahka hlinito piesocnata poda u mna nieje. Je to tazka ilovita. Mne ani lupina na zahrade nenarastie. Ukaz fotku na sparglu a aku mas podu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keby som bol vedel, nafotil by som ti včera. videl by si aj rastliny, aj zem. nabudúce, keď nezabudnem. inak nemysli si, že my tu máme pôdu ako na tých fotkách, kde to pestujú vo veľkom. tiež máme skôr ťažšiu zem, ale pomiešali sme s kompostom a trochu sa to vyľahčilo. a zase ona kým rodí v sezóne, tak je zakrytá čiernou textíliou, aby ostala biela, takže dážď z toho neurobí betón.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som sparglu ani nikdy nejedol. Len ma zaujima v akej zemi to vie vyrast. Lupina nema rada ilovitu podu a to tak ,ze tam nevyrastie. Pritom matka tie kvety v zahrade mala - lupinu ako kvet. 

Teda mna zaujimalo ako vyzera tvoja spargla a ako vyzera tvoja poda. Kolega tu pred dvoma mesiacmi dal 10 cm hrasok, ja ho dnes mam dvoj centimetrovi. Ja viem ze medzi RA a juhom je rozdiel aj dva mesiace. Ci v minulosti bol kvoli snehu. Dnes vo februari bolo 10 dni nad 10 . Par dniv marci , vo stvrtok 23 a predvcerom opat mraz. Inak bolo +1, prikryte paradajky a vrsok vymrzol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Susedia nechcú mať na záhrade púpavu. Čo to znamená? Naznačujú že mám vytrhat tu "burinu" aj na našom trávniku 

:blink:

Za A, nechce sa mi. Za B, mne príde ten trávnik veselý, pekne žlté farby, za C, sú tam vďaka žltým hlavkam opelovace, včielky, za D, nie je to burina ale liečivá rastlina. 

 

:kladivo:

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dost vela kamenov, ja som alergicky na kamene v pode. Za tri roky som ich vybral strasne mnozstvo, uz na povrchu velmi niesu. Ale zeby rastliny lepsie rastli som nespozoroval. Ja mam trosku viac ilovitu podu. Ties sa snazim ju zlepsovat kompostom. Nedokonalym. Nemam rad burinu. Ta co tam je tam este nic nepestujem, jedno co sa zlepsila zem, kym je vlhka poda tak ta burina sa da vcelku lahko s celym korienkom vybrat. Tam kde je ta burina,je najlepsia poda. Tam chcem dat mrkvu. Vypliet to a narobit chodniky by sa malo dat spravit za dva hodiny. Ked je sucha poda, je to skoro nemozne ci v minulosti bolo. Najdlhsie neupravovana poda je tam kde je burina, potom za skeletom, kde je pastrnak a petrzlen potom v tom hrobliku nalavo od kalerabou, tam nic nieje, ten hradok je urobeny vyse mesiaca. Tam uz buriny velmi nerastie, a da sa lahko vypliest aj pokopat, ale zla poda,minuly rok som tam mal salat, aj tohto roku tak pre salat, ci priesady,ale tie potrebuju ku korenu lepsiu podu. Vzadu su zemiaky sadene minulu sobotu, tak isto aj tie kaleraby zelery.

zem dnes.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kameňov sa nikdy nezbavíš v pôde, kde sú proste kamene a je kamenitá.
kamene sa správajú tak, ako keď vsypeš do pohára hrsť štrku a potrasieš - vždy sa na povrch dostanú tie najväčšie.
kedysi sme dávno mali v BŠ v maturitnej triede školskú brigádu - odstraňovali sme z poľa kamene... a že boli statočné.
a robili to stredoškoláci každý rok, na spúste polí, každý rok sa tam objavili ďalšie veľké kamene.
vysvetlenie sme dostali od miestneho prírodopisára. zem sa skutočne správa ako štrk v pohári.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kamenov aj buriny sa zbavis aj za 3 roky,ale premenit il na normalnu podu to asi tak nepojde. Na burinu staci v auguste ci v septembri ak tam uz nic sadit nebudes nasiat horcicu. Tam na zemiacisku bola, tam kde je teraz burinisko nebola. Tam bola zelenina do konca novembra. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Horčicu sejeme dosť často alebo aj repku. Inak tá časť role, čo je na fotke, je bývalé koryto potoka. Tam je možno 30cm relatívne dobrej zeme a pod tým len štrk a na niektorých miestach tiež dosť ílu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sahara ja som ta nechcel ponizovat(naco by som to robil),kamene,oni sa vyzbierat daju. Chcel vidiet ako ta rastlina rastie. Ze ci by som ju aj ja mohol pestovat. Vcera som nieco prerobil, pre mrkvu a petrezlen sadila zena. Tam kde sa to zasadilo bola dobra poda.Trosku vedla to uz islo tazsie. Jedine pozitivum -co zatial vidim. Nenormalne vela dazdoviek a aj nenormalne velkych. Dazdovka tlsta ti spravi aj pol centrimetrovu dieru.

Sadi zena,mna nebavi sadit. Ja sa snazim pripravit podu. 

zem dnes.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 8 hodinami, slimak napísal:

Sahara ja som ta nechcel ponizovat

ja som to ani tak nebral. len som popísal situáciu.

 

pred 8 hodinami, slimak napísal:

Chcel vidiet ako ta rastlina rastie.

keď sa bude zbierať, odfotím. ona sa zbiera skoro každý deň. vždy, keď vylezie, netreba ju dlho nechať, lebo potom je tuhá a horká. z tejto našej pôdy však nikdy nemáme také veľké kusy, ako vidíš v obchode, ale chuťovo je rovnaká.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov