Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

aj my solíme. stačí pár zrniek na jedného. nemusíš si zasoliť záhradu. metarex som už doma zakázal, lebo to je čistý jed. občas ešte dávame ferramol, to je nejaké bio, ale funguje tiež dobre. raz som mal niečo podobné z holandska, tamto bolo super, aj som si potom ešte dal kúpiť, keď už som tam nebol. len ferramol je dosť drahý. najlacnejšie som zohnal za cca 8€ krabicu. to z holandska bolo okolo 3€ za rovnaké balenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zena to solila,ale v pohari nie na podu(vyzberala 150 a v pohari ich zasolila,trosku soli kavovalyzicka,ta sol sa dostane aj na spodok - to uz nedavat do pody - skdlivejsia je ta sol)). Neskor(ked prisla na efektnejsi sposob) ich nozikom prereze dnes to tak robi,aj deti. Nozik prerezat.

Mne ani nejaku skodu nespravili. Mali sme ich dost. Nie na zahrade - na konci boli v malinci(ci tam je tien)tam su vzdy a idu sa nazrat na kompost. Vzdy  ked tam je nieco zelene. Mozno ten kompost kvoli nim my nerastie(ked ich bolo vela som to prehadzal - oni idu po zelenom . nie hnedom). Kde som zasadil tekvice(oni to vedia hned zladovat) celu plochu som vysypal pilinami. Rychlo to vyschne a im sa po pilinach nechce liezt.

 

Ak rozmyslam kde robili skody - v skleniku zrali salaty. Ako sa tam dostali cez kompost.Vyzberali sa - nie na rezanie boli male. Rezes tie dlhsie. 1,2 cm na listku salatu nerozreyes ani na komposte tam to nema ani vyznam. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

moja minizáhradka - celý rok boli muškáty chabé, teraz sa pozbierali a práve sú najkrajšie...
tento rok sme mali dva korene koktejlových paradajok, listy to už takmer nemá, doteraz sme nazbierali asi dve kilá a obsypané sú strapcami pomaly dozrievajúcich plodov... je tam ešte aspoň tri kilá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Moja zahrada. Polovicu urobil otec. Polovicu prac. trhanie buriny. Snazil som sa nasadit Lupinu ,spol kiloveho sacka mi narastli asi 20 rastlin. Dal som to na 3 rozne miesta  na jednom nenarastlo nic, na druhom jedna rastlina a na tretom mozno 15. Na fotke su 4.

 

zahrada jesen 2020.jpg

lupina 1.jpg

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problem je zrejme s podou. Vody som mal dost. 12 m3. Inak to vidiet aj na zmesy repky a horcice, sadena jeden den , na asi 20m pase pri plote niekde je ovela hustejsia - nemyslim ze som tam hodil viac semien. Len lepsia poda - to je oblast kde som minuly rok zaoral kompost. Tam kde je mrkva aj bola, petrzlen a kaleraby, ruzickovy kel(tiey som to videl, ci vidim prvy krat - nijaky zazazrak ale v celku mu ide).

Teda preto potrebujem kompost. Mam ho asi teraz na fotke viac ako 3m2 , chcem ho mat 6m2 na jar. Ked bude 6m3 budem vediet dat na celu zahradu co je na prvej fotke ,kde pestujem asi 2,5 cm vrstvu - teda to isto zlepsi. Nebudem to zaoravat. Len po poorani , trosku pobrazdim, nahadzem na jar lupinu aj ine zelene hnojivo, poroznasam kompost a zbrhlim to branamy - pobranim.  Este mi narastol hrasok - otec zasadil. Tento mu vysiel aj naratol aj ma plody - na inom mieste nenarastol . A bola voda. Ten to je aj dalej od vody - ze ho musis kupkou ovela dalej polievat. Lepsia poda. A posledna fotka bude ako vyzera semeno lupiny a mam jej 4 krat pol kila a kilo repky s horcicou. Nevyjde vsetko.

kompost.jpg

hrasok.jpg

priprava na jar.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Pivo si tí darebáci nezaslúžia,stačí im lahodný kvasnicový nápoj.Cena roztoku možno 10% ceny najlacnejšieho piva.V kýbli teplej vody rozpustím pol kila cukru a jednu kocku kvasníc.Navečer,po daždi rozložím na inkriminované miesta plastové vaničky z bal.mäsa alebo zo 1000ml zmrzliny a naplním ich do polovice roztokom.V noci integrovaný systém GPS naviguje slimákov rovno do vaničiek,kde páchajú rituálne samovraždy.Naposledy boli u nás premnožené v r.2015.Vtedy tých kýblov bolo viac za sezónu.
Soliť si svoju vlastnú záhradu neodporúčam.

aha , https://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/okrasna-zahrada/6-uzitocnych-tipov-ako-sa-zbavit-slimakov-v-zahrade

https://urobsisam.zoznam.sk/poradna/poradna-zahrada/ako-sa-zbavit-slizniakov-v-zahrade

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Z tejto jeseni som sklamany. To zelene hnojivo ani to nenarastlo okrem jednej casti co aj kvitne do zlta. Nechapem to. Je to nanic poda ale 6 m3 kompostu budem mat ,mozno aj 8 m3. A to by na tu plochu celu malo  byt 4-5 cm.  Co je dost,na jeden rok. inak malo. Minuly rok to rastlo normalne,tak ako na pravej strane,tento ako zacarovane. Ani skosackov tam nebude mat zmysel behat. To na lavo vedla horcice je burina. Tam mala byt lupina vysli a su rovnake velke ako asi ako 15.09 ,asi 8 rastlin nezdochli su rovnake. To som posadil pol kila, som zvedavy co to da najar,mam odlozene dva kila. Mozno aj 50.

 

Ci malo slnka, ci nahusto? Ci malo zivin? Posadene to bolo skoro v  rovnaku dobu behom dvoch tyzdnou. Ta lupina najskor asi 30.08. Vody som mal dost aj od 20.09 dost prsi. Ale nieje to preliatim. Lebo niekde som tu vodu vobec nedal,ani tam to nerastie. zrejme chyba bola,ze to je nahusto nasiate. Tam kde to vyrastlo, boli relativne velke hrudy, neupravene. Tam to rozsievala zena. To male napriec podtym, sadil otec. Ten si to upravil. Toto naspodku ja. Som na to kaslal. Leo vedla som asi taku plochu posial lupinu a nic nevyslo.

zelene hnojenie.jpg

  • Díky! 1
  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Moze byt,otec sa pochvalil ,ze dohadzoval tam,kde nevidel,ze nieco je(aj ked sa mohol dovtipit,kde je porylovane a nejak upravene ze asi nieco je,ale hlavne si neuvedomil,ze ked tam da prilis,tak to rast nebude,n nema stym skusenosti - aj ked minuly rok to rozsieval on,ale som mu dal tri sacky,len vtedy to nepoznal,tak ho nenapadlo dokupit dalsich 6). Aj ked to narastie, vyklici do 5dni. on to nevidi,nevyslo, dokupil dalsie, 1,5 kila som mu zobral a uskladnil na jar. narastlo to tam,kde boli velke hrudy priemer aspon 5 cm. A na hrude nic nenarastie,teda rastliny mali aky taky priestor. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Viete poradit? Potrebujem na zimu nove cerpadlo a hadice asi dve 25 metrove. Alebo aj 30 metrove. Co kupit? Ako to pospajat. 60 metrov by som potreboval pre napustenie bazena na buduci rok, to by islo zvodovodu normalneho ja neviem aky to ma rozmer. 

Toto co tam je neposlucha,alebo keby tam bola naozaj voda poslucha,ale v zime sa mi snim natahovat nechce. Chcem kupit nieco do zalohy. Cisto teoreticky, vedla je rura. Brat ked to vymyslel a fungovalo to asi dva tri roky - tam na rure bolo normalne cerpadlo,samo sa zaplo aj vyplo. Na tej rure boli medene plosky. Inak boli aj kable dnes uz niesu,lebo to fukcne nieje 15,20 rokov. Uz si nepamatam,preco to bratove riesenie nieje funkcne. Ci otec nieco pokazil, ci v zime to na povrchu zamrzlo. Teda toto asi riesenie nieje. Teda ake cerpadlo a ake hadice?

hadice.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak velmi ste mi nepomohli. Objednal som a zaplatil to iste cerpadlo,co som mal, kupil 25 metrovu hadicu 3/4 som zvedavy co to je zac,asi a co som mal,ta je idealna, este som kupil aj drtic konarov, jeden zlamany strom musim dat dole, a mozno dve co su nahusto.

 

Dnes som si dorobil kompost. Tak na zazimovanie uz sa do neho starat nebudem,ani tam davat material, urobim si dalsi v skleniku(ale ovela mensi,ale tam sa snim hrat mozem aj pocas zimy).  Tento ma ta tak 6 m3 , skoda ze nevyslo o 2m3 navyse,ale aj tak dobre.

kompost1.jpg

  • Páči sa mi to 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Muž záhradu v rodnej dedine  porýľoval, zeleninu sme uskladnili na zimu, ruže práve odkvitli, Rudbekie kvitnú, tešia ma svojou krásou. My máme kompostér, ktorý sme dostali  z obce, každá rodina. Lístie je pekne sfarbené, niektoré ešte na strome, iné opadané na zemi... Páči sa mi pestrofarebná jeseň :smile:

Rudbekie.jpg

Jeseň 2020.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jilkovu som prepol a myslim  STV1 isiel celkom zaujimavy program(ako to na zvat nie program - porad, ako to pomenovat, dokumentarny film, serial, alee tak vseobecne ci toto. Ako sa to pomenuje vsera som pozeral nieco co neviem povedat ze to je film,len tak vseobecne)

Cestou necestou - špeciál (Zo záhradky) 

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/16244/252650#61

Celkom zaujimave, zaujalo ma ze vsetko to davali slovaci, co vedeli rec domorodcov. Boli v mexicu a davali a si to pozriem este raz - tri sestri. mne to nechcelo v hline rast. Nedaval som semena naraz, a myslim ze unas sa to neda. Ale na rok to mozem skusit. Preco sa to neda, Kukuricu ak si ju predpestujem viem ju posadit skor, Fazulu tam mozem prihodit,ale tekvica tam nenarastie. Mozno narastie,ale nie v hline.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@slimak tak, ako píšeš, na rok to môžeš skúsiť. my sme niekedy ešte v rodnom dome.. pestovali spoločne kukuricu, fazuľu a tekvicu .. "tri sestry" :smile: bez predpestovania, v pôde v ktorej bol zapracovaný kompost..  žiada si samozrejme vlahu.. myslím si, že aj u Vás sa dá...

tieto články si čítal?

https://www.zahrada.sk/magazine/poznate-tri-sestry-zasadu-pestovania-troch-sestier-vyuzivali-uz-staroveke-indianske-civilizacie

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/unikatna-metoda-pestovania-tekvice/

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...
Citát

Pri vysievaní jednotlivých rastlín sa snažme kontrolovať vzdialenosti. Fazuľa by sa mala nachádzať aspoň 20 cm od kukurice.

 

@iskra Ja som to daval spolu. Ci uz semienka, ci predpestovanu kukuricu a okolo nej 3 semena fazule. Resp. kukuricu na 40 cm a okolo fazulu. Tekvica tam bola mozno,jedna,dva presadene,kde nenarastlo nic.

Predpestovanie kukurice,robil som to minuly rok a presadzal prvykrat je velmi efektivne. V skleniku ti vyrastie kazde semienko a potom podla velkosti presadzas(prezije priesada kukurice na 95%).

Tento rok,kedze mam 2 kila toho zeleneho hnojiva co na jesen vyrastlo 15 rastlin,tak zaciatkom marca chcem to poorat, zbranit, vyhadzat semeno zeleneho hnojiva,nahadzat na povrch kompost malo bytam byt tak 2cm na celu plochu a potom este pobranit. Ak vyrastie zelene hnojivo skosim tam,kde budem potrebovat priestor(pre priesady), inak zemiaky, kukuricu, fazulu budem sadit az  v maji. Teda to mozem skusit podla navodu co si dala.

To zelene hnojivo - Lupina vyklici do 7-10 dni velmi rychlo. Potom to rastlo este tyzden ,ze to malo 10 cm a prestalo. Dva mesiace nic. Teda ak nevyrastie to budem ve(i)diet relativne hned do dvoch tyzdnov. Nevyrastie, zmenim plan.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Je zima prituhlo. Ale kompost sa da robit aj v takom to case. V Skleniku teraz moze byt 10 stupnov. Rano bolo -17. O dva tyzdne by som chcel orat, a zasadit tu Lupinu co mi ostala po jeseni. Vzadu je ten vonkajsi kompost. Postupne odtial som doviezol 4 furiky do sklenika.

sklenik.jpg

kompost von.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chcel by som co najskor. Samozrejme ak bude zima ako dnes sa to nebude dat urobit. Mozno aj poda bude este mokra, ale navyjak tam viem upevnit(priviazat) o hrube stlpy co su v betone. Teda blato by som vedel obratit. Pobranit, porozhadzovat lupinu,naviest zadny kompost a este raz pobranit.

Samozrejme to zavysi od pocasia. Ak aj v marci bude mrznut to robit nebudem. Len chcem aby ta lupina rastla aspon 2 mesiace a zemiaky nasadim v maji. Kde budem potrebovat priestor tak ju dam prec. Na mrkvu,priesady. Minuly marec bolo 20 stupnov teplejsie ako v aprily. Mne staci ak bude 5-10. 

Este nastudujem ten clanok o Lupine. Kedy ju sadit,som si kvoli nej kupil casopis. Na jesen nevyrastla. V clanku bolo malo pracne. Ja som sa narobil dost,sadil som to ak hrasok.  Na ploche asi 20 m2. Ale na 200 m2 to len porozhadzujem,  nasypem kompost pobranim a budem kukat. Mam jej 2 kila. Co bohate staci na 200 m2.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Lupina je plodina náročná na teplo, avšak jarné mrazíky znesie, pokiaľ už dosiahla fázu 4–6 listov. Semeno lupiny klíči pri nízkej teplote pôdy, už pri 2–6 °C.

Pri pestovaní ako hlavnej plodiny sa lupina vysieva v druhej polovici marca (na semeno), resp. koncom marca až začiatkom apríla (na zelenú hmotu). Samozrejme, výsev sa neriadi dátumom, ale nástupom jari.

Hodnotnými pozberovými zvyškami vrátane koreňov (priaznivý pomer C : N) tak obohacuje ornicu cennou organickou hmotou a následne i jej rozkladom uvoľnenými ďalšími živinami. Z fytosanitárneho hľadiska je lupina žiaducim prerušovačom v súčasnosti veľmi zúženej skladby striedaných plodín, ide o kvalitnú predplodinu. Celkový predplodinový efekt lupiny je vysoký, úrody následných plodín sú vyššie zvyčajne až o 15–20 %.

Lupine vyhovuje prevzdušnená pôda a uľahnuté osivové lôžko, preto príprava pôdy záleží na pôdnych danostiach a od termínu výsevu. Pokiaľ sa lupina pestuje ako hlavná plodina, vyžaduje rovnakú predsejbovú prípravu ako ostatné strukoviny. Pod lupinu sa zvyčajne orie na hĺbku24–28 cm.

Optimálny počet jedincov je zhrubadesať na bežný meter v riadku, čo pri lupine žltej činí 120–140 kg osiva/ha a pri lupine bielej 100–120 kg osiva/ha­(na semeno), t. j. 350–550 tisíc klíčivých semien/ha a pri pestovaní na zeleno 160–190 kg osiva/ha.

Lupina sa vysieva plytko, lupina žltá do 2–3 cm, lupina biela do 4–5 cm. Výsevok v kg záleží od druhu a účelu pestovania a podobne aj šírka medziriadkovej vzdialenosti. Lupina žltá sa vysieva vždy na šírku riadku hustosiatych obilnín t. j. 12,5 cm (bez ohľadu na termín či účel). Lupina biela sa na šírku medziriadku 12,5 cm vysieva len na zelené hnojenie, pri pestovaní na semeno je vhodnejšie, ak je šírka medziriadkov dvojnásobná až trojnásobná – 25, resp. 37,5 cm.

Zdroj:

Ing. Štefan Tóth, PhD.,

NPPC – Výskumný ústav agroekológie, Michalovce

 

Pondelok utorok 22,23 .2. ma byt od 0-10 stupnov. Snad bude este o trosku teplejsie. Ten dalsi vikend by sa to uz dalo vysiat. Na jesen tych 15-20 rastliniek co narastlo  po 3,4 tyzdnoch dosiahla fázu 4–6 listov. A potom to uz nerastlo, boli vysoke asi 10 cm v 15 cm vysokej burine.

lupina.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Dnes som mal travniku zelenym sprejom nakresleny obdlznik. Bolo to menej ako 0,5 krat meter. Potom sa prisli spytat elektrikari ci moze prist chlap vykopat jamu,ze idu davat nove betonove stlpy. Ja ze ake to bude hlboke, ze 1,8 metra. A ze to chce ako vykopat, krompacom? Ze hej. Chlap to dal - cigan asi za tri hodiny.

Vykopal to asi na tych 1,8 metra,vedla stlpa,vedla murika,zavadzal mu tam aj ten zlaty dazd poorezal a korienky toho 25 rocneho stareho kriku mozte vidiet.

Ale aby ste videli,co my zurodnujeme 25 rokov, to zlte. Sme kopali pivnicu v tom zltom a pod nim uz je nieco podobne ale cierne. Cez leto, do toho sa zakopnut nedalo. Suche a pevne ako beton. Cigan mal stastie(ze to bolo trochu vlhke),ale aj musel byt velmi sikovny. Neviem si predstavit ako to robil. mal len lopatu a krompac.

Inak ta poda na zahrade ,nieje zamrznuta a zda sa mi byt aj celkom sucha. Pooriem ju uz asi v piatok. Zasadim lupinu cez vikend.

kopac hliny.jpg

kopa  hliny.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

My tak mame stlp stred zahrady. Okolo neho maliny, lebo nic ine tam nebude rast a okolo toho vsade zelenina. K nam takto dosli v lete, ze treba robit uzemnenie a musia to robit v urcitych vzdialenostiach a vysiel im nas stlp. A kedze to je byvale koryto potoka, dole je vacsinou strk. Pytal som sa ich, ako to chcu robit, tak ze v takych podmienkach musia zakopat 20m pasoviny. Tak som ich vypoklonkoval, nech si to prepocitaju este raz a vyberu si iny stlp.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov