Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

Medvedika poznam. Co snim spravit neviem. 

Za zahradovza mojim pozemkom, udrzujem to tam. Priesielsused z veti3, a vysipal, Dobre. Nesiel cey seba  rozzibal to mne. 

 

Dnes druhy sused tam ladoval stavebny material.  Nechapem ako takjedno aj druhe moze byt drze. Si to kupim ak sa bude dat od majitela a ne co za moj plot ladoval stavebnu sut mu ju nahadzem knemu . S jednym aj druhim som si povedal svoje ale nie posledne. Nechapem. tak sprostz a prmitivni ludia. Sused -moye mat aj 99 rokov co nema - mama v ? Moze mat totot co si dovolil je za hranou.

Ak sa bude dat si odkupim od majitala 100 m,ten co mi tam nahadalbeton bude ho mat v zahrade. sa tvaril ze nechape - mu poviem zesi to daj naspat. Ze jemu sused. Stary sused je aspon stary.  - zdruhej strany mlady sa tvasy ako - sused mi povedal.

 

Teda kupim tie 15 metrov pody. nutemu susedovy vysvetlim byd si ten boteon zoberie,lebo ho bude mat nazahrade.

 

Nic tupsie ako dnes som nevidel. Stary sa aj hneval - stara . Druhy sused mlada .  Nechapem tych ludi ako sa vedia takto spravat. Snad mi to majitel preda ya rozumnu cenu  a ten co tam betn dal bude mat na zahrade 

 

Nechapem -jeden kvoli strku mi rozal nie moj priestor a druhy do dier nasypal starybeton.  Povies im co to robia a ze to je v poriadku. Je to za zahradov a nie je to moje. Teda si to kupim - majitelovi to je nepodstatne. Ale ako mozes mat tak dvoch nutych susedov- zlava aj z prava.

Chalan z lava mi tom tam ladovla asi nepochpil ze nech prestane. Bude to ladovat nazad. Mozno je silnejsi ako ja ,ale ked ho ray vytrepem mozno pochopi - ma 25 rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, doll napísal:

Máte niekto skúsenosť s medvedikom, resp krtonozkou?

Mame. Nejaky ucinok ma pripravok Talpa. Su to rozomlete semena ricinovnika. Ale stoji to kopu penazi a ucinok je docasny, po case treba opakovat. A treba to zapracovat do pody. Nezabije ich to, ale odpudi. No a potom este klasika pasce. Zakopat na cesticky nadoby dost vysoke (hlboke), aby z nich nevyliezli a polozit na cesticku nejaku latu na kant tak aby jeden koniec koncil nad pascou. Idealne je ak sa nad nou zbiehaju viacere laty z roznych smerov. Ta haved latu neprelezie ani nepreskoci ale ide pozdlz nej az skonci v nadobe. Skusal som aj saponat, ale to nefungovalo a takisto vyplavit vodou z hadice, co je sice s otaznikom, ale po tohtorocnych nekonecnych dazdoch sa mi videlo, ze na tom nieco bude. Len treba asi fakt vela vody. A hlavne drzat kompost cim dalej od hriadok.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak návody poznáme, ale nič nefunguje ?

Len ich "zbierať", darmo kynozit keď "prídu" od susedov ?

Jednoducho sú lokality kde ich výskyt je, a jednoducho s tým záhradkár nič neurobí ?

Jediná zaručená ochrana je asi vysádzať do niečoho ako "skruže", jednoducho do niecoho, čo v pôde vytvorí prekážku, a koreňový systém je ochraneny

 

Medvedík, Štúr, krtonozka, to je jeden a ten istý tvor

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

všetko funguje obmedzene a dočasne. my s nimi bojujeme už pár rokov. skrátka príroda.. jedna rodina tu odvedľa nechala celú záhradu za domom pár rokov ležať úhorom. či im to pomohlo, neviem. tohto roku tam tuším znova niečo zasadili, tak som zvedavý.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jalen na tu krtnozku. Ona u nas bola uz nieje. Preco neviem. Si myslim,hlboka orba a viacejmterialu- teda viacej pody. Tohto roku som ju pocul,ale ziadne skody mi nenaroobila.

Vysusit podu -  teda dat jej tam viac.

 

Chlapec sa ospravedlnil aj mne aj zene,co spravil a mne povedal,ze ze to uz nikdy neurobi, myslim ye to myslel uprimne, som mu uveril,aj odpustil ,mna to stralo velmi.Teda so rad ze to urobil, ye sa aspon ospravedlnil a snad sa uvedol - mysli ten co mi tam donieol beton - som ho vide ako za mojou zahradou to sype,povedam mu daj to prec - mal to v pazi tak som mu cast dal za zahradu.

 

Alee ozaj ma dost mrzelo  ze to spravil, druhy sused tiez,tento sa ospravedlnil asi si uvedomil co spravil, a ma odpustne. Nechapal som ani nikdy nepochopim ako si to vedeli dovolit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nieco sa urodi a nieco nie. Som rad ze sa to podarilo otcovi.  Ze ho to pri zivote udrzi. Bude sa snazit bude zit.  On vypestoval paradajky. Tolko sme ich nikdy nemali, pocotm rastlien aj ano, ale nie poctom plodou. V skleniku ma aj papriky,teda zena bude musiet robit aj leco aj pretlak.

 

Tie zemiaky rastli v rovnakej pode vedla seba. Boli posadnene ina a v inej dobe. Te co su v celku pekne - hned v orbe - teda hlbsie. April maj bol suchy. Zcalo liat v juni skoro do konca jula. Tie zemiaky su zobrate z rovnakej dlzky, asi 6 metrov. Jedny su super. Mysli tie ostatne budu na urovni ako tie co som vykopal - velkost asi co som sadil.

Paradajky1.jpg

Paradajky2.jpg

Zemiaky.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak nie je aj nad dobre susedské vzťahy, resp rozumných susedov.

Pri kúpe sme zistili že nám patrí kúsok pozemku od susedov, takže sme apelovali na upravenie aj v reále (časť ich "hriadok"). A vtedy to začalo.

Naťahovačky, aj predseda záhradkárov im avizoval že už roky dozadu podpisovali takú výmeru. Nepomáhalo.

Jedného dňa keď sa znova vadil s mojím.manzelom (až sa mu čudujem že to vždy riešil s kľudom a slušne), jeho syn dostal infarkt niekde pred panelákom.

Odvtedy mojmu manzelovi vyhadzoval na oči, že nebyť dňa kedy sa s ním vadí o pozemku, jeho syn by nezomrel lebo by ho stihol :cotisisi:

Potrebovali sme dotiahnuť elektriku, samozrejme cez jeho pozemok nehrozilo.

Časom ale keď pri osocovani používal manžel stále normálne argumenty a bol slušný, sused povolil a dovolil potiahnuť cez jeho pozemok elektrinu. Trpezlivosť ruže prináša.

Sused je už relatívne ok. Ale za to jeho manželka pridala :odpadnem:

Ten dym vadí našim stromom, ten krik tieni, toľko buriny tu za tie roky nikdy nebolo a podobne ....

Ešte že nevie o tej elektrike, kopal to na tajnasa, dohodol to tak so susedom lebo sipil casom problém :zubiska:

Manžel už stráca nervy a už nebude na ňu hľadieť. A keď tam budem ja, to si ešte len vypočuje. Rachetla stará :kladivo:

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne nepresli po mojej zeme,ci tam to nenasypali. Patri to niekomu inemu. Jeho pozemok vyuzivam,kvoli kompostu - mozno este tri roky totak viac potrebujem. 

Mne nevadilo, ze sused tam narobil kolaje, mne vadilo,ze sused povedal dalsiemu,aby stavebny odpad ,neboloho vela ja som nevedel kolko,mozno dve furiky, mne vadilo ze ani jeden ani druhy sa ma neopytal,len to tak spravil za mojou zahradou. Nespravili to za svojou. Ten co mi to tam nasypal sa mi ospravedlnil. Jemu som tie kamene tam vysypal. Som rad ,ze to spravil. Pre moje psychicke zdravie. Ze sa na neho hnevat nemusim a nikdy to uz nespravi. Sused zdruhej strany. Sa mi neospravedlnil. A od zajtra ho mam v . 

Ja sa svojou zahradou nechcem cestu pre suseda. Ja nechcem aby mi tu sypal bordel. Nechcem mat burdel za zahradou. A je mi jedno ze ma 70- 75 rokov. Ak sa nevie spravat,je mi to luto. 

 

Moj pozemok to nieje - ale vyuzivam popri plote priestor na kompost. Plus to tam kosim a vyuzivam travu pre kompost.  keby majitel pozemku povedal, ye tam chce to vysipat betonom, nepoviem n. Len nech tam nedava stavebny odpad ten patri inde. Rozhodli sa dvaja susedia. Co im to tiez nepatri. Mohli to nut za svoj pozemok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes mam zas zaplavenu pivnicu. V minulosti sa to stalo cez zimu - ked sa roztopil sneh(a som zabudol odcerpat). Tohto roku  v kuse v lete. Preto tam ja nemozem dat nadrz cca 10 m3, to nic neriesi. Ano keby bolo sucho. Ale ked prsi ako dnes nech cast vody odtecie do kanallizacie.

Tu vodu by nezadrzala ani 30m3 nadrz a tu vodu by som aj tak nemal kde dat.

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som sa zamyslel,ze o tych svojich rodicov sa musim postarat. Mal som po opici a otec mi rozpraval nezmysli(zdementieva) - jazdi na svojom aute.  Zajtra ak pride a co ma robit nech posadi lupiny. To je zelene hnojivo. Nikdysom to nevidel ako to vyrastie ci co to je - resp . videl vyslachtena lupina je krasny kvet roznej farby. Matka to pestovala.

Semeno je stvrtinova fazulka. Teda to asi trosku musis zahrabat do pody. Repka a horcica sa len nahadzala vysiala.

 

Teda otec pol kila zajtra zasadi ak pride a bude chciet robit. Som vymyslel -sadi sato ako hrasok 5 cm jarok a nech to tam nahadze,ved ma pol kila na tu cast a pohrabe. Vlhke to je ryloval som odtial zemiaky.

 

Dnes som rozmyslal o svojich rodicoch. Uz su stari. Treba sa o nich postarat - mozno do roka. Byvaju v bratovom byte.  Ale tam sa o nich starat nebudem - nastahujem si ich domov - presne tu kde teraz sedim. Uctovnictvo budem robit niekde ine - ci inu pracu tu ma to aj tak nebavi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

UZ ste sadili lupinu ako zelene hnojivo? Ak sa to ma sadit? 

Dnes som vysadil asi 15m2 a bola to drina. Aj kvoli pode ako mam,ale hladal som na internete ako to sadit - ale som nasiel len kvet. Rastlina ako kvet je znej vyslachtena - krasny kvet. 

 

Proste som to dnes sadil ako hrasok.  Posadil som asi 15m2 - 250gm mam dva kila a 10 krat tolko plochy ,kde by som to chcel. Ako to zasadit? Staci to len vysiat? 

To je rastlina od fazuli. Ale je to polna rastlina. Ale ja potrebujem aby mi to teraz narastlo -od konca augusta do zaciatku novembra.  Minuly rok som tam hodil repku a horcicu a narastla. 

 

horcica a rapka su hluboviny a su to male semienka. Lupina je mala fazulka. 

 

Som si isty ze na 200m2 totak  sadit nemozem - ci vymysliet iny sposob.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.google.com/search?q=lupina&rlz=1C1GCEA_enSK744SK744&sxsrf=ALeKk01udwb-aPfSi_Plsac4wHZAXiYzpg:1598308897206&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi9pLzQ9LTrAhWEjqQKHf_hDhUQ_AUoAXoECBkQAw&biw=1536&bih=754

 

Ale toto je kvetina. vylachtena z tej mojeje polnej.

https://www.uroda.cz/lupina-biela-a-lupina-zlta/

Ako to dat do zeme?

 

Neviem ci som to pisal. Kompostu 5-6 m3 si necham najar. Poorem vyrovnam brazdami . Nasypem nam kompost a prejdem to branami. A tak to budem robit asi dalsie 3 roky.  Dam ten kompost vsade a na povrch. Serie ma ta hlina.

 

Neviem ci to zelene hnojivo je u mna tak ucinne. Pod 20 cm mas len hlinu - co znej mozes palit tehli. 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna ani nebavi pestovat, mna bavi robit zem. Pestovat moze hocikto - spravit zem nemoze hocikto. 

 

Na fotke je asi30 m2. Dnes som spravil polku a trvalo mi to 3 hodiny. Lata ma necele 2 metre. 

 

rozhodol som sa ze ci ja ci mi niekto pomoze spravim asi 2 krat tolko - teda polovicu semien si necham najar- poorem pobranim - vysejem tam kilo lupin nahadzem kompost co by na tej ploche malo byt asi 2 cme a pobranim.  2 Kila sa neda spravit. Ja som na tej ploche spravil asi 350g. 30 m2.Na jesen to budem sadzat tam kde sa neore nebrani  ci kde su hluboviny. Nie pod zemiaky. Pod zemiaky nahadzem repku a horcicu.

 

Lupina moze byt super a ja som na to velmi zvedavy - ale v hline to davat to 2-3 cm teraz je velmi pracne. Inak vodu mam v tom bazene je 9 m3.

lupina.jpg

Vlastne este jeden pribeh som chcel napisat - ked som mal asi 10 rokov - ucitel ze na dalsiu hodinu si doneste hlinu a budeme modelovat. Ja som zasiel len na zahradu. Perfektna hlina - urobil som rodinku slonikov - vysusilo sa to na okne - Nikomu neodpadlo ucho chobot nozky. Ak to vyschlo bolo to monolit.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slimaky si tie sliziaky ? 

Tento jul bol celkom dazdivy a mali sme kopu tych hnusnych hnedych sliziakov na zahrade v jahodach aj v paradajkach aj uhorky to zralo.  

Nam radili davat okolo truhlikov sol na tie sliziaky.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov