Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

no, v najväčšom našom záhradkárstve majú čerstvé muškáty... takže muškáty budú, ešte neviem aké. uvidíme.
kamarátka rezignovala, zatiaľ, že tento rok nie...

máme jeden kochlík, kde už dva tri týždne zelenie nádherná pažitka a petržlenová vňať.... krásne jarne zelená a hustá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak vcera sme posadili:zena s detmi mrkvu a petrzlen(samozrejme ,ze neprsalo ani vcera ani dnes), ja druhy sacok cibule. Dnes som zasadil kukuricu do nadob a v skleniku to moze rast,vraj sa rada presadza,som zvedavy. Zena vysadila polku  hrachu,posadila si orgovan. Pripravil som si priestor pre kukuricu,rozdrvil hrudy. Pomaly to pojde. Zemiaky,pripravit podu do skeletu foliovnika pre uhorky, tak o tyzden pojdu priesady,ktore narastli v skleniku vonku na zahony.  

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes sme mali salatovu polievku.

 

 

Co tu chces sadit? Mam zasedeny cesnak, cibulu, hrasok, petrzlen a mrkvu. Plus sklenik. Veedla je cesnak a pazitka. Ale tu sa neda nic sadit ak nebude prsat. Ja mam vodu na mesiac a potom co. Jedine pozitivum a vidite na zahrade tam ani burina nenarastie. Aj ta potrebuje vlahu,vskleniku bola a je.

 

Na lavej strane tri riadky su redkovky, jedine co vyrastli, su giganty, za nimi este ako tak, kel kuceravy, a dalej je dalsi 6 ridkov Tam po 1-3 rastliniek,zeler ziaden. Vcera to zena zasadila opat. Do tych nadobiek od solviny. Na konci v tych vacsich nadobach v jednej mam salat, a vdaslich troch kukuricu.

post-1625-0-71507900-1587213000.jpg

post-1625-0-74144100-1587213157.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V nedelu naprsalo u nas 6mm. to je vcelku dost. Mne by stacilo kazdy tyzden 10mm v jeden den. Alebo dvakrat po 5 mm. Alebo aspon raz. Je to ovela ovela lepsie ako nic. Dalsi dazd ma byt v buduci utorok,ci stredu. Dufam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cesnaku sa vcelku dari. Sadil som ho skoro v decembri, v novembru tu boli dazde ze auta utekali do potoka. A cesnak v podstate sadime tu,lebo inde nema kde. Nemozem ho dat kde sa orie na jar. Ale nieco vymyslim na dalsi rok ho dam inde. Po minulorocnom cesnaku co nestal zanic tam boli kaleraby  karfioly cez leto. 

post-1625-0-42243000-1587737478_thumb.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alarm,
klobúk dolu, čo ty v tej záhrade naexperimentuješ a chrbticu doničíš... ale je to parádne.

a ešte mi to zopakuj: vážne si zasadil zmrznutú fazuľu z mrazáku a vzišla?

nech ju opatrujú všetci fazuľkový bohovia teda, keď je svokrina overená posledná... :slniecko:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

On tam dal aj posuvne dvere.

Mne zdochynaju otcove paradajky, od stvrtka sa tu neukazal, som dal jeden - 20 rastlin von. Tri dnes su su take suche, ale tie ostatne vyzeraju ako vcera. Hrasok zacina vychadzat a sa mi zda aj mrkva. Obe sa sadili  naraz, obom nevadi zima. Len sa kuknem,kedy to zena sadila, podla mna aj 2 tyzdne. Pisal som 14 bolo to 13teho - dva tydne. A tu len idu prve hrasky, mrkvu ci petrzlen si len domyslam. Sucho(to je polievane aspon dvakrat zaden - cez den bolo aj teplo). Niekedy zima.

 

Do sklenika(prepraviek) som nasadil kukurica ta vysla do tyzdna. Neviem ako velku ju mam presadzat asi ako budem mat cas. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja co som si vsimol na tom hrasku. Ty robis opak asi rozumne. Ja robim do hlbky chodniky, a ty do hlbky das hrasok. Prave ze sa mi to zda aj logicke. Ma tam vlahu. Ja ked dam do vysky rastliny, su vsuchu,resp. viac ich musim polievat. Takto to robis aj pri inych rastlinach?

 

A toho hrasku mas dost. To je mozno pre 20 ludi co maju radi hrasok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano skoro pri všetkých rastlinkách. Uhorky sú v jarku, fazula je v jarku, aj rajčiny. Tým dám vedla koreňa flašu a okrem toho urobim vaňu zo zeme, tak10cm pod uroveň terénu. Donutil ma k tomu život, lebo zahradu nemám vedla bytu. Takto mi to vydrží 2-3 dni bez polievania aj tých letných horkách.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano skoro pri všetkých rastlinkách. Uhorky sú v jarku, fazula je v jarku, aj rajčiny. Tým dám vedla koreňa flašu a okrem toho urobim vaňu zo zeme, tak10cm pod uroveň terénu. Donutil ma k tomu život, lebo zahradu nemám vedla bytu. Takto mi to vydrží 2-3 dni bez polievania aj tých letných horkách.

Ano rozumiem a asi je to velmi sikovne riesenie. A funguje. Neviem ci by to u mna fungovalo robim to vsetko naopak. Aj ked to oriem na jar a na jesen, teda dva krat zarok, je to stale hlina, aj ked uz kazdym rokom lepsia. Teda neviem ci mam 20 cm kvalitnej pody. Asi nie.  Teda tysi to mozes dovolit ja nie. Ale u teba a vies preco to robis - sami zda to sikovne. 

 

Aby som si to ja dovolil spravit potrebuje aspon 30cm kvalitnu podu ja ju nemam. Dnes zena vysadila asi 20 priesad von do hliny,ale do nie jamky,jamy jej syn hadzal kompost so substratom - lebo by tie rastliny tam nevyrastli. Ci velmi zle.  Uz len v tom skleniku,je strasny rozdiel napravo a nalavo. A to nechapem preco. Prave napravo som robil uz dvakrat kompost,a ked teraz najar som ho odniesol. Nebol dokonceny. Odtial som vyhadzal 12 furikov hliny a dnes je tam hlina. Tam kde je lepsia zem mas redkovky ako polovicne zemiaky a za polovicu casu, bez hnojenia.

 

Jedine vysvetlenie je ,ze predchadzajuci rok som spravil dobry kompost. tomu by som aj veril, tam na lavo. Tam je uplne ina poda. ALe na pravo ja som hlinu vyhadzal,ako sa tam dostala ja neviem. Otec ju tam musel nanosit,potom mravce. vacsinu hliny mi tam dava otec -80%.

 

Ale uz cez to prerastie aj mrkva aj kde to je kvalitnejsie kopnes a sa ti to rozsype. Je to hlina ale stava sa prchka.

 

--------

Kazdu hodinu si dam fajciarsku popozeram mrkvu cibulu ci hrasok a vzdy odtial vyhodim 5 kamenv,a kazdu hodinu je ich menej a menej, substrat som tohto roku kupil raz,ma zarazila cena 7,5 eura. Dobre raz som to kupil, dnes som to dal pod priesady. Ten moj kompost je tiez sama hlina, jeto lepsie ako nic,a mal som ho vela,ale stale je to hlina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes poprsalo asi 2,3mm lepsie ako nic. Som pripravil jednu hriadku(namiesal kompost so substratom,syn to zene do tych jamiek daval), syn narobil dierky a zena vysadila tie rastlinky. Potom poprsalo, o dva tri dni dam fotku,zajtra presadim kukuricu.

 

Je tam vela roboty,ale ked to robite 4ria dasa to a spravis to lepsie. Cast otec, cast ja, syn, manzelka a cast aj piata dcera. Mne osobne sa to nechce sadit. Ja pripravim podu.Resp. nechce sa mi robit to aj to a potom to este polievat. Nieze nechce,ja to nezvladnem. Sam. Musia mi pomoct aj prislusnici rodiny. Sadi zena a vcelku jej to vychadza.  Ja pripravim podu a potom to zalievam, ci okopem,ale aj to musia robit dalsi. Ja som posadil,len cesnak a cibulu. Potom priesady,ako kukuricu a salat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak robíš kompost, ako ho robíš?

Ja robim tak, že do ohradeného priestoru dávam vytrhanú burinu po cely rok. V druhom priestore mám to isté, čo v prvom, ale z minulého roku. Skrátka, dvojročný vyberiem preosejem a mám krásnu zem a na uvolnené miesto na jar  (po zime) prehodím to, čo som tam dal minulý rok. Dávam takú 10cm vrstvu, potom povápnim, 10cm povápnim... a posledná vrstva je cca 5cm zeme, ako pokrievka . Občas to v lete zalejem. Na další rok to znovu vyberiem (je to dvojročné) a prehodím z prveho priestoru, aby som mal na budúci rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kompost som pred dvoma rokmi na jesen zacal robit,je tu plno fotiek. Robil som to v ohradke 1*2*1 meter,stym ze som to prehadzoval(aj po troch dnoch), cerstvy mateial a tak sa to ma robit ak to chces co najskvor.  Ale je to pracne. Ale asi aj najucinnejsie,len som zlenivel.

 

Minuly rok sa mozes pozriet na pravu stranu zahrady za plotom som mal kopu(priklad fotka ked som oral na jesen). Teraz na jar to presieval otec a syn a ziskali z toho asi 30 furikov hliny(jej podiel je tam strasne velky - preto to nikdy nebude take ake ma byt). To co nepreslo cez syto slo na druhu stranu co bude druha fotka.

 

Zimny kompost(tam su listy,proste co kde je to davam v takom momente co mam do toho ci toho,este mam aj sklenikovy kompost - je tam tak cez zimu.  Ten prejde(zvysok) na druhu stranu tam nakosim tu travu co je vedla, hmoty zelenej ak zaprsi je vela zmiesam ju spilinami a ostatkami a potom na ne nasadim tekvice. Ak uz su nasiate presadene tekvice to tohto kompostu uz sa don nestaram  toto je letny,ktory  na jesen rozhadzem pod jesenu orbu. 

 

Sirka zahrady je 16metrov brana ma 4 metre,teda letny aj zimny ma asi 6 metrov. Tam kde budu rast tekvice ho necham tak. Tam kde budem davat material o mesiac dva, tam do stredu dam priecku a rozdelim kompost na dve strany aby som to mohol prehadzovat - to je velmi dolezite prehadzovat a pridavat zelene, travu, burinu. 

 

Potom robim este sklenikovi to je vlastne podobne ako toto zimny - ze tiez to rozdelim a prehadzujem v skleniku. Tohto roku som mal malo materialu asi ani raz som to neprehodil. Ale aj cez zimu vies nazbierat vela materialu. Mal som tam nechcat ci dat viacej listia aby bol material. Tiez toho potrebujes asi na zaciatku  dva kubiky a na jar mozes mat 3 kubiky slusneho kompostu co ho tam nechas. Mne sa tohto roku to nepodario, 4 furiky so sklenika isli pod tekvice.

post-1625-0-73268900-1588432120.jpg

post-1625-0-02133500-1588432617.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kazdy den,ci skoro kazdy den nieco vysadzame. V sobotu sme boli na turistiku,chcel sme ist na trstie - to je kopec kde vela prsi a je vedla mojej zahrady kde neprsi. Mozno ani 10 km. Zmokli sme ako kurata aj sa skryli,a isli inym smerom,ale aj vsobotu zena nieco sadila,priesady, ci ona kvety, vnededelu su sme dali dost priesad,giganty a karfioly kucerave,tie co narastli v skleninku, dnes sme presadzali kukuricu. Robili sme to prvykrat,ale myslym ze nam o pojde,  Snad poprsi zajtra ci vstredu. 

 

Vpiatok ,sobotu nepoprsalo malo,nech poprsi tolko zajtra a napozajtra, rastliny to privitaju - von su aj otcove paradajky. Vsetky rastliny tu privitaju, von som uz dal aj redkovky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ostali mi posledne 3flaky neposadene. Nerastu priesady(myslimvnadobach,vzemi je im hej), este uhorky treba - neviem kto sa d toho pusti. V minulosti to robil otec. 

Aj dnes poprsalo(podla SHMU 1mm). Uz to aj vyschina,ale sadim priesady ako alarm do zeme,je to tak najjednoduchsie, a priesada potrebuje vodu a maju.


Presadena kukurica. Vedla je cibula. Oni budu rast. ku kurici som dam po jednej fazuli.

post-1625-0-20028500-1588681468.jpg

post-1625-0-22486100-1588682552_thumb.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takto ma prsat, kus ale kazdy druhy den. Ja som sa po zahrade dnes len usmieval. Nemam ziaden rest,vsetko co som mal spravit som spravil. Co nie urobim zajtra. Ale to co som robil aj dva mesiace dozadu malo zmysel.  Dazd potrebuju tie rastliny.

post-1625-0-28030800-1588700817_thumb.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak budeš sadiť do jarku, napr. fazulu, alebo uhorky atď...a máš nejakú "šplhaciu" konštrukciu, je dobré zvážiť, s ktorej strany svieti slnko, a priesady vysadiť v jarku tak, aby rastliny boli na okraji jarku a svojim tieňom ,ak vyrastú bránili vysúšaniu jarku. Ak ich dáš do stredu, voda sa omnoho skôr odparí, ak zabrániš lúčom dopad, tak to vydrží aj v horúčavách aj tri dni. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som doma, na tej zahrade kazdu hodinu aj vpracovnej dobe. Teda ak mam vodu to zaliat viem hocikedy. Samozrejme to ma vyhody,ale asi aj nevyhody - mozno v tvojej pode je to jednoduche realizovat, kvalitna poda. Prchka. Neviem ako to okopes,mozno aj rozkopes chodnik, ak je prchka poda dasato - resp. si to viem predstavit, ak ti tam rastie burina to odtial ako davas prec(mne normalne tam rastu bodliaky co mal polmetrovy koren)? Ak to je prchcke trosku zakopnes, ci len vytrhnes - viem si to predstavit. Ale u mna to asi realizovatelne nieje. Ja mam hlinu. 

 

Teraz burina ani nerastie. Je sucho. Aj je lepsia poda. Aj prchkejsia. Je to len kvoli dvom rokom vyberania buriny s korenmi, a vsetok stavebny odpad a kamene,sklo, plasty a obal od hasleriek cukrikov, este plastove motuzy. Dva roky som to robil. Potom iste aj kompost co som robil, ci aj zelenehnojenie. Uz poda je celkom ina.

 

V celku sa na zahrade sa nam dari(rastlinam), len musi aspon raz za tyzden poriadne poprsat,lepsie by bolo dvakrat do tyzdna. Poda je sucha. 

 

 Uhorky sú v jarku, fazula je v jarku, aj rajčiny.

 

Este preco sa mi to u paradojok paci. Oni maju velmi siroke korene, neviam ako hlboke,ale siroke ich maju aj pol metra. Lebo to okopavam a na to nadabim. Zas je to o pode ty to uz nemusis okopvat, trosku prevdusnit? 

 

Este nieco som si vsimol(na fotke u hrasku), ty uz mas popukanu podu. Teda u teba uz je sucho aj v desat - 20 cm,ci pol metra. Ja mam sucho napovrchu. V prvych 10 cm.  Toto u mna som videl. Ale ked boli velke sucha horucavi, v juli auguste.Take trhliny som mal aj v travniku(aj medzi zemiakmi). Len tam uz poda je sucha do hlbky aj pol metra ci viac. 

 

 

-----------

Ja mam otazku. Kupil som nove sadenice zemiakov, len ich zaliala voda minimalne na 24 hodin mozno 48 hodin. 6 hodin som len cerpal vodu z pivnice. Ci sa to moze odrazit,ze nam nic nenarastie. Ospliechli sme ich a vysusili, potom zasadili. Sadila ich zena 25 .04. sama s detmi ja som robil DPH. Este nevysli a asi este je malo casu, pritom medzitym prsalo. Viac krat, teda o tyzden dva by mali vychadzat ak niesu poskodene tym namocenim.

 

Otec doniesol plno nafucanej fazule. Napustenej do vody. Len ja som ju nemalkde dat. Cast sa dala kde mala byt asi 10tina, nejaku som dal ku kurici, potom nejaku ku plotu a dnes ku kurici. Kukurici priesadam. Zajtra budem sadit kukuricu len uz zrnka, dali by ste tam dvojtyznovu fazulu namocenu, co uz nebola vo vode,ale dnes uz nejake boli plesnive zrna co sli do kompostu. Ci mate skusenost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie je to kvalitna fotka. Ale ten obraz co som videl,je nieco neskutocne. Inak kriza nemoze byt. Resp mame vela penazi. Ked som v minulosti isiel cez nejaku dedinku co uz na nic nemala,tma ako v rohu,ze si sa tam bal aj vojst. U nas svietia. A vlastne poloha zahrady a rastliniek. Slnko zapada uplne napravo v lete mimo fotky. Tam kde ten mesiac mozno v tom najkratsom dni za rok(ani to nie o dve kopceky napravo).  Teda toto je pohlad od Spiskej na Lucenec, teda mierny juhozapad. Mierny zapad.

 

Sused si prikrival tekvice a dyne vrecami. Mne zima nebola,ale na trave namraza je.

 

Prízemný mráz - mráz vo vrstve hrubej len niekoľko cm až niekoľko desiatok cm - vzniká radiačným ochladením. V prechodných ročných obdobiach spôsobuje škody v poľnohospodárstve (kvety, zelenina). Rozdiel medzi teplotou vzduchu meranou v štandartnej výške (2 metre nad povrchom) a teplotou pri povrchu býva 2 až 4 stupne.

Radiácia - v súvislosti s procesmi v prízemnej vrstve atmosféry ide o dlhovlnné žiarenie (vyžarovanie) povrchu zeme, ktoré spôsobuje v nočných hodinách pokles teploty povrchu a následne aj priľahlej vrstvy vzduchu.

Radiačné ochladenie - ochladenie vzduchu v prízemnej vrstve od studeného povrchu zeme, ktorý počas bezoblačnej noci a pri slabom vetre stráca teplo vyžarovaním. Radiačným ochladením vzniká pri dostatočnej vlhkosti rosa (pri zápornej teplote inoväť), neskôr hmla, príadne nízka vrstevnatá oblačnosť. Po vzniku hmly alebo oblačnosti sa pokles teploty zastaví.

 

Co to je to dlhovlnné žiarenie (vyžarovanie) povrchu zeme a prízemnej vrstve od studeného povrchu zeme.. Vcera bolo celkom teplo. preco je studeny povrch zeme? A ved to nafotke aj vidno vrece u suseda na lavo. Ako ma funkciu? On zabranuje tej radiacii?

 

K strate energie a aj teploty zemského povrchu prispieva žiarenie smerujúce hore (od zemského povrchu). Patrí sem krátkovlnné žiarenie odrazené od hornej hranice oblačnosti a dlhovlnné žiarenie zemského povrchu a atmosféry smerujúce smerom od zemského povrchu. Rozdiel medzi krátkovlnným a dlhovlnným žiarením sa nazýva efektívne vyžarovanie. Efektívne vyžarovanie prebieha nepretržite po celý deň i v noci a spôsobuje stratu tepla zemského povrchu. Cez deň je prekryté globálnym žiarením (suma priameho slnečného a difúzenho žiarenia), v noci zostáva bez kompenzácie a preto teplota zemského povrchu klesá. Na horách je efektívne vyžarovanie intenzívnejšie ako v nižších polohách, ale radiačné ochladzovanie tu napriek tomu prebieha menej intenzívne. Dôvodom je zmenšujúca sa plocha zemského povrchu s rastúcou nadmorskou výškou (vzduch sa cez deň radiačne otepľuje a v noci ochlazduje od zemského povrchu).

Vplyvom efektívneho vyžarovania dochádza k radiačnému ochladzovaniu vzduchu - znižovanie teploty aktívneho povrchu zeme (snehová pokrývka, tráva, pole, koruny stromov,...) a priľahlej vrstvy vzduchu v dôsledku zápornej bilancie žiarenia. Intenzívne radiačné ochladzovanie vzduchu prebieha v noci a je tým väčšie, čím menej je oblačnosti na oblohe a čím slabšie je prúdenie vzduchu.

Teplota bola podla SHMu asi 1,1. Ja tomu neverim,bolo teplejsie. Ale sused vlastne tym vrecom chrani rastliny aby mu neunikalo teplo z pody(resp ziarenie). A ako tomu zabranuje pridenie vzduchu? A Preco? Vietor?

 

https://bioclio.com/metody-a-pristroje-na-meranie-ziarenia/

Zaujimave hladam dalej. preco vietor.

post-1625-0-29322800-1588906472_thumb.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes sme zacali sadit salaty. Je ich kopu asi 60. Mozno 80. Narastli posadime ich dnes polku zajtra druhu a je koniec. 95% plochy uz mam zasadene, uz len uhorky. Hriadok na 3 metre si nechavam bud na mrkvu a petrzlen, ci na priesady. Uz budem sadit len nieco za nieco(nico co vyrastie a zjem uskladnim a potom mozem dalej sadit),lebo nemam kde.

 

Ja pocitam ze zaciatkom jula nebude,uz cesnak cibula, salat hrasok,redkovka,alebo bude hrasok a redkovka dalsia niekde inde. Ale na to miesto na neskoru mrkvu a dalsie kaleraby, karfioly, kapusty,brokolice. Chcem sa pokusit aby brokolice a karfioly, za tri roky som videl len naznaky potencialu, dam priestor. Zdaju sa mi to byt pekne a zdrave plodiny a pestovatelsky oriesok. Chcem a poperem sa stym aby som tieto plodiny mal pekne.  

 

Cibulu,cesnak, salat a kalerab viem vypestovat hravo. Vsetko ostatne mi potom vychadza len 50:50. Teraz je zaciatok. Uroda sa pocita na konci.

Redkovky. Tie mame vyse mesiaca a budu aj dalsi mesiac. Neviem ci dobre semeno, to rastie ako na povel.zberame tretiu a je 4ta co rastie uz mimo sklenika.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov