Skočiť na obsah

Cat Eye

Odporúčané príspevky

A dostal som nejaky  podporny bod po mojom vyfnukavani. Ked si zrobeny a mas pocit ze aj tak si nic neurobil. je to zle.

 

Ta zahrada nieje uplne hnusna - ani uplne krasna.  Na nej musis nieco urobit.  Ak to urobis aj ked sa ti nechce - ma to zmysel a esteticko. Vcera som nieco urobil a dnes pokracoval. Moze byt krajsia. Mne nejde o krasu mne ide o urodu. Ucime sa.

 

Chcel som dat viac fotiek. Uz s touto som mal problem.  Pripravil som podu, a zena to sadila a zajtra dosadi kaleraby. 

 

Na fotke to nieje vidno prve tri riadky tam uz je asi dve(zena povedala ze 6 karfiolov) a ostatne  brokolica.

 

Preco ja nechcem sadit - lebo ma to nebavi - spravi to otec ci zena a lepsie ako ja,keby to bolo inak budem si ich sadit - presadzat sam.

post-1625-0-92798600-1564927242.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes zavarala zena cviklu. Ta narastla - v podstate vsetko narastlo k spokojnosti. Co vobec karfiol a cesnak mohol trosku viac. Hrasok trosku viac. Zemiaky tiez trosku viac(aspon o 30 percent-velkostne).

 

Dnes tej cvikli bolo dam to na kila - vybrala aspon 25 kil. Polovicu mensej nechala. Prisiel jej pomoct otec, varil ju od 10 do tretej asi v patnat litrovom kotliku. 

 

Ja so zenou sme zasadili kaleraby asi 30 kusov. Este mam dalsich 30 priesad. Ale sadit to musis tak ako to je na predchadzajucom obrazku. Do hliny to nema ziaden vyznam. Bud to nebude rast, ci pri dazdi,ze to nema ziviny zhnije. Stonka.

 

Pred tromi tyzdnami som vysadil, karfioly a brokolicu - asi 7 rastlin mi uplne obzrali slimaky - dal som to vedla plotu k susedovi, on tam ma drevo a tam prezivaju slimaky. Pritom rastli velmi krasne. Ved este asi 13 je nedotknutych od slimakov co su dalej od dreva.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

mám pomocníkov cez víkend, tak sme dnes vyorali zemiaky /aj krumple/

úroda ľahký podpriemer, ale neva, v pohode vystačíme až do nových...

post-2793-0-12940200-1568492706_thumb.jpg

chalani sú dostatočne mladí na to aby ich bavilo karovať mašinku, tak sa s tým nemusím namýkať ja ... dnes som na tom sersáme ani nesedel, všetko vyorali chalani :thumbsup:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zajtra urobim nejake fotky.. Nejakym rastlinam sa dari. Neprsi a musis to polievat. Sme nasadili to zelene hnojenie - u nas horcica a repka. Dnes sme to aj cez hadicu zalievali, rano ma spadnut milimeter,teda hadicu som tam nechal.

 

 

Mam kaleraby, brokolice(to som este nevidel,ako zrele plody),karfioly,mrkvu - to co je od jula. A starsie kaleraby, mrkvu, petrzlen, zeler,petrzlen, kapustu ci kel. O tie stare sa nestaram.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

niekde som nedávno videla - to bolo tu u nás, a nejaký známejší človek, náhodou zapnutá tv, tuším? asi. padol mi tam zrak...

ukazoval svoju záhradu... mal pekné hriadky, všetko veľkolepé, ale nie na zemi - mal porobené chlieviky do výšky, aby sa mu pohodlne pracovalo vo výške rúk...
mal tam kdejakú zeleninu a spústu kdečoho, a bolo to hodne pekné, úhľadné a praktické... v takej záhrade by som si to vedela predstaviť.
hovoril, že začal mať problémy s chrbticou, tak si pomohol.

a tá záhrada bola vážne pekná a mal skvelú úrodu kdečoho.

mama sa so mnou ešte kým mala záhradu hodne nezhodla... ona je záhradkársky typ, z roľníckej rodiny, ja nie... ani brat, ani ja k tomu nemáme priveľký vzťah.
polievať, to ano, ale tú spústu drobnej a náročnej roboty, k tomu treba vzťah.


v takej záhrade, ako mal ten človek, by som si to vážne vedela predstaviť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemám studňu a pred 2 rokmi som zaplatil za vodu 200 eur za polrok. Ak chcem mať pekné broskyne, musím polievať aj stromy. Je fajn mať vlastné ovocie a zeleninu, ale za tú cenu...? Postupne som vysádzal figy a osvedčili sa mi. Mám úrodu aj bez polievania. A hlavne sa nemusím pozerať sa na vegetáciu trpiacu suchom, čo ma deprimuje. Dozrie ich síce naraz priveľa, ale suším ich a sú výborné. Záhrada je zelená a nie je s tým robota. Ak je v zime menej ako -20 stupňov, figy vymrznú. Na jar vyrastú nové výhonky, ale úroda je už len jedna, na jeseň. Inak sú úrody dve. Ak bude pokračovať globálne otepľovanie, na prirodzené zrážky sa už nemôžem spoliehať. A mne sa aj tak viac páči záhrada typu wild style.   

 

p.s.

Len neviem, prečo si Adam a Eva zahalili patričné miesta figovým listom. Je drsný a má diery. 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Voda ja som tiez zaplatil za polrok 200 euro,ale 40 euro bolo za bazen. U nas je problem,ze prsi nepravidelne. maj jun horuce, vysoko slnko male rastliny musis  polievat,velke uz nemusis,tak casto(listami si spravia tien).

 

Teraz ked som vysadzal tu repku a horcicu prsalo tri dni,dva dni vkuse a velke zrazky,ale od vtedy nic a vraj prsat bude 26 a 27. Ale ja vodu v nadrzi mam(kludne aj na mesiac). Na jesen mas uz menej rastlin a je menej horuco. Do roka za vodu zaplatim 350 euro - 80 za dazdovu ,a stale niesom rozhodnuty,ci je lepsie dat tam nadrze a ake velke(aspon 10 m3,lebo za polhodinoveho lejaku ti kubik z 160m2 strechy spadne, ak bude sa topit sneh ci dva dni dazdivo moze tam spadnu kapacita tej nadrze 10 kubikovej)), ci to nechat tak(do kanala a platit 80 eur), ci to len nechat stekat do pody.Ja mam pivnicu pod urovnou povrchu - ked je po jari sa roztopi sneh a nepustim cerpadlo je uplne zatopena. Teda preto sa to bojim dat len na travnik. Ci donho.

 

Je to velka plocha zahrady,ved vacsina je pokryta travou. Na jedneho velmi vela. Na dvoch sa to uz da,traja ,ktorych to bavi slo by lepsie,ale zay kazdy by sa staral o tu svoju cast.  Bavi ta to robit ked mas vysledky - ale na to musia mat rastliny podmienky, od pody...starostlivost cloveka. Ja ked som byval v cinziaku,som tam nechodil robit, otec aj ked bol mladsi o 3,4,roky to nestihal sam. Ta zahrada vyzerala podobne ,ale trochu inac. Jemu sa nepodarilo ani kalerab vypestovat,lebo to sadil do tej hliny. Tam musis dat aspon lopatu"kompostu". Podobne je to z paprikami ci paradajkami. Inak na tej ploche co len pestujeme,by kludne mohlo na rast urody pre3,4 rodiny. Ak by sa to robilo dobre.

 

Vcera na tej fotke pod cernicami burina nieje,ale vcera bola, ja by si ju nevytrhal(kaslal by som nanu,ja som uz vyplel vsetko tam kde je zelenz hnoj). Urobil to otec. Ale uz v podstate nemal vacsiu robotu co spravit, zajtra da zo skeletu foliovnika dole sietku s fazulou a uz skoncil tento rok. Teda uz teraz vela roboty nieje. Polievam to vecer ja a syn. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vo stvrtok rano a dnes boli prizemne mrazy, tekvice su povednute(listy mrtve asi aj cele rastliny). Inak ozaj to je prizemny mraz , tekviciam, rastlinam na plote, na komposte vyssie, na cerniciach,malinach im to neublizilo. Tak sme to pozberali. Inak my obycajne tekvice sme tohto roku nemali. Len tie hokajdo a masliaky.

post-1625-0-31127700-1569090037_thumb.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z normalnych tekvic je nenormalne dobry privarok.

 

to som chcela ešte včera napísať, ale potom som zabudla, lebo viem, že sú tu ľudia, ktorí nebudú súhlasiť :)

 

ale máš pravdu: z bežných bielych tekvíc je nenormálne dobrý prívarok.... teda omáčka... tak by som si dala, až to bolí... milujem ju :)

 

len nemôžem, žiaľ... tá diéta ma zabije : (

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 dobrý prívarok.... teda omáčka

 

proste "CUŠPAJZ"

od syna sme vcera dostali styri patizony, nieco dietne z nich bude treba urobit

 

sice som vcera poumyval 50 l demizony na vino, ale tento rok nebude do nich co dat... vacsinu zozrali vtaky a este predtym vinic obhryzli susedove ovce, ked sa preburali cez plot;

postupne padaju orechy, ale vela je ciernych, pokazenych :(

 

marhulovy lekvar, co robili syn s priatelkou, im skoro vsetok zacal plesniviet

nuz, radost zahradnicit...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

každý rok príde na niečo zloba... ja už nemám prehľad, odkedy mama nemá záhradu...


áno... dedko všetky tieto mliekové omáčky volal csuszpajz - čuspajz :)
a u nás ich mal každý rád, a najmilovanješia je práve tá tekvicová... a ja ju nemôžem :crying: :crying: :crying:
niekedy sa mi priam žiada, už som premýšľala, ako to oklamať bez mlieka, nemôžem ani sójové mlieko... ale to už aj tak nebude ono :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

áno... dedko všetky tieto mliekové omáčky volal csuszpajz - čuspajz :)

 

niekedy sa mi priam žiada, už som premýšľala, ako to oklamať bez mlieka, nemôžem ani sójové mlieko... ale to už aj tak nebude ono :(

niekde cušpajz, niekde čušpajz, i tak i tak som pocul

 

ani odlaktozovane mlieko nemozes?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vela veci -jedal musis vediet dobre navarit,alebo ak si odmalicka na nieco nauceny a je to dobre ,a urobi to iny kuchar je to trosku horsie. Do vela jedal co mne chutia ja neviem ci je to zaprazka, ci sa to len niecim podleje - je tam mlieko ci smotana. Priklad fazulovu polievku najlepsie spravi otec,ak nesetri na surovinych. Zena vari dobre ale taku fazulovu polievku neurobi - ja som ju jedol 20 rokov som na nu zvyknuty. On este aj teraz donesie niekedy(fazulovu polievku a varenu papriku) ale uz je to len 10 krat do roka svoje jedlo. Uz ho neodhanam ako ked to robil kazdy tyzden. A v restauracii dostanes skoro ciru vodu a tvrdu fazulu.

 

Zena vie navarit nieco ine lepsie. Mal som nieco na obed v nedelu a bolo to perfektne a ked som chodil do restauracii a bolo to v utorok, normalne som by som si to dal, ale vedel somze to tak perfektne nebude, a nechcel som si zhorsit naladu som si vybral nieco ine.  Kelovy privarok - ja to mam rad - ale to zas doma nevedia tak uvarit - otec to nikdy nevaril,lebo sme to nikdy nepestovali. zena to uvarila,dala tam aj maso - mne sa to nepacilo. Ja mam rad vonu kelu ale az prilis ho tam bolo - mozno som zvyknuty na viac vody zemiakov. Proste to nejak prebyt. Inak na zahrade uz kapusta nieje. Ale asi 5 velkych kelov,teda 5 obedov sa zneho da navarit. len ani otec,ani zena to asi nevedia. Ani sa do toho nepustaju.

 

Kapustovy privarok spravila perfektny. To som jedol styri dni vkuse.  V nedelu navarila borsc. Dobre ma chut nech si to navari, cvikla,kapusta aj mrkva je. U nas otec to nikdy nevaril(kapustu tiez nikdy nepestoval),asi mu to nechutilo. Ja som to jedol len v restauraciach, mozno v skolskej jedadalni a nikdy som si viac ako 4 lyzice nedal. Co ja isto si nedam,skor ten borsc, ked si mam vybrat medzi polievkou s drobkami - vtedy som si objednal borsc. A moze to byt chutna polievka - mozno so smotanou by som lyzal tanier. Bors som si asi rad aj raz vybral aj v zahranici,mozno Bulharku,ci rumunsku - lebo to ostatne si nevedel co je a ani tam mi to nechutilo.

 

Ale mozno zajtra si ho dam, dnes som zjedol druhe z nedeli, mozno pojdem  niekam inam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Posledné roky mám úrodu broskýň a jabĺk zničenú vtákmi. Načínajú nezrelé plody. Neviem, či je to ich stratégia, že ak je už plod načatí, tak sa snaží čo najrýchlejšie dozrieť, alebo je to dôsledok sucha a vtáci sa iba snažia získať tekutiny. Jediným riešením by bolo zakryť záhradu sieťou. Nepamätám sa, že by to v minulosti bolo nutné. No čo, časy sa menia. A ja tie lietajúce potvory ešte v zime prikrmujem. Ale každé dobro musí byť nakoniec spravodlivo potrestané.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to suchom(aj ked je zahadne - vtedy pravidelne prsalo, co asi bolo pre rastliny dobre). Pred dvomi rokmi som mal skoro kazdu paradajku dobnutu. Minuly rok ani tento rok ani jednu.  Mozno zmyzol ten vtak co ich dobal. Skorec? Ja broskyne nemam a tohto roku jablka,len opadali. boloich malo. Ja k stromom nemam vztah ,ale uroda bola minuly rok. nikdy som nevidel ze by vtak dobol do jablka. Ja ich krajam do kompostu. Mne rukami prejde od 50 do 100% jablk.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov