Skočiť na obsah

Obchodníci s dažďom


Cactales

Odporúčané príspevky

Pred blížiacou sa piatkovou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí sa ruské vojenské letectvo opäť chystá poručiť vetru a dažďu a zaistiť nad centrom Moskvy krásne počasie. Rozháňanie mrakov začne v stredu, teda v deň inaugurácie nového prezidenta Dmitrija Medvedeva. Nespokojní sú ekológovia, ktorí sa pre rozháňanie mrakov súdia s federálnou hydrometeorologickou službou Rosgidromet.

 

Princíp rozháňania oblakov sa podľa neho dá zjednodušene popísať ako vypustenie tekutého dusíka so zlúčeninami striebra či obyčajného prachu z cementu nad mraky. Použitie určitej látky je údajne dané typom oblačnosti. Kombinácia reagentov s mrakmi spôsobuje kryštalizáciu a dôsledkom je podľa Tichonova okamžitý dážď či sneženie. Podobné kroky musia začať aj niekoľko stoviek kilometrov proti vetru od miesta, kde má byť slnečné počasie.

http://spravy.pravda.sk/rusi-maju-pocasie-..._sk_zaujima_p09

Ruskí ekológovia vo svojej kritike takejto manipulácie s počasím zdôrazňujú hlavne to, že tento postup neprešiel potrebnými ekologickými expertízami a porušuje princíp rovnoprávnosti pre obyvateľov okolia Moskvy.

 

S podobnými aktivitami sa počíta napríklad aj v Číne počas Olympijských hier:

Napríklad „trojzložková línia obrany“ proti prípadným dažďovým mrakom počíta s nasadením lietadiel, rakiet a kanónov naplnených chemikáliami. S ich pomocou chcú Číňania krotiť prírodu na základe informácií niektorého z priľahlých úradov pre manipuláciu s počasím.

 

Peking, ktorý trpí nedostatkom vody, má s „pretrhávaním“ mrakov za účelom získania dažďovej vody bohaté skúsenosti. Len za posledné tri roky tu vďaka 26 dažďovým staniciam stúpol objem vody v nádržiach asi o 13 percent.

 

Lenže opačná metóda, ktorá má dážď zadržiavať, je v súčasnosti iba v testovacej fáze a jej výsledok je možné iby ťažko predvídať.

http://sport.aktuality.sk/ostatne/ostatne/...avcom-a-prirode

Aký máte názor na umelé prispôsobovanie počasia? Malo by sa uskutočňovať, ak áno za akých podmienok?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 7
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Cactales

    2

  • alfi

    2

  • game

    1

  • tomassi

    1

Top prispievatelia v tejto téme

toto nie je nová myšlienka, prvýkrát sa objavila tak vážnejšie pred OH v Moskve, sovieti sľubovali na OH krásne počasie a mienili to aj dodržať ... mali pripravené stíhačky, ktoré mali vypúšťať na blížiace sa mraky jodid strieborný, ktorý mal spustiť dážď ďaleko od dejiska olympiády

neviem, či to aj použili

 

keď dokážu regulovať dážď, spustiť ho tam, kde je treba, je zrejme pre takú preľudnenú krajinu dôležité

ale čo robí jodid strieborný s prírodou ako takou, to neviem ... dúfajme, že oni to vedia

priveľa vecí sa už človek snaží pretvoriť na svoj obraz, pritom za pochodu zisťuje, čím všetkým zemi ublížil ... a v konečnom dôsledku aj sebe

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no jo

to pred tou moskovskou olympiádou, my spomínal aj otec

 

len by bolo zaujímavé zistiť ako to ovplyvňuje počasie celkovo

keby to bolo takí jednoduché možno, by dokázali zastaviť to rozrastanie sa púšte na severe Číny

myslím, že to bude mať celkm opačný efekt a rozrastanie púšti to môže urýchliť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No v tej Moskve som bol a zmokli sme tam práve pri zahájeniu hier a nespozoroval som židnen zásah. Dážďom bolo príjomné osvieženie ovzdušia aj farieb, diáky sa vydarili. O tom jodide sa hovorilo aj v odborných kruhoch a skúšali to s pozitívnymi výsledkami, o ekologii sa v tej dobe nehovorilo. Hovorilo sa o predchádzaniu velkým búrkam a tornádam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vplyv takejto manipulácie na globálne počasie zatiaľ skutočne nedokážeme predvídať. Z lokálneho hľadiska však určite počasie neovplyvní iba vo vybranej oblasti. O tom, že ak sa dážď vyvoláva na vybranom území, blízke oblasti pociťujú vplyvom toho zníženie zrážok sa už pred časom hovorilo aj v Číne.

 

Podobné akcie by sa asi mali realizovať iba v skutočne odôvodnených situáciách. Prispôsobovanie počasia pri štátnych oslavách a iných akciách nepovažujem za príliš dobré riešenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To mi pripomenulo keď som hrala Freelancera. Síce je to ďaleké ťažké sci-fi ale tam to bežne robili vo veľkom s planétami že "terraforming / cloud seeding", potom tam púšťali dajaké mikroorganizmy a také hefty, ale im to trvalo aj 100 rokov kým si prerobili planétu aby sa na nej dalo žiť, niekedy sa im to nepodarilo/podarilo a niekedy im často pršalo alebo si vysušili planétu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmmm, ono to ozaj nebolo o hre, ale o politike. Aj keď sa tie možnosti dajú využiť v prospech ľudstva /hurikány, tornáda/. Ale tie dosledky - kto že vie, čo to stvorí v následných javoch ? Azda nik. Súvislosti ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov