Skočiť na obsah

Deň Zeme a prírodné zdroje našej planéty


game

Odporúčané príspevky

No jedine ona to dokaze, a myslim si ze sa pytat nebude ak raz bude stvorena, bude chciet preskumat vesmir. To by mohla byt jej motivacia. A my ju nestvorime pre tento ucel, my ju vytvorime pre nas ucel, kedze uz sa rodi, teraz pretekaju kto bude mat lepsiu, pretoze to je vyhoda, kto ju bude mat, bude mat vyhodu ovladnut ostatnych.

 

A stretnutia tretieho druhu nemusia byt priatelske, takze je asi aj lepsie ze sme nikoho neobjavili, horsie bude ked objavia nas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Život je založený na uhlíku, vodíku, kyslíku ..., ktoré tvoria organické zlúčeniny. Táto báza dokázala nakoniec vytvoriť inteligenciu. Neexistuje alternatíva zlúčenín na báze napríklad kremíka, aj keď by to vraj bolo možné https://www.novinky.cz/veda-skoly/435482-americti-vyzkumnici-prokazali-ze-zivot-muze-byt-i-na-bazi-kremiku.html . Prečo sa teda takáto alternatíva vo vesmíre neudiala? Času a potrebných prvkov (kremíka) bolo predsa dosť? Takáto forma života by bola v nehostinnom vesmíre omnoho životaschopnejšia, ako organické molekuly, pre ktoré je vesmír „vražedným“ prostredím? Inteligencia na tejto báze mohla kolonizovať vesmír pred miliardami rokov skôr, ako sa to pokúšame teraz my. Vymýšľať zložité a chúlostivé roboty s umelou inteligenciou, ktoré budú kolonizovať vesmír, je iba naša snaha zopakovať kolonizáciu našej planéty organickou hmotou, ktorá sa udiala pred miliardami rokov. Chceme sa v krátkom období našej existencie zahrať na boha, ale zatiaľ nám bez tlačítka reset nič dlho nefunguje. Vrcholom nášho úspechu je, keď družice plnia svoje poslanie desiatky rokov. Môj mobil, alebo PC už zrejme disponuje umelou inteligenciou a robí si niekedy, čo chce. A to mi skôr ide na nervy. Zaoberáš sa fraktálmy, kde aj tie najzložitejšie tvary majú jednoduchú podstatu. Príroda je odolná práve preto, že funguje na takých princípoch. Naopak, naše algoritmy a hardware sú stále zložitejšie a preto chúlostivejšíe na sebamenšiu poruchu. Po opici sa môj mozog dokáže vysporiadať s nejakým úbytkom neurónov. Pamäť môjho PC zlyhá po zničení jediného bytu. Redundanciou zas exponenciálne narastá veľkosť a zložitosť nami vyvinutých systémov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čiže to trošičku vráťme oblúčikom späť k pôvodnej otázke...

 

spústa sci-fi už hodne dávno hovorí o tom, že buď nás príde niekto kolonizovať a vybrakovať, alebo že my brakujeme mesiace a planéty iných sústav...

človek teda pracuje na tom, že bez rozmyslu si vybrakuje, vydoluje, zničí vlastnú jedinú známu skutočne pre neho obývateľnú planétu, potom tvorí umelé inteligencie, aby za neho - čo robili... robili to, čo predpovedali autori sci-fi, že ich vyšleme kamsi aby pre nás priniesli ďalšie suroviny, aby sme mohli vybrakovať ďalšie vesmírne teleso, vytvorili viac umelej dokonalejšej existencie, aby sme ich mohli vyslať do vesmíru kutať prírodné bohatstvo iných vesmírnych telies, aby nám priniesli viac a viac nerastov, potrebných pre vytvorenie ešte dokonalejšej umelej inteligencie....

 

pretože - de facto pre človeka samotného to nie je potrebné.

človek má rozum udelený do lebene preto, aby myslel, umelá inteligencia je super vec, ale pre život človeka prospešná po určitú hranicu: človek musí dnes, nanajvýš zajtra povedať dosť!.

 

človek potrebuje jesť, piť, cestovať, komunikovať, premýšľať, vzdelávať sa, čítať, vidieť, myslieť, robiť si život lepším, pohodlnejším, to je taký základ.

k technológiám potrebuje zlato, kovy, diamanty. k potravinám potrebuje pôdu, k pitiu zdravú vodu.

 

že sa chudoba a bohatstvo vyrovnáva, to komplexne ale nie je celkom pravda. pár ľudí má toľko bohatstva v hrsti, koľko má ostatných 7 a pol miliardy ľudí.

zo sedem a pol miliardy ľudí polovica živorí v špine, ktorú si kydá do svojich riek, lesov a pod seba a bez prístupu ku kvalitnej pitnej vode, ktorú si sám zasral....

 

nedávno som čítala jedno scifi, kde počítajú s tým, že je nás v neďalekej budúcnosti nejakých 100 rokov už 21 miliárd, už sme kolonizovali kdejaké mesiace a planéty a kde nás na jednej planéte dokonale oblúkom kopli do zadníc, pretože dravý človek bez rozmyslu začal brakovať planétu, ktorá mala iný typ života, ktorý na prvý pohľad nebol vidieť....

 

bolo to napísané dávno pred avatarom a dňom nezávslosti - ale práve Deň nezávislosti je skvelé prirovnanie: nie človek je ten dobrý, ktorému prišli robiť zle....

človek je ten, ktorý zničil do mrte svoju planétu a prišiel robiť zle tým druhým.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výsledkom našej „inteligencie“ je devastácia kedysi krásnej planéty. Ešte, ako chlapec som sa v týchto horúčavách mohol kúpať v rieke, alebo neďalekom jazere. Dnes by som do vody nevstúpil napriek tomu, že som očkovaný proti žltačke. Dnes sú moje vnúčatá s babkou v aquaparku. Vstupné pre nich spolu 75 eur a žiadna príroda. Všetko naokolo je umelé. Máme sa dnes ekonomicky lepšie, môžeme si to z finančného hľadiska dovoliť. Ale stratili sme niečo, čo tým vnúčatám už ani nedokážem vysvetliť. A toto https://www.google.sk/search?q=water+pollution+jpg&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi95b-SjdbcAhVN6qQKHX6WAnwQsAR6BAgGEAE&biw=1920&bih=947 by sme chceli exportovať do celého vesmíru?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ak si niekto myslí, že na vine je chudoba, deravá legislatíva, alebo ekologický analfabetizmus
, tak ešte jeden odkaz https://www.topky.sk/cl/13/1290724/Sokujuce-snimky-znecistenej-Ameriky--Zivotne-prostredie-je-na-kolenach-

 

V odkaze http://www.nitralive.sk/spravy/cierna-skrinka/65761-do-rieky-nitra-vytekala-pena-jej-povod-je-neznamy ma zaujal postoj Slovenského vodohospodárskeho podniku. Do rieky je legislatívne možné priamo vypúšťať kanalizáciu výustným objektom, napríklad v prípade silných zrážok. Z takéhoto stavu profitujú hlavne prevádzkovatelia kúpalísk, aquaparkov, wallnescentier.., teda turistickej looby, na ktorej Dankovi tak záleží. Citujem:

 

"Bude to opäť systémová a cielená podpora domáceho cestovného ruchu aj kúpeľníctva, rovnako sa zvýši prínos pre územné samosprávy," 

 

Asi v takomto zmysle: 

 

"Pred týždňom podpísal rezort pôdohospodárstva pod vedením ministerky Gabriely Matečnej s oligarchom Alexejom Beljajevom zmluvu, podľa ktorej mu štát prispeje na výstavbu rybníka pri jeho dome 330-tisíc eur..."

 

Včera som bol vyvenčiť psa pri neďalekom jazere. Trávila tam horúci deň, na prvý ohľad sociálne slabšia rodina. Dievčatko, asi 6 ročné, sa veselo kúpalo vo vode, do ktorej by som nepustil ani toho psa.  

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Včera som bol vyvenčiť psa pri neďalekom jazere. Trávila tam horúci deň, na prvý ohľad sociálne slabšia rodina. Dievčatko, asi 6 ročné, sa veselo kúpalo vo vode, do ktorej by som nepustil ani toho psa.  

 

prirodzeny vyber - silnejsi preziju

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prirodzeny vyber - silnejsi preziju

 

Neber to vážne, skôr ako alegóriu. Nedávno som čítal zaujímavý článok, že druhy, ktorý sa geneticky dokonale adaptovali na zmeny v prostredí sú z hľadiska stability v nevýhode voči druhom, ktoré si zachovali geneticky menšiu adaptabilitu. Ak sa totiž prostredie náhle zmení, tí outsidri môžu lepšie využiť svoj variabilnejší genetický potenciál na rýchlejšiu adaptáciu, zatiaľ čo „špecialisti“ vymrú. Náhla zmena sa chápe zmena trvajúca menej, ako 20 000 rokov. Samozrejme pri zmene trvajúcej rádovo storočia a menej, majú všetci rovnakú šancu, teda nulovú. Je to niečo, ako druhový „reset“. Z histórie života na tejto planéte je zrejmé, že boh po nejakej dobe dospel k presvedčeniu, že nastal čas urobiť reset. Programátori poznajú situáciu, keď už nemá zmysel investovať do upgradu a vytvárať ďalšie verzie, ale nastal čas na nový program, s novými knižnicami a novým operačným systémom. Z hľadiska časovej mierky dal baktériám asi 3 miliardy rokov nerušenej existencie, dinosaurom zhruba 200 miliónov rokov, cicavcom 60 miliónov a človeku asi 200 tisíc. Ak túto zrýchľujúcu sa frekvenciu upgradu aproximujeme do budúcnosti, reset môžeme očakávať v krátkej budúcnosti. Z histórie je zrejmé, že v danej dobe tí najsilnejší nakoniec ťahali za „kratší koniec“.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uvidime tono ako to zvladneme, nie je to nevyhnutnost, zatial to nie je zakonitost, ze tu budeme velmi kratku chvilku, ale mylis sa aj so strojmi, tie totiz mozu menit hardware ako chcu a vymyslat aky chcu, umela inteligencia potrebuje iba priestor kde sa ulozi ako informacia, to mas ako DNA, je len otazkou casu ze sa ulozi do niecoho stabilnejsieho, co nepodlieha tak entropii. A vznikaju aj kvantove pocitace, teda nie klasicke

 

A takto ked uz o tom pisem, to co trvalo prirode miliony rokov az miliardy, stroj sa vylepsi mozno za 10 rokov tak vyznamne, ze to je nad ludske schopnosti chapat, pretoze on moze prejst vsetky moznosti, fazy virtualne. Musi ich byt viac a budu pracovat ako jeden celok z pociatku, potom by sa zrejme vytvorili superiace AI, ja myslim, ze toto je zase najaka kauzalna vlastnost, sebectvo by asi evolucne, ako aj altruizmus by sa vytvoril aj AI. To by vytvorilo dalsi motor evolucie strojov, okrem toho spoznat vesmir. A nakoniec by AI cestovala vesmirom ako informacia. Mozno clovek sa do tohto nejak zacleni, alebo z kombinacie cloveka a AI nieco nove vznikne, novy druh. A superit uz budu vsetci navzajom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov