Skočiť na obsah

Deň Zeme a prírodné zdroje našej planéty


game

Odporúčané príspevky

podľa posledných zistení - je ich veľa, a nie je to priveľmi nová záležitosť, nejaký čas to už vieme - nielenže je svetové more zaplavené obrovskými ostrovmi odpadkov, vtáci a ryby umierajú v plávajúcich kilometroch voľných umelých sietí kdekade...

 

v telách morských rýb sú mikroskopické čiastočky umelých hmôt, čo skôr neskôr muselo prísť

a myslím, že sú dokonca aj v nás

 

ale to, čo je zle... raz pred časom sme tu kdesi písali o konzume, o konzumnom spôsobe života, na ktorom nie je ovšem priveľa zla, ale zlo je to, že to podľa mňa dokonale preháňame.

 

mám ten pocit roky, a pritom som prežila časť života v socizme, kde toho konzumu až tak nebolo, ale že to preháňame, ako ľudstvo, je isté... podľa mňa nabetón.

 

pripomenulo sa mi to znovu, keď som sa pustila trochu do upratovania šuflíkov, kde som len ja mala tuším tri sluchátka na mobil,

ja viem, nie som smerodatná, kopy ľudí ich používa, ja nie. ale koľké kopy sa ich predávajú a končia po neustálych výmenách mobilov kde?

 

práve som čítala v novinách, že pestovatelia slovenského ovocia sa za posledné roky pozbierali, pestujú skvelé veci, oceňované aj v zahraničí,

len nastal ďalší problém, je rok od roku väčší:

tento rok viac než polovica úrody zostala neobraná na stromoch, kríkoch a poliach, vrátane jahôd a kdečoho, pretože to nemal kto oberať...

 

chápem, že talian si dovolí zaplatiť brigádnikom viac, ale už aj tam sú problémy...

 

k tomu sucho, klimatické zmeny, polka obyvateľstva planéty nemá prístup k zdravej pitnej vode, za celé lode a kontajnery potravín sa vyhadzujú, niekedy si poviem, že som šibnutá, keď vyhodím jednu dve rajčiny či pár kúskov načatého ovocia či kúsok chleba a mám z toho výčitky svedomia...

 

je super, že dnes človek vojde do obchodu a má sto variant na superantibakteriálny čistič záchoda, a to je len čistič záchoda...

 

možno... raz nás skutočne táto planéta neskutočne kopne do zadníc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ze mozno?

skutocne je obdivuhodne si mysliet, ze sa nic nestane, minulost je dokazom ze civilizacia ludi mala vzdy problemy, navyse teraz je aj 7 miliardova, a ludia samozrejme sa nepoucia z minulosti ani si nepripustia, ze sa moze cokolvek stat. A dokonca aj inteligetni  ludia si to myslia (potom az tak inteligetni nebudu :) ), asi nas vsemocna technologia zachrani, to je taky bezny opiat

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja si rozhodne nemyslím, že sa nič nedeje a nič sa nestane... deje sa, viditeľne, robíme zle a preto ma to trápi.

 

a áno - na tých už takmer 7 a pol miliardy ľudí som zabudla.

 

 

mám jeden starý pamätník - spomínam to preto, lebo kedysi dávno som si ja do neho niečo zapísala, a jedna kamarátka mi odpísala niečo také:

nezúfaj, na svete je 4,5 miliardy ľudí a len jeden xy...

 

hrozné a desivé na tom je to, že to bolo napísané roku 1978.

 

odvtedy sme kompletne zaprasili planétu, seba, zvieratá, moria, píšeme 2018 a je nás 7,5 miliárd. des.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

udivujucejsie je, ze clovek napriek vedomostiam, technologii v podstate nic nezmenil, je to stale rovnaka bakteria, ktora sa premnozi lebo moze a zaroven potom aj vyhubi. Takze vsetky poznatky su tym ludom uplne zbytocne, akurat aby to dotiahli k 15 miliardam a potom to padne cele.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ekonómovia tvrdia, že naša existencia je možná iba pri neustálom raste. V skutočnosti nejde o existenciu, ale o zisk. Aby takáto expanzívna ekonomika fungovala, musí neustále rásť spotreba a populácia. Takáto politika vytvára  tlak na prostriedky, zabezpečujúce nové investície. Ak reálne prostriedky neexistujú, vytvoria sa virtuálne, devalváciou a nárastom zadĺženosti. Je jasné, že takáto politika nemôže fungovať donekonečna. Ale momentálne táto politika napĺňa kontá investorov, developerov a oligarchov. Často sa hovorí, že si "prežierame" budúcnosť. To je ale nezmysel. Tak, ako platí zákon zachovania energie, alebo hmoty, nemôžeme si "prežierať" niečo, čo je budúce, virtuálne. Každú pôžičku, nekrytý úver niekto musí zaplatiť teraz, z reálnej súčasnej hodnoty. Prerozdeľuje sa teda súčasná hodnota majetku väčšiny v prospech menšiny. A tieto sociálne nožnice vytvárajú každý deň väčší rozdieľ.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lebo ekonomika je postavena na dlhu, zadlzenost je motor ekonomiky a teda musia rast lebo opak by znamenal problemy pre dlznikov a ekonomicku recesiu, to je nas model, od toho sa odvija aj ta spotreba. k prerozdelovaniu dochadza prave vtedy ked dlznici nemaju pracu v recesii ceny vsetkeho klesaju, halvne nehnutelnosti predavaju pod cenu, predavaju teda na najnizsich cenach, informacie sa stavaju evolucna vyhoda, to paraziti vedia a prisposobili sa tomu. Okrem toho cely system stat verzus populacia je raj pre parazitov a oligarchov, je to ich pecienka, to je dalsi silny dovod na prerozdelovanie majetku a penazi. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono,    daj nejaky odkaz na ekonomov  co to tvrdia.  ekonomia totiz nie je normativna veda,   nehovori ci mas rast alebo nie, hovori o spravani ludi a dosledkoch v ekonomickych vztahoch.  Ten tlak na rast je od ludi,  ludia sa chcu mat lepsie.   Mozes si mysliet ze je to zle a su mnohi co si to myslia a podla toho sa spravaju.  Ale vacsina ludi sa chce mat lepsie.

Tie dalsie vety su tiez take nejasne,   pod prezieranim buducnosti sa da chapat vselico, malokedy to dava jasny zmysel.  napriklad kazda tazba surovin znamena ze nebudu v buducnosti.   Znovu nie je jasne ci je to dobre alebo zle,  druhy pohlad hovori ze ak sa chceme mat lepsie v buducnosti, tak musime dnes dobre investovat. Do efektivnejsej vyroby, do technologii, do vedy, skolstva atd.  Ale ludia sa chcu mat dobre aj teraz aj v budocnosti a tak velku cast minu a neinvestuju. Znovu to nie je ani dobre ani zle pokial nepovies co je dobro a zlo.    Ekonomia ti povie dosledky rozhodnuti  a nie ci je to dobre alebo zle.

 

A dalej hovoris o raste socialnej nerovnosti, to znovu by to chcelo nejake zdroje.   Pretoze podla toho to je aj nie je pravda.   Ak meriame pomer  toho co ludia dostanu a spotrebuju za rok, tak  nerovnost vsade na svete klesa a sucasne rastu taketo prijmy.   A nie len to, rastie kvalita zivota podla vsetkych materialnych kriterii. 

Ale druhy pohlad je na majetok,  bez ohladu na to ci z neho su prijmy alebo nie. Tu nerovnost rastie,  majetok nerastie rovnomerne ale rychlejsie u bohatych. 

A tak dnes si mozes ci chces byt optimista alebo pesimista.  A podla toho si najdes dovody :).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale to ze extremne chudobni ludia uz nie su az tak extremne chudobni vdaka technologickému pokroku a nadbytku, kedze toto je spotrebna spolocnost nie je ziaden argument, ze sa nieco vyrovnava, naopak medzi naozaj bohatymi ludmi a zvyskom populacie narast v nerovnosti za zvysuje. To umoznil práve tento model penazi a statu. Na to hadam ani netreba hladat zdroje, kedze to vidiet v kazdej spolocnosti. 

 

Zadlzenost nie je ten najhorsi problem, pretoze vladny dlh sa moze odpisat, a to sa aj stane v pripade nejakej vyznamnej recesie, vid priklady z minulosti, takze cely tento model financuje vacsina a nie je to zadarmo. To ze je ludstvo na tom relativne fajn je dosledok technologickeho rozvoja, no kedze stroje preberaju pracu ludi, stane sa to pre vacsinu problem, nebudu mat totiz v buducnosti kvalifikaciu na inu pracu, samozrejme je to cele zamotanejsie, ale mysliet si ze mozeme len rast ako civilizacia bez opacneho vyznamneho poklesu aj v populacii je hlupost, skor ci neskor zacnu vsetky vyznamne problemy korelovat.

 

a k tazbe surovin. Samozrejme ze pre civilizaciu to otvara noznice, ked spotrebujes fosilne paliva ci nerastne suroviny, tak ich proste nemas a musi sa hladat alternativa, nie vsetko sa da pekne nahradit v relativne kratkom case a ekonomicky su taketo nove riesenia ovela drahsie zpociatku, co bude pre spolocnost sok, samozrejme nie sme az tak hlupi aby sme nehladali uz alternativy teraz, lebo vieme ze to raz dojde, recyklacie su vzdy drahsie, vesmirna tazba zatial v nedohladne technicky a ekonomicky narocna, takze to je proste tak, ze spotrebuvavame vela aktualne a alternativy su len doplnok, a vela veci nie je dotiahnutych

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja to nejdem nejak studovat, ani to nie je podstatne, ze sa nerovnost znizuje, kedze je to premenlivy faktor. ked si zoberies minulost daleko vsetci sme boli v jaskyniach a na lukach boli sme si rovnejsi ako teraz, ja na taketo arguemnty z wikipedie nereagujem, pretoze veci sa menia nemusi sa len nieco prehlbovat v case a ide opacne, ale myslim ze v munulosti som videl nejaku statistiku toho co vlastni male % ludi a zvysok populacie, takze nerovnost tu je a poriadna, a neni vycarovana musela sa niekedy v case zacat zvysovat..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je ta druha statistika,    ale  to je podla mna nezmysel.   To je zhruba tak, ak budes vlastnit  Tatry, tak sice budes najbohatsi slovak ale nic z toho nebudes mat.    To uplne ignoruje realne prerozdelovacie mechanizmy, dane,  atd. 

A ano musela sa zvysovat ale teraz prave sme v obdobi ked klesa.    A ani neviem aka by mala byt idealne.    Len ked pises ze sa zvysuje a ze to umoznil model statu, tak  sa pytam na zdroj aby som aspon vedel o akej nerovnosti hovoris.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak ked sa zvysovala a aktualne znizuje o doveryhodnosti pomlcim, kedze ani neviem co porovnavaju, ja som povodne tvrdil, ze rozdiel medzi naozaj bohatym a priemerom rastie, ci momentalne klesol o 0,05% ma nejak netrapi, no kde asi nastala zmena? tak priemyselna revolucia tu zmenu urcite umocnila, vsak vtedy mas zavedeny modderny bankovy system centralne banky, plus uloha statu ako pandura a zdieraca co samozrejme kapne bozsku aby to nejak fungovalo. Ja ani nejdem pisat co je zle a dobre, je to uhol pohladu, ak chces aby prezili bohati a chudobni isli do kytek tak je to dobre nastavene. Cele je to uplne inak, riadi to evolucia, prezije ten co je najlepsie prisposobení tomuto svetu statisticky. Zaacem bukvy, ale ked chceme najst pricinu tak je to podla mna tato pricina, plus samozrejme technologicky pokrok, ten umoznil a vyclenit od rozvojovych krajin. Mas rozdiely na globalnej urovni a mas rozdiely aj u jednotlivcov, nie je to teda tak, ze sa rozdiely znizuju dlhodobo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, ved si pozri udaje.   Ale chudobni sa maju stale lepsie,  to plati v celom svete.  

pred priemyselnou revoluciou sme si boli rovni v chudobe,  co vyjadruje koeficient 0,42   - kde 0  znamena ze mame vsetci rovnako a 1 ze jeden ma vsetky prijmy.

potom to rastlo a vrchol to dosiahlo zhruba v 90 rokoch minuleho storocia a od vtedy to klesa a dost vyrazne. 

To je svet,  na slovensku to bolo inak, za komunizmu bola rovnost vysoka a tak to este rastie ale v EU je to obecne dost rovnostarske  okolo 0,4  a my sme este tuto hranicu nedosiahli. 

A teda tvoje zakladne predpoklady nesedia, a v case ked nerovnost dost prudko klesa  rozpravat ako sa to zhorsuje je jednoducho divne.

 

A navyse vyspele a BOHATSIE staty maju nerovnost nizku,   ta je vysoka v chudobnych krajinach.   S nejakymi vynimkami ako je Brazilia kde je extremne nerovnosti,   USA kde je to dlhodobo vyssie ako v EU a v cine kde to rastie na uroven ameriky a zvysuje sa. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ach boze,

divne? co je divne, sak si sam videl nedavno statistiku ze par percent mozno 1-2% vlastni skoro to co zvysok, to sa ti zda male rozlozenie? a kedy to teda narastlo ked od 90 rokoch to klesa?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ta statistika bola divna,   aj jej metodika.  Isli na to cez investicne fondy a hladali kto ich ovlada.   Uplne z toho vypadli sukromne majetky, pretoze toto ti meria len firmy.   Ty podla tejto metodiky nevlastnis nic ak nemas akcie.

Mozno to hovori o tom aka je koncentracia a prepojenia ci o ekonomickej moci ale nemam pocit ze to hovori o rozdeleni bohatstva

 

 

 

 

Preto vytahujem iny pohlad,  cez prijmy.  Kolko penazi dostanes rocne  a ako je to rozlozene. Tieto udaje sa daju zistit lahsie, kedze to vie danovy urad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tam neslo len o akcie ale urcite to bolo nejake skreslenie, myslim ze to preratavali na penaznu hodnotu. Ale uprimne ja moc tymto statistikam neverim, neberiem to ako ty ze to je fakt, zalezi do metodiky, co presne sa porovnava a aka je realita, to je ako keby si chcel vediet statistiku kolko politickych stran je a ako financovanych a kto ovlada vlastne politiku, vsetci tusime ze su za tym financne skupiny, dava to dobry dovod a obist zakony ci neplatit dane sa tiez da, ty veris na objektivnost udajov od statu ja nie, moze to nieco ukazovat, ale preco by aj malo, kedze ak si naozaj bohati a mas peniaze aby si si kupil celu krajinu mas moc aj zamaskovat ze si, proste neverim ze statistiky su nejak objektivne pri takychto veciach ako su peniaze. To ale podstatne nie je, vidis sam ze prerozdelenie suvisi s technickym pokrokom, bankovnictvom , priemyselnou revoluciou, a statom, ak nie bohuzial, pretoze to dava dobry zmysel preco je to tak ako to je, nie je to tym ze je niekto chytrtejsi a usilovnejsi az natolko aby mohol vlastnit to co vlastia miliony ludi dokopy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,  su udaje a udaje.  Ok, danovy urad sa urcite da oklamat  ale kedze ten sa snazi branit tak tam chyba nebude radova.  Hodnota firmy ktora je na burze je tiez dost objektivna a potom pride podozrivejsie udaje. Odhadnut hodnotu tvojho majetku znamena zobrat nejaky prieskum a potom bude chyba kludne aj radova. 

A prerozdelovanie skor suvisi s danami a dalsimi faktormi statu.

 

A inak existuje rebricek najbohatsich ludi,  urcite nevlastnia to co miliony ludi dokopy.   Tak podme hned na najbohatsieho Gatesa, jeho majetok su akcie Microsoftu.  To je ale dost virtualna hodnota,  nemoze ich predat pretoze ich hodnota by klesla,  ma  slusny prijem z dividend ktory dava na charitu.  Ale nema  o prijem o tolko vyssi ako ma nejaky bankovy manager co nevlastni nic.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

gates ked uz ho spominas ma imanie aj milion slovakov, kolko to bude indov ci africanov? no mozes to predat aj za tretinu stale je to dost, ale kolko je tych skrytch bohacov, tento je oficialny, mame tu este aj rozsiahlu ciernu a sedu eknomiku kde sa nezdanuje skoro nic, mozno je to aj 20% kto toto vie, zas len odhady, a tak sa mozeme bavit dookola, mozno sa prerozdeluje v tojom linku len ta oficialna vrtva strednej chudobnej a bohatej vsrstve ako si tu spominal co maju danove priznania, ale super bohatych, to sa spomina tak akurat facebook microsoft.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Evolučne druhy, ktoré mali v danom prostredí nejakú výhodu, vždy dočasne expandovali. V prírode neexistuje status quo, nejakej rovnováhy. Našou evolučnou výhodou je mozog a teda schopnosť adaptovať sa na zmeny. Lenže náš mozog sa rozvíjal len vďaka efektívnejšiemu využívaniu jestvujúcich zdrojov. Je na mieste otázka, či dnes inteligenciu v globálnom merítku ekonómovia aj používajú. Ekonómia nie je exaktná veda. Status quo totiž v podnikaní žiadne zisky investorom neprinesie.  Ale kontinuálna expanzia je z dlhodobého hľadiska neudržateľná. Expanzia, na úrovni jedinca, firmy, alebo civilizácie je evolučne motivovaná podobným pudom, ako sexualita. Nesexujeme len preto, aby sme, ako druh prežili. Sex uspokojuje aj naše libido. A budeme to robiť dovtedy, kým na tejto planéte budeme mať zdroje. Po vyčerpaní zdrojov pre našu expanziu, na zdevastovanom prostredí, pravdepodobne získajú evolučnú výhodu zas iné druhy. Zrejme omnoho primitívnejšie. Ale schopnosť prispôsobiť sa nevyžaduje nutne inteligenciu, stačí mať iba nižšie nároky na prežitie. Po vyčerpaní zdrojov pre expanziu druhu homo sapiens, sú nižšie nároky na prežitie nepopierateľná evolučná výhoda pre iní druh. Možno touto cestou prechádza každá potenciálna civilizácia vo Vesmíre. A preto je projekt SETI neúspešný. Zrejme každá civilizácia nakoniec spotrebuje lokálne dostupné zdroje pre svoju expanziu a zanikne, alebo degeneruje. V Drakeovej https://cs.wikipedia.org/wiki/Drakeova_rovnice rovnici  je časový faktor L, ktorý limituje dobu existencie danej civilizácie, z hľadiska časovej koencidencie dvoch vyspelých civilizácií, možno rozhodujúci.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono tebe sa nejak zapacila ta evolucia:) Projekt SETI je tu chvilku a vesmir je obrovsky. Ja si toto vobec nemyslim, rozum, resp. inteligencia je evolucna vyhoda, ibaze ludia maju na prvom mieste svojom rebricku, to co maju aj ine zivocichy, aj ked si to len tazko priznavaju ci dokonca chapu, ich rozhodnutia su limitovane mozgovym kmenom. Takze ked si maju vybrat medzi rozumnym riesenim, alebo pudovym riesenim , tak si vyberaju pudove. Ziju v presvedceni ze sa rozhoduju slobodne a ze maju veci pod kontrolou, no nieco aj ano, ale to je len take pozlatko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Projekt SETI je tu chvilku a vesmir je obrovsky... 

 

Ale z hľadiske pravdepodobnosti na tom nezáleží, ako dlho projekt SETI funguje. Predstav si, že náhodne strelíš do kŕdľa vtákov. Existuje hodnota pravdepodobnosti p1, že jedným výstrelom zastrelíš nejakého vtáka. Táto pravdepodobnosť závisí iba od hustoty vtákov v kŕdli. Ak budeš strieľať opakovane (SETI meria v nejakom čase), budeš s rovnakou pravdepodobnosťou strieľať ďalších vtákov. Opakovaním streľby (dlhodobého merania SETI) bude samozrejme pravdepodobnosť narastať p2=p1+p1+..., lebo opakované výstrely sú z hľadiska pravdepodobnosti už závislé javy. Pravdepodobnosť p1 by mala byť ale konštantná, ak predpokladáme, že rovnaký počet civilizácií vznikne a zanikne. Ak by nejaké civilizácie nezanikli, pravdepodobnosť p1 , by narastala v čase až do hodnoty 1.  A práve preto, že vesmír trvá miliardy rokov, je na mieste Fermiho paradox https://sk.wikipedia.org/wiki/Fermiho_paradox ,"Kde sú?" Na základe týchto odhadov je pravdepodobnejšie, že existencia potenciálnych civilizácií vo vesmíre je vždy časovo limitovaná. A my zrejme "veľmi úspešne" smerujeme k tomuto bodu. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,

 

Hladat civilizaciu mimo nasej galaxie znaci, ze ju hladame v minulosti a vyznamnej, uz len andromeda aj jej svetlo putuje miliony rokov k nam. Takze nase hladanie sa v podstate by malo sustredit na nasu galaxiu, ale zivot zas nemusi v nej byt taky casty, povedzme nech tu je do 10 civilizacii nasej vyspelosti, stale mas pocit ze najst tych 10 v 200 miliardach hviezd je take pravdepodobne za kratky cas hladania? pricom samozrejme ze na tom zalezi ako dlho hladame take civilizacie, hladame ich nahodne (nahodny signal), ale budeme ich hladat aj cielene, tak ako postupuje vyvoj exoplanet.

 

A fermiho paradox:

Tu je predpoklad ze kazda civilizacia ked dosiahne istu uroven sa bude sirit po celej galaxii, nuz takto, to nebude take jednoduche, po preve su obrovske vzialenosti, takze potrebuje naozaj dobru technologoiu, nestaci ale len niekam prist, kym sa civilizacia usadi a rozmnozi by trval isty cas, mozno narazi na dalsie limity o ktorych my netusime, ale mozno uz nie je vylozene pudovas civilizacia a nepotrebuje sa rozmnozit vsade kde pride, podla mna keby si bol takto vyspely, nepotreboval by si budovat dalsich a dalsich vsade kde prides.

No a mozno je to aj tak, ze naozaj kopu civilizacii  aj skoncilo, ze sa znicili, alebo nedokazali dalej rast, co dava dobry zmysel, kedze vesmir je naozaj limitujuci a o vela limitoch este netusime, napr. limit dlzky zivota ci prisposobenia sa okoliu, ale napr. ked sa troska do toho vzijeme, tak prvy vesmirny osidlovaci by mohli byt stroje, lenze stroje uz nie su biologicke entity, ktore sa potrebuju mnozit a zakladat kolonie, takze mozu byt viac menej prieskumnici, ktori napr. aj skoncili nejakou udalostou, moze byt vsetko z toho co sa spomina, ale urcite to neznamena, ze sme jedina civilizacia v celom vesmire.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.. ale urcite to neznamena, ze sme jedina civilizacia v celom vesmire.

 

Určite nie sme jediná civilizácia vo vesmíre. Z tak nízkej pravdepodobnosti ale vyplýva, že inteligentný život je vo vesmíre veľmi zriedkavý. Z vonkajšieho pohľadu sme v našej galaxii unikát. Z perspektívy Zeme sa už naša civilizácia správa menej inteligentne. Moc je sústredená v rukách jedincov, ktorý neovplývajú  nijakou zvláštnou inteligenciou a ani z morálneho hľadiska nepredstavujú elitu. Skôr naopak, disponujú nacistickými sklonmi a hlavne oportunizmom. Je paradoxom, že práve týmito vlastnosťami si vytvárajú charizmu, na základe ktorej im voliči ochotne dávajú hlasy. Do ich rúk delegujeme moc, kam bude smerovať náš budúci vývoj a smerovanie našej civilizácie. A oni pritom nemajú žiadnu víziu. Ak, tak iba víziu osobnej realizácie, maximálne do konca ich mandátu. A to si my voliči nahovárame, že sme vraj vo vesmíre inteligentné tvory. A podobne to zrejme fungovalo aj v dávnej minulosti. Možno je toto správanie masy zákonité a preto nakoniec každá civilizácia skončí rovnako.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to preco sme ako civilizacia v ohrozeni je mozgovy kmen, pretoze nerozhoduje rozum, to je zdanie. Ale aj s rozumom to bude tazke, ved to si myslim aj ja ze inteligetny zivot je skor vzacnost, ved to dava dobry zmysel, kolko nahod musi vzniknut, aby sa vytvoril? iny zivot primitivny nema nadej na prezitie, pretoze, ak odhliadnem od toho ze by sa mohli prepravovat cez komety, kazdy taky primitivny zivot caka rovnaky osud, my teraz slapeme velmi rychlo a to bude mat nasledky ze nieco nezvladneme ale ako druh budeme celit vela vyzvam, dufajme ze sa nevyhladime, ale moj nazor je skor ten ze stvorime umelu inteligenciu a ta ma vacsie sance kolonizovat vesmir, alebo prezit vo vesmirnej pustatine, my ako ludia na to proste nemame, to by sme museli prejst velkym vyvojom a v podstate sa prerobit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aký význam má kolonizovať vesmír umelou inteligenciou, na báze strojov? Aj keby boli stroje schopné replikovať sa z dostupného materiálu v ďalekom vesmíre, nemali by sme s nimi už kontakt. Jediné vysvetlenie je, že v človeku je túžba po nesmrteľnosti. Ak fyzicky nemôže prežiť naše telo, tak nech po nás prežíva aspoň spomienka. V primitívnejšej forme to robíme v podobe budovania honosných náhrobných kameňov, pyramíd, alebo v sofistickejšej forme, akou je myšlienka, ktorá nás prežije. Ak bude odkaz našej existencie šíriť umelá inteligencia v podobe strojov, ktoré sa dokážu replikovať, staneme sa tak svojím spôsobom nesmrteľný. Je to v podstate prejav komplexu menejcennosti, ktorý pociťujeme, keď si uvedomujeme našu bezvýznamnosť tu na Zemi, ale hlavne pri pohľade do vesmíru, ktorého rozmery si nedokážeme ani predstaviť. Ak by to bolo realizovateľné a podobné komplexy menejcennosti by mali aj iné civilizácie, ktoré tu boli milióny rokov pred nami, museli by sme sa pravdepodobne s ich "vyslancami" umelej inteligencie stretnúť. To, čo tu zatiaľ po sebe nechávame je skôr bordel, ktorý vypovedá iba o našej túžbe využiť teraz čo sa dá, bez ohľadu na budúcnosť. Ak by po nás prišli na túto planétu mimozemšťana, "čudovali" by sa prečo je táto planéta tak zdevastovaná, keď pod náhrobnými kameňmi sú pochovaní iba milí, láskyplní, obetaví otcovia, matky, babky dedkovia... Kto túto planétu vlastne zdevastoval? 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov