Skočiť na obsah

Deň Zeme a prírodné zdroje našej planéty


game

Odporúčané príspevky

nebol včera Deň Zeme ?
našla som na intranete jeden výcuc z rádiožurnálu, nemám v poslednom čase čas na nič, uniklo mi to ... ale rozhodne to patrí ku Dňu Zeme :
 

Lídri Latinskej Ameriky varujú pred dotovaním biopalív, ktoré najviac zvyšujú ceny potravín. Západné krajiny vyzvala aj Ázijská rozvojová banka, podľa ktorej zvýhodňovanie produkcie biopalív ničí chudobné krajiny. O potravinovej kríze dnes rokujú politici a experti v Londýne. "Situácia je vážna a vyžaduje si okamžité, možno i radikálne riešenia," povedal v rozhovore pre Rádiožurnál šéf Rozvojového programu OSN Ad Melkert. Pokračuje Milan Buno.

Podľa bolívijského prezidenta Eva Moralesa, najmä zvýhodňovanie biopalív zo strany Európskej únie či USA berie pôdu na pestovanie obilnín a ešte viac ochudobňuje chudobných.

Evo Morales, bolívijský prezident: „Ak chceme zachrániť našu planétu, je našou povinnosťou skoncovať s kapitalistickým systémom."

Dotovanie biopalív je kontroverzné, tvrdí pre Rádiožurnál šéf Rozvojového programu OSN Ad Melkert.

Ad Melkert, šéf Rozvojového programu OSN: „Subvencie biopalív skutočne zmenili hru a porušujú už aj tak krehkú rovnováhu v systéme."

Potravinová kríza už spôsobila nepokoje, protesty a zabíjanie v desiatkach krajín. Ohroziť môže bezpečnosť a politickú stabilitu aj v ďalších oblastiach.

Ad Melkert, šéf Rozvojového programu OSN: „Je to naozaj globálny problém a negatívne dôsledky pocítia všetky krajiny na svete. Potrebujeme koordinovanú reakciu vrátane OSN či Svetovej banky, lebo máte pravdu, nie je to kríza týchto dní, ale pravdepodobne potrvá oveľa dlhšie."

Riešení je podľa odborníka niekoľko. Napríklad moratórium na biopalivá, na výrobu ktorých sa používajú obilniny a ďalšie potraviny. Odstrániť treba vývozné reštrikcie. Niektoré krajiny totiž zastavili export, aby dokázali zásobovať vlastné obyvateľstvo. No a bohaté krajiny by mali plniť sľuby o rozvojovej pomoci, pripomína Ad Melkert.

Ad Melkert, šéf Rozvojového programu OSN: „Napríklad u vás na Slovensku ste výborným príkladom, ako môže malá krajina efektívne a seriózne pomôcť. Najmä bohaté štáty však musia uvoľniť financie na prekonanie najhorúcejších problémov, čiže ide o Spojené štáty, Čínu, európske a arabské krajiny."

Povedal v rozhovore pre Rádiožurnál šéf Rozvojového programu OSN Ad Melkert.


problém s biopalivami mi skutočne trochu unikol ... aj to, že začína byť tak vážny
nakoľko ?
vie o tom niekto viac ? môžeme nirčo proti tomu spraviť my ?
dokážeme uchrániť pre a pred 6 miliardami ľudí túto planétu, náš domov , s ktorým hazardujeme napriek osvete a boja proti všetkému možnému, čo znečisťuje vzduch, vody, pôdu, oceány,... keď vybývame jeden byt , prejdeme do ďalšieho ....
so Zemou to nejde spraviť .... môžeme byž len tu, uprostre vojny za potraviny na hore odpadkov v otrávenom vyduchu ... inde nemôžeme ísť ...
máme len túto jednu Zem ... viac ich nemáme ....


vždy mi napadne výrok jedného amerického astronauta, ktorý letel do vesmíru viackrát v priebehu viacerých rokov ... tá krásna modrá planéta šedne ... atmosferický obal okolo Zeme kedysi blankytne modrý ... šedne ... už nie je to taký klenot ... modrý drahokam v čiernej noci vesmíru

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Európska únia si dala za cieľ, že do roku 2020 budú tvoriť biopalivá 10% pohonných hmôt. Pokiaľ sa bude pri tom preferovať pestovanie poľnohospodárskych plodín za účelom výroby biopalív nemusí to byť žiadnou výhrou, skôr naopak. Okrem spomenutých problémov s nedostatkom potravín vo svete v dôsledku preferovania biopalív, môžu byť tieto aj z ekologického hľadiska, podľa všetkého nevýhodnejšie, ako fosílne palivá:

 

Podľa štúdie vedeckého tímu vedeného laureátom Nobelovej ceny Paulom J. Crutzenom majú biopalivá horší dopad na klímu ako ropa. Palivá z repky a kukurice môžu pri spaľovaní produkovať až o 70 percent viac skleníkových plynov než napríklad benzín alebo nafta. Je to kvôli tomu, že na ich pestovanie sú potrebné dusíkaté hnojivá - spaľovanie produktov z plodín tak vedie k tomu, že sa uvoľňuje oxid dusný, známy pod označením "rajský plyn".

Ten má asi 300-krát vyšší skleníkový účinok než najnebezpečnejší skleníkový plyn - oxid uhličitý. Skleníkové plyny zo spaľovania fosílnych palív podľa celého radu vedcov vedú k otepľovaniu planéty a práve používanie biopalív by malo byť jednou z ciest k obmedzeniu ich emisií.

http://tvojepeniaze.pravda.sk/sk_pludia.as...7_sk_pludia_p32

Do toho zrejme ešte nie je zarátaná energia a pohonné látky, ktoré sa spotrebujú pri ich výrobe...

 

Predstaviteľ OSN pre právo na potraviny Jean Ziegler dokonca dnešnú produkciu biopalív na úkor potravín označil za "kriminálny čin proti ľudstvu".

 

Kvôli biopalivám sa hrozí na jednej strane znižovanie produkcie potravín, na strane druhej počet obyvateľov Zeme stále dosť rapídne narastá, čo je vlastne ďalším problém planéty...

 

Dá sa očakávať, že sa teraz väčšia pozornosť bude venovať tzv. biopalivám druhej generácie, nevyrábaných z potravinárskych plodín ale hlavne z celuózy, ktoré by mali priniest menej negatív. Súčasné technológie ich výroby však vyžadujú vysoké investície.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Plány s biopalivami by sa mali prehodnotiť. Kvôli nim teraz narástla potravinová kríza.

 

Viac by sa malo investovať do výskumu energie pochádzajúcej z vodíka. To je jediná skutočne výkonná a ekologicky čistá energia.

 

Samozrejme pokým sa všade bude platiť petrodolármi, situácia s energiami bude len začarovaný kruh.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Isto je pre tých "pri koryte" iný záujem. Sú dokonalejšie technológie v trezoroch vrátane aj čistejších a ekologičtejších, vrátane aj toho vodíka. Money je to, wo co go... človek je ten problém. Slovo a čin. Blahobyt na úkor iných. Královstvo na Zemi iba pre "vyvolených".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 rokmi...

Pochvalim sa :)

 

V aprili som absolvovala dve "cisticky". Jednu zorganizovala partia mladych ludi z NDCA, cistil sa les v blizkosti mesta. Zabezpecili vrecia a rukavice.

 

A dalsia bola dobrovolna akcia nasej firmy. Firma sidli v priemyselnom areali, z ktoreho do mesta vedie chodnik, cca 250 m, z jednej strany velky mur, z druhej svah s neskutocnym mnozstvom odpadkov. Doteraz neviem ci nafukanym ci odhodenym. Nedalo sa na to uz divat, tento priestor je priestor "nikoho", zaujimat by sa on mala Sprava ciest, ale spravu prevzala na seba jedna konkretna firma, ktora vsak povedala, ze na to nema financne prostriedky.

Tak partia ludi poziadala mesto o spolupracu, to poskytlo vrecia, napichovatka, rukavice a nasledny odvoz. Fajn akcia, fajn pocit. Sice zrovna v case, ked areal opustali stovky zamestnancov, niektori len krutili hlavou a mali tu drzost zahlasit, ze to nema vyznam, ini pekne pozdravili a fandili, jeden pan si nas odfotil a dal aj do novin.

Na druhej strane, nie raz sme sa zamysleli, ako je mozne, ze niekto tam vyhodi obrovsku krabicu od dzusu 2l, obrovske mnozstvo plechoviek.... Bezdaci nepiju radler, teda keby sme to chceli zvalit na nich... Otras :cotisisi:

Je nam jasne, ze to tam onedlho bude znova ak predtym. Ale, mozno sme tymto niekoho inspirovali, mozno sa niektori ludia zamysleli, a mozno niekto kompetentny umiestni popri chodniku aj smetne nadoby.

 

V sobotu ide otec na rybarsku brigadu, tak som sa nanominovala na zber odpadkov :flowers:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

nie tak dávno som kdesi znovu raz písala, ako vždy a stále  https://www.freespace.sk/tema/4088-eú-ako-totalitný-štát/?p=243484:

10 miliárd ľudí na planétu, kde už dnes takmer polovica bojuje o pitnú vodu a 650 miliónov nemá vôbec prístup k pitnej vode, druhá polovica žije ako tak, a časť hýri, mení sa klíma /je jedno, z akých príčin, ale mení sa/ ... že 10 miliárd ľudí nie je preľudnená planéta?!

 

už teraz je nesmierne preľudnená, ušpinená, zasypaná odpadmi až po krk, skonzumovaná, zničená, ročne pribúda okolo sto miliónov hladných úst prevažne v najchudobnejších preplnených častiach sveta.

zďaleka to nie je odrb, už teraz je preľudnená.

 

že si ničíme pod zadkami tú jednu jedinú vlastnú planétu, viac ich nemáme.

 

potrebovali by sme ich celý regiment, na to, ako s ňou zaobchádzame ... výsledok je šialený:

 
Od pondelka žijeme na dlh. Prírodne zdroje planéty sme vyčerpali.
 

Na pokrytie súčasného tempa energetického dopytu by sme potrebovali 1,6 Zeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Ako sa zmenila Zem za posledných 30 rokov - unikátny časozber

 

resp. ako sme zmenili nšu jedinú zem za tridsať rokov.

a niekto niekde ešte píše, že v pohode vydrží aj ďalšie miliardy ľudí, bez toho, aby jej to uškodilo... nevydrží.

 

Google sa s nami podelilo o krátke unikátne video, ktoré je svojím spôsobom krásne, ale hlavne hodne hodne desivé.

 

Ve dvou minutách ukazuje, jak se za poslední tři dekády změnila naše planeta. Snímky z družic zachycují třeba populační explozi v Číně, úbytek ledovců na Aljašce, budování umělých ostrovů v Dubaji či vysychání Aralského jezera. Záběry dali dohromady s fotoeditory magazínu Time a na Facebooku už má video za 13 hodin přes 1 milion zhlédnutí.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

..a riešenie je?

 

jj, google je firma, ktorá pracuje s obrazom a podávaním informácií, takže google nám ukázal, čo mnohí nechceme vidieť, ja som ten časozber objavila a chcela sa podeliť o ohromujúce dve minútky. toto sme my. riešenie som ja navrhovala už v mnohých ekologických a kdejakýc iných témach, celé roky. naposledy aj tam, kde ty si, milý alamo, v pohode prehlásil, že nejaké miliardy ľudstva navyše nič neznamenajú.

 

tak čo teda ty navrhuješ? preriediť ľudstvo? či sa množme ako králiky? či kontrolovať pôrodnosť v treťom svete? došliapnuť na vypúšťanie emisií namiesto kecania? alebo to v pohode nechať prísť k 10 - 15 miliardám, čo podľa teba, ako si inde napísal, Zem v pohode zvládne?

alebo máš nejaký iný nápad? svet ti poďakuje, keď nájdeš riešenie... alebo nie. tu jeden nikdy nevie, človek je schopný všetkého, človek je koumák...

sme schopní si zničiť pod zadkami tú jedinú Zem, ktorú máme.

viac ich nemáme.

 

aké je teda tvoje riešenie?

 

 

(inak tých ľadovcov neubudlo ani zbla)

 

alamo, obávam sa, že budeš musieť zmeniť informačné zdroje... tvoje zdroje sa mýlia, alebo dezinformujú.

celé dlhé roky viaceré vedné odbory sledujú ľadovce, doložené meraniami, filmami a fotkami.

 

ľadovce sa topia, masívne, posledné tri - štyri desaťročia stále rýchlejšie, komplexne, od Ohňovej zeme po Arktídu všade. našťastie fotografia ako dôkaz existuje už nejakých 150 rokov, ľadovce sa cielene fotia nejakých 100 - 120 rokov - masívne ubúdanie v posledných rokoch je zjavne viditeľné a citeľné a doložené dôkazmi.

 

komplexne - pár príkladov: dopad globálneho otepľovania na ľadovce

 

roky vzniku fotiek sú jasné, názvy a obrázky hovoria za text:  ľadovce vtedy a dnes

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

predovšetkým ja to za problém vôbec nepovažujem, problémy ktoré majú schopnosť vyriešiť sa samé od seba, za problémy nepovažujem

dali by sa veci ale dosť urýchliť a vyjasniť

napríklad tak že prestanete podporovať všetko čo akceleruje tú neúnosnú populačnú explóziu v rozvojových krajinách

stopnúť všetku "rozvojovú pomoc" od nás pre nich, akurát sa to všetko prežere a nakotia sa tam nové hladné krky a holé rite

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

napríklad tak že prestanete podporovať všetko čo akceleruje tú neúnosnú populačnú explóziu v rozvojových krajinách

stopnúť všetku "rozvojovú pomoc" od nás pre nich, akurát sa to všetko prežere a nakotia sa tam nové hladné krky a holé rite

 

tak k tomu tvojmu riešeniu - v prvom rade: koho myslíš konkrétne tým "prestanete" ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

dnes je Deň Zeme.

 

Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

 

https://www.zones.sk/kalendar-udalosti/medzinarodne-dni/De%C5%88_Zeme/

 

pozrime si ju ako ju videli prvýkrát z Mesiaca... je len naša

 

post-3-0-75179300-1492886423.jpg
google

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teraz som si pozrel spravu v SME ze Google spusta experiment v Arizone,  ak sa niekto zriekne vlastneho vozidla dostane moznost si zavolat autonomne auto, ktore ho zavezie kam potrebuje.  Spomenul som si na komunisticke utopie kde to tak slubovali :),   ak toto pride ako trend tak si automobilky hodia slucky :). 

A kedze trend elektromobilov je zda uz nezastavitelny, tak tento svet coskoro nespozname :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teraz som si pozrel spravu v SME ze Google spusta experiment v Arizone,  ak sa niekto zriekne vlastneho vozidla dostane moznost si zavolat autonomne auto, ktore ho zavezie kam potrebuje.  Spomenul som si na komunisticke utopie kde to tak slubovali :),   ak toto pride ako trend tak si automobilky hodia slucky :). 

A kedze trend elektromobilov je zda uz nezastavitelny, tak tento svet coskoro nespozname :)

 

Takéto iniciatívy vychádzajú z predpokladu, že človek sa potrebuje dostať z miesta A do miesta B. No luxusné auto je fetiš, je znakom spoločenského postavenia, slobody pohybu.. Autosalón si to kludne rozdá s ktorýmkoľvek salónom krásy, alebo módnou prehliadkou. Stačí si pozrieť trend,  ako vyzerali osobné autá pred 30 rokmi. Dnes sú SUV 2 krát tak veľké, pričom paradoxne dnes už  niet takmer kde parkovať. A ak áno, parkovacie miesta sú už pre ne na hranici limitu. Offroady, ktoré nikdy neopustia asfalt, dosiahnu 200 km rýchlosť,  ale obyčajne sa v zápchach plazia krokom. Evolúcia, ako analógia vývoja aut a druhov, by ako odpoveď na dnešný stav v doprave a parkovaní,  vytvorila malé úsporné auto, alebo skôr preferovala hromadnú dopravu. Ale takto chápaná evolúcia nefunguje ani v prírode. Páv má nádherný chvost, ktorý mu okrem ocenenia samice a závisti samcov, prináša iba problémy. Podobne, ako típkovi v SUV Mercedese, alebo BMW, keď sa komicky snaží na 4x zaparkovať do úzkej medzery. No podobne, ako páv, aj típek vie, že jeho status, symbolizovaný autom, je dôležitejší, ako jeho námaha. Na rozdiel od živočíšnej ríše, tento status si už rovnako osvojili aj samičky..

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Dobrá správa. Zemeguľa je vďaka ľudskej činnosti, konkrétne emisiám CO2, lepším miestom pre život.

CO2 je potravou rastlín, pretože je ho viac rastliny potrebujú v listoch menej prieduchov, čo vedie aj k nižšiemu odparu vody z nich, rastliny preto môžu prosperovať aj v omnoho suchších oblastiach, kde donedávna nemohli rásť. "Dezertifikácia" sa zastavila, púšte sa zmenšujú.

Je to už výrazný trend, globálny lesný alebo iný zelený porast narástol o 9%.

Takže ak chcú "zelený" zastaviť "klimatickú zmenu", a zachrániť "Saharu pred zánikom".. Budú musieť zaútočiť na stromy sekerami.

https://wattsupwiththat.com/2017/05/16/study-earth-is-becoming-greener-not-browner-due-to-climate-change/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

parádna typická fotka... zdroj: brightside.me

 

Beh na oslavu Zeme

 

post-3-0-95337900-1517687161.jpg

 

 

tu to aspoň odpracú. aby mohli jazdiť a vyfukovať autá... v lesoch a pri poľných cestách príroda také šťastie nemáva.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov