Skočiť na obsah

Veľkonočné zvyky a sviatky


aljak63

Odporúčané príspevky

V tomto roku oslavujeme Veľkú noc spoločne s našimi pravoslávnymi bratmi.

Takže želáme si navzájom šťastné, pokojné a teplé Veľkonočné sviatky.
Šibači, tešte sa, bude teplo aj veľa vody!  :D  :flowers: 

http://www.topky.sk/cl/10/1391607/Predpoved-pocasia-na-Velku-noc--Sibaci--teste-sa--bude-teplo-aj-vela-vody-

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

predpovede ešte strašia vetrom a búrkami, ale tu práve svieti slnko konečne ako na jar : )  ... prajem vám príjemné sviatky.

 

...................................................post-3-0-26579100-1397817671.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

som zistila, ze cim som starsia, tym viac lipnem na tradiciach..a teda uz tradicne nas caka luxusny hotel s utulnym barom..tentokrat berieme aj mamu, takze dufam bude klud... :tanec:

to je ake pekne vy****** sa na vajcove sviatky :bingo:

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

okrem toho, že sa kazí, čo sa kaziť môže, od zatvárania okna až po vodovodný kohútik všetko, vyzerá to tak, že to bude ticho a klídek  ... a ešte  keď odhliadneme od počasia, teda vymkneme ho ...  :)

 

prajem vám všetkým príjemné sviatky  post-3-0-46762000-1427987153.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

post-3-0-77521800-1459183862.jpg

 

tohtoročné veľkonočné sviatky prešli v pohode, kľude, bez nervov, jančenia, upratovania, vyvárania, s knihou a bez otravných návštev ako ostatne už posledných cca 25 či viac rokov každý rok  :klobuk:

 

takéto niečo keď vidím, zvyky sem, zvyky tam, nemusím milovať folklór, že nie?! toto našťastie u nás nikdy nebolo,

 

Korbáče a vedrá vody v Selci - obliavačka "tradične"

 

chvalabožku u nás nosili malí chlapci a strýcovia kedysi malinkaté korbáčiky a voňavky "živé kvety" - pamätáte si ich?

vyzerali takto - a úžasné je, že to niekto stále zjavne kdesi schováva doma (google dosvedčí), a že to niekto aj odfotil a schováva reklamu :) :

post-3-0-14918900-1459184495.jpg

http://www.starypaky.cz/2015/11/to-byla-vune/

 

jáj, každá voňala ináč, paráda to bola, ako decká sme si potom porovnávali v škole, kto má na sebe viac smradov :)

 

---------

 

ale aby nám nebolo ľúto za veľkonočnými ... alkoholickými zvykmi, naši milí horní susedia sa postarali - mali návštevu, ktorá to prehnala, končilo to krikom z balkóna na chodník a naopak - teda nekončilo, lebo sa akosi predsa len čosi udialo, skončilo privolaním polície a auta záchrannej služby  ... aj to je veľká noc -_-

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Od soboty som tu mala otca, v nedeľu sme šli aj s ním aj s mladými k svokre, môjho otca mladí potom odviezli domov, hoci som počítala s tým, že ostane do dneška...a dnes došiel šibať iba zať, pošibal ma korbáčikom, určite sa tešil, že raz môže svokre naložiť :)

Flinstone odišiel ráno vyšibať vnučku a potom sa odtafáril k račianskej famílii a zakotvil u svojej mamky.  Otec dnes mal prísť na obed, došiel až okolo 15-ej, takže to mal taký pozdný obed, a potom šiel za segrou do špitálu, ja som sa nejak nevedela premôcť, aby som tam tiež išla, bola som tam v piatok a naskakovala mi tam husia koža, to je pre mňa horšie ako ísť na cintorín. nebudete mi veriť, ale už sa teším do roboty...radšej v robote ako v špitáli a človek hned príde na iné myšlienky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

zaujímavé, veľká noc vždy dokáže rozpútať debaty...
viac než tridsať rokov ide okolo mňa veľká noc úplne mimo, absolútne jedno, na fs som o tom písala xkrát, veriaci nech si slávia pekne podľa seba, to je v poriadku
a tí, čo sa na dedinách radi oblievajú a dodržiavajú tradície - včera na sme som jednej takej dáme napísala  svoj názor.... dáma z nejakej vidieckej oblasti, ktorá písala, že to ako ženy musíme pretrpieť, a jej starý otec sa vždy hneval, keď sa ako dievčatá tomu vedrovému teroru bránili - ale jej stará mama bola vždy na ich strane a mlátila milých mládencov hlava nehlava a pomáhala brániť dievčence - to musel byť pohľad :)

sranda je, že som zrušila akékoľvek veľkonočné hlúposti nadobro, keď sme boli nútení svojho času sa odsťahovať ďaleko, polovička mala pracovisko medzi hromadou približne rovnako starými totálne neznámymi ľuďmi a ja to vyriešila tak, že ked mal službu, som prvý rok ok, bola doma atď.,  bolo to ovšem hrozne trápne, a o rok neskôr už som neotvárala dvere, a ked nemal službu, cestovali sme domov - beztak sme cestovali domov cca každé tri týždne, takže mi mohli všetci vyskočiť na hrb.... ohováračky boli vraj na vysokej úrovni, som počula,, ale zázrak trval len tri dni, kým sa naučili, že mňa polievať smradľavými voňavkami á la živé kvety cudzí ľudia z povinnosti nebudú : )
a tak je to dodnes.

ovšem ako sledujem už dlhé dlhé roky, ulice v mestách sa na vekonočný pondelok úplne vyľudnia, niekedy človek nevidí ani nohy.

za blahého socizmu sme pozerávali z okna, ako sa tatkovia na bicykloch či škodovkách prevážajú od tetky k tetke so synmi s igelitkami... všade nachystané čokoládové vajíčka a dvadsaťkoruny, a alkohol prúdom...

večer v telke tie polievačkové cirkusy mi akurát dvíhajú tlak, nech to robí kto chce byť v telke. podľa toho, čo som včera čítala v jednom článku od jednej etnologičky a reakcií pod článkom, to na vidieku na mnohých miestach prebieha stále rovnako, ale pohnevať si niekoho na dedine zrejme nie je také jednoduché...
tak.

keďže sú to sviatky, nech si ich prežije každý pekne podľa svojich tradícií a rodinných zvyklostí...

 

ale vždy mi to pripomenie, ako sme ako dievčence- deti stáli ako teliatka, nevedli sme, ako sa správať, či sa usmievať či pišťať a bolo to nekonečne trápne, kým nám chlapci a páni z rodiny trhali pančucháče drôtenými šibákmi...

a strýcovia vyťahovali z vrecka smradľavé voňavky

pripadala som si vždy ako jelito... na druhej strane už v činžiaku niektorým nedošlo, že už žijú v činžiaku a celé vedrá vody vytápali schodiská aj s výťahmi ako u bláznov... nazdobí, komu sa chce, namaľuje kraslice, komu sa chce, veriaci si oslávia podľa svojho, to je všetko v poriadku,  tak príjemnú Veľkú noc   :)   post-3-0-95527800-1522499528.jpg

 

 

a vy, všetci ostatní?

u mňa celá tá nechuť má samozrejme korene v detstve... kdesi hodne hlboko.

 

ako ste na tom s týmito voľnými dňami a sviatkami?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Navstevy jednej rodiny, potom druhej.

Tento rok som sa pustila do zdobenia vajicok. Skusila som vosk, ziadna sranda, ale po niekolkych pokusoch to bolo celkom pekne :)

 

Kupacov mam iba troch, aj to asi uz obmedzim.

Priatel a dvaja kamarati so synmi (nech maju chlapci radost).

 

Uviazanie stuzky, coko zajac, a handmade vajco. Vysluzka odo mna.

 

A samozrejme rezne, udene a salat.

Krestan som slaby, viac som oslavovala volno ako to, ze sa jednalo o najvacsi sviatok krestanov.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Jednou z (ne)vyhod zivota medzi ludmi je, ze aj ked neoslavujes, zvezies sa, ci sa ti to paci, alebo nie. Zasa az tak mi to nevadi, televizor nepozeram, do kostola nechodim, navody na malovanie vajickok necitam, preplnenymi vlakmi necestujem a mam predlzene volno.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...
pred 2 hodinami, Hellé napísal:

😁ja som zdrhla z nasho respiratoroveho absurdistanu na velku noc do Lublany:zubiska:  

Ako ich trávia v Slovinsku? Je tam také ako šibačka a oblievačka? Alebo len hľadajú vajíčka? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No uprimne, netusim a patrat po tom nebudem:zubiska:

Zelam pekne sviatky vsetkym, uzite si ich podla svojich predstav.:drink:🥚🥚🥚

@Tomášty si id nakupit, lebo 2 dni budu zavrete obchody a na tak dlhu dobu urcite nemas zasoby😁

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bože @Hellé, ty si tu nová? :doh:

Však zajtra mu začína najvýnosnejšie obdobie v roku, zoberie korbáč, nejakú starú kolínsku a pôjde vyšibať všetky možné polofrajerky a skorofrajerky, každá ho niečím ponúkne, možno niekde mu aj nejaká tá desinka padne, prípadne sa niekam nechá milerád pozvať, jeho najväčšou starosťou nebudú zatvorené obchody, ale či mu budú dózy stačiť :thumbsup:

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľkonočný košík jedla,  mám/e na zajtra nachystaný na požehnanie. Zajtra je veľkonočná nedeľa a pre mňa/nás veriacich,  je veľkonočná nedeľa oslavou vzkriesenia Ježiša Krista po jeho smrti na kríži.

Veľkonočný pondelok je dňom zábavy :smile: šibačky a oblievačky. 

IMG_20220416_192804.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

iskra oprav sa že pre nás kresťanov lebo veriaci je široký pojem. Na svete je viac ako 1000 náboženstiev. A samozrejme dodávam že tá tvoja misa je mňaaam. Veľmi by som ti to zjedol.

helle, ďakujem za varovanie. Pre mňa pohana sviatky obvykle znamenajú len zatvorené obchody a tým pádom predražený nákup na pumpe.

A jasné že na šibačku sa ide! Všade čakajú hostiny tak prečo nejsť. Dokonca s niektorými takmerkamoškami už mám aj zabookovanú návštevu.

Tak pekné sviatky aj vám. Kresťania slávte vzkriesenie, judaisti pessah vyslobodenie z Egypta, pohania a ateisti šibačku a oblievačku.

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, Tomáš napísal:

A jasné že na šibačku sa ide! Všade čakajú hostiny tak prečo nejsť. Dokonca s niektorými takmerkamoškami už mám aj zabookovanú návštevu.

Však jasné, to by si spáchal smrteľný hriech keby si nevyužil takú výbornú príležitosť sa zadarmo nažrať. Dózy hlavne nezabudni a nečakaj pokým ťa ponúknu, rovno na drzáka si ich kopcom nalož, však prax už v tom máš, ešte sa spýtaj, či nemajú nejaké nazvyš a keby našli, nech ti ich plné domov donesú. Ty buran.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov