Skočiť na obsah

25. február 1948 - výročie komunistického prevratu v Československu


Jozef50205

Odporúčané príspevky

Prevzatie moci komunistami v ČSR bolo logickým vyvrcholením hry víťazných veľmoci, ktoré ešte počas vojny si podelili Európu , ako kus koláča a našu republiku podobne ako susedné štáty dostali do vienka bolševíci Stalinského typu, keď pod patronátom komisárov NKVD / neskoršie KGB/ jednoducho ovládli najmä susedné Česko, kde KSČ mala obrovský vplyv / dodnes je v Českom parlamente /, zatiaľ čo Slovensko ovládala Demokratická strana, komunisti tu jednoducho nikdy nemali veľký vplyv, čo ovšem nepostačovalo , aby sa zabránilo bolševickému puču v Prahe, keď 25.februára ozbrojené milície robotníkov obsadili všetké strategické miesta v Prahe, vláda podala demisiu a Klement Gottwald , ako predseda vlády dostal opätovný mandát utvoriť novú vládu , samozrejme už z komunistov.

A tak naše svetlo slobody zhaslo na 40 rokov.

 

Toto je záver reči Klementa Gottwalda z Programového vyhlásenia vtedajšej vlády 10.marca 1948:

 

"Únorová bouře vyjasnila také náš zahraničně politický obzor. To, co si naši zpátečníci, zneužívajíce svobody slova a projevu, dovolili v tomto směru, přesahovalo vskutku všechny meze. Soustavným štvaním proti našim spojencům podkopávali naše zahraničně politické postavení a ohrožovali tak bezpečnost, ba samé základy existence republiky. Tomu je nyní konec. Je konec zdání, že republika zahraničně politicky sedí na dvou židlích. Budiž řečeno na všechny strany, že Československo je a zůstává věrným a spolehlivým členem slovanské rodiny a že se také cítí spojencem jiných zemí lidové demokracie. Toto nikterak nevylučuje, že chceme učiniti s naší strany všechno, aby byl zachován dobrý poměr ke všem ostatním státům, což ovšem musí spočívat na vzájemnosti. Nechceme od nich nic jiného než poctivé obchodování a nevměšování se do našich vnitřních záležitostí. Myslím, že toto naše přání je skromné dost!

 

Slavné ústavodárné Národní shromáždění! Doplněná a rekonstruovaná vláda obrozené Národní fronty předstupuje před tento vysoký sbor se svým programovým prohlášením a uchází se o jeho důvěru. Jak se to má s důvěrou lidu k této vládě, to bylo možno posoudit v těch pohnutých únorových dnech, zejména dne 22. února na sjezdu závodních rad a odborových organisací a 28. a 29. února 1948 na sjezdu rolníků.

 

Tento lid dal jasně najevo, že chce, aby konečně a jednou provždy se stalo skutkem, že všechna moc v tomto státě pochází z něho, z lidu. Vy jste zástupci lidu. Vy znáte dnes jeho vůli. Učiňte tedy, aby se vůle lidu stala zákonem. A lid vás bude za to blahoslavit.

 

Přednesl předseda vlády Klement Gottwald

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...
  • Odpovedí 2
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Jozef50205

    1

  • tyso

    1

  • xenocide

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Prevzatie moci komunistami v ČSR bolo logickým vyvrcholením hry víťazných veľmoci,

 

To je cosi s cim nesuhlasim, prevzatie moci komunistami bolo vdaka slabosti ostatnych stran, nie vdaka velmociam. Keby sa nasiel statnik (a Benes mal od statnika na svetelne roky daleko), tak sme mohli dalsie roky mat stat s vedenim, ktore by sice respektovalo ruske zaujmy ale udrzalo by demokraciu. V takom pripade by zrejme rusi nezasiahli vojensky a boli by sme kdesi medzi rakuskom a finskom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alebo by sa islo juhoslavskou cestou.

Sice cesi a slovaci neboli nikdy to iste ako srbi a chorvati, kde mal vtedy kazdy druhy pod postelou luparu a fatalisticku ochotu ju pouzit. Ale v roku 1948 bolo dost malo pravdepodobne, ze by ZSSR priamo armadou zasiahli - tak ako to urobili zopar rokov neskor v Madarsku.

Za tamto si vazne mozeme sami....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov