Skočiť na obsah

Čo bolo v škole


Sniper

Odporúčané príspevky

Secretka, obrovská gratulácia vnučke, tebe aj celej rodine. :winner_1:

Pamätám si, keď si svojho času písala, ako s ňou otec začal hrávať, je to krásne. Nech sa jej darí, prajem jej krásne ďalšie úspechy, bez ohľadu na to, kto zhrabne medailu, víťaz bude, veľmi verím, vnučka :agree: :kvetinka:

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 35 minútami, slimak pridal:

Co je UK?

Ľudia to občas používajú ako skratku pre Ukrajinu, ale pre mňa to vždy znamenalo United Kingdom, takže v tom občas mám zmätok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je nejaky spolok sachistov, na Slovensku je UK ...Univerzita Komenskeho. Beriem,ze to mohli byt aj ukrajinske deti. V Revucej ich vela nieje ani nie desat a uz prsty si nebudem strihat.

Citát

Obdivujem, koľko detí v UK hráva šach. Veď len v tomto poslednom školskom turnaji bolo z posledných dvoch ročníkov 22 detí.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 4. 3. 2024 at 21:22, slimak pridal:

Co je UK? 

UK, je tak, ako to napísal @irb - United Kingdom.

V súvislosti so šachovým turnajom ešte dve malé príhody. Keď po Vianočnom turnaji pán riaditeľ menoval, ktoré deti do turnaja pôjdu, vnučku menoval ako poslednú, že bude nasadená najvyššie ... a neskôr jej medzi štyrmi očami dával ešte nejaké pokyny. V triede to však jednému mládencovi nedalo, a pustil sa do vnučky... ja nechcem, aby si ten turnaj vyhrala. A čo si mu na to povedala, nedalo mi ... ty si mu nepovedala vôbec nič? NIČ, len som mu ukázala ... a ukázala mu zdvihnutý prostredník. Zabudla som si zatvoriť ústa ... matička skákavá, však je to desaťročné dieťa, a ona takto. Ten mládenček je dobrý, turnajom prechádzal ako nôž maslom, akurát narazil na tú, ktorej víťazstvo si neželal.

Neviem, či je to už od malého veku podceňovanie dievčat vo všeobecnosti, alebo je to iba v tom, že šach je braný ako "mužský svet", a dievčatá sú skôr prehliadané, ako brané do partie ... už v tom čase som vnučke poslala odkaz na článok, kde sa Judit Polgárová vyjadrila, že celý čas musela mužskému svetu dokazovať, že v šachu je naozaj dobrá.

S triednym učiteľom sa zrazila mamina pred školou, a on sa tváril akože nahnevane ... je som na tú vašu dcéru veľmi nahnevaný ... ona nevie, že toto sa nerobí, však ma už niekoľkokrát porazila; to ona nevie, že ja som jej učiteľ, a že by ma mala nechať vyhrať! Ale to sa už smiali obaja ... no, uvidíme, čo sa bude dať s tým robiť.

Ešte čo sa týka školy ... celá trieda absolvovala niečo, čo by sa u nás dalo nazvať dopravná výchova. Jeden deň absolvovala polovica triedy pod dozorom dopraváka jazdu mestom na bicykloch za plnej premávky, druhý deň druhá polovica. Celý čas krúžili mestom, tak domov prišla riadne unavená, ale veľmi spokojná. Deti po absolvovaní dostali odznačiky, ktoré nosia pripevnené na mikinách.

Všeobecne ...  deti sú tam odmeňované odznačikmi, ktoré z môjho pohľadu nie sú nejakou nákladnou položkou, ale predsa len, sú to ešte malé deti, a každá prkotina ich poteší. Však napr. v šachovom turnaji každé dieťa, ktoré získa tri body, a to sú deti, ktoré sa môžu motať niekde na konci tabuľky, ale aj po troch prehrách tie tri body získajú a budú mať pekné pamiatku na celý život.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/11375

Rozpravaju o vysledkoch skol v stredoslovenskom kraji. V polcase tam telefonicky rozprava aj riaditelka zeninej zakladnej skoly, tak som si to vypocul celu relaciu o com to je. A vlastne aj preco volali do Revucej.

https://skoly.ineko.sk/rebricky/?r=2023&ts=ZŠ&k=1,2,3,4,5,6,7,8&l=0&u=ziaci_pocet,SZP_podiel&h=skore,T9&szpo=13&szpd=100&exto=0&extd=100&s=s_skore|desc&ms=0&p=1

To som vybral skoly nad 13% socialne znevyhodneneho prostredia. Kvoli tomu aby prva skola bola aj ta susedna. Ze v Revucej keby ich rozdelili medzi vsetky skoly(teda 100 deti dali aj do tretej), ti najslabsi by sa mohli naucit este viac. Ved oni tu ostanu zit.

V Sirku sa ten ucitel matiky moze aj rozkrajat, radsej nech ich nauci benbindon, oni aj do zahranicia sli sutazit(myslim spomenul Ostravu). Naucil ich,ze ak maka bude mat uspech. Na matiku nema, tak nech ma aspon nejaky uspech.

Este raz sa vratim k tomu minulorocnemu monitoru 9, ta ciganska skola mala priemer 70, take hodnotenie od dietata by ste asi nechceli(to je slabsi dvojkar). Ale to je priemer na gymploch(bilingvalnych a 8rocnych na celom Slovensku) kde maju deti uz co nechodia na ZS(teda biligvalne, moj syn ho uz druhy krat nebude robit, ale 8 jeho spluziakov len z ciganskej skoly co chodia do Tisovca hej,teda aj ciganska skola bude mat tohto roku horsi vysledok). 70 je priemer na gymploch.  4 najlepsie v kraji a 3 BB gymple mali priemer 79,79,75 a jedno BS 73.

https://skoly.ineko.sk/skola/?ID=137

Toto je najlepsi gympel na Slovensku ma 80. Ale lepsie gymple vsade maju 75-80 bodov,len to su vyberove skoly. Aj 54.ty gympel v Dolnom Kubine ma 77.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Dňa 3. 3. 2024 at 14:25, game pridal:

...  Nech sa jej darí, prajem jej krásne ďalšie úspechy, bez ohľadu na to, kto zhrabne medailu, víťaz bude, veľmi verím, vnučka :agree: :kvetinka:

Deti boli napokon ovenčené zlatými medailami a pre školu vyhrali putovný pohár, ktorý bude celý rok tešiť pána riaditeľa. Šťastné a vysmiate boli deti, ale možno ešte viac pán riaditeľ, pretože za celú éru jeho riaditeľovania škola tento putovný pohár nezískala.

Ľudia, ktorí sa pohybujú na týchto turnajoch sú trošku vyššie ako samotní rodičia, a po jednom takomto turnaji prišiel pán za mojim synom, že by rád dal pozvánku do šachovej ligy pre jeho dcéru. Tatko sa bránil, že ona je predsa ešte malá, nemá toľko skúseností, a ak zatiaľ hrávali deti vo svojich vekových kategóriách, v tej lige budú hrať deti až do svojej plnoletosti. A ak má desaťročné dievčatko hrať so "skorodospelákom", to by mohlo byť pre ňu dosť deprimujúce. Pán mu však hovoril, že ju sledoval, a podľa neho ona na to má. Chlapcov na šach majú na rozdávanie, ale chýbajú im dievčatá a v každom štvorčlennom tíme jedno dievčatko byť musí. Poslal im domov papiere na registráciu, doma si dali nejaký čas na rozmyslenie, vnučka napokon súhlasila, a tak všetci podpísali, že budú dodržiavať dané príkazy a podmienky. Tento nový tím začne hrať od septembra a hrá sa systémom hry na PC z domu, cez internet. Ako to majú ošetrené, to netuším, ale oni určite vedia ako na to.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Citát

 

Na viaceré gymnáziá v Bratislave sa v minulom školskom roku hlásilo bežne vyše tristo detí a brali maximálne šesťdesiat. Podľa analýzy Inštitútu vzdelávacej politiky sa v tom školskom roku v Bratislavskom kraji na gymnáziá dostalo 69 percent žiakov ôsmych a deviatych ročníkov s priemerom známok 1,1, čo je najnižší podiel spomedzi všetkých krajov. 

V porovnaní s inými krajmi Slovenska najhoršie dopadli aj ôsmaci a deviataci s priemerom známok 1,3, z ktorých v septembri nastúpilo na gymnáziá v Bratislavskom kraji len 35 percent. 

„V Bratislave je veľký tlak na deti, aby boli na gymnáziu, a keď sa im to nepodarí, tak majú pocit, že zlyhali a už sa dobre ďalej neuplatnia. Celá rodina bola v strašnom strese, lebo nám zostali v Bratislave na výber stredné odborné školy. Ale aj tie boli plné. Keď som ich dodatočne obvolávala, tak mali jedno, dve voľné miesta,“ hovorí pre Postoj Henrieta, mama spomínanej tínedžerky.

https://www.postoj.sk/149774/pod-ciarou-koncia-aj-jednotkari-skolam-v-hlavnom-meste-navysia-preto-kapacity

 

To je nieco nepochopitelne, aky je rozdiel v ramci krajiny. A teda ze tu krajinu si nevieme riadit.

Dceru isto nedam na revucky gympel a tisovecky asi nie je pre nu, tak pojde na inu strednu odbornu. 

Ale problem je rovnaky, nemas kvalitnych ucitelov. U nas aj pocetnost kvalitnych deti. 

Ze dcera ide z Bratislavi na gympel do Brezna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov