Skočiť na obsah

Obsedantno-kompulzívna porucha


tiborco

Odporúčané príspevky

Ahojte,od decembra mám diagnostikovanú túto psychickú poruchu...skrátka,už som potreboval navšíviť psychiatričku...

Má niekto z vás podobnú poruchu?alebo nejaké príznaky?a prípadne aké lieky beriete?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemam ale zaujimalo by ma, ako sa prejavuje tato porucha... :lol:

 

viem ze na internete su info o OKP, ale ide mi skor o vypoved cloveka, ktory to priamo zaziva...

 

teda, ak s tym suhlasis ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasné,nemám problém,preto som aj túto tému založil :lol:

 

Takže v prvom rade mávam hlavne vtieravé myšlienky...väčšinou také aké nechcem mať.no nedalo sa ich zbaviť,už sa to u mňa dlhodobo prejavovalo a s tým súvisel aj môj strach,úzkosti,nutkavé konanie,depresie...no a hlavne - myšlienky typu:keď neurobím toto,tak stane sa to - napr.5 krát za sebou skontrolujem zámok,aby akože nikomu sa nič nestalo,aby nezomrel a tak,dokonca keď aj na fóra píšem,tak sa bojím,že som napísal niečo iné a mnoho krát si to prečítam,takisto s sms,furt si to musím prečítať,kontrolavanie chladničky... atď a mnoho viacej...skrátka nie a nie sa ich zbaviť a istý čas som hodiny nevedel zaspávať,kvôi tomu,alebo som sa nevedel zobúdzať...navyše som intorvert skôr,nevedel som sa sústrediť ani na svoje hobby...no a sebadôvera...neverím si a dopredu idemu do vecí aj tak,že ja to chápať nebudem proste strach...a som precitlivený...často sa mi v poslednom čase stávalo,že som plakal,som precitlivený,keď ide o nejakú trochu vážnejšiu tému...a tak som teraz na PN,som prestal so sociológiou...a chcel som študuvať okolo biológie-zoólogie no neveril som si...

 

Tak toto je v krátkosti :) ale už mi je lepšie,lieky mi pomáhajú a dúfam,že aj naďalej budú

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ach jo obcas mam pocit ze mam podobnu diagnozu. Pocuj nejses nahodou znamenie Panna ? Lebo vacsinou aspon z vlastnej skusenosti viem ze Panny maju dost sklony k depkam a precitlivosti. Moja mama vzdy hovorila ze ja som mal byt dievca a ne chlapec.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zdravim Vas....ja som taktiez znamenie panna a ano...nieco podobne mam aj ja...ale ze by som kontroloval zamky...to ani nie...alebo nezaspavat koli tomu....A ano...taktiez mam zenske vlohy :lol: Takze si sam hovorim niekedy, ze som mal byt asi baba :)

Ale asik predsalen navstivim aj ja psychologa, pretoze tie lieky by mi mozno v niecom pomohli...lenze skorej chcem zistit, ako sa da toho zbaavit tak, aby som tie lieky nemusel uzivat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To skôr navštív psychiatra,on ti predpíše lieky,psychológ nie je lekár :lol: ...zas ale psychiater tiež nemusí nutne predpísať leky,prevedie sa pohovor a potom sa uvidí...ja ale beriem 4 druhy liekov...ale už som si zvykol...a zo začiatku boli tie vedľajšie účinky silnejšie,ale teraz je to už lepšie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ináč aj často krát kontrolujem zámok alebo zhasnute svetla, prípadne umývam ruky :lol:....ale ja by som skôr povedal že to robím pre istotu a nie kvôli okp.

teda, aspoň myslím :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No podľa máš trochu príznaky OKP - teda možno jednu z kategórii OKP...teda možno slabšie,lebo s tým umývaním rúk je to tiež podobné u mňa...ale OKP nie zriedkavá - OKP a jej kategóriami trpí asi 2,5% ľudstva a aj viac...ja mám konkrétne formu F42.2,teda to mi napísala psychiatrička

...od F42 je tuším OKP(kategorické zaradenie) 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://sk.wikipedia.org/wiki/Duševné_por...vania_(MKCH-10)

 

ja mám niečo od 30 od 40, nešpecifikované, ale mama má 32. niečo a babka mala tiež.. ale nei je to také hrozné, treba si uvedomiť že človek je troška iný a uvedomiť si keď sa to deje, a naučiť sa to ovládať. Dôležitá je tiež veľmi podpora rodiny, povedal by som že rozhodujúca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A chodievaš na psychiatriu? :lol: či to nie je naozaj tak zlé?

 

Ja našťastie patrí medzi ľudí,ktorých rodina podporuje... :)  a takisto u mňa aj podpora mojej priateľky a jej rodiny mi pomáha ;)  a samozrejme lieky

 

Nemám ale rád,keď napr.ľudia rozprávajú o psychiatrii ako o cvokárni a podobné keci... :)  a bohužiaľ veľa ľudí tak zmýšla,keby len vedeli,že to mnohým aj život zachráni...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím že u každého človeka je bežné keď starostlivo skontroluje či zamkol byt, vypol plyn, odložil si peňaženku na miesto kde obyčajne čaká že ju nájde a pod.

 

napr.5 krát za sebou skontrolujem zámok

A teraz mi povedz, keď zamykáš byt, si pri plnom vedomí že ho zamykáš, alebo si myšlienkami úplne niekde inde? Je veľa akcií, ktoré robíme úplne automaticky tak, že nemáme potrebu sa nad nimi sústrediť. A neskôr sa zbadáme, že nevieme naisto či sme niečo urobili presne tak ako sme chceli. Preto sa vrátime a akciu zopakujeme.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som pri plnom vedomí,ale to bol len jeden z príkladov - ale najhoršie sú u mňa hlavne tie vtieravé myšlienky,vnutkavé, od ktorých sa idem často skoro zblázniť - napr. s tými zámkami - keď idem večer spať a neskontrolujem ich trebárs tých 5 krát,tak ma napádajú dosť tie myšlienky(najmä napríjemné...),že toto sa stane a tak,po každom skontrolovaní si umyjem ruky a pod...o to tu ide hlavne,o tieto problémy...a tie vedia dosť ničia človeka,tie depky,nesabaistotu,no a nekoncentrovanosť a úzkosť,trochu aj sociálna fóbia a pod....to bolo oveľa horšie...ale asi fakt panny to postihuje viac

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No to je potom fakt trochu blbé. Podobné pocity som mával aj ja, ale kvôli tomu, že veľa vecí som robil automaticky a neskôr som si nevedel spomenúť čo a ako som to vlastne robil. Odkedy si dávam na to pozor, a viac sa sústredím tak je všetko jednoduchšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Noooo podla mna je to tak ze kazdy ma nejaku tu psychicku poruchu, niekto mensiu niekto vacsiu! Taky je dnesny svet ze aj keby som ja zasiel k psychiatrovi na 100% mi nieco najdu, asi tak ako ked cloveka poslu na alergologiu a spravia mu testy uplne na vsetko - tak aspon minimalne jedna vec sa predsa musi chytit! Takze ja som skor toho nazoru ze nikto neni dokonaly (az na par vynimiek), a nikto neni v dokonalom psychickom stave... Inak tie niektore priznaky co tu boli popisane mavam aj ja, ale zatial sa to da vydrzat a aj prezit! Tiez som maval melancholicke nalady, teda este aj mavam... Ale nerobim si z toho tazku hlavu.

 

Ale chapem ze niektori su viacej a niekotori menej v psychickom poriadku, takze drzim tiborkovi palce aby sa z toho dostal a bol aspon v akom takom psychickom poriadku... vela stastia!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vďaka pekne :lol:  a je pravda,že každý v živote prejde menšími,či väčšími psych. problémamy...

u mňa už sa to nejak zlepšuje,i keď tie myšlienky pretrvávajú a podobné príznaky,ale snažím sa rozprávať čo najviac,či už so sestrou alebo priateľkou,aby tie myšlienky sa tak nevnucovali a už som aj veselší,viem si robiť srandu,ale som stále precitlivený dosť...ale verím,že sa to bude i ďalej zlepšovať...potom ešte napíšem lieky,koré beriem... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže lieky ktoré beriem:Xanax SR 0,5 mg(2xdenne),Seroxat 20 mg(2x,spočiatku som bral 1,5x),Coaxil(3x) a Rivotril kvapky 2,5mg/1ml(7 - 15 kvapiek)

Som s nimi celkom spokojný,nežiadúce účinky boli spočiatku únava,malátnosť - nesutále som cez deň zadriemával/mikrospánky, mal som aj jemné,akoby halucinácie pri tých mikrospánkoch,ale ďalšie nejaké vážne než.účinky nemali...potom si už zvykol na tie lieky a nežiadúce účinky sa redukovali - a keď idem v noci spať,tak ihneď zaspím...a ešte dobrú chvíľu ich budem brať,pri najlepšom o pár meisacov mi psychiatrička možno zníži dávku,keď bude stabilná hodnota serotonínu...musím hlavne vydržať :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie je to málo liekov

čo spôsobilo zmenu hladiny serotonínu ?

 

obsedantno - kompulzívna porucha obšťastňuje v rôznych intenzitách nejedného z nás ... dôkazom je táto téma na tomto fóre.

 

kedysi som mala veľmi podobné príznaky ako tiborco - vtieravé myšlienky, nesmela som myslieť na niektoré konkrétne veci, lebo očakávané udalosti by nedopadli dobre, pri očakávaní akéhokoľvek drobného úspechu som si nikdy nesmela myslieť, že to dopadne dobre - vždy to dopadlo zle ... tak som sa naučila vytvárať si katastrofické scenáre z najbanálnejších maličkostí, aby veci dopadli dobre ... napodiv to dosť často fungovalo ...

sebavedomie na nule a melanchólia takmer denne, drobné "obrady", ktoré som musela dodržať, ináč malo nastať nešťastie ... ono zvyčajne nastalo aj tak

 

nikdy som sa s tým nikomu nepriznala, pomaly to prešlo, zostali zato nejaké zbytky, ktoré občas zdvihnú hlavu : ) ...

 

v krízových časoch, keď mám priveľa neistoty, stresu a nedobrovoľnej dilemy, sebavedomie na absolútnej nule, sa mi vracajú niektoré maniere - obsedantno - kompulzívne poruchy ako z veľkej knihy ... momentálne som znovu v štádiu, že donekonečna kontrolujem, či som si vložila do kabelky dôležité kľúče, mobil, peňaženku ... vložím to tam, otvorím kabelku a pozriem ... po chvíli otvorím znovu a nielen pozriem, aj chytím ... na ceste otvorím ešte niekoľkokrát a s rukou vloženou v taške pomaly zatváram, aby som sa uistila, že ten predmet tam je a nevypadne a nestratím ho ...

v lepších obdobiach viem tieto nutkania kontrolovať takmer bez problémov ... a rovnako nikto nevie, teraz okrem vás, že tým trpím, občas sa smejem sama sebe ... dá sa s tým žiť :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak hej a aspoň to,že netrpím niečším vážnejším,i keď ani toto nie je príjemné a dosť to oslabuje človeka niekedy...ale je to liečiteľné a teraz mám lepšie "psychické obodbie" :lol:

 

No tých liekov je fakt dosť,k vyššej hladine serotonínu pomáha tuším ten Sexoxat :) ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A chodievaš na psychiatriu? :lol: či to nie je naozaj tak zlé?

Na psychiatriu nechodievam, a ani neviem či je to také zlé, niekedy depka na celý deň ale keď som zamestnaný povinnosštami tak ma to nechytí. Treba si naplánovať činnosti, ktorým sa nedá vyhnúť. Nejaké vyučovanie alebo tak, mne to pomáha.

 

רפואה שלמה = nech sa kompletne uzdravíš :-)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

רפואה שלמה = nech sa kompletne uzdravíš :-)

Vďaka :lol:

Je pravda,že aj sa snažím robiť viac činností...či už doma - upratujem,cvičím a pod.,chodievam von s priateľkou,začal som viac rozprávať atď...treba sa aj z vnútra duše snažiť trochu...a ja som tie lieky  potreboval,aby ma "nakopli"

 

cizy

 

No čo ja beriem Xanax SR,tak ten sa využíva na široké spektrum psychických porúch,ako sú úzkostné stavy,zmiešané-úzkostno depresívne stavy,neurotické depresie a pod...

 

Vlastne existuje Xanax a Xanax SR - a SR je s predĺženým uvoľňovaním

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

A chodievaš na psychiatriu? :) či to nie je naozaj tak zlé?

 

Ja našťastie patrí medzi ľudí,ktorých rodina podporuje... :)  a takisto u mňa aj podpora mojej priateľky a jej rodiny mi pomáha ;)  a samozrejme lieky

 

Nemám ale rád,keď napr.ľudia rozprávajú o psychiatrii ako o cvokárni a podobné keci... ;)  a bohužiaľ veľa ľudí tak zmýšla,keby len vedeli,že to mnohým aj život zachráni...

Ja to mám asi , z toho ,že som bol často šikanovaný na škole. spolužiakmi. :lol: ;)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasné,nemám problém,preto som aj túto tému založil :lol:

 

Takže v prvom rade mávam hlavne vtieravé myšlienky...väčšinou také aké nechcem mať.no nedalo sa ich zbaviť,už sa to u mňa dlhodobo prejavovalo a s tým súvisel aj môj strach,úzkosti,nutkavé konanie,depresie...no a hlavne - myšlienky typu:keď neurobím toto,tak stane sa to - napr.5 krát za sebou skontrolujem zámok,aby akože nikomu sa nič nestalo,aby nezomrel a tak,dokonca keď aj na fóra píšem,tak sa bojím,že som napísal niečo iné a mnoho krát si to prečítam,takisto s sms,furt si to musím prečítať,kontrolavanie chladničky... atď a mnoho viacej...skrátka nie a nie sa ich zbaviť a istý čas som hodiny nevedel zaspávať,kvôi tomu,alebo som sa nevedel zobúdzať...navyše som intorvert skôr,nevedel som sa sústrediť ani na svoje hobby...no a sebadôvera...neverím si a dopredu idemu do vecí aj tak,že ja to chápať nebudem proste strach...a som precitlivený...často sa mi v poslednom čase stávalo,že som plakal,som precitlivený,keď ide o nejakú trochu vážnejšiu tému...a tak som teraz na PN,som prestal so sociológiou...a chcel som študuvať okolo biológie-zoólogie no neveril som si...

 

Tak toto je v krátkosti :) ale už mi je lepšie,lieky mi pomáhajú a dúfam,že aj naďalej budú

Ahoj prosim ta aky typ myslienok mas? Ja mam tiez tuto chorobu resp. poruchu a myslim si ze som akasi agresivna v poslednej dobe a velmi sa bojim. mam zle myslienky ktore nechcem. porad mi pls.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov