Skočiť na obsah

tiborco

Odporúčané príspevky

Mám rada jedného vtáčika VLHU ŽLTÚ veľmi pekne píska, ale vôbec neviem ako vyzerá a nemôžem nájsť obrázok.

 

Ale teraz keď je stále zamračené a prší akosi ich nepočuť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to ona, presnejšie Vlha hájová (Oriolus oriolus)  ;)

 

No ešte sa vrátim k hrdličke - včera po tom nešťastí si hrdlička-rodič hladala na strome hniezdo, išla po tom konáre kde bolo hniezdo, prechádzala sa po celom strome, furt robila kuukúúúkukk, aj dnes dosť často sa tu obhliadala chuderka...ach jaj  :lol:

 

Ale potešilo ma, že som videl Stehlíka Pestrého  :) Aj si krásne zaštebotal  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chúďa kukuuku... :lol:

 

Stehlík pestrý - to je ten operený nešťastník s červenými lícami? :) Pôsobí na mňa, akoby fúkal do trúbky a dochádzal mu dych. Ale inak je to krásny exemplár.

 

Práve som si spomenula, že by som doma mala mať obrázky vtákov vystrihnuté zo starých kníh a vložené do pasparty. O dva týždne, keď pocestujem domov, ich potom naskenujem - sú to pekné estetické diela a stoja za povšimnutie. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hej to je on, ale inak veľmi podarený drobný vtáčik.

 

Toto je zlatá fotka :lol:

 

 

 

Obrázok

Cat - na tie obrázky sa už teším, dúfam, že ich bude veľa(a taktiež dúfam, že sú tam krkavcovité vtáky... :) )   :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jo, červenolíci fagani sú krásni. Čo sa mne strašne páčilo, to je táto fotka - patrí medzi moje najobľúbenejšie. :lol:

 

Obrázok

 

Tiborčo

Neviem, či máš doma túto knižku od Roba Huma. Hoci je trošku drahšia, odporúčam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Heh, vyzerá riadne vystrašene(alebo chce vysatrašiť niekoho iného?)  :lol:

 

Tú knižku samozrejme mám, skvelá kniha :) ....a ešte mám ďalšiu knihu o vtákoch - vtáky sveta, tiež podobne hrubá kniha, odporúčam ju  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Wov, pekné obrázky...no ale ten druhý obrázok ma veľmi potešil - množstvo plemien holubov/spoločný predok všetkých tých plemien je holub skalný a jeho poddruhy- tak to je to podľa Darwina, tiež zdielam ten názor/....nádhera :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslela som, že mám tých obrázkov viac, no našla som iba tieto dva. Veď potom sa ešte poobzerám po bratislavských antikvariátoch - možno ešte čosi zoženiem.

 

Akurát včera som mala taký milý zážitok s hrdličkami. Na balkón sa nám usalašili hneď dva hladné exempláre, schválne robili huriavk a signalizovali, aby sme ich okamžite nakŕmili. S frflaním som teda vyliezla na balkón :lol: a nasypala im semienka - vôbec sa nebáli, ostali drobčiť blízko mojej ruky, dokonca jedna kukuuku zdvihla krídlo, aby sa mi zrnká lepšie sypali, s bratom sme sa na tom dobre nasmiali.

 

Neskutočné stvorenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Wow, to sú teda riadne krotké hrdličky - u nás som také ešte nezažil, tu sú ešte dosť plaché  :lol: Často sa zvyknú prechádzať na chodníku, v tráve a v parkoch, no keď sa k nim aj opatrne priblížim už na 2 metre, tak sa zlaknú a odletia - klasika...ale je pravda, že soom ich ešte nekŕmil, potom si možno získam ich dôveru  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Wov, díky moc  :lol: ale toľko holubov by bolo aj na mňa veľa, však toto je brutááál/nikdy som ich toľko na kope nevidel :) /, všetci sú nadrbaní na seba :)  Ale inak sú pekné, majú klasickú farbu ako ich predok - Holub skalný  ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty pána, koľko holubov! :lol: Pekné fotky, aljak.

ale toľko holubov by bolo aj na mňa veľa

Veru, asi by si sa nedokŕmil, veď je ich toľko, že by na nich mohol človek aj celú výplatu minúť. :)

Inak, čosi podobné je aj v Benátkach, kde invázie holubov denne obsadzujú komplet celé námestie a turisti ich potom s radosťou vykrmujú. Benátčania s tým majú trochu problém - kamaráti operenci veľmi znečisťujú námestie a ich trus katastrofálne nivočí pamiatky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak holubiu otázku treba riešiť - ja mám rád vtáčiky, ako ste si už všetci iste všimli a holuby sú srandovné niekedy, no mestských holubov treba redukovať  - samozrejme nie vyhubiť, no mala by sa spraviť nejaká štúdia a na základe toho určit aké precento z nich majú "odstrániť"....lebo v niektorých častiach sveta je ich nehorázne... :lol: Dokonca tuším v Ríme, či v Benátkach je zakázané ich kŕmiť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Noooo v Rime ich ani tolko neni, ale na Piazza di San Marco vo Venezii je to strasne niekedy, tam som sa prechadzal a tie holuby sa vobec nebali a neuhynali sa... cize som isiel a normalne som asi 2krat na nejakeho stupil :lol: len to taky zvuk zaujimavy vidalo, ale nezabil som ich, iba mali asi "zazitok" tie holuby potom, tak ale neda sa stale kukat pod nohy ked su okolo take krasne veci na tom namesti

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak tomu verím  :lol: Keď bola moja sestra s kamoskou v Paríži, tak ich tam trochu prikrmovali a boli tak zúrivé a drzé, že jej kamošku jeden ďobol aj do botasky, sestru skoro tiež "trafil"  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no mestských holubov treba redukovať

Nemajú zrejme prirodzeného nepriateľa, zimy už nie sú také kruté, pária sa ostošesť a ľudia ich kŕmia, takže sa im dobre darí. Čítam, že mesto Nitra ich má tiež po krk, takže opäť museli pristúpiť k ich likvidácii.

NITRA 8. mája (SITA) - Mesto Nitra bude opäť kynožiť premnožené holuby. V roku 2006 zlikvidovalo asi tisícku týchto operencov, odvtedy sa však znova značne rozmnožili. Znečisťujú centrum a môžu prenášať rôzne ochorenia. Na reguláciu ich stavu vyčlenila radnica 150-tisíc korún, čo je polovica z toho, čo minule. Monitoring a odchyt vtákov bude robiť špecializovaná firma, na ktorú vypíšu výberové konanie.

článok

cize som isiel a normalne som asi 2krat na nejakeho stupil

:lol: Niektoré úplne prestávajú oplývať prirodzenými vtáčími reflexmi.

Práve nedávno som zahliadla holuba zrazeného na ceste, dokonca vodič autobusu musel pribrzdiť, inak by sa mu pod kolesá priplietla lenivá hrdlička, ktorá stála na ceste a očividne nás registrovala, ale vzlietnuť sa jej veru neráčilo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cat

 

No sa len čudujem, že hrdličky ktoré stretávaš sú nejak flegmatické  :lol: :) ...Inak štvrtok sa mi rozradostilo srdce - ako sme sa zo školenia vracali z Nových Zámkov tak niekde pri Okoči som na poli vydel aspoň stovku mojich oblúbených Havranov poľných :) ....som nevidel havrana vyše mesiac...ako som zbadal tú početnosť, tak som začal hneď o nich vyprávať a s nadšením som ich pozoroval  ;)   ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Počuj, ak tie sarkastické veľkoplošné havrany pojedia všetku "moju" úrodu, vyhľadám si Ťa! :) :)

Mimochodom, viem si Ťa živo predstaviť, ako vás natriasa v autobuse (alebo v aute, lebo netuším, čím Vás to prepravovali) a Ty zanietene diskutuješ o havranoch. :lol:

 

Veru, ja mám šťastie na hrdličky, čo majú všetko na háku - ale aj na flegmatické drozdy. Ozaj, tá druhá little kukuuku sa už potom nevrátila?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No, ale havrany majú podľa mňa neoprávnen zlú povesť - ok, nejakú škodu môžu narobiť, na keď sa kukneš po modernej literatúre tak Havran Poľný je označovaný za prevažene učitočného vtáka - v poliach "vyvŕtajú" rôzne larvy, hlodavce...a pod.  :) A navyše je veľmi inteligentný, až prefíkaný  :) ...Inak sme išli auto, kolegyňa sa čudovala, že to ako ma môžu havrany fascinovať, tvrdila, že jediné, čo dokážu je len to, že krákajú  :) :)

 

Inak o tej hrdličke žiadne stopy nemám....žial...pritom som sa pár kárt kukol medzi kríky. Ale aspoň, že tu kadžý deň pravidelne jedna hrdlička tu vysedáva a potom sa rozkukúúká  :lol: Jo a dnes som počul neďaleko psychiatrie Straku čiernozobú - ale tú tam vždy počujem rapotať :)  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Havrany, okrem toho, že majú kopu dobrých vlastností, inšpirovali aj takého velikána, akým bol Edgar Allan Poe, tak nech kolegyňa nekecá. :lol:

 

Otvoril som prudko oblok, a len čo som cúvol o krok,

starobylý havran vkročil do izby sťa zjavenie,

neobzrel sa vl'avo, vpravo, obišiel ma nevšímavo,

iba múdro kýval hlavou, vzlietol k buste pri stene,

k bielej Palladinej buste nad dverami pri stene,

sadol si, a iné nie.

 

Ubolenú predstavivosť tešila tá čierna bytosť,

správala sa vel'mi vážne, dôstojne a honosne.

Vravím: „Hoci rozčuchraný, no ste bez bázne a hany,

pochmúrny a starodávny ako v tajuplnom sne.

Prezraďte mi, veličenstvo, ako vaše meno znie!"

Havran kráka: „Veru nie."

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jej, teraz sme si s otcom všimli, že hrdlička si tu dobre zamaskovala hniezdo tentoraz uprostred stromu a už má aj mláďatá :) ...a to už musím mať pár týždňov to hniezdo, kažodpádne už bolo podozrivé, že veľkú časť dňa som vždy zo stromu počul hrdličku tutúúkať, ale vôbec som ju nevidel...to tak dobre sa zamaskovala...možno to hniezdo patrí tým istým hrdličkám, ktorým predchádzajúce hniezdo nešťastne zničilo počasie a aj mláďa  :lol: Každopádne dúfam, že tenoraz budú okolnosti priaznivejšie pre nich  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak mladá hrdličky včera opustili hniezdo/už im hniezdo nestačilo, sú na rozmery hniezda "priveľké"  :lol: /, už tri dni skúšajú lietať, treppocú so svojimi krídielkami, je to také zaltučké pozerať na ne, ako si ešte nedôvorujé a rodiča ich sledujú a strážia ich... :) teraz sa sem tam posúvajú na konároch, už sú čoraz silnejšie a zvedavšie...a podarilo sa mi ich aj dofotiť, tak nabudúce uploadnem fotky do galérie  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:lol: Tieto už, pevne verím, prežijú a dožijú sa dospelosti, budem držať palce. A trochu zlomyseľnosti nezaškodí: dúfam, že Ti budú už ráno o piatej kukuukať pod oknami tak ako nám! :)

(To je niekedy strašné s nimi!)

 

Teším sa na fotky!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov