Skočiť na obsah

tiborco

Odporúčané príspevky

sama sa tomu divím, ale celkom ano :)

 

nemusím ich nejako výnimočne, žiadny ornitológ amatér zo mňa nebude zrejme, ale minimum keď vidím nejakého nezvyklého, vyhľadám si, čo to je ...

na mieste, kde som predtým robila, sme mali okno do malej záhrady, kde sa občas objavili vtáky, ktoré som fakt nikdy predtým nevidela ...

všetky som ich našla v príslušnej knihe, takže už viem, čo to boli za vtákov :)

 

ano, celkom ich sledujem

a mám moc rada letiace véčko ... divé husy a kačky

 

a na jar ma jeden skoro utrápil svojím príšerne prenikavým spevom noc čo noc ... sedel na betóne pred vchodom a vrieskal odušu , nespala som kvôli nemu pekne dlho, mala som zdravotné problémy, nervy v čudu, a on len vrieskal ... zakaždým začal ráno o pol štvrtej ... nakoniec som ho ohadzovala kolíkmi :lol: a vrieskal aj cez deň. prekričal všetkých ostatných spevavcov, bola som z neho mierne na nervy ... tak pozor pred ním - žltochvost domový ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Heh,tak dám si prípadne pozor na žltochvosta domového :lol:

Ja aj rozmýšlam,že by som sa v budúcnosti chcel zaoberať vtákmi...možno by som chcel byť aj ornitológ...najviac ma fascinujú krkavcovité - hlavne v tomto období,keď poletujú havrany...ale tiež aj holubovité,v lete na strome,ktorý je pred činžiakom a je vedľa okno,tak tam zvykol často vysadávať holub hrivnák :)

Ale aj ostatné,proste ma to baví :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ornitológ zo mňa tiež nebude, ale občas vtáky pozorujem a veľmi sa mi nevyhýbajú. V pivnici nám zvyknú hniezdiť v posledných rokoch lastovičky, v lete som vytiahol vrabca z komína, do záhrady nám chodia bociany a bažanty...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lastovičky a aj vrabce nejak v posledných rokoch ubúdajú...i keď je ich stále dosť,ale predsa to badať... :lol:

Zato mestských holubov je požehnane :) ...a aj hrdličky záhradné často vídať,najmä v lete

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vrabce sú ohrozené celkom určite ... nedávno som čítala jednu štúdiu, že ich stavy už viditeľne klesajú, nemajú kde hniezdiť

a akosi si to bez tých malých poskakujúcich tvorov neviem celkom dobre predstaviť ... aj keď máme vo zvyku len tak mávnuť rukou : veď je to len vrabec ...

 

lastovičky ubúdajú už roky, vidlochvosté sa pomaly takmer vytratili, nahradili ich na mnohých miestach belorítky, ľudia si to často pletú ... rovnako nemajú pomaly kde postaviť svoje hniezda

na starom dome sme kedysi mávali lastovičie hniezda, boli to vidlochvosté, v činžiaku na balkóne sa pár rokov vracali belorítky, už ani tie nechodia ...

 

pred pár rokmi sme pod oknom našli jedného evidentne zraneného dravca, opatrne sme ho v rukaviciach chytili do sieťového vreca a dali do krabice a začalo telefonovanie ... najprv zverolekárovi, ten nám odporučil jedného človeka z ba, ktorý bol ochotný prísť sa na neho pozrieť ... stačil mu jeden pohľad, a bolo zrejmé, že ten vták je pre prírodu stratený - bola to poštolka, evidentne narazila na druhú fázu kdesi na stĺpe, mala prepálenú dieru v krídle a zošednutú ochromenú nohu, prešiel ňou prúd ... každý rok takto pochodí niekoľko tisíc dravcov, na stĺpy by sa už bežne mali dávať plastové zábrany, ale neviem, či sa to robí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som ornitológ-amatér-diletant. Na záhrade majú vtáky zelenú a prioritné postavenie a v zime prikrmujem. Objavujú sa drozdy, trasochvosty, sýkorky a pod. Toho vrabčieho proletariátu je fakt akosi pomenej, ale zato sa opäť po rokoch objavili u nás opäť sovy (asi tieto. ale bez záruky http://www.dravce.sk/sovy_sovaobycajna.php). Nehniezdili u mňa, ale u suseda, ale moja záhrada bola súčasťou ich výcvikového leteckého koridoru pre omladinu s možnosťou technického medzipristátia na vysokej breze. Je to paráda, sledovať výcvik mládežníkov. Starý, stará a omladina vytvoria z vysokých stromov trojuholník. Starý(á) ich začne vábiť a mladí sa s rachotom a škrekom rozletia za ním (ňou). V tom momente jeden dospelý preletí na pôvodné miesto druhého rodiča a ten preletí na pôvodné miesto mladých. Jeho miesto obsadia mladí - a sú tam, kde boli- tatko, mamka ďaleko a celá šou ide odznova.

 

Pozitívny vzťah k vtákom má aj môj čokel, ktorý napriek veľkosti (33 kg) ich toleruje a ochraňuje pre kocúrmi. Už sa viac krát stalo, že mladé vypadnuté z hniezda doniesol v papuľke domov a ja som potom to chúďa niesol známemu ornitológovi, nech to vypiple. Mladé holubičky balkánske vynášam rebríkom do hniezda, lebo tie staré neodvrhnú, keď ich človek chytí (už som to robil dvakrát). To ma ten starý ujo-ornitológ už naučil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

každý rok takto pochodí niekoľko tisíc dravcov, na stĺpy by sa už bežne mali dávať plastové zábrany, ale neviem, či sa to robí.

No hej,bohužial 

to je častý prípad,alebo mnohí ich aj nezákonne odstrelujú a pod.,taktiež lesy sa vyrúbávajú a mnoho iných druhov tiež nemám kde hnezdiť...tých ohrozených druhov je veľa :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak aj ja sa zapojim do tiborkovej temy :lol:

 

moj oblubeny vtak je takyto:

Obrázok

 

 

Biele holubice maju proste svoje neskutocne caro... A je to symbol mieru! A biela je moja naj farba

Vzdy sa mi pacili take tie krasne obrzaky s bielymi holubicami a s ich rozprestretymi kridlami...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to máš pravdu aljak,biela holubica je krásna...a aj tu v DS zvyknú asi také dve poletovať na našej ulici...vždy si ich zvlášť všímam potom :)

Celkovo ma aj holubovité vtáky zaujímajú...i keď je pravda,že tzv.mestských holubov je priveľa,robia si hniezda prevažne na budovách,v zanedbaných miestach a neskutočne špinia...dokonca ich mnohí volajú lietajúcimi potkanmi...ale zas taká pouličná mačka,či pouličný pes môže prenášať viac chôrob - hlavne z dôvodu,že niektorí ich hladkajú atď...

 

Ale sú aj iné druhy holubovitých vtákov - čiže rôzne holuby(hrivnák,plúžik,skalný...)alebo hrdličky(záhradné,poľné,krvavá,smútočná...)atď...tých druhov je veľa....medzi vyhinuté druhy žiaľ patrí holub sťahovavý - posledný kus zomrel v 30-tych rokoch minulého storočia :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jeden ujo chovával niekedy holuby a hrdličky

rád som na nepozeral a vidieť maličké naživo, bol skutočne zážitok

dokonca choval aj súťažné - poštárske

teraz táto holubo-mánia chytila zas druhého

 

bratranec si zas ochočil vranu

dokonca, keď ju aj pustil tak sa mu asi 2-krát vratila

najlepšie bolo, keď ju naučil kradnúť cigarety, no sranda

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nikde vsak nie je spomenute AKE vtaky, takze hoci by som sa velmi rada k tejto teme naplno vyjadrila, nedostatok informacii o teme mi to nedovoluje.

inak ak zoberieme tie vtakym ktore bezne lietaju vo vzduchu- sa mi teraz v zime pacia havrany. volam ich megavrany :lol: su chutnucke, hlavne ked sa tak tazkopadne odliepaju od zeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tu sa môže všeobecne hovoriť o vtáčikoch,o lubovolných :lol:

Krkavcovité vtáky sú fascinujúce - a vážne to je čelaď,ktorá ma najviac momentálne zaujíma,či sú to havrany,vrany,straky,kavky atď...fakt sú velmi zaujímavé - neskutočne ma baví sledovať najmä havranov...krkavcovité vtáky sú všeobecne veľmi vyspelé....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

ked som v prirode, rad ich sledujem pohladom. a nielen pohladom - na svoje si pride aj sluch. : )

byvam kusok od rieky, v lete staci prejst par kilometrov na bicykli a mam moznost vidiet krdle bocianov. sem - tam sa objavi aj volavka, tie su vsak plache a je ich menej.

nie som znalec, len tichy obdivovatel ich ladnosti.

niekedy sa mi podari zaujimava fotografia, par som ich uz nazbieral. tu mam jedneho navstevnika, ktory nam pristal pred oknom, nepoznam ho. vie niekto z vas, co je zac?

 

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Novinka!

 

V indonézii objavili nový druh vtáka - Togián Bielooký, hneď ho zaradili medzi ohrozené druhy a žije na troch ostrovoch...všeobecne sa odhaduje, že na mnohých ostrovoch je ešte mnoho neobjavených druhov :lol:

 

Viac TU

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Operenci sú moja srdcová záležitosť a je mi jedno, či je to vrabček, sýkorka, havran alebo iný neposedný okrídlenec.

 

Počas posledných rokov sme si veľmi obľúbili hrdličky, familiárne ich voláme kukuuku, a už dosť dávno k nám prilietajú na balkón, dokonca si spravili hniezdo na strome tesne pred naším oknom. Sú to strašní srandisti a máme o nich natočených aj zopár videí. Stačí, keď človek vylezie na balkón a frnk, hrdlička pristane na drevenej doske, rozhliada sa a netrpezlivo stepuje, kedy jej už nasypeme trochu prosa. Najprv sme si zaumienili, že ich budeme kŕmiť iba v zime, nech veľmi nezlenivejú, ale im sa jednoducho nedá odolať. Po čase k nám húfne začali prilietať aj vrabce a jedna príšerne pažravá sýkorka, lenže teraz máme balkón celý fialový od vtáčieho trusu, takže je s tým tak trochu problém.

 

Občas, keď vyjdem na Slavín, zvyknem sledovať drozdy, ako sa kutrú v tráve a rozhadzujú vôkol seba suché steblá. A vždy, keď sa pozriem drozdom do očí, musím sa zasmiať - majú taký strašne milý, premúdrelý pohľad, okrem toho sú hrozne zvedaví; pamätám sa, ako som raz kráčala po parku a tam ma veľmi intenzívne prenasledovala jedna vytrvalá samička drozda. Cupkala cca meter za mnou a vždy, keď som zastala, zastala aj ona a zvedavo si ma prezerala, vykrúcajúc pri tom hlavu na všetky strany.

 

Obrázok

 

Tohto drozdíka som fotila minulé leto, asi mu bolo teplo, chudákovi...

 

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Okrem vrabčekov, ktorí obývajú dieru v stene od kotla sa na dvor nasťahovali dravce, už majú aj mláďa a včera sme ich obdivovali. Skúsim ich odfotiť. Holubov, drozdov a sýkoriek je na dvore dosť, sú tam stromy a zeleň a kludné prostredie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som rád, že sa do tejto témy opäť píše  ;)

 

Drozdy sú veľmi podarené - oni sú akási mafia :) ...často sa stáva, že ide mačka a všetky drozdy v okolí začnú tak silno štebotať, že mačka nakoniec radšej vypadne...a taktiež sú nebojácni - človek môže byť vedĺa neho aj na meter a on sa na vás pozerá s tými podarenými očami...celkovo drozdy mám veľmi rád, neviem si predstaviť, žeby v okolí neboli, navyše sú veľmi užitočné, zjedia rôzne dážďovky a iné chrobáky  ;) Aj u nás pre blokom na jednom strome si hrdličky urobili hniezdo, trochu som sa obával, či to tam vydrží, keď boli tie silné búrky, našťastie nič sa tomu hniezdu nestalo, vždy vidím, že jedna z hrdličiek tam zodpovedne sedí :lol: A všeobecne som si veľmi oblúbil holuby hrivnáky - majú také silné, ale pritom ukludńujúce hrkútanie a tie ich oči nemajú chybu  :) Ale celkovo u mňa vyhrávajú krkavcovité vtáky  ;)

 

Nokia

 

No, ale stále nie sú tak drzé ako mestské holuby  ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov