Skočiť na obsah

Všeobecne o archeológii


Tom182

Odporúčané príspevky

Na Západní Sibiři byly nalezeny staré arabské mince

Vykopávali jsme starou obrannou hradbu a v příkopu jsme našli tento poklad. Ležel v hloubce 50 cm a byl to měděný kotel vyrobený na území Staré Rusi. V průměru má 30 cm a váží 2 kg. Obsahoval stříbrné ozdoby tradiční pro východoevropské národy. Byly zřejmě z dovozu. Ale tím nejzajímavějším jsou 4 dirhemy. Nejsou to celé mince, ale úlomky. Používali je, když dávali nazpátek. Kde byly raženy tyto mince, nedá se zatím říci, ale datujeme je přibližně 10-11 stoletím.

http://czech.ruvr.ru/2013_08_04/Na-Zapadni-Sibiri-byly-nalezeny-stare-arabske-mince/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To nemusí byť nič neobvyklé. Peniaze sa tam mohli dostať za čias Mongolskej ríše, keď Mongoli vyplienili hromadu arabských kalifátov a zároveň v tom čase ovládali veľké územia Ázie vrátane Sibíri.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie som odbornik na historiu, takze len z Wiki

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mongolsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e
Mongolska risa existovala (a svoj najvacsi rozmach mala) v 13.-14. storoci

Neviem ako v Arabii, ale v podmienkach strednej Europy mali mince "trvanie" len par desiatok rokov, vzhladom na castu obmenu panovnikov. Takze sa mi celkom nezda, ze by Mongoli priviezli na Sibir drobne mince po 200 rokoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No keď sú tam, tak ich tam niekto doniesť musel. A je jedno či to boli Mongoli alebo nie. Mohol to byť zatúlaný obchodník alebo zajatec, ktorý náhodou mal pri sebe arabské mince. Podobne ako v Číne sa našli rímske mince ešte z čias, keď Rím a Čína medzi sebou neudržiavali žiadne obchodné vzťahy. Vzácne kovy v tvare mincí sa dostanú všade, aj preto sa im hovorí obeživo :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Vedci objavili novú hrobku ...

Egyptskí a americkí archeológovia našli hrobku doteraz neznámeho kráľa, ktorý vládol pred viac ako 3600 rokmi, okolo roku 1650 pred našim letopočtom. Hrobku objavili v egyptskej provincii Suhág, na juhu krajiny, 500 km južne od Káhiry.

Na kráľovskej kartuši na múre hrobky aj sarkofágu je napísané meno kráľa Senebkaja. V pohrebnej komore, ktorej steny boli vyzdobené maľbami sa našiel poškodený sarkofág a kostra mŕtveho; pôvodne bol mumifikovaný, ale telo zrejme poškodili vykrádači hrobov. Nebol nájdený ani nábytok, s ktorým bývali faraóni pochovávaní; boli nájdené iba nádoby, do ktorých ukladali vnútornosti mŕtveho.

Zdroj: Epocha 6/2014

 

post-88-0-90010700-1395730963.jpg

 

post-88-0-86315200-1395730971.jpeg

http://faraon.wz.cz/panovnici/kartuse.htm

http://zoom.iprima.cz/clanky/objev-zcela-neznameho-faraona-ukazuje-jak-malo-toho-vime

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

je možné, že objavili vrak  Santa Maríe, lode, na ktorej sa plavil Kolumbus, keď objavil Ameriku - 12. októbra 1492 jeho námorníci uvideli prvé ostrovy Karibiku.

 

Santa María mala jednu palubu, tri sťažne, dĺžku 36 metrov, a zostala pri brehov nového kontinentu - potopila sa.

späť do Európy sa vrátili druhé dve lode, Pinta a Niňa.

 

 Americký podmorský výskumník Barry Clifford teraz tvrdí, že po vyše päťsto rokoch našiel jej vrak, ktorý sa nachádza pri pobreží Haiti. Ak by sa jeho nález potvrdil, bol by to jeden z najväčších podmorských objavov v dejinách archeológie.

 

Clifford si je tak istý, že ide o Santa Mariu. Naznačujú to aj ďalšie dôkazy: loď sa nachádza presne v oblasti, kde mala stroskotať, neďaleko osady La Navidad. Vrak má správnu veľkosť, rovnako na nej objavil aj kamene, ktoré by mali pochádzať zo severného Španielska, kde v druhej polovici 15. storočia loď postavili.

Nasledujú archeológovia

„Všetky geografické, archeologické aj dôkazy podmorskej topografie silno naznačujú, že tento vrak je Kolumbova slávna vlajková loď Santa Maria,“ povedal Barry Clifford pre Independent.

Teraz by mal nasledovať podrobný archeologický prieskum, ktorý by potvrdil alebo vyvrátil tvrdenia výskumníkov.


Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/7200875/mozno-nasli-vrak-santa-marie-lode-kristofa-kolumba.html#ixzz31sssJ1cx

post-3-0-81056900-1400246375.jpg
 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

unikátny objav sa podaril archeológom  v Číne,

 

na rozsiahlom pohrebisku Jang-chai v oblasti Tarimskej panvy, ktorá sa nachádza v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

pohrebisko patrilo starobylej kultúre Ku-š'.

 

v dvoch hroboch našli pomerne zachovalého predchodcu moderných jazdeckých nohavíc - že boli jazdecké, dokazujú aj ostatné nálezy z hrobov : zubadlo, bič, bojová sekera.

nohavice mali rovný strih, široký sed a rozkrok, ušité z viacerých druhov a vzorov látok, boli zdobené filigránskymi všitými vzormi a zrejme večnou krížikovou výšivkou, a patrili mužom zosnulým vo veku asi 40 rokov.

 

vek nohavíc samotných určili rádiokarbónovou metódou na cca 3000 rokov.

 

post-3-0-86635600-1402046433.jpg

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

zrejme to ide archeológom a znalcom aj podľa fotky, ale chýba oblasť, hĺbka, miesto, roľa či záhrada, rozmer ...

 

mne to pripomína kameninové nádoby, v ktorých sa nosila na role voda na pitie - mali úzke hrdlo a podlhovasté bachraté brucho, zhrabali sa do zeme a voda v nich zostala studená.
len u nás boli tmavohnedé.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Keď v roku 1900  Arthur Evans /1851-1951/ objavil pri archeologických vykopávkach neďaleko krétskeho Heraklionu hlavné mesto dávnej minojskej civilizácie Knossos, otvoril dvierka zrejme jednej z najväčších dosiaľ nevyriešených záhad.

O osem rokov neskôr  v ruinách mesta Faistos objavil taliansky archeológ Luigi Pernier /1874-1937/ záhadný predmet; hlinenú okrúhlu tabuľku, ktorej vek je odhadovaný na 3600 rokov. Hlinená tabuľka sa neskôr dostala do dejín ako "disk z Faistu", alebo "Faitský disk".

 

Po náleze sa okamžite bádatelia s vervou pustili do prekladu textu, ale tak ako rýchlo sa do toho pustili, tak rýchlo z tejto snahy zišlo; všetci sa zhodli v tom, že sa im nepodarilo prečítať vôbec nič. Zhodli sa síce v tom, že ide o záznam písma, nie o náhodný zhluk obrázkov, chýbala im však dôležitá indícia – buď nález rovnakého textu v inom jazyku, alebo nález iného predmetu, kde toto písmo už bolo použité. Bádatelia napokon riešili iba konšpiračné teórie, že môže byť na diskoch záznam modlitby, oslavný chorál, alebo sa môže jednať o kalendár náboženských sviatkov, či o obchodnú zmluvu, súpis minojských lodí, zoznam kráľovskej stráže, alebo dokonca o posolstvo mimozemskej civilizácie.

 

V roku 2000 sa v médiách objavila správa, že americký lingvista dr. Steven Roger Fischer, ktorý ovláda osemdesiat živých aj mŕtvych jazykov posolstvo z disku rozlúštil. Podľa názoru Fischera disk nosil posol po ostrove a posolstvo z disku čítal v osadách. Skeptici však namietali, že v prípade ohrozenia, o ktorom sa na disku údajne píše by po ostrove nemohol behať jediný posol, takže diskov by sa muselo nájsť viac.

 

V roku 2011 prišiel s prekvapivým riešením textu český amatérsky "lúštiteľ" Ing. Petr Kovář, ktorý tvrdí, že text bol napísaný "praslovanským" jazykom. Podľa Ing. Koláře písala text žena so slovanskými koreňmi, zrejme mladá otrokyňa, ktorá bola vzdelaná a ovládala písmo. Napísaný "dopis" – disk mohol byť určený príslušníkom jej kmeňa, ale z neznámych dôvodov nebol odoslaný a ostal vo Faiste.

 

Priemer disku je približne 15 cm a na oboch stranách je vyrytých 45 rôznych symbolov,

ktoré sa objavujú v zhlukoch oddelených od seba zvislými čiarami.

 

post-88-0-57747600-1412748768.jpg post-88-0-47943800-1412748774.jpg

 

Podľa Petra Kováře písala posolstvo žena so slovanskými koreňmi.

Tabuľky ukazujú, ako k lúšteniu symbolov pristupoval.

 

post-88-0-50116200-1412748796.png post-88-0-77163900-1412748808.png

_____________________________

Je, alebo nie disk z Faistu podvrh?

Americký archeológ Jerome Elsenberg sa domnieva, že disk z Faistu je falzifikát a podľa jeho názoru ho v roku 1908 Luigi Pernier nenašiel ale vytvoril. Podľa jeho názoru má disk prílišnú pravidelnosť okraju, ale zvláštne je najmä dokonalé vypálenie disku. Určenie doby vzniku disku by bolo možné podľa moderných metód, ale krétski vedci odmietajú disk na preskúmanie zapožičať.

Zdroj: 21.století extra

http://sk.wikipedia.org/wiki/Faistsk%C3%BD_disk

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2011010001

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Český egyptologický ústav FF UK kope už 55 rokov v pyramídovej nekropoli v Abúsíre v Egypte.

 

miesta, kde prevádzajú už polstoročie archeologický výskum, skrýva hrobky 5. dynastie - čo je približne okolo roku 2450 pr. Kr.

 

Minulý rok sa tím vedcov rozhodol, že sa lepšie pozrie na jednu z hrobiek s akousi kaplnkou vo svojej nadzemnej časti. Keď sa cez niekoľkometrovú šachtu archeológovia po týždňoch namáhavej práce prekopali do samotnej pohrebnej komory, čakalo ich prekvapenie.

Nielenže napriek vykrádačom hrobov objavili niekoľko predmetov z pohrebnej výbavy, najmä však narazili na nápisy hovoriace o kráľovej manželke i kráľovej matke. Zrejme objavili hrob dosiaľ neznámej egyptskej kráľovnej Chentkaus III.

 

„Dosiaľ nedoložená kráľovná Chentkaus III. bola s veľkou pravdepodobnosťou manželkou panovníka Raneferefa.“

Práve jeho hrobový komplex leží neďaleko miesta, kde vedci odkryli aj nový hrob. Otázkou však je, čou matkou bola neznáma kráľovná. Odtlačky pečatí naznačujú, že osobu pochovali počas vlády faraóna Niuserrea, mladšieho brata Raneferefa. V takom prípade by bola matkou ďalšieho panovníka Menkauhora.

 

„Zároveň dokumentuje významné a historicky unikátne postavenie niektorých žien v staroegyptských dejinách a politike.“

 
 
post-3-0-60450400-1420647294.jpg
post-3-0-03474500-1420647301.jpg
post-3-0-52687700-1420647307.jpg
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

tu  vyššie spomínaný  senzačný nález skutočného a legendárneho posledného kráľa z rodu Plantagenet, Richarda III. pod parkoviskom v r. 2012 dospel k dôstojnému vyvrcholeniu:
 

Ostatky anglického kráľa Richarda III. po takmer 530 rokoch od jeho smrti uložili vo štvrtok do krypty pod katedrálou vo stredoanglickom Leicesteri.

Rakvu s kosťami monarchu, ktorého vo svojej tragédii zvečnil William Shakespeare, si v uplynulých troch dňoch pozrelo viac ako 20 000 ľudí.

Okázalý cirkevný obrad so všetkými kráľovskými poctami, ktorý prenášali miestne televízie, viedla hlava anglikánskej cirkvi, canterburský arcibiskup Justin Welby. Prítomní boli zástupcovia kráľovskej rodiny, kráľovná Alžbeta II. poslala prítomným pozdrav.

 

Ostatky Richarda III., ktorý zomrel v roku 1485 v bitke pri Bosworthe, vedci dlho považovali za nenávratne stratené. Až v auguste 2012 ich bádatelia objavili pod parkoviskom v Leicesteri a pomocou rozboru DNA určili ich pravosť.

Herec Benedict Cumberbatch, ktorý je s Richardom vzdialený príbuzný a hral kráľa v chystanom televíznom seriáli BBC, zarecitoval báseň. Napísala ju špeciálne pre túto príležitosť cenami ovenčená škótska poetka Carol Ann Duffyová.

 

Na obrade slávnostného uloženia dubovej rakvy pod kryptu katedrály boli tiež potomkovia účastníkov bitky pri Bosworthe, v ktorej kráľ padol.

Rakvu s Richardovými ostatkami do katedrály v Leicesteri preniesli v slávnostnom sprievode, na ktorý sa prišlo pozrieť asi 35 000 ľudí už minulú nedeľu. Tri dni potom mohla panovníkovi prejaviť úctu široká verejnosť. Ľudia mu najčastejšie prinášali biele ruže – erbové znamenie Yorku.

 

pohreb Richarda III. po 530 rokoch

 

post-3-0-46553700-1427381790.jpg   post-3-0-95714800-1427381791.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

na ničenie sú síce experti islamisti, ale stačí na to aj obecenstvo alternatívneho hudobného festivalu ...

 

Pri alternatívnom hudobnom festivale v izraelskej Negevskej púšti jeho účastníci zrejme vážne zničili archeologické nálezisko, ktoré obsahovalo pozostatky paleolitického osídlenia starého 150-tisíc rokov. Oznámil to zástupca úradu na ochranu pamiatok Joran Haimi. Počas festivalu Midburn cez víkend spálili drevený chrám, oheň však poškodil sídlo niekoľkých pravekých a starovekých kultúr.

 

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.658399?ref=mpm

https://dennikn.sk/minuta/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

minulý týždeň ukončili vykopávky v Grécku neďaleko paláca v starogréckom meste Pylos - mykénsky hrob, v ktorom objavili najväčší poklad za posledných 65 rokov.

čo je pozoruhodné, všetky predmety patrili jednému mŕtvemu, našli sa v jedinom hrobe:

 

predmety ležali pod zemou 3500 rokov:  

zlaté prstene, perly, ozdobné dýky a meče, slonovina, bronzový riad, vzácne pečatidlá, zlaté amulety, zlaté šperky, šperky z ametystu, šperky z jantáru ... naznačujú čulý obchod na všetky svetové strany.

 

post-3-0-88077700-1446047273.jpg  post-3-0-33357000-1446047275.jpg

post-3-0-77517300-1446047276.jpg  post-3-0-19121300-1446047278.jpg

 

http://tech.sme.sk/c/20062498/mykensky-hrob-odhalil-najvacsi-poklad-za-poslednych-65-rokov.html

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=62972

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

českí archeológovia, ktorým sa už roky darí v Egypte nachádzať zaujímavé veci, objavili ďalšiu zaujímavú vec, 4500 rokov starú drevenú loď pochovanú v piesku:

 

Neobvyklý a unikátní nález mají na svém kontě čeští archeologové v Egyptě. Osmnáct metrů dlouhý dřevěný člun se v písku zachoval v perfektním stavu. Podle úvah vědců muselo jít o loď někoho vysoce postaveného, patrně dokonce z faraónské rodiny.


Podle Miroslava Bárty, ředitele Českého egyptologického ústavu, plavidlo pochází ze třetí dynastie, tedy někdy ze 27. století před naším letopočtem. „Navíc se člun nachází v blízkosti hrobky, která více méně pochází z doby slavného stavitele stupňovité pyramidy a panovníka Džosera, takže majitel tohoto člunu a hrobky, k níž patří, musel být naprosto unikátní postavou doby 3. dynastie,“ prozradil Bárta.

Objev v Abúsíru vědci zveřejnili u příležitosti návštěvy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Egyptě. Člun ale nalezli již v předchozím roce. Loď byla ukrytá poblíž hrobky, kterou našli také čeští vědci už v roce 2009. Bohužel byla poškozená, a tak jméno vlastníka hrobky stále není známé. Naproti tomu loď je ve skvělém stavu. Dřevěné čepy, jež spojovaly prkna lodi, jsou stále na svém místě a lana z rostlinných vláken jsou také pořád zachovalá.
 

post-3-0-69408400-1456505428.jpg

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

v roku 1987 našli hrob mladej ženy z doby bronzovej na mystickom mieste menom Achavanich v Škótsku.

senzácia bola už objavenie jej hrobu - mimoriadne dobre zachovaná kostra, zvláštny hrob vykopaný hlboko do skaly, čo muselo trvať pomerne dlho, a pravdepodobne sa na jej smrť pripravovali dlho dopredu

kto bola, a prečo bola taká významná, zostane zrejme záhadou - mladá žena, ktorú podľa miesta nálezu pomenovali archeológovia Ava, mala v čase svojej smrti len 18 - 22 rokov.

veľmi dobre zachovaná lebka a zuby dali možnosť forenznej rekonštrukcii tváre - takto nejako vyzerala Ava, ktorá žila a zomrela mladá pred 3700 rokmi:

 

post-3-0-87419000-1471980869.jpg

 

 

http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/74283/unikatni-vedecky-vyzkum-archeolozka-pro-reflex-popisuje-jak-vypadaly-zeny-v-dobe-bronzove.html , https://www.facebook.com/achavanichbeakerburial/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

pred rokom vedci ohlásili, že kdejakými komplikovanými meraniami objavili v Cheopsovej pyramíde dve ďalšie miestnosti.

Tradične Zahi Havas protestoval a vyzýval k presnejším meraniam

"Použitím troch vzájomne sa dopĺňajúcich metód môžeme potvrdiť existenciu dutiny skrytej za severnou stranou, ktorá môže mať podobu minimálne jednej chodby vedúcej do stredu Veľkej pyramídy," uvádzajú vedci v tlačovej správe.

 

"Tím ScanPyramids môže tiež potvrdiť prítomnosť neznámej dutiny na severovýchodnom okraji pyramídy vo výške približne 105 metrov."

 
 
tento rok obavili ďalší veľký priestor:
V najznámejšej Cheopsovej pyramíde objavili fyzici obrovský prázdny priestor.

K nálezu im pomohli vedľajšie produkty kozmického žiarenia.

 

„Nevieme, či je táto veľká prázdna miestnosť horizontálna alebo naklonená. Nevieme, či ju tvorí jedna štruktúra alebo viac postupných štruktúr,“ vysvetľuje pre BBC Mehdi Tayoubi z parížskeho pamiatkového inštitútu HIP, ktorý sa podieľal na štúdii.

 

"Sme si však istí, že táto veľká dutina tam je, je pôsobivá a že sme neočakávali jej objavenie podľa žiadnej známej teórie."

 
milujem, keď sa teórie prispôsobujú skutočnosti, na to je pán najväčší egyptológ Zahí Havas už celé desaťročia vyhláseným expertom :)
 
post-3-0-37152600-1509647841.png
 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

na britskom nálezisku pri vyschlom jazere neďaleko mesta Scarborough v severnej časti grófstva Yorkshire

archeológovia objavili maličký, ale úplne unikátny nález:

 

10 000 rokov starú 22 mm dlhú červenú farbičku, ktorú pravdepodobne používali na farbenie a zdobenie  kdečoho, vrátane zvieracích koží.

na červenej pastelke z tvrdého červeného ílu sú aj pozdĺžne zárezy, pravdepodobne z nej aj škrabali červený prášok, z ktorého ďalej vyrábali farbivá na zdobenie a jednoducho: umeleckú činnosť.

nevieme, čo všetko s tým maľovali, možno aj portréty : )

 

post-3-0-99936700-1517318282.png
 

V oblasti bylo předtím nalezeno 30 čelenek vyrobených z jeleního paroží a různé jiné předměty z období mezolitu.

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/84728/unikatni-objev-archeologove-nasli-v-anglii-10-000-let-starou-pastelku.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

v severnom Taliansku na územiach, ktoré dobyli v 6. storočí Longobardi, vytvorili kráľovstvo a zostali tu usídlení až do 8. storočia,

našli medzi inými longobardskými hrobmi hrob, ktorý vyčnieval medzi ostatnými:

 

hrob pravdepodobne bojovníka, ktorý prišiel k zraneniu ruky, ktorá sa nedala alebo nešla vyliečiť ináč, než amputáciou, prípadne bola amputovaná v boji...

v každom prípade sa rana zahojila, muž sa dožil na tie časy a bojovnú náturu Longobardov pomerne vysokého veku medzi cca 40 - 50 rokov.

 

najzaujímavejšie ovšem na náleze je, že na mieste bývalého predlaktia používal ako protézu nôž - s takto extra zvýrazneným predlaktím bol aj pochovaný,

kým ostatné hroby majú ruky vyrovnané vedľa seba, tento muž s rukou - nožom má ruku preloženú výrazne cez telo:

 

post-3-0-87632800-1523701397.png

http://www.isita-org.com/jass/Contents/ContentsVol96.htm , https://tech.sme.sk/c/20803142/objavili-kostru-muza-ktory-mal-namiesto-ruky-protezu-s-nozom.html?ref=tit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Keď človek zapriahne dobytok do záprahu, a používa ho ako "motor"..

Na chrbtici zvieraťa takáto neprirodzená námaha, zanecháva charakteristické patologické zmeny..

Článok tvrdí, že na základe týchto znakov, domestifikovaný dobytok bol na ťahanie bremien v Európe používaný už pred 8 000 rokmi..

https://aeon.co/ideas/how-we-discovered-that-europeans-used-cattle-8000-years-ago

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov