Skočiť na obsah

Vieme, čo jeme?


starsi

Odporúčané príspevky

Cereálne raňajky sú vraj učebnicovým príkladom úspešného vykrádania našich peňaženiek. Keď v 19. storočí lekár John Kellog hľadal zdravú náhradu za mäso, vynašiel kukuričné vločky. Vtedy to bol pomerne čistý produkt takmer neupravované nespracované kukuričné zrná, mleté, skvapalnené, zahrievané a vysušené. Dnes by sa vraj červenal od hanby, rozpakov a zlosti, keby zistil, ako sa tieto cereálie pod jeho menom spracúvajú. M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo opisuje výrobný postup v USA: Kukuričné zrná sa namočia do lúhu, áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Potom sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v chemikáliách konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku, konštatuje americký lekár.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale prosim vas....radsej si to ani citat nebudem...to su take veci, ze keby si mame takto "predstavit" mnoho inych veci, tak budeme asi o hlade...

 

stacilo mi, ked som pred par rokmi sla na sezonnu brigadu do Hame, k pastekam, konzervam a pod..... nebudem tu ani popisovat co som videla....napinalo ma v istych castiach fabriky....ovplyvnilo ma to cca na par najblizsich mesiacov...ale teraz v pohode konzumujem pasteky....a veci tomu podobne...a nezamyslam sa....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keď je reč o raňajkách.... Čo si odborníci myslia o Bebe keksoch? Je to skutočne také zdravé? Alebo je to zase len vecička plná cukru?

Alebo také Activia jogurty na raňajky... Čo mám teda vlastne jesť? To čo v telke varia stojí milióny (a trvá hodiny)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v kazdom jedle co je upravovane je nejaky bordel

kebyze vidite ako to funguje tam kde sa sterilizuje zelenina do konzerv, kde sa robia parky atd :)

 

myslim ze ked niekto chce zit zdravo, nech je vlastne vypestovanu zeleninu a ovocie, na nic ine sa spolahnut nemoze :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nokia

tá vypestovaná zelenina tiež neni zasa nejako bez chemikálií - kyslé dažde, umelé hnojivá.

 

Ale mne to je jedno čo mi chutí to zjem a hotovo. Keď mi mama hovorila ked robila v konzervárnach ako to tam je a dalsi ludia spominali prihody keby som si to vzal k srdcu tak by som dnes nejedol nic.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a čo všetko je v pôde už dávno pred skleníkom ? :lol:

 

neviem, nakoľko sa prehnojuje a hnojí a postrekuje v posledných rokoch, som trochu mimo toho diania už nejakú dobu, ale nie je to tak dávno, čo sa prevalilo zopár afér ohľadne dusičnanov, ktorými bola zelenina precpaná, a z nespočetne studní bolo zakázané piť vodu, a je zakázané dodnes ... neviem, ako dlho sa s tým pôda bude vysporiadavať, keď v 60. rokoch sa používalo DDT ako zázrak na v hojnej miere všade a umelé hnojivá v 70. a 80. ako spása hladujúcich krkov ...

 

mala som jedného kamaráta, ktorý už pred viac rokmi sa ako mladý chalan stal technickým či akým námestníkom v nejakej výrobni mäsových výrobkov : salámy, párky, a kdečo - nič z toho nejedol, jedine čisté mäso ... no, asi vedel, prečo :)

 

ja som si nikdy neumývala ovocie, ani neumývam, žiadne ... dokonca ani rajčiny, aj keď vidím na nich ešte zbytky postreku, len ich poutieram ... no na niečo treba umrieť :) ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako sa vyrábajú džemy a marmelády?

Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?

Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zrejme kupujem od správneho výrobcu, kupujem müsli tyčinky / v jednom čase som teda kupovala hojne / a nenašla som tam ani jedno jediné guľaté zrniečko hrozienka ... všetky boli k neidentifikovateľnosti zmačknuté :)

je možné, že kyseliny fosforečnej a glycerínu som bola ušetrená :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj hranolčeky

sa máčajú v lúhu Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávajú zemiakom zlatožltú farbu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie tak dávno kolovalo po mailoch podivuhodné zloženie párkov a ľadovej drte a ružového práškového neviemčoho ... nemá to ešte náhodou niekto odložené ?

myslím, že podaktorým by sa to tu mohlo celkom páčiť :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keď šunka nie je šunka.

Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda. Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie. To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to v aj v ostatných údeninách.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kdesi som to tu písala, / tuším v Lacných alternatívach /, že sa v posledných rokoch dosť vyhýbam pri nakupovaní šunke, strojovej šunke, a akejkoľvek šunke, pretože kým s tým človek príde domov, tečie z toho voda, hlavne keď to balia do tých tenkých mikroténových fólií, a zvyčajne má taká šunka veľmi podozrivú farbu, akoby prešla odfarbovačom a slaná, zrejme aby soľ zakryla ostatné nedostatky ... hm :lol:

a áno ... cenu má zvyčajne veľmi zaujímavú :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov