Skočiť na obsah

Pomôžte mi počítať


game

Odporúčané príspevky

  • Pred 4 týždňami...

https://www.postoj.sk/90450/dnes-treba-vediet

Zaujimave aj vysledky. 1% populacie si mysli,ze sa nakazi virusom. Pritom to ma vraj dostat kazdy. Chcel som vediet,ze kolko sa planuje dat este zaockovat. Vedeli by ste z tych grafou to urcit(vypocitat)? Mne sa to nepodarilo.  Mne to nedalo, tak som sa pomocou excelu dostal k tym cislam. Aj som predpokladal,ze(vlastne to je aj jedno) to bude asi 1000.

Citát

 

Zber dát prebieha online metódou dopytovania prostredníctvom MNFORCE SK panelu na vzorke 1000 respondentov

https://www.akosamateslovensko.sk/o-projekte/

 

Realne ich je o 36 menej. A predpokladal som ze zaockovanych a nezaockovanych bude zhruba  pol na pol, aj to tak je. 

Viete si tipnut,ci vypocitat, kolko percent ludi sa este chce(planuje) zaockovat? Mne to neslo, mozno kvoli tomu,ze dost velke odchylky pri zaokruhlovani su pri celkovej populacii. Priklad celkovo si nemysli ,ze to dostane 1%,ale iba 0,7%. Ale skuste to pocitat z inej kategorie(robustnejsej). mne co vysli cisla,nieje to presne nikde, najmensi  podiel vysiel 1,025,priklad 1/0,7 je 1,428.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

treba aproximovat priebeh nejakou krivkou, regresia. To by platilo, ak sa nejak vyznamne nezmeni chovanie ludi, situacie, a asi ide o male %.

Uplne jednoducho si daj dáta do excelu a potom si vyber regresiu a najde ti krivku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som dal percenta jednotlivych skupin do excelu  a hladal take cislo co bolo najblizie u vsetkych 5 kategorii k celemu cislu. Do desatiny mohol byt rozdiel. Pri tych co sa planuju a su zaockovany to vyslo jednoznacne. A pri tych co sa nezaockuju, to mohli byt 2 ci 3 co si myslia, ze sa nakazia. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no idu podla  informatora :),  

Ale  ak idem hlbsie, tak ja mam trochu problem s predpovedou ze sa kazdy nakazi.  Ale kedze nie su spolahlive ani udaje o R0, tak som to nepocital.  Ale mam tusaka ze to bude hlboko pod 100 percent,   no nech sa nakazi milion,   tak sanca nakazit sa je tak okolo 50 percent (  nech 60 percent pre nezaockovanych a 30 pre zaockovanych).    Stale maju sancu sa nenakazit,   aj ked to samozrejme zavisi od sposobu zivota,  "experti"  ktori sa kazdy den stretnu v krcme, ti maju sancu blizku 100,  ti co maju okolo seba len ockovanych, ti maju sancu ovela nizsiu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie to sa robi tak, že zadaš dáta ako časovy priebeh očkovania, teda ako narasta celkový počet vzhľadom na čas, potom spustiš nejaku regresiu pozrieš si index spoľahlivosti a potom ti vráti krivku nejakého polynomu, čo vyhovuje najlepšie, tu rovnicu potom maš a dá sa kratkodobo predlžit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nikdy som to nerobil, ale myslim ,ze viem princip ako to myslis. dat 5 rovnic, nejako do excelu(cas su jednotlive pocty). ved ked tyso to bude mat, nech ukaze ako vyzeraju krivky,ci kde sa to zapisuje, do akej funkcie. Pojem regresia mam v pamati,polynom si nespominam.

image.thumb.png.ef1afd9220268e37afcedd4198165de0.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ehm,  co vlastne riesite ?  Som zjavne spomaleny,  ale nechapem.   Ak chcete vediet kolko ludi sa este planuje ockovat, tak nie z tychto udajov, kedze im to nesedi.  (alebo pracuju s inou skupinou ako celou populaciou)

Populacia Slovenska : 5 450 000

Pocet ockovanych : 2 400 000

Pocet deti pod 15:  865 000

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:biggrin:, ja som to chcel dat do temy ako matematicke hadanky. Ja som si to "vypocital". Ze ti co sa planuju este zaockovat je 65 z 964, co su zaockovani ich je 489 a co sa nedaju zaockovat je 410. Chcel som vediet - kolko je tych co sa daju zaockovat,a kedze cez linearne rovnice to neslo(ani odhadnut),tak som pouzil iny sposob. Islo o tu anketu. Ze 1zaockovany z 964 dopytovanych si mysli,ze virus v najblizsich mesiacoch dostane. paradox - ked si myslia,ze to nedostanu, naco sa ockovali. 2 co sa ani zaboha nedaju ockovat si myslia, ze to dostanu. A 4 co sa planuju este dat zaockovat a ich bolo 65, si myslia ,ze to dostanu. teda celkovo 7 mi ludia  964 si myslia,ze sa nakazia. Resp este dalsi 73(skor ano) - spolu, co si myslia ze sa nakazia je ich 8%. 

Zadanie ulohy by malo byt,ci viete z tych udajov z grafu urcit,kolko je ktorych.  Za predpokladu, ze vzorka je 1000 a pytaju sa 50% zaockovanych a 50% co niesu zaockovani. Ja som si to pocital,lebo mi to neslo vypocitat a chcel som vediet, ci tie % aspon nejako suvisia. Ci to nieje vymyslena anketa. lebo vysledky su "zaujimave".

Alebo planuju sa ockovat 14 a myslia si, ze to mozu dostat a 34 si myslia ze to nedostanu. 17 nevedia.

Ja som zaockovany a odpovedal by som ,ze neviem. Resp.skor ano - cez zenu a deti. Ale predpovede boli, ze do vianoc sa s tym vsetci stretnu. Zas nakazia je ina "vec".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov