Skočiť na obsah

Pomôžte mi počítať


game

Odporúčané príspevky

ahoj,

neviem, ci este najdem niekde ten papier, kde som skrabal vypocty, ale prvu cast som riesil inak

 

bral som cele teleso ako velmi pretiahnuty zrezany kuzel, ktory pre zistenie taziska potrebujem rozdelit na dva zrezane kuzele s rovnakou hmotnostou (objem zrezaneho kuzela podla vzorca, hmotnost podla mernej hmotnosti kg/m3)

dlzky (vysky tych dvoch zrezanych kuzelov) som urobil skusmo asi na treti krat, rozhodne mi to vsak vyslo menej ako tvojich 264 cm od hrubsieho konca

 

potom uz jasne trojclenka dvoch trojuholnikov, vyslo mi tusim 35 cm

 

tak neviem, kde sme sa rozisli, mozno ak najdem niekde ten papier...  (a ked bude hotove to, na co som to potreboval, tak som zvedavy na skutocnost :D )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S tými medzikružiami som to neodhadol, nie sú rovnaké plochy a teda ani aproximácia valcom nie je správna. Teraz som to spočítal tak, ako si písal - rovnaké objemy zrezaných kužeľov - a vyšlo mi to 170,76 cm od hrubšieho konca. Robil som to programovo, analyticky sa nejako zamotávam. Výzva do budúcnosti... 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

priatelia, pomozte mi pocitat...

 

Ako vysoko musim podlozit tazisko T 

attachicon.gifvozik_na_zrde.jpg

 

ps - ano, vedel by som to zrejme vypocitat, ale som nejaky zavareny a zahlteny inou pracou

pps - ano, mozno by mi to trvalo kratsie, ako nakreslenie toho obrazku

 

Nepochopil som, čo chceš vypočítať? Ťažisko zrezaného kužeľa, je v ¼ vzdialenosti od väčšej základne. Ak podoprieš tyč v inom bode, ako v ťažisku, tyč sa otočí tak, tak že sa ťažisko posunie do najnižšieho bodu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Zaujímavá a vtipná perlička zase zo života:

Viezli sme sa s kolegom terénom a smerovník ukazoval ešte 8 km.

Pýtam sa ho, koľko nám to bude trvať, ak pôjdeme rýchlosťou 8 km/h.

Odpoveď z kategórie recesie bola 64.

Po prejdení asi kilometra tam bol opäť smerovník do cieľa 7 km.

Tak sa ho z recesie pýtam: Koľko to bude, ak pôjdeme rýchlosťou...8 km/h.

Odpoveď: 56

Posledné dva kilometre do cieľa sa opäť pýtam:

Už len dva kilometre, za koľko tam budeme pri rýchlosti 8 km/h?

Odpoveď: 16

A teraz si urobte úsudok ako presne mu to sedelo, hoci odpovedal z recesie násobky 8!?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Prešli už skoro dva roky a so zadanou úlohou sa nikomu nechcelo trápiť ... keďže teraz sa riešia problémy väčšinou v politike, alebo samé vážne témy, možno sa niekomu bude chcieť aspoň trošinku sa odreagovať.

Myslela som, že si musím mozog aspoň trošku prevetrať, a tak začala som riešiť zadania, o ktorých som si myslela, že by som ich zvládnuť mohla. Ale od "namýšľania" je výsledok akýsi vzdialený. :ermm:

Ak sa nájde niekto, kto sa nemusí pohybovať len vo "vysokej" matematike, možno sa tiež zabaví.

Neviem aký je správny výsledok, pretože aj keď som to riešila viackrát, vždy mi vyšlo ako riešenie štyri trojuholníky ... robím nejakú triviálnu chybu a moja odpoveď je vyhodnotená ako nesprávna.

1-zadanie.PNG

2-riesenie.PNG

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tiez druhy obrazok, riesil som to so zenou a s dcerou. Paka - zakladny X je ten najblizsi ku klinu ten najlahci a najbilzsi.

Teda prva rovnica je3x=3x , dalsia 5x=5X  a posledna 11X=? hladas jedenast. Posledna vaha je 5 + 2(je dlzka ramena, lavicky, hokdacky)x3X(x je jedna) - myslim ten druhy obrazok. Inde su vysledky 10-12. Dcera povedala prva co to bude.a si nic nezapisovala,pisala zena(pis rovnice) ja diktoval. predtym sme si na vikipedii pozreli sikmu plochu. Co to znamena?

Ze tam len zapisovala ak ja jej diktoval   a som prisiell  na to ze je to blbost  sme sa museli pozriet na vikipediu o co ide. Ten klin som tam videl, preto sme isli na vikipediu, ,mozno sa to dcera uz uci vskole.  Tak sme to vyriesili asi celkovo za 5 minut. Inak nebol isto zly napad aj ten 2x = 2X, ci 3x = 4x - len to k vysledku neviedlo, naa tu vikipedu som siel kvoli dcere a zene. Aby sme vedeli co to riesime. Ja som vedel co je hojdacka.

 

zena zapisovatel.jpg

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hmm ... @slimakani teraz akosi nechodí; asi je so svojim poradným tímom poverený inými dôležitejšími úlohami, však začala škola ...

a/ 1/6 [ x+/x+2/+/x+4/+/x+6/+/x+8/+/x+10/] = 288

1/6 [6x+30] = 288

6x+30=288*6 … 6x=1728-30 … > x=283

283-285-287-289-291-293

b/ ak od čísla 288 odpočítame 1, 3, 5 a tiež pripočítame 1, 3, 5 … všetky čísla /283+285+287+289+291+293/ sčítame, výsledok vydelíme číslom 6, dostaneme sa k číslu 288

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výborne! Aritmetický priemer musí byť párne číslo od ktorého pričítame a odčítame nasledujúce nepárne čísla. Dá sa to vypočítať aj rovnicou. Nepárne číslo sa dá vyjadriť ako 2x+1, takže 

((2*x+1)+(2*x+3)+(2*x+5)+(2*x+7)+(2*x+9)+(2*x+11))/6 =288;

x = 141

po dosadení za x dostaneme hľadané čísla. Takouto rovnicou by sme našli ľubovoľný počet nepárnych čísel, ak by sme poznali ich súčet.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

secretka tie priklady co si davala a co ja by som nevypocital,lebo aj teraz mam vypite,mi prisli zaujimave a chcel som aby ich skusili zena s dcerou. Ten priklad 31 co bol vysledok mi prisiel velmi jednoduchy som ho dal aj ja,najprv ze spamati,ale potom som si napisal 4 cisla. Ale hlavne ja niesom ne vsetky priklady. hlavne na tie IQ testov - som malo pozorny,ale tam je sikovna zena. Tieto rovnice by som mal vediet,ale sa mi nechce. Este pomozem vybetonovat terasu, potom vybrat zemiaky a mozno o tyzden si zahram aj tenis.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak

Ja mám teraz tiež už niečo vipité. Nereagoval som už na Sekretkyne príklady, lebo sú triviálne. Dajte sem niečo na rozmýšľanie v rámci priemerného IQ, nech viem, či už mám Altzheimera. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To si trafil na praveho. https://www.iuventa.sk/olympiady-1/matematicka-olympiada/56-rocnik-mo-2006-2007/

Ved si skus pre 7.rocnik urobit tie priklady priklad 2006 a potom ten isty rocnik z 2019. Su tam aj riesenia. Koho bavila pytagoriada su aj tie.

Koho bavia ine predmety moze skusit tie olympiady.

Teraz vidim,ze uz nejake stranky nevie najst . Naposledy ked som to s detmi riesil nebol ziaden problem.

priklad. - https://www.iuventa.sk/files/documents/2_olympiady/mo/63. ročník/ulohy a riesenia/ok/m63okz7ul14.pdftoto funguje a taktoto vyzeralo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono, tak tu mas ciferny rebus, ktory mi ostal v pamati "odfoteny" este z detstva:

PAR ^ 2 = AXAXA

Kazde pismenko predstavuje cifru odlisnu od ostatnych, A a R su deta nenulove.

Zadanie som skontroloval tym, ze som to vyriesil - ma to teda zarucene riesenie.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Trochu spoiler, ale co uz, je to vonku. :zubiska:

Riesenie teda je taketo:

Spoiler

PAR ^ 2 = AXAXA : Cifra A na konci bude  zalezat iba od cifry R, pricom to musia rozne cifry. Po rozpisani si druhych mocnin 1,2,...,9 vyjdu mozne kombinacie [R;A] : [2,8;4] , [3,7;9] , [4,6] a [9,1].

PAR ^2 = AXAXA : druha mocnina 3-ciferneho cisla je 5-cifrene cislo, teda PAR <= 316, a teda P moze byt len 1,2 alebo 3.

PAR ^2 = AXAXA:  tento zaciatok je dolezity.  (10 * PA + R) ^ 2 = 100 * PA ^ 2 + 20 * PA * R + R ^ 2 Piatu cifru A moze ovplyvnit len prvy clen, kedze P <= 3, tak 20 * PA * R moze byt maximalne 4-ciferne, na piatu cifru uz "nedociahne". Z toho dostaneme:

PA ^ 2 = AKL :  tuto by sa uz dalo vyskusat  vsetky kombinacie, ale da sa to este analyticky dalej rozpracovat : (10 * P  + A ) ^ 2 = 100 * P ^ 2  + 20 * P * A + A ^ 2 , cize zhruba by malo platit, ze:  A = P ^ 2 + 1/5 * P * A a teda ze: A = P ^ 2 / ( 1 - P / 5) . Do toho dosadzame P = 1,2,3 :

P = 1 : A = zhruba 1, teda A = 0,1,2 - nevyhovuje nic

P = 2 : A = zhruba 20/3, teda A = 6,7,8 - vyhovuje A = 6 a A = 7

P = 3:  A = zhruba 45/2 , teda zhruba 22, co uz ale nie je cifra - nevyhovuje nic

Z pripustnych kombinacii [R;A] : [2,8;4] , [3,7;9] , [4,6] a [9,1] teda vychadza len P = 2 , R = 4 a A = 6, teda 264 ^ 2 = 69696

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 2. 9. 2021 at 21:02, Tono napísal:

Ja mám teraz tiež už niečo vipité. Nereagoval som už na Sekretkyne príklady, lebo sú triviálne. Dajte sem niečo na rozmýšľanie v rámci priemerného IQ, nech viem, či už mám Altzheimera.

Milý  @Tono, máš pravdu, tie príklady sú úplne jednoduché, triviálne, ale domnievala som sa, že pre vás, ktorí ste v matematike niekde úplne inde ako som napríklad aj ja, je tu téma matematika ... tam sa zas ja neodvážim napísať ani slovíčko. Som si vedomá, že Mensa je pre mňa v nedohľadne, ale tu sme v kategórii zábava, tak tu sa môžu zastaviť aj tí, pre ktorých je radosťou vypočítať príklad na úrovni základnej školy. Ale možno je tvoja mienka aj mienkou viacerých, a tak mi ostane na občasné príspevky iba téma o bocianoch, o povahe a správaní našich detičiek, /pre niektorých z nás už našich vnúčat/, alebo téma na čom momentálne pracujete, kde prispievam s pravidelnosťou jeden príspevok za niekoľko rokov, keď sme schopní urobiť ďalšie porovnávacie videjko. Prípadne sa môžem občas venovať počasiu a dávať informácie ako meteorológ Jozef Iľko ... Miesta je tu predsa pre všetkých dosť.

Domnievala som sa, že keď má niekto v obľube ohnivú vodu, či suché či polosuche, alebo orosene zo siedmeho schodu ... bude sa riadiť heslom Radima Uzla – zatĺkať,  zatĺkať, zatĺkať, že to nebude brať na svoju obhajobu, ale vidím, ako veľa toho ešte neviem ...

Najlepšie bude urobiť za celou touto meditáciou hrubú čiaru, doriešme resty a vráťme sa prosím k príkladu, ktorý je opäť na úrovni základnej školy/ a ktorý je "o poschodie" vyššie. Ďakujem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov