game Posted October 7, 2007 Author Share Posted October 7, 2007 je to jednoduchšie a používajú sa pri tom deviatky :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 99+9/9=100 999+9/9=1000 Z 8-litrovej nadoby... naplnime 5 litrovu, z nej naplnime 3- litrovu /tu vodu potom vylejeme/, ostanu nam 2-litre, /ktore prelejeme do 3-litrovej nadoby/. Znovu naplnime 5-litrovu nadobu a dolejeme do 3-litrovej /1 liter/. Voda, ktora ostava v 5-litrovej nadobe je v pozadovanom objeme 4 litre. edit... OK. Uloha je nespravne vyriesena! Mozete rozmyslat, ako sa to vino, ktore som ja chcela vyliat, da zachranit. ***Nahradte pismena cislicami tak, aby platila rovnost. Kazde pismeno musí mat inu ciselnu hodnotu. SINUS+SINUS+KOSINUS=TANGENS Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomassi Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Máme tri nádoby: 8 litrovú plnú vína a dve prázdne - 5 litrovú a 3 litrovú. Cieľom je rozdeliť 8 litrov na dve polovice s minimálnym počtom prelievaní. poprosil by som v sekcii filmy vytvoriť sekciu DieHARD a pokračovať tam :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 tomassi Prečo práve v sekcii filmy? :lol: ---------------SINUS + SINUS + KOSINUS = TANGENS58725 + 58725 + 3958725 = 4076175 Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 7, 2007 Author Share Posted October 7, 2007 s tými litrami mi vychádzajú pekné divočiny ... radšej by som susedovi zadarmo prenechala ten liter navyše :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Tak si to predstav tak, že máš 8 litrov rozdeliť medzi 2 susedov. :lol: A stačí na to 7 prelievaní. Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 7, 2007 Author Share Posted October 7, 2007 presne tak si to predstavujem, a ja som ten dobrý sused, ktorému stačia tri litre :) ináč si myslím, že tie dva litríky by vykoštovali a v pohode by si každý zobral 3 litre :lol: no ... takže s pomocou každého, kto bol ochotný chvíľu ma aspoň počúvať : z 8 l nádoby odlejeme 5 litrov do 5 litrovej nádobyz 5 l nádoby odlejeme 3 litre do 3 litrovej nádoby - v 5 litrovej zostali 2 litre tieto 3 litre vrátime znovu do 8 litrovej nádoby- tam je teraz 6 litrovz 5 litrovej nádoby odlejeme zostávajúce 2 litre do 3 litrovej nádoby - 5 litrová zostane prázdnaz 8 litrovej nádoby odlejeme 5 litrov do 5 litrovej nádoby z tejto 5 litrovej nádoby dolejeme chýbajúci liter do 3 litrovej nádoby a v 5 litrovej nádobe tým zostali 4 litre 3 litre z 3 litrovej nádoby vrátime do 8 litrovej nádoby a tým v 8 litrovej nádobe nám zostali tiež 4 litre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 game Je to správne. :lol: A ako je to vlastne s tou stovkou a tisíckou? Napísala to secretka správne, alebo treba hľadať iné riešenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 7, 2007 Author Share Posted October 7, 2007 jaj, áno - secretka to napísala správne :lol: ale o litroch chvíľu nechcem ani počuť :) ---------------------- tak predpokladajme, že máme 2 presýpacie hodiny - jedny sú sedemminútové a druhé štvorminútové ... ako pomocou nich zmeriame 9 minút ? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 Najskôr si pred meraním "nastavíme" hodiny. 1. Spustíme obidve hodiny, po presypaní štvorminútových (4M) ostane v sedemminútových (7M) piesku na 3 minúty 2. Otočíme 4M a zvyšný piesok v 7M nám odmerá 3 minúty. V 4M ostane piesku na 1 minútu 3. Otočíme 7M a zvyšný piesok v 4M odmerá 1 minútu. V 7M ostane piesku na 6 minút 4. Otočíme 4M, po ich presypaní ostane v 7M piesok na 2 minúty 5. ŠTART MERANIA: V 7M sa presype zvyšný 2 minútový piesok, a po otočení 7M a presypaním celého piesku máme 9 minút :lol: ---------------- litre to tentokrát nebudú :) Druhá odmocnina z republiky .._________ √REPUBLIKA = EEUUI Nahraďte 9 písmen slova republika číslami 1 až 9 tak, aby rovnosť platila. Každé písmeno musí mať inú hodnotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 8, 2007 Author Share Posted October 8, 2007 táto odmocnina nie je ani o trošku lepšia ako litre :lol: hrozné toto ... nakoniec žiadna logika, ale pokus omyl :) odmocnené číslo je 22887 :) republika je 523814769 .......................... a teraz just niečo ľahké ;) prvoky v miske sa delia každú minútu na dva, z ktorých každý má rovnaký objem ako ten pôvodný... miska bola plná o 12.00. kedy bola z polovice plná ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted October 8, 2007 Share Posted October 8, 2007 Do polovice bola miska plna o 11:59 hod. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 8, 2007 Share Posted October 8, 2007 táto odmocnina nie je ani o trošku lepšia ako litre :lol: hrozné totono, veď ja som to musel vypočítať tiež :) --------- Keďže sa prvoky každú minútu zdvojnásobia, teda v určitý moment ich je polovica z toho, koľko ich bude o minútu, miska bude spolovice plná o 11:59. --------- Teraz to bude jednoduché: Jeden a pol sliepky znesie jeden a pol vajíčka za jeden a pol dňa. Koľko vajec znesie jedna sliepka za 1 deň Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 8, 2007 Author Share Posted October 8, 2007 hm ...podivná sliepka ... dve tretiny vajíčka ? :lol: ................................ v zásuvke je 32 červených ponožiek a 32 modrých ponožiek...ľavá a pravá ponožka sú k nerozoznaniu ... ťaháte po tme ponožky zo zásuvky ...koľko ich musíte vytiahnuť, aby ste mali istotu, že až se na ne pozriete, máte pár ? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 8, 2007 Share Posted October 8, 2007 Áno Zrejme je to taká štatistická sliepka, ktorá keď má za tri dni zniesť dve vajcia, tak si to rovnomerne rozdelí na každý deň. :lol: :) ------------ 3 ponožky ------------ Napíšte číslo 24 pomocou čísel 3, 3, 7 a 7 (každé použite len jedenkrát). Povolené sú iba matematické operácie +, -, x, /, a odmocnina. Nie je potrebné používať viac ako jednociferné čísla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 9, 2007 Author Share Posted October 9, 2007 :lol: ehm... určite to má byť 24 ? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 9, 2007 Share Posted October 9, 2007 Zadanie úlohy bolo zeditované. V zdroji z ktorého som vychádzal to bolo uvedené chybne. :lol: Sorry za zbytočné počítanie. -----------------Teraz to už bude jednoduché, preto pridám novú úlohu: Súčet šiestich za sebou idúcich čísel je 1899. Ktoré čísla sú to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 314+315+316+317+318+319=1899 Po editováni zadania, ak uz moze byt aj odmocnina, uloha sa uz vyriesit da a to velmi lahko: (/Odmocnina 7x7/ x3)+3=/7x3/+3=24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 Tri ženy pripravujú tri obedy na spoločnom sporáku. Alica priniesla 5 polien dreva, Beta priniesla len 3 polená. Cecília nepriniesla žiadne drevo, ale dala Alici a Bete 8 korún, aby si ich rozdelili. Predpokladajme, že že všetky tri ženy spotrebovali rovnaké množstvo tepelnej energie. Preto bude spravodlivé, ak budú mať všetky tri rovnaké náklady. Ako si Alica a Beta rozdelia 8 korún, aby delenie bolo spravodlivé? Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 12, 2007 Author Share Posted October 12, 2007 to najjednoduchšie riešenie je určite chybné, a tento týždeň mi to už zasa nemyslí ... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted October 13, 2007 Author Share Posted October 13, 2007 no ... konzultovala som situáciu so secretkou, má podobný názor ako ja, preto radšej ani nič nepíše, čaká na postrčenie ... ja tiež. tak prosíme pekne postrčenie . a oné ... menej polien pod nohy :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 Tak teda skúsim napovedať: Náklady každej zo žien by mali byť rovnaké. Každá zo žien spotrebovala 1/3 zo všetkého dreva. Tretia žena zaplatila za svoj podiel 1/3 dreva 8 korún... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomassi Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 do tejto témy nechodím často, no toto nie je nápoveda, ale riešenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 Ono je to niekedy ťažko napovedať tak, aby už nebolo jasné riešenie. A pri niektorej úlohe mi môže byť jasné riešenie už na prvý pohľad iný sa s tým trochu potrápi. Pri inej úlohe to môže byť naopak. Ale trochu som tú nápovedu zeditoval. Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted October 14, 2007 Share Posted October 14, 2007 Uloha vyzera na prvy pohlad tak jasna, tak jednoducha a jednoznacna, ze ta uvaha nemoze byt pravdiva... radsej prosim nejake ciselka, nech sa tu takto nestrapnujeme. :lol: A vobec, ja by som to ukoncila tak, ze 8 polien dreva nemoze stacit na uvarenie jedla :) a tri zeny sa pri jednom sporaku neznesu!!!! :) Uloha vyriesena nie matematicky, ale "zensky" ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts